چرا گیمرها از اپیک گیمز متنفر هستند؟
مارکت و فروشگاهی که روزی به تنهایی پیسی گیمینگ را نجات داد و استودیو و کمپانیهای بیشماری را دوباره متقاعد کرد بازیهای جدیدشان را برای پلتفرم کامپیوتر عرضه کنند، حالا چند ماهی است با مهرهای ...
مارکت و فروشگاهی که روزی به تنهایی پیسی گیمینگ را نجات داد و استودیو و کمپانیهای بیشماری را دوباره متقاعد کرد بازیهای جدیدشان را برای پلتفرم کامپیوتر عرضه کنند، حالا چند ماهی است با مهرهای کاملا جدید و بسیار جدی رقابت میکند. اپیک گیمز، فروشگاه اختصاصی کمپانی اپیک، در همین مدت زمان کوتاه بسیار با قدرت ظاهر شده و نشان داده که از صرف هزینههای بسیار کلان هیچ ترسی ندارد.
اما بیشتر گیمرها هیچ دل خوشی از اپیک و فروشگاه جدیدشان ندارند و بسیاری سیاستهای تیم سویینی (Tim Sweeney)، مدیر آن را زیر باد انتقاد میگیرند. ولی علت این نارضایتیها و شکایتها چیست؟ چارلی هال (Charlie Hall)، نویسنده وبسایت پالیگان در آخرین مطلبش نگاهی به اصلیترین انتقادهای وارده به فروشگاه اپیک گیمز و درستی یا نادرستی انداخته که خواندن یادداشت او خالی از لطف نیست. در ادامه با ویجیاتو همراه باشید.
در ماه دسامبر (آذر-دی) سال ۲۰۱۸، سازنده بازی بسیار محبوب فورتنایت و همچنین موتور بازیسازی آنریل، فروشگاه مخصوص خودش به نام اپیک گیمز استور را راهاندازی کرد. خبر معرفی شدن این فروشگاه در ادامه با معرفی بازیهای انحصاری مختلفی همراه شد اما بیشتر این بازیها طرفداران بیشماری را که به بازی کردن عناوین دلخواهشان روی فروشگاه استیم عادت کرده بودند، خشمگین کرد.
این خشم و عصبانیت نه تنها از آن زمان فروکش نکرده بلکه روز به روز بیشتر هم میشود. برخی از پیسی گیمرها از اینکه مجبور هستند برای بازیهای جدید فروشگاههای مختلفی نصب کنند، ناراحت و خسته هستند. برخی دیگر از نرمافزار نه چندان قوی فروشگاه اپیک و اینکه چطور این کمپانی از محبوبیت فورتنایت و درآمد آن برای گرفتن بازیهای انحصاری سو استفاده میکند، انتقاد دارند. افراد دیگری نیز خودشان را قانع کردند که اپیک، مدیر آن تیم سویینی و کمپانی سرمایهگذار آن یعنی تنسنت (Tencent) اهدافی شیطانی دارند.
خود اپیک نیز اعتراف میکند که فروشگاهش در حالتی نیمه آماده منتشر و تیم سازنده پشت آن نیز میگوید که عرضه زودهنگام آن باعث ایجاد چند خطا و مشکل غیر عمدی شده است. اما تمامی این قضایا آنطور که اکثریت حدس میزنند، یک تئوری توطئه نیست. بلکه همه چیز در مورد کاپیتالسیم و نظام سرمایهداریست و داستانی که هم اپیک و هم مشتریانش در آن نقش دارند. بیاید در ادامه با هم به بررسی ادعاهای مطرح شده علیه اپیک پرداخته و ببینیم کدام یکی از آنها واقعا حقیقت دارند.
- 1 تئوری ۱: اپیک گیمز توسط یک شرکت چینی پایهگذاری شده و نمیتوان به آن اعتماد کرد
- 2 تئوری ۲: فروشگاه اپیک گیمز یک ابزار جاسوسی است که اطلاعات شخصی را به سرقت میبرد
- 3 تئوری ۳: اپیک با صرف هزینه برای بازیهای انحصاری فروشگاهش به مشتریها آسیب میزند
- 4 تئوری ۴: فروشگاه اپیک گیمز قابلیتهای کمتری از استیم و رقبای دیگرش ارائه میدهد
تئوری ۱: اپیک گیمز توسط یک شرکت چینی پایهگذاری شده و نمیتوان به آن اعتماد کرد
در سال ۲۰۱۲ میلادی، ابر کمپانی تنسنت ۳۳۰ میلیون دلار روی کمپانی کالیفرنیایی اپیک گیمز سرمایهگذاری کرد. به گفته تیم سویینی، این سرمایهگذاری عظیم سهم شرکت تنسنت از این کمپانی را به ۴۰ درصد رسانده و علاوه بر آن چینیها حق انتخاب چندین عضو از هیئت مدیره را نیز دارند. البته بد نیست اشاره کنم که تنسنت سرمایهگذاریهای قابل توجهی در کمپانیای دیگری چون یوبیسافت و Riot Games نیز کرده است.
بسیاری از مشتریان و گیمرها نیز از همین سرمایهگذاری کلان تنسنت به عنوان دلیلی برای متنفر بودن نسبت به اپیک استفاده میکنند. شکی وجود ندارد که درگیری و نزاع تجاری بین آمریکا و چین و لفاظیهای ضد چینی سیاستمردان آمریکایی هم روی این قضیه بیتاثیر نبوده و برخی معتقد هستند که اپیک اختیار منافع خودش را ندارد.
اپیک این ادعاها را رد میکند. تیم سویینی در ۱۶ فروردین روی صفحه شخصی توییترش نوشت: «اپیک گیمز با بازیهای انحصاری و قابلیتهای خوبش، هدف خوبی برای خشم و کینه ورزیدن است. اما لطفا کمک کنید حقایق و نظرات از دروغ و شایعه در مورد بحث کنترل خارجیها جدا شود. من سهامدار اصلی در اپیک گیمز هستم و از سال ۱۹۹۱ تا به امروز بودم. حالا ما چند سهامدار خارجی دیگر داریم که بزرگترین آنها تنسنت است. تمامی سهامداران اپیک دوست و شریک ما هستند و هیچ کدام تصمیمی را به اپیک دیکته نمیکنند.»
این پیغام در راستای بیانه دیگری بود که استیو آلسیون (Steve Allison) رییس فروشگاه اپیک گیمز در کنفرانس بازیسازان روی صحنه گفت:
تنسنت هیچ تصرفی بر کسب و کار ما ندارد. آنها در مورد اینکه ما چیکار میکنیم، حرفی نمیزنند. آنها پیشنهاد نمیکنند که چه کاری باید انجام بدیم. آنها برای ما تصمیم نمیگیرند. انها در ساختمان ما نیستند. تمام کاری که ما انجام میدهیم همراه با تیم خودمان است و نقطه نهایی این تصمیمات به تیم سویینی میرسد و باور کنید او از تنسنت هیچ دستوری نمیگیرد.
تئوری ۲: فروشگاه اپیک گیمز یک ابزار جاسوسی است که اطلاعات شخصی را به سرقت میبرد
نرم افزار فروشگاه اپیک گیمز برای دانلود رایگان است و به محض آنکه دست دادهکاوان آماتور به این برنامه رسید، آنها متوجه برخی رفتارهای عجیب از جمله ترافیک شبکه غیر عادی و دسترسی به فایلهای کاربر شدند.
سایت خبری Ars Technica به طور کامل در مقالهای جداگانه به توضیح و بررسی این قضیه پرداخت که در اصل از یک پست در انجمن اینترنتی ردیت (Reddit) با عنوان «فروشگاه اپیک گیمز، جاسوسافزار، ردیابی و شما» شروع شد. برخی در این پست اشاره کرده بودند که برنامه اپیک گیمز فایلی به نام tracking.js در کامپیوتر شما درست میکند اما معاون رییس اپیک یعنی دنیل واگل (Daniel Vogel) توضیح داد که این اطلاعات تنها برای ردیابی و شمارش تقسیم درآمدی است که به تولید کنندههای محتوا میرسد؛ قابلیتی که سالهاست بخشی از موتور گرافیکی آنریل انجین نیز بوده.
اما مورد نگران کنندهتر برای بسیاری این حقیقت است که نرم افزار فروشگاه اپیک گیمز از فایلهای استیم کاربر بدون آنکه از او اجازه بخواهد، کپی میگیرد. خود سویینی در همان پست ردیت مشارکت کرد و گفت که این موضوع اصلا خوب نیست حتی اگر این اطلاعات تنها با اپیک به اشتراک گذاشته شود.
او در ادامه توضیح داد:
این حرکت و ویژگی نرم افزار، از سیستم ما برای پیادهسازی و ایجاد قابلیتهای اجتماعی در روزهای اول عرضه فورتنایت به جا مانده. در واقع این تقصیر من است که تیم عرضه فروشگاه را وادار کردم سریع از آن پشتیبانی کنند و سپس به این نتیجه رسیدیم که باید آن را تغییر دهیم. از آنجایی که این مشکل حالا مشخص شده، ما آن را درست و اصلاح خواهیم کرد.
در ادامه سویینی از گیمرها برای پرسیدن این نوع از سوالات در مورد نرمافزاری که هر روز استفاده میکنند، تشکر کرد. او نوشت: «این نوع بررسی و آنالیزهای مستقل که نرمافزار به چه اطلاعاتی دسترسی دارد، روند درست و سالمی است و من دوست دارم ببینیم که به صورت وسیعتری انجام میشود. در آنالیز کردن نتایج خیلی مهم است که بتوانیم رفتار عادی را از غیر عادی تشخیص داده و همچنین بررسی فنی را از شایعهپراکنیهای فتنهجویانه جدا کنیم مثل آن ادعای دیوانهواری که میگوید ما چند جاسوس چینی هستیم.»
تئوری ۳: اپیک با صرف هزینه برای بازیهای انحصاری فروشگاهش به مشتریها آسیب میزند
از بین همه اتهامهای مطرح شده علیه اپیک در مورد تاخت و تازش در زمینه فروش بازیها، این یک مورد احتمالا جنجالیترین آنها است اما چنین اتفاقاتی همچنین در صنعت بازیهای ویدیویی سابقه طولانی و بلندی دارد.
یکی از بزرگترین خبرهایی که اپیک هم زمان با عرضه فروشگاهش اعلام کرد این بود که Metro Exodus، سومین نسخه از سری مترو قرار است به صورت انحصاری روی فروشگاه اپیک منتشر شود. این خبر درست چند هفته قبل از عرضه رسمی بازی منتشر شد آن هم در حالتی که طرفداران مشتاق بازی از قبل پولهایشان را برای پیشخرید بازی روی استیم خرج کرده بودند. این قرارداد جدید با اپیک شامل نسخههای پیش خرید شده روی استیم نمیشد اما همچنان طرفداران سری مترو از این قرارداد اختصاصی ناراحت بودند.
والو، صاحب فروشگاه استیم، نیز خود را درگیر این جدل جدید کرد و تصمیم کاری استودیو Deep Silver را ناعادلانه خواند و اپیک را نیز به رفتار نادرست با مشتریان استیم متهم کرد. بار دیگر در کنفرانس بازیسازان، استیو آلسیون روی صحنه آمد و اعتراف کرد که تیم او در این راستا اشتباه کرده است.
آلسیون توضیح داد: «ما چند ماهی بودیم که با دیپ سیلور در حال مذاکره بودیم و آنها از سمت خودشان تصمیماتی گرفتند. ما هر دو میدانستیم که احتمال عصبانی شدن طرفدارها از جهت بحث برقراری ارتباط وجود داشته باشد و نتیجه نهایی بسیار بدتر و بزرگتر از آن چیزی بود که فکرش را میکردیم. ما مدتی در موردش صحبت کردیم و گفتیم که دیگر این کار را انجام نمیدهیم و در موقعیتی هم نیستیم که این اتفاق بخواهد بار دیگر رخ دهد.»
اما اپیک همچنان بسیار شدید و گستاخانه به اضافه کردن بازیهای انحصاری به لیستش ادامه میدهد. این کمپانی با سازندهها و ناشرهای زیادی قرارداد بسته تا عناوینشان را حداقل برای مدتی مشخص به صورت انحصاری برای اپیک منتشر کنند. از بین بازیهای جدید دیگر میتوان به Borderlands 3 و The Outer Worlds اشاره کرد که هر دو انحصاری زمانی اپیک گیمز هستند.
در هفتهای که گذشت، سویینی تایید کرد که چنین قراردادهایی در آینده هم ادامه پیدا میکند. او باز در صفحه شخصی توییتر خود نوشت: «ما در این مورد از زمان GDC تا حالا بحث زیادی کردیم. اپیک به بستن قراردادهای اختصاصی با بازیسازان و ناشران میدهد و توجهی به برنامههای قبلی آنها برای استیم ندارد.»
اگر شما بازیساز یا ناشر هستید، خیلی ساده میتوانید به ارزش بیشتر بازیهایتان روی شبکه اپیک به جای استیم پی ببرید. والو ۳۰ درصد از درآمد شما را بر میدارد در حالی که سهم اپیک تنها 12 درصد است. در واقع اگر از موتور آنریل انجین برای ساخت بازی استفاده کنید، آن سهم ۵ درصدی حق استفاده از نرمافزار نیز حتی بخشی از همان ۱۲ درصد محاسبه میشود.
این دو دو تا چهار تای ساده سازندههای بازی را تشویق میکند تا محصولات مورد علاقشان را از فروشگاه اپیک گیمز خریداری کنند. بازیسازی را فرض کنید که عنوانش را با موتور آنریل انجین میسازد و روی فروشگاه اپیک منتشر میکند؛ در این حالت تنها 12 درصد از سهم فروش خود را از دست میدهد که در مورد این استیم این عدد به بیش از دو برابر میرسد.
برای همین حتی قبل از آنکه اپیک گیمز بخواهد سرمایه و قراردادی پیشنهاد کند، برای بازیساز و ناشر چنین شرایطی معامله خوبی به حساب میآید و به نظر میرسد دیپ سیلور و 4A Games هم حسابی از مفاد قراردادشان با اپیک بهره بردند. فروش اولیه Metro Exodus در مقایسه با نسخههای قبلی که روی استیم منتشر شده بودند، ۲.۵ برابر بیشتر بود و دیپ سیلوار و 4A Games هر دو سود بیشتری به جیب زدند.
قراردادهای اختصاصی این شکلی از همان ابتدا بخش بزرگی از صنعت بازی بودهاند. همچنان بازیهایی برای پلیاستیشن 4 موجود است که روی ایکس باکس وان منتشر نشده و عکس آن نیز صادق است. شکلگیری این معاملات در دنیای پیسی خبر از رقابت بیشتر میدهد و در دنیای سرمایهداری امروز، در بلند مدت رقابت به سود مشتریان خواهد بود.
در کوتاه مدت، فارغ از درآمد بیشتر سازندهها، بیشتر مشتریان چنین شرایطی را آزاردهنده و مشابه جنگهای کنسولی میبینند که طرفین به جای عرضه محصولی بهتر میخواهند تعداد بیشتر آنها را به رخ همدیگر بکشند.
تئوری ۴: فروشگاه اپیک گیمز قابلیتهای کمتری از استیم و رقبای دیگرش ارائه میدهد
این در واقع یک تئوری نبوده و کاملا درست است. فروشگاه اختصاصی اپیک گیمز همچنان در حال توسعه بوده و حتی خود اپیک نیز به ناقص بودن آن اعتراف میکند. لیست زیر تنها بخشی از امکاناتی است که اپیک از آن محروم بوده و استیم مدتهاست آنها را به مشتریان خود ارائه میکند:
- ذخیرهسازی بازی به صورت خودکار و از راه دور روی سرورهای ابری
- ذخیره کردن چندین پروفایل کاربری که میتوان آنها را به بازیهای مختلف اختصاص داد
- امکان نقد و بررسی بازیها توسط کاربران و منتشر کردن آنها روی فروشگاه
- امکان شرکت کردن کاربرها در انجمنهای اختصاصی
- امکان به اشتراکگذاری اکانتها و بازیها با چندین نفر از اعضای خانواده
- استریم کردن بازیها به روی دستگاههای دیگر
بسیاری از این قابلیتها در راه هستند و اپیک گیمز هم در مورد نقشه راه فروشگاهش بسیار شفاف و واضح سخن میگوید. شما حتی میتوانید پیشرفت آنها را از طریق بورد عمومیشان در سایت ترلو مشاهده کنید اما مشتریها علاقهای به صبر کردن ندارند.
حقیقت این است در حالی که اپیک گیمز شرایط بهتری برای ناشران و بازیسازان فراهم میکند، به همان اندازه هیچ قابلیت خاص و متفاوتی به مشتریان ارائه نمیدهد. بازیها روی اپیک گیمز به همان اندازهای قیمتگذاری میشوند که روی استیم بودند. به عبارت سادهتر هنگام خرید بازی روی اپیک به هیچ قابلیت خاص و متفاوتی نمیرسید و بازیها هم ارزانتر نیستند.
بنابراین حداقل تشخیص آن ساده است که چرا گیمرها از اپیک گیمز ناراضی هستند: چرا مردم باید مجبور شوند تا بازی مورد علاقهشان را از اپیک خریداری کنند؟ چرا دست آنها باید به خاطر یک سری اتفاقات پشت پرده و معاملات خصوصی بسته شود؟ چرا دسترسی مشتریها به پلتفرم قدرتمندتری چون استیم باید قطع شود؟ چرا؟ چون اپیک و شریکهای تجاری او این گونه حکم میکنند.
این همان پیغام ناگفتهای است که اپیک گیمز در هفتهها و ماههای آینده باید تمامی وقت و انرژیاش را روی آن بگذارد. در ازای حذف کردن بازیها از استیم، اپیک نیاز دارد که تجربه کاربری یکسان و حتی بهتری برای گیمرها ایجاد کند. چرا که نصف دیگری از قدرت بازار وجود دارد که کاپیتالسیم و نظام سرمایهداری را ممکن میکند و آن انتخاب مشتری نام دارد.
مشتریها به خاطر هزینهای که از کیف پولهایشان پرداخت میکنند، حق انتخاب دارند. اگر آنها از تصمیمی که گرفتند، مطمئن باشند؛ پس درآمدی به اپیک نمیرسد و این به معنی بازی نکردن عناوینی است که با انتظار خرید و بازی کردن گیمرها ساخته شده بودند.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
لعنت به اپیک گیمز. من تا ۲ دقیقه پیش عاشق اپیک گیمز بودم و بازی فورسایت رو دوست داشتم ولی الان این مطلب رو دیم
ازش متنفر شدم
واقعا این چه کاریه اپیک گیمز انجام میده
واقعا مونوپولی راه انداخته و رقابت سالمی نیست اصلا به نظرم.