یادداشت دبیر: چرا بازیهای جدید سالها زودتر معرفی میشوند؟
اگر اخبار بازیهای ویدیویی را دنبال کرده باشید، قطعا نام Starfield را دیدهاید. بازی بزرگ بتسدا و مایکروسافت که در E3 سال ۲۰۱۸ معرفی شده بود و حالا در فصل E3 امسال، اولین نمایش گیمپلی ...
اگر اخبار بازیهای ویدیویی را دنبال کرده باشید، قطعا نام Starfield را دیدهاید. بازی بزرگ بتسدا و مایکروسافت که در E3 سال ۲۰۱۸ معرفی شده بود و حالا در فصل E3 امسال، اولین نمایش گیمپلی از آن را دیدیم؛ این یعنی دقیقا چهار سال تا وقتی که اولین فوتیج داخل بازی را ببینیم، در حالی که هنوز ماهها با عرضه بازی فاصله داریم! اما بگذارید نظرمان به همین جا محدود نکنیم. در همان مراسم E3 چهار سال پیش، بتزدا از بازی The Elder Scrolls 6 با نمایش یک تیزر خیلی کوتاه رونمایی کرد. دقیقا چهار سال از رونمایی جدیدترین نسخه الدر اسکروز هم میگذرد و تاد هاوارد همین چند روز پیش تایید کرد که ساخت الدر اسکرولز 6 پس از پایان ساخت استارفیلد وارد مرحله اصلی خود میشود. به تمام اینها معرفی علنی Fallout 5 را هم اضافه کنید که تاد هاوارد چند روز پیش در جریان یک مصاحبه از آن صحبت کرد.
اما چرا؟ چرا بازیهای ویدیویی باید سالها زودتر رونمایی شوند و چرا ما باید سالها برای آنها صبر کنیم، تا وقتی که اولین تریلر گیمپلی را ببینیم و در نهایت هم خیلیها با انتظارات خیلی زیادی که در طول سالها در ذهن خود ساختهاند، از تاخیر بازیها ناامید شوند؟ این اتفاقیست که برای بازی بزرگی مثل استارفیلد هم افتاد. سیاست رونمایی زودهنگام چندین وجه مختلف دارد که بگذارید اول سمت بازیسازی را ببینیم تا آن را بهتر درک کنیم. راستش را بخواهید، استارفیلد احتمالا بین ژانویه و مارس امسال عرضه میشود و این یعنی ۴ سال و نیم از زمان معرفی و تقریبا ۸ سال از زمانی که تریدمارک بازی ثبت شده است. برای یک پروژه نقشآفرینی بتزدایی در حد و اندازه اسکایریم و فالآوت 4 و چه بسا بسیار بزرگتر، این میزان از کار و طول کشیدن پروسه ساخت، کاملا منطقی به نظر میرسد. اما سوال اینجاست که چه چیزی باعث میشود که بازیکنها از ماجرای زود معرفی شدن بازیها عصبانی شوند؟
در واقع این زود معرفی شدن، سندرم جدیدی نیست. خیلی از بزرگترین بازیهایی که امروز به عنوان شاهکار میشناسیم، یا پروسه ساخت طولانیای داشتهاند یا در این بین زیر و رو شدهاند تا با محصول اولیه کاملا تفاوت پیدا کنند. بخشی از این معرفی زودهنگام به راه انداختن هایپ و صحبت مردم برمیگردد. بله درست است، هایپ! مثلا یک نمونه اخیر را میتوان ریمیک بازی Max Payne 1&2 توسط رمدی دانست. بازی در حال حاضر حتی یک تیزر یا تصویر رسمی هم ندارد و صرفا در حد یک رونمایی ساده از آن میدانیم. از نمونههای دیگر به بازی Outer Worlds 2 توسط استودیوی آبسیدین یا بازیهایی مثل Bayonetta 3 و Metroid Prime 4 اشاره کرد که پروسه ساخت طولانی، عجیب و نامشخصی را سپری میکنند.
اما چرا هایپ و صحبت کردن، وقتی میشود با نمایش یک تیزر گیمپلی و بازی آماده، مخاطب را حتی هیجانزدهتر از قبل کرد؟ بعضی از شرکتهای بزرگ بازیسازی، یا سهامی عام هستند یا آنقدری بزرگ نیستند که با غیب شدن به مدت چند سال و کار در خفا، بتوانند فروش بازیای که کمتر از یک سال از رونمایی آن گذشته را به ناشر تضمین کنند. لذا خیلی از این رونماییهای زودهنگام، اکثرا به خاطر راضی نگه داشتن مخاطبان و سهامداران شرکت برای اطمینان از ساخت یک بازی مورد انتظار است یا این که شرکت بازیسازی مطمئن است که با این کار، بازی خودش را بیشتر سر زبانها میاندازد. مثلا ویچر 4 که حالا پس از استقبال ناگوار از Cyberpunk 2077 در بین گیمرها و اهالی رسانه خیلی زود معرفی شده، یکی از مواردی است که قطعا پشت آن تقاضای سهامداران از یکی از دو شرکت بزرگ بازیسازی در اروپاست.
در موارد دیگر شرکتها سعی میکنند تا با معرفی بازیهای بزرگ، آن هم سالها پیش از عرضه، سرویس یا خدمات خود را تبلیغ کنند. مثلا اگر تاثیر کلی همهگیری کرونا را هم در روند بازیسازی شرکتها در نظر بگیریم، بیشتر از دو سال پیش بود که مایکروسافت در Xbox Games Showcase تعدادی از مورد انتظارترین بازیهای خود را معرفی کرد که تا همین امروز، هیچ خبری از آنها نشده است. از Avowed گرفته تا Fable 4 و State of Decay 3 که دقیقا از آن زمان، هیچ خبری از آنها نیست و البته با استناد به کنفرانس اخیر مایکروسافت که مختص به بازیهای یک سال آینده بود، احتمالا تا ۳۶۵ روز دیگر هم خبری از آنها نمیشود. اکسباکس در حال حاضر یک سرویس برنده دارد که از هر قدرت سختافزاری و کنسولی که میتواند به کاربر ارائه دهد، ارزش بالاتری دارد. تمرکز اصلی نمایشهای اکسباکس در دو سال گذشته بیشتر روی همین سرویس و با ارزش جلوه دادن آن بوده. تمام بازیهای نامبرده هم بخشی از بازیهایی هستند که از روز عرضه روی اکسباکس گیمپس پیسی و کنسول عرضه میشوند و خیلیها صرفا با دیدن این نامها از استودیوهای بزرگ، میدانند حس میکنند که یک سرویس آیندهدار پول خرج میکنند.
اما وظیفه ما چیست؟ آیا این کار اشتباه است یا این که ما خیلی صنعت بازی را جدی گرفتهایم؟ راستش خیلی از بازیهای بزرگ مثل Resident Evil 4، Mafia 2، The Last Guardian و حتی Diablo 3، از جمله تاخیر طولانیمدت و بزرگ بازیها بودهاند که ما سالها برای آنها صبر کردهایم. در این بین طبیعتا با رونماییهای زودهنگام هم نمیتوانیم برخوردی قطعی داشته باشیم یا از کیفیت نهایی آنها اطمینان حاصل کنیم. چیزی که واضح است این است که رونماییهای زودهنگام و به طبع تاخیر و هایپ راهافتاده پشت این اتفاق، بخشی از این صنعت است و گاهی نمیتوان به آن خرده گرفت.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
به نظرم اینکه معرفی کنن و سال ها بعد ریلیز بشه یه جور توهین به پلیر ها و فنای بازیه
چون عملا اونا رو تا سال ها علاف خودت میکنه :|
کاملا با این فرهنگ و رفتار ها مخالفم و به نظرم باید جامعه گیمر اعتراضی به این وضعیت داشته باشن چون کاملا واضحه که برای مارکتینگ و تبلیغات این کار انجام میشه . کوچک ترین تاثیرش اینکه تا مدت ها هایپ اون بازی تو ذهن ما میچرخه و میچرخه تا اینکه روز بررسی بازی از طرف سایت ها اونقدر هیجان داریم که از اعلام رتبه کنکورمون نداریم .غافل ازاینکه ما اصلا سیستم یا کنسول اون بازی رو نداریم و تمام مدت برای چیزی که نمیتونیم بدست بیاریم هیجان داشتیم
و خودم شخصاً این حرکت هیچ جوره درک نمیکنم...
آخه چرا میای بازیت رو زود معرفی میکنی در حالی که حتی ۴۰ درصد روند توسعش رو طی نکرده!؟...
اگه من یه شرکت بازی سازی داشتم تا وقتی که بازی حداقل ۵۰ درصدش جلو نرفته بود معرفیش نمیکردم و با یه تریلر پر و پیمون معرفی اش میکردم و بعد یه چند ماه بعد هم عرضه اش میکردم
ای کاش یه خلاصه میگذاشتید
مشکلی نداره نخون:)
مردم مقاله های بلند بالا میخوان تو هم اینجوری!
به نظرم بیشتر برای اینه که
جماعت گیمر رو هایپ کنند ، زمان معرفی اول با یه تیزر ، چند تا اطلاعات نا مفهوم و نصفه و نیمه میدهد ، هایپ دیگه میره بالا
بعدش چند تا لیکر و ژورنالیست میان چند تا شایعه میندازند بین مردم ، دیگه هایپ بدجور میره بالا
مثل همین لیک ها و شایعه هایی که از
GTA6 و The elder scrolls 6 میاد بیرون
در حالت کلی، ممکنه عنوان بشدت مورد انتظاری باشه که در اکثر مواقع اینجوریه (مثل نسخه 6 جیتیای)، که بخواد هایپ و هیجان مردم رو نگه داره که در برنامهی خرید جا باز کنه.
البته همین رونمایی هم خیلی مهمه. اگه تو رونمایی مردم خیلی چیز شاقی ببینن، حتی اگه بازی کلا بازی بدی باشه هم در افتتاحیه کلی فروش کنه ولی بعدا افت زیادی میکنه.
فلسفه ی زود معرفی شدن فاینال فانتزی ۱۵ و بیاند گود اند ایول ۲ که بیش از یک دهه از معرفی شون گذشته بود ، دیگه چیه ؟