ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فیلم‌های بیزنس‌محور
فیلم سینمایی

بهترین فیلم‌ های اقتصادی که نباید از دست دهید

دنیای تجارت، اموال و کار همیشه بستر خوبی برای استخراج ایده‌های ناب فیلمسازی بوده است. می‌پرسید چرا؟ خب زمانی که بحث پول هنگفتی در میان باشد، بشر غرق در طمع، حرص و قدرت شده و ...

هدایت واحدی
نوشته شده توسط هدایت واحدی | ۱۱ اسفند ۱۴۰۰ | ۲۰:۱۵

دنیای تجارت، اموال و کار همیشه بستر خوبی برای استخراج ایده‌های ناب فیلمسازی بوده است. می‌پرسید چرا؟ خب زمانی که بحث پول هنگفتی در میان باشد، بشر غرق در طمع، حرص و قدرت شده و همین مساله می‌تواند شالوده‌ی اتفاقات درام، خشونت‌بار، هیجان‌انگیز و گاها طنزی باشد که مغز خلاق فیلمساز را به گردهم‌آوری سکانس‌ها و ریختن آن بر پرده نقره‌ای سینما وا می‌دارد. اگر از آن دسته افرادی باشید که به ژانر درام مالی (financial drama) علاقه دارید، حتما تا پیش از نگارش این مطلب سریال‌های وراثت (Succession) و بیلیونز (Billions) که اخیرا زیاد بین علاقه‌مندان به این آثار مورد توجه قرار گرفته‌اند را دیده‌اید. حال که سریال وراثت برای فصل چهارم تمدید و فصل ششم بیلیونز راهی تلویزیون شده، بهانه‌ای شد تا مروری داشته باشیم بر بهترین فیلم‌های بیزنس‌محور که نباید از تماشای آن‌ها غافل شوید. با ویجیاتو همراه باشید.

فیلم Wall Street (وال استریت) | 1987


بیایید فهرست برترین‌ها را با کلاسیک بی‌نظیر الیور استون (Oliver Stone) شروع کنیم؛ اثری به‌یادماندنی که حال و پس از گذشت سال‌ها تاثیر غیر قابل انکاری بر دنیای سینمایی مابعد خود داشت. مگر می‌شود از این اثر یاد کرد و حرفی از دیالوگ خاطره‌انگیز و کالت مایکل داگلاس به میان نیاید. جمله «طمع خوب است» یکی از آن جملاتی است که بعد از این اثر به فرهنگ لغت سینمادوستان اضافه شد و به جرات می‌توانم بگویم تا زمانی که این فیلم را نبینید هرگز درک درستی از آن نخواهید داشت.

داستان فیلم در رابطه با مرد جوانی به نام باد فاکس (با نقش‌آفرینی چارلی شین) است. فاکس که یک دلال سهام نپخته و تازه‌کار است، حاضر است برای رسیدن به اوج دست به هر کاری بزند. در این راه او با شخصی به نام گوردون (با نقش‌آفرینی مایکل داگلاس) آشنا می‌شود که حرصی بی‌پایان داشته و به فاکس در راه رسیدن به آرزوهایش کمک می‌کند.

فیلم Glengarry Glen Ross (گلن‌گری گلن راس) | 1992


«گلن‌گری گلن راس» فیلمی اقتباس‌شده از نمایشنامه‌ای با همین نام است که توسط دیوید مامت به رشته تحریر درآمده است. فیلمنامه مامت به قدری با بازی الک بالدوین (Alec Baldwin)، جک لمون (Jack Lemmon) و آل پاچینو (Al Pacino) عجین می‌شود که در عین ناباوری یکی از بهترین بازی‌های کارنامه آن‌ها را به خود اختصاص داده و چنان درام پرتنشی را خلق می‌کند که بی‌شک تا به امروز از آن به عنوان یک کلاس درس فیلمسازی یاد می‌شود.

فیلم Boiler Room (اتاق سهام) | 2000


بن یانگر (Ben Younger) با خلق «اتاق سهام» دقیقا همان کاری را با ژانر درام مالی کرد که سریال «سوپرانوز» با فیلم‌های معروف مافیایی انجام داده بود: نگاهی موشکافانه بر پایه تاثیرگذاری عمیق دنیای امروزی!

این فیلم روایتگر داستان فردی است که دانشگاه را رها می‌کند و در تلاش است تا مطابق استانداردهای بالای پدرش زندگی کند. او در ادامه می‌تواند شغلی را برای خود دست و پا کند و به عنوان یک کارگزار برای یک شرکت سرمایه‌گذاری مشغول به کار شود اما آیا این شغل همان‌قدر که به نظر می‌رسد قانونی و به دور از فساد است؟

فیلم Equity (برابری) | 2016


در حالی تمام فیلم‌های این فهرست بازتاب‌دهنده صنعتی به اصطلاح مردانه را دارند که «برابری» منظر دید متفاوتی را نسبت به بقیه در پیش می‌گیرد. این فیلم که با به تصویر کشیدن دورنمایی از درگیری‌های زنان در این صنعت از دیگر آثار این فهرست متمایز می‌شود، قصه بانکدار ارشدی به نام نائومی بیشاپ (با نقش‌آفرینی آنا گان) را روایت می‌کند که متوجه می‌شود فسادی که در محل کارش ریشه دوانده بسیار عمیق‌تر از آن چیزی است که او فکر می‌کرده است. از طرفی او تهدیداتی مبنی بر یک رسوایی مالی را دریافت می‌کند و باید تلاش کند تا شبکه‌ای که این‌چنین با فساد روبه‌رو شده را از بین ببرد.

فیلم Margin Call (درخواست نهایی) | 2011


«درخواست نهایی» به عنوان یکی از واقع‌گرایانه‌ترین آثار ساخته شده در این ژانر تا به امروز مورد ستایش بسیاری قرار گرفته است. داستان فیلم با الهام از اتفاقات واقعی رخ داده در سال 2008، روایتگر شروع بحران مالی در این سال است. واقعیتی که نتایجی ویرانگر برای بانک سرمایه‌داری وال استریت در آن دوران به بار آورد.

«درخواست نهایی» داستان یک روز کاملِ (24 ساعت) افراد کلیدی یک بانک سرمایه‌داری در مواجهه اولیه با این بحران مالی را دنبال می‌کند. جالب است بدانید این اثر در مراسم اسکار آن سال موفق به کسب نامزدی «بهترین فیلمنامه اورجینال» شد؛ فیلم کمیابی که در عین بالا بردن سطح سواد مالی مخاطب، شما را به صندلی‌تان میخکوب می‌کند.

فیلم Money Monster (هیولای پول) | 2016


«هیولای پول» به کارگردانی جودی فاستر (Jodie Foster) برخلاف اکثر آثار این فهرست در واقع فیلمی جنایی، هیجانی با درون‌مایه‌ای از نظام سرمایه‌داری و تجارت است؛ اثری که منتقدان را به دو دسته (مخالفان و موافقان) تقسیم کرد و حقیقتش را بخواهید تماشای آن خالی از لطف نیست.

داستان فیلم درباره شخصیتی تلویزیونی به نام لی گیتس (با نقش‌آفرینی جرج کلونی) است که توسط یکی از بینندگان برنامه تلویزیونی خود به نام کایل بودوِل (با نقش‌آفرینی جک اوکانل)، که تمام پولش را در طی برنامه مالی گیتس از دست داده، گروگان گرفته می شود. راستی جولیا رابرتز را هم از یاد نبرید. او در این اثر سینمایی نقش‌آفرینی زیبایی از خود به جا می‌گذارد.

فیلم The Social Network (شبکه اجتماعی) | 2010


فیلم «شبکه اجتماعی» روایتگر داستان مارک زاکربرگ به عنوان خالق و توسعه‌دهنده فیسبوک را دنبال می‌کند. این اثر به کارگردانی دیوید فینچر هر آنچه که امروز از آن به عنوان میراث فیسبوک یاد می‌شود را زیر ذره‌بین می‌برد و دورنمایی کلی از اینکه «زاکربرگ چگونه تمام جهان را به هم متصل کرد؟» را به نمایش می‌گذارد. این فیلم همچنین موفق به دریافت نامزدی‌های بسیاری در مراسم‌های مختلف سینمایی شد و به عنوان یکی از موفق‌ترین آثار فینچر شناخته می‌شود. اگر تا به حال این فیلم را ندیده‌اید خواندن مطلب را به وقت دیگری موکول کرده و خود را از تماشای این درام لذت‌بخش محروم نکنید.

فیلم Steve Jobs (استیو جابز) | 2015


آرون سورکین (Aaron Sorkin) که تا پیش از این نوشتن فیلمنامه «شبکه اجتماعی» را بر عهده داشت، کمی بعد از موفقیت فیلم فینچر شروع به نوشتن فیلمنامه‌ای دیگر با همان محوریت مردانِ پشت فناوری‌های بزرگ کرد. این بار اما او به سراغ یکی از بنیان‌گذاران اپل یعنی استیو جابز رفت.

دنی بویل (Danny Boyle)؛ کارگردان این اثر با ساختاری غیرخطی و جذاب ما را با زندگی جابز و روزهای عرضه سه تا از بزرگ‌ترین و نمادین‌ترین محصولات این کمپانی همراه می‌کند. جالب است بدانید مایکل فاسبندر (Michael Fassbender) در نقش استیو جابز به همراه کیت وینسلت (Kate Winslet)، جف دنیلز (Jeff Daniels) و سث روگن (Seth Rogen) تکمیل‌کننده بازیگران اثری هستند که به بررسی تنش‌های درونی مردی که دنیا را در مقیاسی بسیار بزرگ تغییر داد می‌پردازد.

فیلم The Wolf of Wall Street (گرگ وال استریت) | 2013


افراط، عنصر معمولی است که در ساخت فیلم‌‎های وال استریت به کار گرفته می‌شود. خب باید بگویم «گرگ وال استریت» نه تنها از این قضیه مستثنی نیست که آن را به اوج نیز می‌رساند. مارتین اسکورسیزی با ساخت این اثر طنزی گسترده آمیخته با درام مالی را به مخاطب تحویل می‌دهد که تا به امروز یکی از شاخص‌ترین آثار کارنامه او را تشکیل می‌دهد. این فیلم که بر اساس داستان واقعی است، روایتگر زندگی جوردن بلفورت؛ دلال سهام از زمان قدرت گرفتن او و تا زمانی که بخاطر درگیر شدن در خلاف و فساد سقوط کرد را به تصویر می کشد.

فیلم The Wizard of Lies (جادوگر دروغ‌ها) | 2017


رابرت دنیرو با بازیگری در این فیلم و ایفای نقش در جایگاه یکی از شرورترین شخصیت‌های شناخته شده وال استریت یعنی برنی میداف (Bernie Madoff) توانست بیش از پیش خود را در دل تماشاگران و منتقدان جا کند. بری لوینسون هم در مقام کارگردان داستان یکی از شناخته‌شده‌ترین جنایتکاران را به تصویر می‌کشد. میداف که شرکت هرمی‌اش در سال 2008 ورشکسته شد به مدت پانزده سال از طریق ترفند پانزی (Ponzi Scheme) توانست لقب بزرگ‌ترین کلاه‌بردار تاریخ ایالات متحده را به نام خود کند. جالب است بدانید استیون اسپیلبرگ؛ یکی از شناخته‌شده‌ترین کارگردانان سینما هم یکی از قربانیان ترفند پانزیِ (پرداخت سود مشتری قبلی با اصل سرمایه مشتری بعدی) کمپانی میداف به شمار می‌رود.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (7 مورد)
  • Dr.mjkzzzzz
    Dr.mjkzzzzz | ۱۷ اسفند ۱۴۰۰

    فقط گرگ وال استریت و بس

  • ulinux14ali
    ulinux14ali | ۱۵ اسفند ۱۴۰۰

    مقاله خوبی بود...

    فقط یه نکته اینکه Margin Call رو بهتره درخواست نهایی معنی نکنید...

    این یه اصطلاح تو بازار مالی عه که به معنی اتمام دارایی بر اثر ضرر وارده هست و وقتی یه معامله گر به این سطح برسه کارگزار خودش معامله رو میبنده و طرف بیچاره میشه و راه برگشت دیگه نداره (راه برگشت نداره برا این میگم که اگه کارگزار نمیبست معامله رو شاید مثلا قیمت سهم برمیگشت و میتونست به سود برسونه ولی وقتی معامله بسته میشه همه چیز تموم میشه و فقط ضرر برای معامله‌گر میمونه).... لذا ترجمه نکنیم شاید بهتر باشه!

  • mohammadat85
    mohammadat85 | ۱۲ اسفند ۱۴۰۰

    جای فیلم بانکدار خالی بود...

    • هدایت واحدی
      هدایت واحدی | ۱۲ اسفند ۱۴۰۰

      مرسی محمد جان که اسم فیلمو مطرح کردی و جای خالیش توی این فهرست رو به نحوی پر کردی :)

  • Ilia2008
    Ilia2008 | ۱۱ اسفند ۱۴۰۰

    هیولای پول رو دیدم خوب بود
    گرگ وال استریت هم تو لیستمه

  • Shadow-san
    Shadow-san | ۱۱ اسفند ۱۴۰۰

    هیولا پول فیلم خوبی بود
    گرگ والستریت هم اولین بار از تو تلویزیون با سان*سو*ر دیدم :/
    چیز زیادی ازش نفهمیدم (شاید چون نصف سکانس های فیلم حذف شده بودن) ولی دفعه دوم که نسخه کامل رو دیدم واقعا مجذوب بازی دیکاپریو شدم و دیدن این که مارتین اسکورسیزی (چقدر اسمش سخته )تو نشون دادن سطح افراط و فساد تو فیلمش هیچ محدودیتی نداشته و همه چیز رو به واقعی ترین شکل نشون داده واقعا من رو شگفت زده کرده

    • mohammadat85
      mohammadat85 | ۱۲ اسفند ۱۴۰۰

      چون تلویزیون یه سری چیزای غیر صحنه دار رو هم تو اینطور فیلما سانسور میکنه، کلا به نظرم آپم هیچ فیلم سینمایی رو نباید تو تلویزیون ببینه (حتی ایرانی)

مطالب پیشنهادی