پنج اقتباس سینمایی علمی تخیلی که بهتر از منبع اقتباس خود ظاهر شدند
اقتباسهای سینمایی همواره حکم یک قمار را داشتهاند. بعضی از داستانهای کتابها، کمیک بوکها و یا حتی ویدئو گیمها، به آن صورت نمیتوان بر روی پرده سینما به نمایششان در آورد. یکی از ژانرهایی که ...
اقتباسهای سینمایی همواره حکم یک قمار را داشتهاند. بعضی از داستانهای کتابها، کمیک بوکها و یا حتی ویدئو گیمها، به آن صورت نمیتوان بر روی پرده سینما به نمایششان در آورد. یکی از ژانرهایی که بیشتر در معرض دید است، ژانر علمی تخیلی میباشد. با اینکه زیاد در این ژانر نیاز نیست که اندازه ژانرهایی مانند فانتزی توضیحات و شاخ و برگ داده شود، باز هم چالشی جدی برای کارگردانان و نویسندگان محسوب میشود. ژانر علمی تخیلی معمولاً روی تکنولوژیهای جدید و پیشرفته تکیه دارد و در کنارش، داستانش با دنیای واقعی باید یک تناسبی داشته باشد.
بعضی از اقتباسها از همان اول محکوم به شکست هستند. برخی دیگر، نقدهای مثبت و تشویق هواداران را دریافت میکنند. اما تعداد خاصی از اقتباسها وجود دارند که فراتر از انتظار ظاهر شده و عملکرد بهتری نسبت به منبع اقتباسی خود به نمایش میگذارند. این یک حرکت ریسکی در هر ژانری است که نویسنده بیاید و تغییراتی را اعمال کند؛ مخصوصاً در ژانر علمی تخیلی که هوادارانش حاضرند بابت پیدا کردن هر تغییر ظاهراً بیربط و یا بزرگ، فیلم را به طور کلی بکوبانند. اما در این لیست فیلمها و یک سریال را معرفی میکنیم که توانستند هم تغییرات مناسبی را اعمال کنند و در کنارش، به منبع اقتباسی وفاداری خودشان را نشان بدهند. با ویجیاتو همراه باشید.
Arrival
لیستمان را با فیلم Arrival آغاز میکنیم؛ اثری که بدون شک، در سالهای آینده تبدیل به یک فیلم کلاسیک خواهد شد. Arrival دنیس ویلنوو در سال ۲۰۱۶ اکران شد و توانست هشت نامزدی اسکار را به دست بیاورد. داستان از زاویه دید متفاوتی به برخورد با بیگانگان میپردازد. زبان شناسی (با بازی فوق العاده امی آدامز) مسئول برقراری ارتباط با بیگانگان میشود. این درام علمی تخیلی از یک داستان کوتاه به نوشته تد چیانگ به نام Story of Your Life در سال ۱۹۹۸ اقتباس شده است. Arrival به داستانی که چیانگ تعریف کرده وفادار است اما به لطف بازیگری و فیلمبرداری محشرش و به تصویر کشیدن مقایسه زندگی انسانها و بیگانگان، آن را هم به یک تجربه بصری بینظیر تبدیل میکند. یکی از کارهای درخشانی که فیلم انجام داده است، نشان دادن یک تصویر درگیرکننده از زبان شناسی است که مخاطب بتواند با شخصیت لوییس بنکس همراه شود.
The Thing
خب، در این شکی نیست که The Thing جان کارپنتر با بازی کرت راسل، کتابی همنام خودش را دارد که بعد از فیلم عرضه شد و آن به عنوان یک داستان سرایی از Alien و Halloween میپندارند. اقتباسی از رمان سال ۱۹۳۸ جان وی. کمپبل جونیور به نام Who Goes There (او این رمان را با نام مستعار خودش، دان ای. استوارت منتشر کرد). The Thing جان کارپنتر علاوه بر اینکه داستان کمپبل را گسترش داد، بلکه به لطف توجه کردن به چگونگی تسخیر و تبدیل شدن the Thing و به تصویر کشاندن آن با تکنیکهای جلوه ویژه مانند استاپ موشن و کمک گرفتن از انیماتورها، توانست یک اقتباس سینمایی عالی را بسازد. زمانی که The Thing برای بار اول اکران شد، از آن استقبال چندانی نشد اما امروزه این فیلم را به عنوان یکی از شاهکارهای علمی تخیلی میشناسند.
The Man in the High Castle
این لیست بدون بردن اسمی از رمان سال ۱۹۶۲ فیلیپ کی. دیک به نام The Man in the High Castle، یک لیست کامل نخواهد برد. در این رمان، یک تاریخ موازی روایت میشود که در آن نیروهای محور (آلمان نازی، ژاپن و ایتالیا) موفق به شکست دادن کشورهای متفقین میشوند. سریال نگاه جالبی به آمریکا میاندازد که تنها یک پیروزی، چگونه آن را از زمین تا آسمان تغییر بدهد. The Man in the High Castle به عنوان یک سریال برای شبکه آمازون و در مدت چهار فصل ساخته شد. به لطف اپیزودیک و طولانی بودن سریال، نویسندگان توانستند دنیای خلق شده توسط کی. دیک را گسترش بدهند و شخصیتهای جدیدی را نیز اضافه کنند.
Paprika
یکی از خلاقانهترین فیلمهای علمی تخیلی دو دهه گذشته، Paprika محصول سال ۲۰۰۶ است. این انیمه از رمانی در سال ۱۹۹۳ به نویسندگی یاسوتاکا تسوتسوی اقتباس شده است که بر روی دستگاهی به نام DC Mini تمرکز دارد که به روانشناسان کمک میکنند با آن رویاهای بیمارانشان را آنالیز کنند. این بررسی و تحقیق بر روی رویاها بعد از اینکه دستگاه توسط یک فرد ناشناس دزدیده میشود، به یک اثر جنایی هیجانی تبدیل میشود. کسی که دستگاه را دزدیده، شروع به دزدیدن رویاهای دیگران و کنترل رویاپردازان میکند. آتسوکو چیبا به عنوان یک پزشک برجسته وارد کار میشود تا به کمک رویاهای پاپریکای جذاب و زیبا، به عنوان یک کارآگاه دزد را دستگیر کند.
خود رمان به تنهایی یک شاهکار است و ساتوشی کن، فراتر از سطح رمان اثرش را ساخته است. چیزی که فیلم را درخشان کرده است، این است که کن توانسته کلمات را به انیمیشنهایی زیبا و خاص خودش به تصویر بکشاند. مفهوم جست و جو در رویاهای دیگری و تغییراتی که در آن ایجاد میتواند بشود و پیچیدگی مکانی مانند آنجا به لطف استایل انیمیشنی خاص فیلم که از ابتدا تا پایانش روان و گیرا است، به خوبی مخاطب را جذب خودش میکند. طراحی انیمه به خوبی رویا و واقعیت را در هم میآمیزد و یک سفر رنگارنگ همراه با داستانی فوق العاده به ضمیر ناخودآگاه انسان را به ارمغان میآورد.
Blade Runner
یک اقتباس دیگر از آثار فیلیپ کی. دیک، این لیست را کامل میکند. یکی از معروفترین فیلمهای علمی تخیلی پنجاه سال گذشته، Blade Runner ریدلی اسکات محصول سال ۱۹۸۲ است که اقتباسی از رمان Do Androids Dream of Electric Sheep کی. دیک در سال ۱۹۶۸ است. فیلم بابت جلوههای ویژه بینظیرش در آن زمان و داستان عمیقش درباره مفهوم انسان بودن، مورد تشویق زیادی قرار گرفت. هم اکنون این اثر یکی از کالتهای کلاسیک محبوب محسوب میشود و از لحاظ جلوههای ویژه، پیشگام نیز میباشد. با اینکه در فیلمنامه تعدادی مکان و خط داستانی تغییر پیدا کردهاند، اما Blade Runner به زاویه دید کی. دیک کاملاً وفادار است.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.