پردازنده مرکزی کامپیوتر (CPU) که به مثابه مغز کامپیوتر عمل میکند، در واقع آن بخش از رایانه است که اقدامات، محاسبات و اجرای برنامهها را بر عهده دارد. پردازنده جزو مهمترین قطعات یک سیستم گیمینگ است که عملکرد و راندمان کلی سیستم را تعیین میکند. امروزه غالب پردازندههای بازار تحت لوای دو کمپانی ایامدی (AMD) و اینتل (Intel) تولید میشوند.
ایامدی یکی از بزرگترین و موفقترین شرکتها در زمینه تولید و توسعه پردازندههاست. با توجه به پیشرفت تکنولوژی ساخت، امکانات، چیپستها و پیچیدگی مدل پردازندههای متفاوت، ایامدی نیز مانند سایر تولید کنندگان سخت افزار، شیوهای خاص برای نام گذاری و معرفی قطعات خود استفاده کرده است که گاها میتوانند برای مخاطب غیرفنی گیج کننده باشند. از این رو در این مطلب قصد داریم، همانند مطلب قبلی درباره اینتل «نام گذاریها در پردازندهها اینتل چه معنایی دارند؟» به بررسی و رمز گشایی این شیوه نامگذاری و پسوندها بپردازیم. این نام گذاریها تا حد زیادی شبیه به نام گذاریها در پردازندههای اینتل هستند.
نام تجاری (Brand Name)
نام هریک از پردازندههای ایامدی، بعد اسم کمپانی همانند اینتل با نام تجاری یا برند آن شروع میشود. به طور معمول پردازندههایی که ما در پلتفرم ایامدی تهیه میکنیم با برند رایزن (Ryzen) نام گذاری میشوند. لازم به ذکر است که معمولا هرچه عدد مقابل Ryzen بیشتر باشد پردازنده موردنظر، جدیدتر و قدرتمندتر است. برای مثال پردازندهی Ryzen 7 از یک نمونهی Ryzen 5 قدرتمندتر خواهد بود. این شماره گذاریها در ایامدی دقیقا بمثابه پردازندههای اینتل عمل میکنند.
البته Ryzen تنها برند پردازندههای ایامدی نیست. و این شرکت برندهای دیگری در لپتاپ و نوتبوکها، گوشیهای تلفن و سرورهای سخت افزاری نیز دارد. این برندها در تعداد هستهها، معماری قالب و کاربرد از یکدیگر متفاوتند.
خانواده پردازنده (CPU Family)
خانواده پردازنده (CPU Family) معادل اصلاح کنندههای نام تجاری (Brand Modifier) در اینتل هستند. در پردازندههای ایامدی غالبا بعد از نام برند، عددی قرار میگیرد که بیانگر خانواده نام تجاری است. امروز، سری پردازندههای Ryzen شامل خانوادههای، 3، 5، 7 و 9 هستند. اعداد مارک بالاتر، سطح بالاتری از عملکرد و در برخی موارد، ویژگیهای مازاد را به کاربران ارائه میدهند.
در باب تفاوت کلاسهای این خانواده میتوان اشاره کرد که Ryzen 3 با حداکثر ۴ هسته، یک پردازنده ضعیف و مناسب برای استفاده سبک روزانه است که در رده بندیها معادل core i3 اینتل قرار میگیرد. Ryzen 5 با حداکثر ۶ هسته پردازشی و مخصوص کاربرد بالاتر و به همین ترتیب Ryzen 7 با حداکثر ۸ هسته و Ryzen 9 با ۱۶ هسته کاربرد سنگین و یا گیمینگ دارند. لازم به ذکر است که کلاس پردازندهی Threadripper هم تا سقف ۶۴ هسته پردازشی وجود دارد که به جهت مصارف خاص کاربرد دارد.
نسل پردازنده (CPU Generation)
عدد دوم در نام گذاری پردازنده و سرشناسه عددی پردازندههای ایامدی، بیانگر و معرفی کننده نسل ساخت آن پردازنده است که به طبع هر چه بالاتر باشد امکانات و توانایی عملکرد بالاتر و مصرف انرژی کمتری خواهد داشت. لازم به ذکر است که در حال حاضر آخرین نسل این پردازندهها، نسل پنجم محسوب میشود.
سطح عملکرد پردازنده (CPU Performance Level)
عدد بعدی که پس از نسل پردازنده معرفی میشود، سطح عملکرد پردازنده یا CPU Performance Level است. این المان بیانگر سطح کارایی و عملکرد پردازندههای ایامدی است. ذکر نشدن این عدد، بیانگر یک پردازنده مین استریم خواهد بود. در این سیستم، عدد ۷ و ۸ معرفی کننده کاربرد حرفهای و اعداد ۴ و ۵ و ۶ عملگرد بالا است.
پس از این المان، ما یک جفت عددی با پیش فرض 00 مشاهده میکنیم که بیانگر شماره مدل و SKU محصول است. این جفت عددی در هنگام خرید تاثیر خاصی نداشته و تنها بیانگر مدل پردازنده مربوطه خواهند بود.
پسوند الفبایی (Power Suffix)
پس از همه این لیست، حروف الفبایی قرار میگیرند که آنها را پسوند الفبایی (Power Suffix) مینامند. این پسوند نامگذاریها در پردازندههای ایامدی، بخش مهم و تعیینکنندهای در تمایز محصولات از یکدیگر بوده و هریک معرف یک ویژگی منحصر به فرد خواهند بود.
این پسوندها که هرکدام بسته به الفبای بهکار برده شده معنای خاصی دارند، اطلاعات مناسبی از کاربرد پردازنده در اختیار شما قرار میدهد. این پسوندها در همه نسلهای پردازندههای اینتل وجود ندارند اما همواره معنای یکسانی خواهند داشت. که در ادامه معرفی و بررسی برخی از با اهمیتترین آنها میپردازیم. لازم به ذکر است که پرندازندهها بدون معرف الفبایی، بیانگر پردازنده های استاندارد دسکتاپ هستند.
پسوند الفبایی G در پردازندههای ایامدی
پسوند الفایی G در پردازندههای ایامدی بیانگر وجود پردازنده گرافیکی AMD Radeon RX Vega است. این موضوع دقیقا همانند پسوند الفبایی i در سری Core اینتل عمل میکند.
پسوند الفبایی X در پردازندههای ایامدی
در سیستم نامگذاری ایامدی، حرف X به معنی کارایی و تونایی بالای پردازنده است. این تراشههای رایزن مجهز به قابلیت Extended Frequency Range (XFR) یا محدوده فرکانس افزایش یافته هستند. هرکدام از پردازندهها با این پسوند الفبایی، بالاترین سرعت کلاک و مصرف انرژی را خواهند داشت. برای مثال سرعت کلاک پایه و بوست پردازندهی Ryzen 5 3600X به میزان ۲۰۰ مگاهرتز بالاتر از مدل معمولی ای مدل است.
پسوند الفبایی U در پردازندههای ایامدی
پسوند الفبایی U در پردازندههای ایامدی، بیانگر مصرف پایین پردازنده است. سرعت کلاک پایین، مصرف برق کمتر و تولید گرمای کمتر از ویژگی پردازندهها با این پسوند الفبایی است. این سری از پردازندهها به دلیل سرعت و مصرف انرژی پایینتر عمدتا در لپتاپها و دستگاههای قابل حمل دیده می شوند.
پسوند الفبایی H در پردازندههای ایامدی
پسوند الفبایی H فرم کوتاه عبارت high performance است. پردازنده های Ryzen با پسوند H سرعت کلاک بالایی دارند و انرژی بیشتری مصرف میکنند، عملکرد سریع و قابل اعتماد آنها منجر به سرعت پردازنده بالاتر می شود. به دلیل این ویژگیها، آنها گرمای کمتری تولید می کنند ، به همین دلیل لپتاپهای بزرگتر و محکمتر برای این پردازنده مناسبتر خواهند بود.
پسوند الفبایی T در پردازندههای ایامدی
T بیانگر عبارت توربو (Turbo) و سرعت کلاک بالا است. برای کار سریعتر و بهتر پردازنده است. پس اگر عبارت HT یا XT روی پردازنده خاصی نوشته شده است به معنای عملکرد بالاتر نسبت به پردازنده معمولی خواهد بود.
بیشتر بخوانید:
سلام میشه یه مقایسه کلی از ای ام دی و اینتل بزارید ؟؟ و نتیجه گیری کنید ممنون
قبلا مشابه داشتیم ولی چشم تو هفههای آتی بخش راهنما رو دنبال کنید
کلا AMD با اختلاف از Intel بهتره
اونی که منفی داده مثل من نرفته مادربرد b460 واسه نسل ۱۰ بگیره که حداقل یه نسل دیگه هم ساپورت بشه بعد اینتل بیاد بگه b460 و h410 تو نسل ۱۱ ساپورت نمیشن
هنوز حسرت میخورم چرا ۱تومن بیشتر ندادم یه b450 با ۳۶۰۰ نگرفتم.