
Anti-Aliasing چیست و کدام تکنیکش برای شما بهتر است؟ | اصطلاحات گرافیکی
اگر با دنیای پیسی گیمینگ زیاد آشنا نباشید و سری به تنظیمات گرافیکی بازیها بزنید، شاید از تمام گزینههای موجود گیج شوید. یک گزینه که در درصد بسیار بالایی از بازیها میبینید Anti-Aliasing است و ...
اگر با دنیای پیسی گیمینگ چندان آشنایی نداشته باشید و به تنظیمات گرافیکی بازیها سر بزنید، ممکن است با گزینههای متعددی روبهرو شوید که بعضاً گیجکننده هستند. یکی از گزینههایی که تقریباً در تمامی بازیها مشاهده میشود، Anti-Aliasing است. در این سری راهنمای ویجیاتو، قصد داریم شما را با مفهوم Anti-Aliasing، کاربرد آن و بهترین تکنیکهای موجود آشنا کنیم.
برای اطلاعات بیشتر مقالههای «هرآنچه که باید پیش از خرید کارت گرافیک (GPU) گیمینگ بدانید» و «کارت گرافیک دست دوم بخریم یا نه؟ راهنمای جامع خرید کارت گرافیک دست دوم» را مطالعه کنید.
- 1 Anti-Aliasing چه کاری انجام میدهد؟
- 1.1 MSAA (کوتاه شدهی Multisample Anti-Aliasing)
- 1.2 SSAA (کوتاه شدهی Supersample Anti-Aliasing)
- 1.3 FXAA (کوتاه شدهی Fast Approximate Anti-Aliasing)
- 1.4 MLAA (کوتاه شدهی Morphological Anti-Aliasing)
- 1.5 SMAA (کوتاه شدهی Subpixel Morphological Anti-Aliasing)
- 1.6 TXAA (کوتاه شدهی Temporal Anti-Aliasing)
- 1.7 DLSS (کوتاه شدهی Deep Learning Super Sampling)
- 1.8 کدام تکنیک Anti-Aliasing برای شما مناسبتر است؟
Anti-Aliasing چه کاری انجام میدهد؟

همانطور که میدانید، صفحه نمایش شما از میلیونها پیکسل تشکیل شده است. هر پیکسل کوچکترین واحد تشکیلدهندهی تصویر دیجیتال است و با وجود پیشرفت فناوری و افزایش رزولوشن مانیتورها و تلویزیونها، این پیکسلها همچنان شکلی مستطیلی دارند. به همین دلیل، زمانی که اشکال گرد یا مورب روی صفحه نمایش داده میشوند، لبههای آنها ناصاف و دندانهدار به نظر میرسد. این پدیده را Aliasing مینامند.
Anti-Aliasing همانطور که از نامش پیداست، تکنیکی است که برای صاف و «نرم» کردن این لبههای ناصاف به کار میرود. روشهای مختلفی برای اعمال Anti-Aliasing وجود دارد که هرکدام عملکرد و نتیجه متفاوتی دارند. در ادامه با رایجترین این تکنیکها آشنا میشویم:
MSAA (کوتاه شدهی Multisample Anti-Aliasing)
MSAA یکی از متداولترین تکنیکهای Anti-Aliasing است که توازنی مناسب میان کیفیت تصویر و راندمان سیستم ایجاد میکند. این روش با نمونهبرداری از چندین پیکسل مجاور، تصویری صافتر تولید میکند. طبیعی است که هرچه تعداد نمونهها بیشتر باشد، کیفیت بالاتر اما بار پردازشی نیز سنگینتر خواهد بود.

در اغلب بازیها میتوانید میان گزینههای ۲X، ۴X، ۸X و گاه ۱۶X انتخاب کنید. همچنین تکنیکهای EQAA (کوتاه شدهی Enhanced Quality Anti-Aliasing محصول AMD) و CSAA (کوتاه شدهی Coverage Sampling Anti-Aliasing محصول NVIDIA) نسخههای بهینهشدهای از MSAA هستند که فشار کمتری به سختافزار وارد میکنند.
SSAA (کوتاه شدهی Supersample Anti-Aliasing)
SSAA یا Supersampling Anti-Aliasing یکی از سادهترین و در عین حال سنگینترین تکنیکهای رفع Aliasing به شمار میرود. این تکنیک عملا بازی را روی یک رزولوشن بالاتر رندر میکند و سپس آن را روی رزولوشن انتخابی نمایش میدهد (یا Downsample میکند).

نتیجه آن، کیفیت تصویر فوقالعاده بالاست، اما هزینهی سنگینی از نظر مصرف منابع پردازشی به همراه دارد. به همین دلیل، SSAA بیشتر مناسب کارتهای گرافیکی بسیار قدرتمند است.
FXAA (کوتاه شدهی Fast Approximate Anti-Aliasing)
FXAA که توسط NVIDIA توسعه یافته، گزینهای مناسب برای سیستمهای ضعیفتر به حساب میآید. این تکنیک بدون درگیر کردن مدلهای سهبعدی، تنها تصویر نهایی دوبعدی را صاف میکند و فشار بسیار کمی روی کارت گرافیک وارد میکند. البته FXAA میتواند باعث شود تصویر کمی تارتر به نظر برسد، اما در عوض تاثیر چندانی بر راندمان و فریم ریت بازی ندارد.

MLAA (کوتاه شدهی Morphological Anti-Aliasing)
MLAA یا Morphological Anti-Aliasing همانند تکنیک بالا فشار چندانی روی سختافزار وارد نمیکنند. مانند FXAA، این تکنیک با در هم آمیختن پیکسلها و تار کردن تصویر ناصافیها را برطرف میکند. اما ضعف آن این است که حتی بیشتر از FXAA باعث تاری لبهها در بازی میشود.
SMAA (کوتاه شدهی Subpixel Morphological Anti-Aliasing)
SMAA را میتوان نسخهی بهبودیافتهی FXAA و MLAA دانست؛ زیرا در عین ارائهی عملکرد خوب، تاری تصویر بسیار کمتری نسبت به دو تکنیک قبلی ایجاد میکند.
TXAA (کوتاه شدهی Temporal Anti-Aliasing)
TXAA که باز هم توسط NVIDIA توسعه یافته، ترکیبی از چندین تکنیک Anti-Aliasing مختلف است و با توجه به ویژگیهای زمانی (حرکت اجسام در طول فریمها)، عملکرد بهتری در رفع لرزش و دندانهدار شدن لبهها ارائه میدهد.

البته TXAA نسبت به روشهایی مثل FXAA سنگینتر است و قدرت بیشتری از کارت گرافیک طلب میکند.
DLSS (کوتاه شدهی Deep Learning Super Sampling)
DLSS کوتاه شده عبارت Deep Learning Super Sampling به معنی "نمونهگیری فوقالعادهی یادگیری عمیق" است. این فناوری یک نوع راهکار برای رندر کردن تصاویر بازی در وضوح پایین برای کم کردن فشار روی پردازندهی گرافیکی میباشد.
این فناوری با رندر فریمهای بازی در وضوح پایینتر از وضوح اصلی و با استفاده از Deep Learning (یک نوع هوش مصنوعی) کاری انجام میدهد که کیفیت و وضوح فریمها افزایش یابد و در نهایت به دلیل فشار کمتر روی پردازندهی گرافیکی شاهد افزایش فریم ریت و عملکرد کارت گرافیک خواهیم بود.

به عنوان مثال، با DLSS فریمهای یک بازی با وضوح 720p رندر میشوند، که همین امر باعث افزایش فریم ریت خروجی از کارت گرافیک میشود، سپس کیفیت و وضوح فریمهای یاد شده به کمک DLSS از کیفیت 720p به 1080p ارتقا داده میشوند که در نهایت شاهد یک خروجی تصویر با کیفیت 1080p باشیم. برای اطلاعات بیشتر مقاله «DLSS چیست و چگونه کار می کند؟» را مطالعه کنید.
کدام تکنیک Anti-Aliasing برای شما مناسبتر است؟
در کل، تکنیکهایی همچون FXAA و SMAA که در واقع به Post-Processing مربوط میشوند برای کامپیوترهای معمولی رو به پایین مناسب هستند، چون میتوانند بدون ایجاد فشار چندانی روی سختافزار کیفیت صفحه را بهبود ببخشند. اما همان طور که گفتیم، این تکنیکها میتوانند صفحه تارتری نسبت به روشهای سنگینتر ایجاد کنند.
MSAA و SSAA کیفیت تصویر به مراتب بهتری ارائه میدهند، اما قدرت پردازش بیشتری هم از کارت گرافیک طلب میکنند که به عبارت دیگر، موجب کاهش راندمان و فریم ریت بازی میشود. همچنین جا دارد اشاره کنیم که چندتا از این تکنیکها، همچون DLSS یا CSAA و EQAA در هر بازیای وجود ندارند و نیازمند سختافزارهای خاصی هم هستند.
پس اگر سیستم چندان قدرتمندی ندارید، بهتر است به همان FXAA و SMAA تکیه کنید. اگر هم جا دارید بیشتر از اینها از کامپیوتر کار بکشید، به سراغ روشهای سنگینتر بروید. کلا در همه بازیها سعی کنید گزینههایی که در اختیار دارید را امتحان کنید تا ببینید برای آن بازی، کدام روش بهتر از همه جوابگویتان خواهد بود.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
در حال حاظر dlls میشه گفت تقریبا یه نعمت از بهشته! ولی خب در حال حاظر گرون قیمته و همه بازی ها پشتیبانی نمیکنن ازش اما توی حالت عادی Smaa بهترین تکنیک توی دسته ی post-processing هستس که خیلی کارا و سبکه ولی خب به صورت خیلی پرفکت لبه ها رو از بین نمیبره اما با این حال من به شخصه به msaa 4x هم ترجیهش میدم چون تفاوتی آنچنانی نداره و صفحه رو هم تار نمیکنه تقریبا و به اون صورت قابل تشخیص نیست،
اما taa هم راندمان بالایی میگیره هم صفحه رو تار میکنه ولی یه مسئله آزاردهنده ای که توی بازی ها شایع هست یعنی shimmering و یا لرزیدن و چشمک زدن تکسچرها و پیکسل ها رو تقریبا به کلی از بین میبره، اما خب ghosting توی بازی رو افزایش میده، پس یا باید با motion blur استفاده بشه یا مخصوصا تو بازی های fps قیدش زده بشه، با اینحال میشه برای کم کردن ماتی تکسچرا و شارپ کردن تصویر از یه افکتی مثل luma sharpen(و موارد مشابه) از طریق ریشید کمک گرفت کنار taa که به خاطر بلور و مات بودن از قبل باعث آرتیفکت و نویز هم نمیشه به شرط اینکه بالانس خوبی به صورت دستی ایجاد بشه و لرزیدن تکسچرا همزمان با این روش از بین میره، ولی باید مواظب بود که افکت film grain توی تنظیمات بازی خاموش باشه با اگه بازی فاقدش بود از طریق ignore film grain انویدیا از طریق free style یا کنترل پنل میزانش تنظیم و بهینه بشه، کلا به صورت زنجیره وار باید همه چی کاستومایز بشه تا نتیجه نهایی خوب از آب دربیاد که برای هر بازی فرق داره
اطلاعات و نکته های بهینه سازی خیلی زیادِ در مورد این تکنیک ها ولی همین الان هم کامنتم زیادی طولانی شد! احیانا همکارِ بخش سخت افزار و آنالیز گرافیکی هر بازی احتیاج ندارین!
Msaa تو گوشی هم هست
خیلی عالی و مفید بود برام
فقط fxaa
ایشالا یه روزی یه چیزی در حد MSAA 8X بیاد و هیچ آسیبی به پرفورمنس نزنه
به نظر من همون TAA کنسولی با در نظر گرفتن پرفورمنس از همشون بهتره.
ولی صفحه رو به نظر من خیلی مات میکنه. اما روی رزولوشن های بالا عالی عمل میکنه. FXAA هم که به نظر من روشن و خاموشش تفاوتی ندارن.
حیفه واس این پست کامنت نذاریم.مطلب خیلی خوبی بود.نمی دونستم انقد رو گرافیک فشار میاره.فک میکردم در حد کمی کار بکشه از گرافیک