نماوا تیوی و فیلیمو باکس، بازی تاج و تخت بدون محتوا
در زمان شیوع ویروس کرونا، پلتفرمهای VOD ایرانی بیشتر از همیشه دیده شدند و حالا بسیاری از سریالها بدون عرضه نسخه فیزیکی و تنها به صورت آنلاین در این بسترها قابل تماشا هستند. در این ...
در زمان شیوع ویروس کرونا، پلتفرمهای VOD ایرانی بیشتر از همیشه دیده شدند و حالا بسیاری از سریالها بدون عرضه نسخه فیزیکی و تنها به صورت آنلاین در این بسترها قابل تماشا هستند. در این بین برخی سریالها که در برابر عرضه آنلاین مقاومت کردند (مانند خوابزده) رسما بازی را باختند و از آنسو سریالهای بسیار ضعیفی همچون «دل» به خاطر پخش در این پلتفرمها هم که شده توانستند مخاطبین انبوهی پیدا کنند. این یعنی بازیگران اصلی VODهای کشور قدرتی در به تصویر کشیدن سریالهایشان دارند که کمتر پلتفرمی از آن بهرهمند است.
با اینکه بسیاری از فیلمبازها همچنان از فیلیمو و نماوا گلایه دارند و با وجود اینکه مسئولین این دو پلتفرم بارها و بارها اعلام کردند که نقشی در مسدودسازی سایتهای دانلود نداشتند، ولی همچنان بسیاری از قشر فیلمبازها این دو را مقصر منهدم شدن برخی سایتهای دانلود فیلم و سریال محبوب خود میدانند. با این وجود باید اعتراف کرد که وجود فیلیمو و نماوا در فرهنگ و خانواده ایرانی لازم است تا بتوان به محتوای سینمایی روز دنیا با رعایت سانسور برای جمعهای خانوادگی رسید و همچنین به محتوای ایرانی جدید به صورت آنلاین و با کیفیت دست پیدا کرد.
در هر حال چه مخالف فعالیت این دو پلتفرم باشید چه نباشید، واقعیت امر اینست که فیلیمو و نماوا حالا میلیونها کاربر در سراسر ایران دارند و صدها هزار محتوا را در خود گنجاندهاند که اکثر آنها محتواهایی مشترک است. تا چندی پیش رقابت میان این دو پلتفرم معنای چندانی نداشت و کمتر محتوایی بود که انحصارا روی یکی از آنها عرضه شود.
پیش از ادامه مبحث، باید بگوییم اینترنت حجمی برای دیدن محتواها در VODها در ابتدای امر در اکثر شرکتهای ارائه دهنده اینترنت رایگان بود و از همان ابتدا هم مشخص بود که این اتفاق برای جذب مخاطب است و اندک اندک با زیاد شدن مخاطبین، این طرحها معلق شد و در این بین نماوا به پشتوانه «شاتل» همچنان برای مشترکین خود، ترافیک اینترنت را رایگان محاسبه میکند.
اولین رقابت محتوا تقریبا از آنجایی شروع شد که سریال ضعیفی چون سال های دور از خانه به طور انحصاری از نماوا پخش شد. سریالی که اسپین آف مجموعه شاهگوش به حساب میآمد و نمیتوانست برگ برندهای برای انتخاب نماوا به جای رقیبش باشد. به نظر میرسد این انحصار هم مدت زمان خاصی داشت چرا که الان در پلتفرم رقیب هم مشاهده میشود.
سریال ایرانی رقص روی شیشه از دیگر محتواهای اختصاصی نماوا بود که با وجود ستارگان زیادی از سینمای ایران، امید میرفت بتواند موفق ظاهر شود اما شکست این سریال نیز باعث شد که دومین محتوای اختصاصی نماوا نیز چنگی به دل نزند و نتواند مزیت رقابتی محسوب شود.
نماوا اما پخشهای انحصاری «مدتدار» خود را حفظ کرد و توانست با عرضه آنلاین متری شش و نیم به مدت محدودی روی این پلتفرم، خودش را مطرح کند و برای این اقدامش بیلبوردهای شهری هم زد. اسپانسری چندین نمایش پرهزینه مانند مری پاپینز نیز از دیگر اقدامات نماوا بود که البته هیچگاه نسخه ویدیویی این نمایش روی نماوا نیامد اما توانست قشر بزرگی از تئاتربازها را با نماوا آشنا کند؛ نماوایی که بخش مخصوص تئاتر را در خود جای داده بود و در ابتدای امر محتوای غنیتری در این دستهبندی نسبت به رقیب خود داشت اما حالا این میدان را به فیلیمو واگذار کرده است.
از آنسو فیلیمو هم محتوای اختصاصی به خود را داشت و سریال شکستخوردهای مانند «احضار» را در زمستان ۹۷ به نمایش در آورد که پخش آن پس از مدتی متوقف شد. فیلیمو اخیرا توانسته با پخش اختصاصی سریال دیرین دیرین اما بازی را عوض کند و یک محتوای اختصاصی جذاب و دوست داشتنی را عرضه کند که میتواند پس از مدتی تبدیل به یک برنده و مزیت رقابتی در زمینه محتوا باشد.
تا پیش از امروز، اکثر سریالهای مهم توسط هر دو VOD پخش میشدند و نام نماوا و فیلیمو در کنار سریالهایی چون مانکن، همگناه، دل و آقازاده به چشم میخورد. اما به نظر میرسد بالاخره این دو بازیگر اصلی VOD کشور تصمیم گرفتند بیش از پیش به رقابت با هم بپردازند و این رقابتها در پخش سریالهای مهمی چون «قورباغه» (که گفته میشود فقط از یک VOD پخش خواهد شد و زمزمهها حکایت از میزبانی نماوا برای این سریال دارد) و یا برنامه نود نو که فیلیمو در حال مذاکره با فردوسیپور برای پخش آن بود و یک سری موارد دیگر به چشم میخورد.
صحبت از برنامه نود نو شد و باید گفت که هر دو VOD سعی کردند به اصطلاح تاکشوهای فارسی زبان قدرتمندی نیز بسازند اما تا امروز برنامههای ضعیفی همچون امشو و... در آنها پخش شده که جانی نداشته ولی با حضور فردوسی پور در فیلیمو در کنار برنامه همرفیق (با اجرای شهاب حسینی که از نماوا پخش خواهد شد) این ماجرا دوباره داغ خواهد شد و وارد رقابتی جانانه خواهد شد.
پس با این حساب میتوان گفت که فیلیمو و نماوا حالا جدا از دوبلههای مجزا و زیرنویسهای اختصاصی مستقلی که از آثار خارجی دارند، تصمیم گرفتند که محتوای داخلی اختصاصی خودشان را داشته باشند. همینجا باید اعتراف کرد در زمینه دوبله نیز رقابت خوبی بین این بازیگران شکل گرفته و نماوا با دوبلاژ برخی مسترکلاسها و برنامههای ارزشمند دیگر محتوای فاخری به دست مردم رسانده و فیلیمو نیز مستندهای گوناگونی را دوبله کرده و به دست مشتریانش رسانده است.
هر دوی آنها رقابتشان آنقدر داغ شده که این روزها از محتوا به سختافزار هم کشیده شده است.
چند ماه پیش بود که فیلیمو با عرضه فیلیموباکس، سختافزار مخصوص خود را وارد بازار کرد و آن را به دست علاقهمندان به سینما رساند. فیلیمو باکس قیمتی ۹۹۰ هزار تومانی خورده و سه ماه اشتراک رایگان فیلیمو را نیز به خریداران خود میدهد. امروز اما نماوا بالاخره بعد از مدتها، دستگاه نماواتیوی خود را روانه بازار کرد که «یک سال اشتراک رایگان» و «یک سال اینترنت شاتل» رایگان دارد، دو مزیت رقابتی مهمی که با قیمتی صد هزار تومان کمتر از رقیب، به دست مصرفکننده میرسد.
فیلیمو باکس و نماواتیوی از نظر سختافزاری شباهتهای بسیاری باهم دارند و تفاوتهای محسوسی نیز بین هر دو مورد دیده میشود که نیازمند بررسیهای تخصصی بیشتری است اما موضوعی که در این بین مشخص است اینست که یک سخت افزار بدون محتوای خوب، نمیتواند کار خاصی از پیش ببرد.
نبرد بین سختافزارهای این دو پلتفرم بخشی جزیی از نبرد واقعی بین آنهاست. VODها در ابعاد بینالمللی، نبرد سختی بر سر سختافزار ندارند و بسیاری از شرکتهای معروف نظیر نتفلیکس و دیزنی اصلا چنین دستگاههایی ندارند. اینکه آیا اساسا نبرد سختافزارها را باید یک نبرد مهم بدانیم یا خیر، خود به تنهایی مساله بسیار مهمی است چرا که به نظر میرسد هر دو طرف نکته مهمی همچون محتوا را فراموش کردند.
واقعیت اینست در حال حاضر نه نماوا و نه فیلیمو برگ برنده خاصی ندارد که به واسطه آن کسی حاضر باشد یکی از این دستگاهها را انتخاب کند. دیرین دیرین فیلیمو یک مهره کوچک است که هنوز پا نگرفته و اکران آنلاین فیلمها هم در هر دو پلتفرم دقیقا مشابه یکدیگر و با قیمت و شرایطی یکسان است و کیفیت فیلمهای اکران آنلاین نیز نازل است.
اگر سینمای جهان آثاری پرطرفدار چون مولان، باب اسفنجی، جادوگرها و... را به اکران آنلاین در آورده و این مسیر را ادامه هم میدهد، در حال حاضر پلتفرمهای VOD ما به خاطر سرسختی سینماداران و مقاومت تهیهکنندگان ایرانی، فیلمهای ضعیفی که احتمالا در اکران عمومی فیزیکی با بخت و اقبال مواجه نمیشدند را به اکران آنلاین درآوردند و به نظر میرسد آثار مهم چندان علاقهای به اکران آنلاین شدن ندارند.
مقایسهای که بین این دو دستگاه با فیدیبوک در برخی اهالی فن انجام میشود؛ هم درست است و هم غلط. فیدیبوک دستگاهی بود که توسط دیجی کالا برای اپلیکیشن فیدیبو عرضه شد تا کاربران بتوانند از طریق این کتابخوان الکترونیکی به مطالعه راحتتر کتب بپردازند؛ این سختافزار اما تقریبا با شکست مواجه شده و نتوانست آنطور که باید در بین کاربران پا بگیرد.
با اینکه محتوایی همچون کتاب در سالهای اخیر واقعا گران شده و برخلاف فیلمها، محتوایی نیست که به راحتی در اینترنت برای دانلود پیدا شود و رایگان هم از آن استفاده کرد، بازهم فیدیبوک با وجود قیمت بسیار پایینتر محتواهایش نسبت به بازار کتاب، نتوانست آنچنان پیشرفت کند. با همین حساب برخی کارشناسان بر این باورند که فیلیمو باکس و نماواتیوی که پاشنه درشان روی محتوایی میچرخد که به وفور و رایگان در اینترنت پیدا میشود (سایتهای دانلود محو نشدند، فقط از شکلی به شکل دیگر تغییر ماهیت دادند!)، راهی از پیش نخواهند برد.
این قیاس تا حدی درست است اما باید بدانیم که قشر فیلمبین جامعه بسیار بیشتر از قشر کتابخوان جامعه است و تا به امروز هم جمعیت کاربران فیدیبو احتمالا به جمعیت کاربران این پلتفرمهای VOD نرسیده است.
در هر حال باید دید که رقابت بین نماوا و فیلیمو که به خاطر قوانین کشورمان آنچنان هم درگیر قانون جهانی کپیرایت نیستند چه خواهد شد. باید دید این رقابت چه در بخش محتوا و چه در بخش سختافزار به کجا خواهد رفت و آیا نبرد بین این دو میتواند منجر به افزایش کیفیت محتوای آنها شود یا خیر. این دو پلتفرم اگر قصد دارند محصول تقریبا یک میلیون تومانی خود را به مشتریانشان بفروشند، به چیزی بیشتر از اشتراک رایگان و سریالهای ضعیف کنونی احتیاج دارند.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
یه خوبی که فیلیمو داره اینکه برای ایرانسل لازم نیست اشتراک گرفت
یه موردی هم در مورد اپلیکیشن ها فیلیمو و نماوا وجود داره متاسفانه توی این مورد ضعیف هست فیلیمو و من مجبورم روی تلویزیون الجی که web os هست از نسخه وب استفاده بکنم که واقعا ضعیف هست ولی در عوض نماوا دارای اپلیکیشن در تلویزیون های الجی هست که برای سامسونگ هم فکر میکنم همینطور باشه کاش توی انی مورد هم توجه بکنند و فقط بحث آندروید باکس نباشه
بحث دوبله شد
من دوبله فیلم و سریال ببینم اصلا حالم بد میشه،شما هم همین طورید؟
به نظرم باید به همون زبون اصلی دید
طرف زحمت کشیده رو صداش کار کرده،حس گرفته
تازه وقتی بدتر میشه که تو سریال دوبلورو عوض میکنن
من دقیقا برعکسم.طرف زحمت کشیده که کشیده،وقتی من میتونم صداهای خوب دوبله رو بشنوم،چرا گوشمو با صدای نچسب خارجکی ها اذیت کنم؟
داداش بحث اینه که بعضی لاین ها رو هیچ دوبلوری نمیتونه مثل خود یارو بگه
مثلا شما فیلم جان ویکو یه بار دوبله ببین یه بار زبان اصلی ببین چقد فرق میکنه.
حالا فقط انگلیسی اینطور نیست مثلا من سریال دارک رو آلمانی دیدم چن قسمتم مجبور شدم با دوبله انگلیسی ببینم اصلا مثل زبان اصلی نبود.(با این وجود که من یک کلمه آلمانی بلد نیستم)
ما اینجا دوبلورای واقعا حرفه ای و خوبی داریم ولی هیچ دوبله ای نمیتونه جای زبان اصلی رو بگیره.
((باید بدانیم که قشر فیلمبین جامعه بسیار بیشتر از قشر کتابخوان جامعه است و تا به امروز هم جمعیت کاربران فیدیبو احتمالا به جمعیت کاربران این پلتفرمهای VOD نرسیده است. ))
من هم با این جمله موافقم.
ولی به نظرم جمعیت آماری افرادی که کتاب ها رو به صورت فیزیکی میخونن ؛ خیلی بیشتر از کتاب الکترونیک است.
درباره این VOD ها هم به نظر من برای جمع های خانوادگی واقعا خوب هستند.
الان برای خانواده ها که فرقی براشون نداره چی ببینن این VOD ها کارآمد هستند.
اما برای اکثر فیلمبازها که علاقه دارن خودشون فیلم رو دانلود کنن و داشته باشن ؛ زیاد ( شاید اصلا ) جالب نیست.
کپی رایت هم که در ایران هیچ...
امیدوایم یه روزی شاهد رعایت قانون کپی رایت در ایران باشیم...
پ ن : KingArash#
BigMan#
بله. وجود این پلتفرمهای برای فرهنگ خانواده ایرانی کاملا لازمه.
هر جا سانسور باشد، زورگویی است.
هر جا سانسور باشد، بستن سایت ها است.
هر جا سانسور است، رانت است.
هر جا سانسور ....
پس نماوا و فیلیمو هم زاده همین سیستم سانسور هستند و باید ازشون دوری کرد.
برای خانواده فیلیمو و نماوا خوبه اما خودم اگه بخوام ببینم قطعا فیلما رو بدون سانسور میبینم چون با سانسور بعضی مواقع کلا فیلم عوض میشه
با سلام اول از همه تشکر بابت این مقاله بسیار کاربردی لطفا از این مقالات زیاد بزارید چون ما توی ایران زندگی میکنیم و بالاخره دونستن نکات مثبت و منفی بیشتر بکار میاد ولی راجب دوبله نماوا دوبلش بهتره من خودم یه اوتاکو(انیمه بین) هستم و شخصا بین این دو نماوا بهتره مثلا مدرسه قهرمانانه من یا حمله به تایتان و اینا خوبن البته عوض کردن پی در پی دوبلر بدترین کارشونه البته من خودم با زبان ژاپنی و زیر نویس میبینم و خودم رو به این ها محدود نمیکنم ولی بین این دو تا نماوا کارش تو دوبله بهتره ولی توی فیلیمو نسبت به نماوا بیشتر فیلم های معروف یا پر سر و صدا میاد البته این مورد آخر نظر منه
منم تصورم اینه نماوا لااقل در زمینه انیمه خیلی بهتر کار کرده
یه سری انیمه ها فقط داخل فیلیمو پیدا میشه...
این که بگیم این دو vod محتوای انحصاری ندارن بی انصافی محضه.مثلا دوبله ی وان پیس و دمون اسلایر فقط داخل فیلیمو پیدا میشه و از اون طرف،بیگ بنگ تعوری،فول متال برادر هود،هارلی کویین و..سریالایی هستن که فقط و فقط داخل نماوا دوبله شدن...
دوست من اینا که محتوای انحصاری نیست مثلا سریال چیزهای عجیب انحصاری نتفیلکس هست اینا انحصارین یا مثلا همونجور که اقای پارساپور اشاره کرد رقص روی شیشه محتواهای اختصاصی نماوا هست اینا که تو میکی دوبله است نه محتوای انحصاری
در وهله اول باید بگم که به دوبله های اختصاصی هر دو اشاره شده توی متن. ولی بازهم باید بگیم که دوبله کردن یک محتوا، اسمش محتوای اختصاصی نیست.
من مطمعن نیستم الانم اینطوری باشه ولی تا شش ماه پیش یکی از برک برنده های نماوا نسبت به فیلیمو دوبله اختصاصیش بود که فیلم و سریال های روزو سریع تر و نسبتا بهتر دوبله می کردن و برتری فیلیمو هم ارشیو بهترش بود ( منظورم فیلمای قدیمیه ) ولی با این حال هیچکوم اون کیفیت لازمو برای من به شخصه نداشتن البته شاید مشکل از منه و اینکه حس می کنم رقابت رقابت سالمی نیست به این دلیل که حس می کنم هیچ VOD دیگری حق رقابت ندارن با این دو VOD معروف مثل خیلی از جاه های دیگه
گپ فیلم بدک نیست هرچند جای کار داره به این دوتا برسه...
منم همین حسو دارم و میترسم اینم مافیایی بشه مثل خودرو
من فقط انیمه ژاپنی میبینم که چند تا بیشتر نداره فیلیمو
همون چند تاشم دوبلشون داغونه ?
دیگه گفتم برم کارتون های امریکایی رو ببینم دیدم این دو تا خوب بود و پیشنهاد میکنم :
ابشار جاذبه ( اونی که از شبکه پویا پخش میشه رو نمیگم ?)
حفره
البته من خودم دوبله داغون رو به صدای زمخت ژاپنیا ترجیح میدم.
نماوا از نظر انیمه خوبه
آبشار جاذبه عالیه. اونی ک تو شبکه پویا پخش میشه آبشار سرنوشته
من اشتراک فیلیمو رو دارم خیلی مناسب برای خانواده ها هست ما قبل فیلیمو از کلوپ می گرفتیم و فیلم هارا بدون شناخت می گرفتیم و اکثر برای خانواده مناسب نبود اما حالا خیلی راحت شدیم چون با آرامش فیلم میبینیم و حتی نظرات را میخوانیم و میدونیم چی میبینیم و نسبت کلوپ ارزان تر هست
به نظر وجود VOD در ایران خیلی خوب است.
من چند وقت بود اشتراک نداشتم بعد رفتم دیدم باب اسفنجی جدیده بعد از ظهر می خواستم شارژ کنم دیدم از سایت حذف شده :):) :(
هست هنوز . حذف نشده
موافقم کلا هنوز چندان پا نگرفتن که بخوان محتوای انحصاری دهن پر کنی داشته باشن فقط امیدوارم این رقابت سالم باشه و باعث پیشرفت بشه نه مثل یک صنعت دیگمون به فنا بره بعد ببخشید ولی بنظر من دیرین محتوای کوچیکی نیست و خود من فقط بخاطر همین سریال یه اشتراک سه ماهه ی فیلیمو خریدم
چقدر رقابت هیجان انگیز و نفسگیری هیست.دیزنی پلاس-نتفلیکس و آمازون باید پیش اینا لنگ بندازن.
من هر دو رو دارم بریا نماوا 4k ایه
بله مزیتشه ولی بدون محتوا چه فایده ؟