اگر بخواهیم رقابت مارول و دیسی را در چند گروه تقسیمبندی کنیم و المپیکی بین آنها راه بیندازیم، احتمالا شاخههای کمیک بوک، سینما، انیمیشن، بازیهای ویدئویی، اکشن فیگور، تلویزیون و.. جزو شاخههای اصلی آن باشند. مارول هرچقدر در دنیای سینما یکهتازی میکند، در دیگر رشتههای این المپیک رقابت سختی با دی سی دارد و در برخی رشتهها مانند انیمیشن و بازی، قافله را تا همین چند وقت پیش باخته بود. ساخت انیمیشن جدید اسپایدرمن و ساخت بازی جدید اسپایدرمن اما یک پرتاب برای موفقیت مارول در این رشتهها شد.
بازی Marvel Ultimate Alliance 3 دنبالهای است که بعد از ۱۰ سال ساخته شده و انحصارا توسط نینتندو توسعه یافته. رابطه خوب نینتندو با کمپانی Koei Tecmo و تیم بازیسازی Team Ninja باعث شده که نینتندو ساخت بازی جدید را به این تیم بسپرد (آنها پیشتر در عناوینی چون Hyrule Warriors با یکدیگر همکاری کرده بودند) و تیم مارول نیز در همان زمان اتخاذ این تصمیم اعلام کرده بود که همواره مشتاق همکاری با تیم خلاق Team Ninja بوده است.
تانوس و یارانش قصد جمعآوری سنگهای ابدیت و استفاده از قدرت آنها را دارند و ابرقهرمانان باید پیش از آنکه کلکسیون این سنگها به دست او بیفتد، خودشان دست به کار شوند. داستان از دل شخصیتهای «نگهبانان کهکشان» آغاز میشود؛ کاراکترهایی که به واسطه فیلمهای سینمایی موفق مارول به ناگاه محبوب و معروف شدند. بعد از آشنایی با این گروه، ابرقهرمانان دیگر یکی یکی در بازی سر برآورده و در عرض یک ساعت با یک دوجین از آنها آشنا میشوید. سپس بازی گیمر را در کف میگذارد و هر از گاهی ورق جدیدی رو میکند و با ورود یک کاراکتر دیگر، بازی را جذاب و پرکشش میکند. ریتم بازی بسیار هوشمندانه پیادهسازی شده و اگر بخواهیم صریحا بگویم، بازی کردن عنوان Marvel Ultimate Alliance 3 مانند خوانش یک رمان هیجانانگیز با فصول کوتاه است که باعث میشود مخاطب نتواند دست از بازی بکشد و بخواهد آن را ادامه و ادامه دهد.
قرار است در بازی Marvel Ultimate Alliance 3 با چندین ابرقهرمان بازی کنیم؛ درست مانند نسخههای قبلی این سری که با گردآوری ابرقهرمانان و کنترل همزمان آنها، یک بازی اکشن ناب را تجربه میکردیم. خوشبختانه سازندگان در این اثر سنگ تمام گذاشتند و با احتساب کاراکترهای DLC بیش از ۴۰ کاراکتر قابل بازی را داخل آن گنجاندهاند؛ بیش از دو سوم این کاراکترها به طور رایگان قابل دسترس است و تنها کاراکترهایی چون بلید، پانیشر، موبیوس، موننایت و چند تن دیگر در قالب یک DLC پولی در اختیار گیمر قرار خواهند گرفت. مارول و نینتندو اعلام کردند که روند عرضه شخصیتها و مراحل DLC حالا حالاها ادامه خواهد داشت و فعلا تا سال ۲۰۲۰ برای آن برنامه چیدهاند.
جدا از قهرمانان اصلی و انتقامجویانی که احتمالا همگی با آنها آشنا هستید (مثل کاپیتان آمریکا، آیرون من، هالک و...)، چندین شخصیت دیگر از جمله گوست رایدر، آیرون فیست، دردویل، وسپ، ولورین، ددپول، گوین استیسی و... هم در بازی قرار دارند که طرفداران مارول را به خود جذب خواهند کرد.
بگذارید قبل از اینکه جلوتر برویم بگویم که بازی Marvel Ultimate Alliance 3 برای عشاق کمیکهای مارول ساخته شده و با اینکه سعی میکند با استفاده از المانها و عناصر فیلمهای موفق این سری، خودش را در دل همه هواداران جا کند ولی پایه اصلی بازی برای هواداران کمیکی مارول بوده و تمامی طراحی کاراکترها و مکانها بر اساس طراحی داخل کمیکها صورت گرفته است. طراحی شخصیتهای بازی گرچه بر اساس کمیکها بوده و همین موضوع آن را با فیلمها و سریالهای مارولی متمایز ساخته ولیکن ضعف گرافیکی بازی باعث شده که این طراحی وفادارانه به چشم نیاید.
گرافیک بازی در دوران امروزی به حدی پایین است که شاید با دیدن اسکرین شاتها به این فکر بیفتید که مشغول دیدن یک بازی موبایلی هستید، نه یک بازی کنسولی نسل هشتمی. البته این ضعف گرافیکی بعد از مدتی کمتر به چشم میآید و گیمر به آن عادت میکند ولی به جرات میتوان گفت که بازی با نسخه دوم خود که برای کنسولهای نسل قبلی عرضه شد از حیث گرافیکی چندان تفاوتی ندارد.
طراحی کاراکترهای کارتونی (یا به بیانی بهتر کمیکی!) به سادهترین شکل ممکن صورت گرفته و طراحی دشمنان و مراحل نیز همین رویه را پیش گرفته است. بازی خوشبختانه علیرغم شلوغ بودن بیش از حد در برخی صحنهها، دچار افت فریم نمیشود و میدان نبرد شلوغ بازی چه در حالت دستی و چه در حالت کنسول روی داک، نرم و روان پردازش میشود. اگر الان فکر کردید که بزرگترین مشکل بازی Marvel Ultimate Alliance 3 گرافیک قدیمی و از رده خارج آن است، باید بگویم که اشتباه میکنید.
دوربین بازی Marvel Ultimate Alliance 3 بزرگترین دشمن و شکنجه روح و روان هر کسی است که بازی را تجربه میکند. دوربین بازی در صحنههای شلوغ در یک گوشه گیر میکند و در حالت اجرای دو یا چند نفره، بازی رسما شکرگیجه! گرفته و نمیداند باید چه خاکی سرش بریزد. نماهایی که دوربین بازی به ما نشان میدهد گاه با نماها و قاببندیهای استاد ایرج ملکی فیلمساز برابری میکند و معلوم نیست که تیم سازنده بازی عملا چه غلطی با بخش طراحی دوربین بازی کرده است. مشکلات دوربین در بخش آنلاین بازی نیز به یک فاجعه تمام عیار تبدیل میشود و خطر پرتاب کنسول یا جویکان از شدت جنون را به همراه خواهد داشت.
موسیقی بازی نیز چنگی به دل نمیزند و قطعاتی که برای بازی در نظر گرفته شده یک سر و گردن با قطعات موسیقیایی فیلمهای این سری فاصله دارد. آهنگهای هیجان انگیز حین نبرد با Bossها آدمی را یاد موسیقیهای کلیشهای میاندازد و آهنگهای دیگر صحنهها نیز که اصلا شنیده نمیشود. صداگذاری بازی نیز جای چندین علامت سوال را در ذهن مینگارد. برخی دوبلورها (مانند دوبلور شخصیت گامورا و یا وسپ) انگار در مرحله تست صدا بودهاند و دیالوگهای خود را اجرا کردند و تعداد انگشتشماری از صداپیشگان نیز توانستهاند کار خود را به نحو احسن اجرا کنند. صدای چکاچک میدانهای نبرد و انفجارها و لیزرها و... نیز خوب کار شده و جای ایراد ندارد.
سازندگان سعی کردن با قرار دادن تعداد بسیاری کات سین در بازی و روایت داستان از طریق این کاتسینها، هم داستان را جذابتر تعریف کنند و هم اینکه بازی را از ریتم نیندازند. در خلال کاتسینها گیمر میتواند با کاراکترها نیز وارد گفتگو شود و بخشی از داستان را در قالب دیالوگهای رد و بدل شده بین شخصیتها بفهمد؛ این دیالوگها البته بیشتر جنبه طنز بازی را بر دوش دارند و چندان ربطی به قصه اصلی ندارند؛ برای همین اگر آنها را فاکتور گرفتید هم چیز خاصی از دست ندادهاید.
اما اگر گیمپلی و موسیقی بازی مشکل دارد و داستان بازی نیز با وجود اینکه جذاب و پرکشش است ولی تا حد زیادی رنگ و بوی داستان فیلمها را دارد و چندان خلاقانه نیست؛ پس دلمان را به چه چیزی از بازی Marvel Ultimate Alliance 3 خوش کنیم؟ فقط تعداد کاراکترهای زیاد ابرقهرمان قابل بازی آن؟ شاید هم یک نکته مهم را فراموش کردیم: گیمپلی.
من هم مثل شما امیدوار بودم با یک گیمپلی درگیرکننده و گیرا روبرو شوم که نقصهای بازی را از میان ببرد اما متاسفانه باید اعلام کنم که گیمپلی بازی یک عنصر شگفتانگیز و نجاتدهنده بازی نیست، البته یک گیمپلی از کار افتاده و به درد نخور هم نیست؛ کاملا با یک گیمپلی سطحی و ساده روبرو هستیم که پیش از این نیز چندین و چندین بار شاهد آن بودهایم. شما میتوانید همزمان ۴ کاراکتر را انتخاب کنید و با آنها بازی را پیش ببرید.
تمامی کاراکترهای بازی Marvel Ultimate Alliance 3 چهار نوع قدرت ویژه دارند که با Level Up شدن، این قدرتها یک به یک باز شده و میتوانید از آنها در میادین جنگ استفاده کنید. به جز ضربات ویژه (که نیاز به صرف MP یا همان نوار آبی دارد) ضربات Light Attack و Heavy Attack نیز برای همه کاراکترهای تعریف شده که متاسفانه هیچیک به کمبو زدن ختم نمیشوند. یعنی صرفا یک سری مشت دارید بزنید (که نهایتا سه چهار ضربه پشت هم است) و یا یک ضربه قدرتیتر (که یک ضربه کاری است و بس). البته در این میان اوج خلاقیتی که میتوانید برای تکراری نشدن ضرباتتان انجام دهید، پریدن و حمله کردن است که میتواند کمی تا قسمتی نبردها را از حالت تکراری خارج کند.
ضربات ویژه قابلیت ادغام با ضربات ویژه دیگر یارانتان را دارند، برای زدن این حرکتهای ترکیبی یا باید خودتان آستین بالا بزنید و حرکتتان را کنار یک ابرقهرمان دیگر پیاده کنید و یا اینکه حواستان باشد که هر وقت کنار یک ابرقهرمان در حال اجرای حرکت بودید، دکمه A را فشار دهید و همراهش شوید. پیادهسازی و اجرای این حرکات در حالت چندنفره بسیار سادهتر و جذابتر از آب در میآید، چرا که هوش مصنوعی یارانتان در بخش تکنفره گاه به حد جلبک میرسد.
ضربات ویژه همه کاراکترها قابلیت آپگرید کردن را دارد و در کنار آن کریستالهایی نیز در سراسر بازی گنجانده شده که با داشتن و حمل کردن آنها توسط هر یک از کاراکترها، میتوانید شاهد یک تاثیرات مثبت در قدرت حمله یا میزان نوار سلامتی کاراکتر و... باشید. ضربات ویژه برخی کاراکترها مانند اسپایدرمن، مایلز و گوین اسپیسی چندان فرقی با یکدیگر ندارد (آوردن این سه کاراکتر مشابه از دنیای اسپایدرمن احتمالا صرفا بخاطر موفقیت انیمیشن جدید اسپایدرمن بوده و بس) ولی در دیگر کاراکترها تقریبا شاهد ضربات منحصر به فردی هستیم که برای هر کس به طور مجزا طراحی شده است.
داستان اصلی: ۱۱.۵ ساعت
داستان و ماموریت فرعی: ۲۵ ساعت
صد در صد کردن بازی: ۳۰ ساعت
همانطور که اشاره کردم خود کاراکترها نیز قابلیت Level Up شدن دارند و با پیشروی در این مرحله میتوان یک سری ضربات ویژه را برای آنها باز کرد. حواستان باشد در طول بازی با تمامی کاراکترها (یا لااقل آن مواردی که دوستشان دارید) بازی کنید تا بتوانید ابرقهرمانانی یکدست از نظر Level قدرتی داشته باشید. نگاه به آسان بودن بازی در مراحل اولیه نکنید، هرچقدر جلوتر بروید شاهد نبردهای سختتر و چالشیتری خواهید بود که نیازمند به یک تیم با Levelهای بالا است (نبرد با دکتر استرنج و یا غول آخر بازی یعنی ثانوس، از کابوسهای بازی Marvel Ultimate Alliance 3 به شمار میآیند.)
باید گفت در نهایت بازی یک گیمپلی اکشن نهچندان خلاقانه را با خود به همراه دارد که اوج هیجانش در زدن یک حرکت ویژه با یکدیگر است (با فشردن دکمههای بالایی جویکان میتوانید حرکت سوپر ویژه را انجام دهید و اگر هر چهار کاراکتر این کار را با هم انجام دهند، یک آشوب و بلوای خاصی در مبارزه به پا خواهد شد که بیا و ببین!) دلخوش بودن گیمر به این حرکات و البته تعداد زیاد کاراکترهای قابل بازی با استایل مبارزهای مختلف میتواند تا حد زیادی نقصان حاکم در گیمپلی تکراری بازی را جبران نماید. از همه اینها مهمتر، دیالوگهای رد و بدل شده بین کاراکترها در حین مبارزه است که گاه بسیار بامزه از آب در میآید (بخصوص اگر ددپول دوستداشتنی را با خود در تیمتان داشته باشید) همین مسائل جزیی است که میتواند گیمپلی بازی را مفرح کند و صد البته اجرا کردن بازی به صورت دو نفره یا تیمی، لذت بسی مضاعف خواهد داشت.
بازی Marvel Ultimate Alliance 3 یک بازی ماندگار و به یاد ماندنی نیست و آن انقلابی که نسخه دوم در زمان عرضه خود ایجاد کرد را اصلا در ذات خود ندارد. بازی یک ادای دین به تمامی هواداران مارول به شمار میرود و حالا که این جهان بیشتر از همیشه میدرخشد و حرفش همه جا است، عرضه یک بازی با تمامی ابرقهرمانان مارولی در یک زمان مناسب میتواند تضمین فروش را به همراه داشته باشد. پشتیبانی نینتندو و مارول و اعلام اینکه کاراکترهای مختلفی را ذره ذره به بازی اضافه میکنند نیز خودش یک خبر خوب است؛ اما واقعیت این است که بازی میتوانست به راحتی برای پلتفرمهایی موبایل هم عرضه بشود و طیف بسیار وسیعتری از مخاطبین را با خود همراه سازد؛ هرچند در آن صورت فکر کنم اکثر محتویات بازی پولی میشد!
در آخر باید گفت که بازی Marvel Ultimate Alliance 3 علیرغم ضعفهای زیادی که در زمینه گرافیک، صداگذاری و حتی گیمپلی دارد، کماکان میتواند یک بازی جذاب و مفرح باشد. بازی مانند یک غذای خوشمزه در یک بسته بندی نامناسب و ظرف کثیف است که میتوان با قاشق و با احتیاط از گوشه و کنار آن غذا را خورد و لذت برد. به هر حال جمع ابرقهرمانان مارولی جمع است و این شمایید که میتوانید تیمتان را بسازید؛ تیمی متشکل از ابرقهرمانان دوستداشتنی.
سالهای سال از عرضه نسخه دوم سری مارول آلتیمیت میگذرد و به نظرم عرضه قسمت سوم آن پس از پایان فاز سوم سینمایی مارول و زمانی که این برند در اوج جای دارد، کار هوشمندانهای بوده. بازی نقص زیاد دارد ولی به همان مقدار هم حرف برای گفتن دارد. اگر نینتندو سوییچ دارید (بازی انحصاری این کنسول است) تجربه آن از واجبات است.
بازی بیش از ۴۰ کاراکتر مارولی قابل بازی را در خود جای داده و دو برابر این مقدار کاراکتر را در خود داستان گنجانده است. داستان بازی برای طرفداران کمیک و سینما آشناست و وفادار ماندن بازی به دنیای کمیکها این داستان را جذابتر ساخته است. در یک داستان واحد شاهد حضور تمامی ابرقهرمانان مارول از ایکس من گرفته تا اونجرز هستیم و پشتیبانی بازی تا چند سال بعد توسط نینتندو و مارول (اضافه شدن مراحل و کاراکترها البته به صورت DLC پولی) میتواند هر گیمری را ترغیب به خرید بازی کند.
بازی گرافیک قدیمی و از رده خارجی دارد و مشکلات دوربین افتضاحی دارد که شاید خیلی بیشتر از آنکه فکرش را بکنید روی مختان رژه برود. گیمپلی بازی نیز تکراری بوده و صرفا وجود کاراکترهای زیاد میتواند باعث شود که این گیمپلی تکراری به چشم نیاید و آن را لاپوشانی کرد.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.