بازی Ys VIII Lacrimosa of Dana یک اثر نقش آفرینی ژاپنی است و برای هواداران این سبک ساخته شده و قرار نیست سایر گیمرها را تحت تاثیر خود قرار دهد. بازیهای نقش آفرینی ژاپنی در خود این کشور بسیار محبوبتر از سایر نقاط دنیا هستند و فرنچایزهایی در این ژانر وجود دارد که گاه تا چندین سال، جهانیان از آن با خبر نمیشوند. البته امروزه و به یمن دهکده جهانی اینترنت، عناوین کاملا ژاپنی هم به دست همه دوستداران بازیهای JRPG (نقش آفرینی ژاپنی) میرسد ولی در گذشته، بسیاری از بازیهای این ژانر شانس این را نداشنتد که به خارج از مرزهای ژاپن بروند و موفق بشوند و تبدیل به یک فرنچایز جهانی بشوند. سری ys (با تلفظ صحیح ایز) از آن بازیهایی است که خیلی دیر به دنیای خارج از ژاپن پا گذاشت ولی توانسته بسیار موفق عمل کند. سری بازیهای ایز در حد فاینال فانتزی و دراگون کوئست و… در فراسوی مرزهای ژاپن به شهرت نرسیدند اما جامعه هواداران پرشور و وفاداری دارند که به خصوص از سری ششم به بعد آن، عاشقانه با دنیای فانتزی بازیهای ایز خوی گرفتهاند.
بازی Ys VIII Lacrimosa of Dana که راه خودش را از کنسول دستی پلی استیشن ویتا در دنیا شروع کرد، حالا پس از عرضه روی کنسولهای پلی استیشن و نینتندو سوییچ، به یک کنسول نسل نهمی پا گذاشته و قرار است که هواداران بتوانند نسخه هشتم از این بازی (که فعلا آخرین نسخه از آن محسوب میشود) را روی کنسولهای نسل جدید بازی کنند. اما آیا پس از چندین سال از عرضه رسمی، بازی Ys VIII Lacrimosa of Dana همچنان جذاب است و بوی کهنگی نمیدهد؟ از آن مهمتر، آیا کسانی که قبلا بازی را تجربه کردند، بهتر است هفتاد دلار دیگر از جیب خرج کنند تا به پورت پلی استیشن ۵ بازی دسترسی پیدا کنند؟ اینها سوالاتی است که در این مطلب به آن پاسخ میدهیم. با ویجیاتو همراه باشید.
بازیهای Ys قدمتی بیش از ۳۰ سال دارند و تا امروز حدود ۱۰ بازی (با احتساب عناوین فرعی) از روی آنها ساخته شده که آخرین دیدارش با گیمرها نیز به چندین سال پیش و کنسول پلی استیشن ۴ برمیگردد. در همان زمان (اردیبهشت سال ۱۳۹۷) هم در واقع یک دیدار مجدد برای دوستداران رخ داده بود چرا که نسخه هشتم بازی از کنسول ویتا به کنسول خانگی سونی پورت شده بود. دیدار تازه هواداران با این سری نیز به یک پورت دیگر ختم شده و فعلا خبری از نسخه دهم بازی نیست. هر چند بازی Ys X: Nordics اخیرا برای کنسولهای پلی استیشن ۴ و ۵ و نینتندو سوییچ معرفی شده و بازی کردن Ys VIII Lacrimosa of Dana میتواند یک دستگرمی مناسب برای زمان عرضه این بازی باشد. احتمالا دارندگان کنسول پلی استیشن ۵ نیز بعد از تجربه بازسازی نسخه هشتم، تا چند ماه آینده به بازسازی نسخه نهم با نام Ys IX: Monstrum Nox نیز دست پیدا کنند.
اما خود بازی Ys VIII Lacrimosa of Dana در مورد چیست؟ داستان بازی در مورد یک کشتی غول پیکر به نام لابرتیاست که در دریا مورد حمله یک هیولای غول پیکر قرار گرفته و با وجود مقاومت خدمه جنگجوی این کشتی، درهم میشکند.
داستان اصلی: ۴۰ ساعت
داستان + ماموریتهای فرعی: ۶۰ ساعت
یکی از بازماندگان این کشتی که نام Adol دارد نقش اصلی بازی را برعهده دارد و در جزیرهای از خواب بیدار میشود. این جزیره سایرن نام دارد و به جز Adol، پناهگاه سایر بازماندگان درهم شکستن کشتی هم است. آدول و دوستانش با گشت و گذار در جزیره میفهمند که افراد دیگری به جز آنها ساکن این جزیره هستند و مدتهاست که در آن گیر کردهاند. آدول اما نمیخواهد برخلاف سایرینی، خودش را در این جزیره مرموز که در آن هیولاهایی هم زندگی میکنند محبوس نگه دارد و قصد دارد تا با کمک برخی از شخصیتهای قصه، راه فراری از این جزیره پیدا کند.
در طول مدت زمان بازی که به دهها ساعت میرسد، داستانکهایی از گذشته شخصیتها و البته ماهیت جزیره نیز در این بین روایت میشود که از نیمه دوم به بعد بازی رنگ و بوی عجیب و فانتزیتری به خود میگیرد. اساسا بازی بیش از حد روی شخصیتها تمرکز کرده و در شخصیت پردازی بسیار خوب عمل میکند به طوری که تک تک اعضای گروه، داستان منحصر به فرد و خاص خود را دارند و گیمر با توجه به پیشینه داستانی این شخصیتها، میتواند با خلق و خوی آنها بیشتر آشنا شود.
با پیدا کردن بازماندگان کشتی برخی از آنها هم به ارتش شما میپیوندند و عدهای دیگر هم با تشکیل یک روستا در دل جزیره مغازههایی برای رفع نیازهای شما و دیگر افراد را تاسیس میکنند (مثلا یکی خیاط میشود و یکی آهنگر و…) روستایی که توسط شما و یارانتان ساخته میشود و وظیفه مدیریت این روستا و ساکنین آن نیز برعهده شماست. در واقع بازی به جز گیمپلی اکشن-نقش آفرینی خود (که در ادامه بیشتر درباره آن صحبت خواهیم کرد) سیستم مدیریت شهری را نیز وارد بازی کرده و باید بدانید پیشروی در بازی گاهی مواقع مستلزم رسیدن جمعیت روستا به یک حد نصاب یا پیدا کردن یک شخص خاص در گروهتان است.
به جز سیستم مدیریت شهری، بازی از المانهای دیگری نظیر Sim Date هم استفاده میکند که در بازیهای ژاپنی بیشتر از همه دیده میشود. در واقع شما میتوانید در طول بازی با دیگران ارتباط بگیرید و عاشق بشوید و شکست عشقی هم بخورید. دوستی شما با بقیه، ارتباطاتی که شکل میدهید و دشمنیهایی که به وجود میآورید تا حدی در بازی تاثیر میگذارد و باید حواستان به مسیری که در این بخش از بازی طی میکنید؛ باشد. البته باید بدانید بازی در نهایت دو پایان بندی دارد و قرار نیست این تصمیمها در پایان بندی بازی تاثیر چندانی بگذارد. همین داشتن دو پایان بندی نیز اولین بار است که در سری ایز به چشم میخورد و امید میرود تا در نسخه جدید و دهم بازی، سازندگان بیشتر به آن بها بدهند.
نکته جالب توجه در مورد سری نیز این است که این بازیها برخلاف سایر بازیهای نقش آفرینی ژاپنی از فرمول کلاسیک Turn-based یا همان نبوتی استفاده نمیکنند. در واقع کسانی که امروزه با بازیهای اکشن-نقش آفرینی ژاپنی انس گرفتهاند باید بدانند که این موضوع را مدیون بازی اول سری ایز هستند که سالها پیش یک بازی نقش آفرینی ژاپنی تمام عیار ساخت که در آن سرعت حرف اول را میزد. قسمت نخست Ys به نوبهای سنتشکنی کرده و به آن سونیک بازیهای نقش آفرینی گفته شد چرا که سرعت و اکشن بودن در گیمپلی بازی حرف اول را میزد و با این حال المانهای سبک RPGنیز به خوبی حفظ شده بود. این سیاست اساسا در تمامی عناوین این سری باقی مانده و هر Ys که عرضه میشود، طرفداران انتظار یک بازی اکشن نقشآفرینی را از آن دارند. نسخه هشتم در این راه تغییرات زیادی انجام داده که خوشبختانه عموما به نفع سری تمام شده است.
بازی هشتم از سری ایز حالا در زمینه اکشن بودن سنگ تمام گذاشته و مسیری را پیموده که در بازی نهم این سری نیز تکرار شده و احتمالا در بازی دهم که در راه است هم اتفاق بیفتد. در واقع سازندگان با تغییر زاویه دوربین به صورت سوم شخص، بازی را عملا به یک اکشن Hack And Slash سه بعدی سوم شخص تبدیل کردهاند که در این سری کاملا تازگی دارد. جالب اینکه با وجود اکشن سریع بازی، کماکان المانهای نقشآفرینی در بازی حفظ شده و ترکیب بسیار خوبی از سنت و مدرنیته ژانر JRPG را شاهد هستیم.
اکشن سریع بازی بسیار به نقاط ضعف بازی کمک کرده و گیمپلیای بینظیر را در سبک خود خلق کرده که هر گیمری آرزو کند تا فاینال فانتزی و یا دیگر عناوین مهم نقشآفرینی با همچین سرعتی تجربه بازی اکشن را هم به طرفدارانشان بسپارند. با این وجود آیا بازی در نسخه پلی استیشن ۵ پیشرفت محسوسی در زمینه گیمپلی داشته است؟ پاسخ واضح است: خیر. پس پیشرفتها در نسخه پلی استیشن ۵ چه بوده؟ پاسخ بازهم تقریبا واضح است، تقریبا هیچی.
در واقع نسخه پلی استیشن ۵ بازی تنها در رنگ بندی و نورپردازی کمی بهتر عمل کرده و هیچ چیز دیگری ارتقا نیافته است. از همین رو بهتر است واژه «پورت» را برای بازی در نظر بگیریم چرا که سازندگان عملا همان نسخه پلی استیشن ۴ که در ۴ سال گذشته عرضه کردند را بدون کم و کاست برای پلی استیشن ۵ منتشر ساختند. البته که دست آنها درد نکند و DLC بازی را نیز به صورت رایگان در بازی گنجاندهاند اما این برای عناوانی که ۷۰ دلار قیمت خورده، چندان سخاوتمندانه به نظر نمیرسد! بازی به جز داشتن رنگهایی زنده و پویاتر نسبت به نسخه نسل هشتمی خود، عملا در دیگر بخشها نظیر گیمپلی و موسیقی و حتی داشتن محتوای اضافه، ضعیف عمل کرده و کار خاصی انجام نداده است.
با این حساب باید اعتراف کرد تجربه بازی هشتم از سری ایز روی کنسول پلی استیشن ۵ تنها برای کسانی منطقی است که تاکنون این بازی را تجربه نکردند. انصافا باید گفت که بازی Ys VIII Lacrimosa of Dana شروع بسیار مناسبی برای آشنایی با این سری است و اگر از دوستداران این سبک هستید و تاکنون به بازیهای ایز فرصت ندادهاید تا خودشان را نشان دهند، بد نیست که الان باب این آشنایی را باز کنید.
البته ناگفته نماند که گیمرهای تروفی هانتر نیز شاید خوشحال شوند چرا که بازی از تروفیهای کاملا مستقل و جدایی نسبت به بازیهای قبلی بهرهمند است و در کمال تعجب و ناباوری نیز باید گفت که سیونسخه پلی استیشن ۴، به هیچ وجه به روی پلی استیشن ۵ منتقل نمیشود و گیمر باید همه چیز را از نو آغاز کند. این یک توفیق اجباری است که گیمرها باید تمامی تروفیها را دوباره کسب کنند و این عدم انتقال سیو برای یک بازی که بیش از ۴۰ ساعت وقت برای پایان رساندن آن نیاز است؛ یک عذاب تمامعیار محسوب میشود.
بازی Ys VIII ترکیب بسیار جالب و موزونی از سبک هک اند اسلش با ژانر نقشآفرینیست و اصالت این سری بازیها را در عین سرعت بخشیدن به آنها کاملا حفظ کرده است. در نهایت باید بدانید اگر انیمه دوست دارید و یا قصد تجربه جدیدی از یک سری بازی نقشآفرینی که کمتر شناخته شده است را دارید و یا از بازیهای کلاسیک نقشآفرینی و کند بودن آنها گلایه دارید و بیشتر روی محور اکشن میچرخید، میتوانید روی Ys VIII و راضی بودن از آن حساب کنید.
بازی Ys VIII بر اساس نسخه PS5 که ناشر بازی در اختیار ویجیاتو قرار داده بررسی شده است.
خلاصه بگم که...
بازی Ys VIII Lacrimosa of Dana بهترین شروع برای آشنایی با این سری کمتر شناخته شده در دنیای بازیهای JRPG است اما اگر پیشتر و با نسخه پلی استیشن ۴ این بازی را تجربه کردهاید، تجربه آن روی کنسول نسل نهمی هیچ تفاوت خاصی ندارد و بهتر است منتظر بازی دهم که احتمال در سال ۲۰۲۳ عرضه بشود، بمانید.
میخرمش...
بازی برای طرفداران نقش آفرینی ژاپنی ساخته شده و البته سعی کرده تا این سبک را با بازیهای هک اند اسلش آشتی دهد و گیمرهای بیشتری را به خود جلب کند اما در نهایت باید تاکید کنم که دوستداران JRPG و انیمه، هدف مخاطب اصلی این بازی هستند و بعید است کسانی که عشق بازی اکشن دارند، بتوانند با از تجربه Ys VIII Lacrimosa of Dana راضی باشند. ضمنا این را هم بدانید بازی به طور خالص بالای ۴۰ ساعت گیمپلی دارد و از این حیث بازی طولانی و ارزشمندی است.
نمیخرمش...
بازی هیچ چیز جدیدی برای کسانی که قبلا آن را تجربه کردند ندارد و برای این دسته گیمرها گزینه نمیخرمش باید بسیار پررنگتر باشد. اما برای افرادی که با این بازه تازه آشنا شدهاند باید گفت که بازی بسیار طولانی است و شروع کندی هم دارد و ده ساعتی زمان میبرد تا روی ریتم بیفتد. از همین رو صبر و حوصله داشتن برای انجام بازی Ys VIII Lacrimosa of Dana از اوجب واجبات است.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.