فیلم درمانی – معرفی فیلمهایی برای مواجهه با اندوه مرگ عزیزان
فیلم درمانی به عنوان یکی از زیر مجموعههای مهم هنر درمانی جایگاه ویژهای میان روانپزشکان و روانشناسان دنیا دارد؛ این موضوع به قدری جدی شده که در کشورهای مختلف دنیا از بعضی فیلمها به عنوان ...
فیلم درمانی به عنوان یکی از زیر مجموعههای مهم هنر درمانی جایگاه ویژهای میان روانپزشکان و روانشناسان دنیا دارد؛ این موضوع به قدری جدی شده که در کشورهای مختلف دنیا از بعضی فیلمها به عنوان داروی روانی یاد میکنند و آنها را عاملی برای بهبود وضعیت روحی افراد میدانند. ما در ویجیاتو برای کسانی که با مرگ عزیزان خود مواجه شدند لیستی از فیلم درمانی تهیه کردیم که به آنها کمک میکند تا افسردگی یا استرس پس از مرگ عزیز را کنار بگذارند و با این رویداد تلخ اما طبیعی کنار بیایند.
شاید کمی دیر باشد ولی یاد و یادواره درگذشتگان هواپیمای اوکراینی همیشه گرامی باد، شاید این فهرست بتواند مرهمی بر داغداران این حادثه و یا کسانی که در این ایام به خاطر کرونا عزیزی را از دست دادهاند، باشد.
(CoCo (2017
انیمشین کوکو که توسط کمپانی مشهور پیکسار ساخته شده، از آن دست آثاری است که با ایجاد روابط همدردی و مندردی میان مخاطب و شخصیتها، حس و حال مخاطب را خوب میکند و او را در درک بهتر و عمیقتر مفهوم مرگ یاری میکند.
داستان این انیمیشن نگاه خاصی به دنیای مردگان دارد و فضای آن بیشتر در رابطه با مرگ است که البته این فضا تاریک نیست، بلکه با المانهای زیبایی نظیر موسیقی زیبا، انیمیشن جذاب و رنگارنگ مزین شده و دیدگاه جدیدی در رابطه با مرگ به مخاطبان منتقل میکند.
انیمیشن کوکو مورد استقبال منتقدان و مخاطبان زیادی قرار گرفت و جوایز متعددی را نصیب خود کرد. از جمله اسکار بهترین انیمیشن و بهترین ترانه که در نودمین دوره مراسم اسکار برنده شد.
(2010) Rabbit Hole
فیلم لانه خرگوش یک درام غمانگیز است که با هنرنمایی نیکول کیدمن و آرون اکهارت در سال 2010 به نمایش در آمد. این فیلم که فضای غمآلودی دارد، ممکن است در ابتدا شما را کمی عذاب دهد اما به تدریج دیدگاه این فیلم در مورد « از دست دادن » به شما در درک بهتر این مفهوم کمک میکند.
داستان فیلم لانه خرگوش، حول محور زوجی است که زندگی خوشبختی در کنار فرزندشان سپری میکردند؛ اما با مرگ ناگهانی فرزندشان، این زندگی دستخوش یک تغییر بزرگ میشود و روابط این زن و شوهر با یکدیگر را به چالش میکشد.
دو شخصیت اصلی فیلم، بکا و هاوی، تلاش میکنند تا با اندوه مرگ فرزندشان کنار بیایند و هر کدام رویکرد متفاوتی نسبت به این رویداد دارند. تفاوت این رویکرد در جایی معلوم میشود که آنها برای بهبود وضعیت روحی خودشان از راههای مختلفی وارد میشوند.
فیلم لانه خرگوش به این موضوع توجه ویژهای دارد که یک زوج برای پر کردن فقدان درونیشان چگونه از یکدیگر کمک میگیرند و به تکامل عقلانی در خصوص مرگ عزیزشان میرسند.
(Extremely Loud and Incredibly Close (2011
فیلم فوق العاده بلند و بیش از حد نزدیک، از آن دست فیلمهایی است که در نشان دادن مفهوم از دست دادن در یک خانواده معمولی و چگونگی تاثیر آن در دیگر اعضای خانواده موفق عمل کرده و توانسته این همذات پنداری مفید را در مخاطب ایجاد کند.
داستان این فیلم درباره پسری است که در جریان حادثه 11 سپتامبر، پدرش را از دست میدهد و به همین دلیل دچار افسردگی و ناهنجاریهای ذهنی و روانی میشود؛ در حدی که گاهی دست به خود آزاری میزند.
فیلم «فوق العاده بلند...» بیشتر به چالشهای فردی و مشکلات پس از حادثه از دست دادن میپردازد و عناصری مثل عذاب وجدان، احساس گناه، پشیمانی و حسرت که معمولا پس از مرگ عزیزان درون شخص ایجاد میشود را زیر ذرهبین قرار میدهد و آنها را نقد میکند. این فیلم همچنین به روابط مادر و فرزندی میپردازد که با مرگ عزیزشان دچار چالشهایی میشوند که غیر قابل پیش بینی است.
به طور کلی این فیلم مناسب افرادی است که به خاطر از دست دادن عزیزشان به شدت احساس گناه میکنند و عذاب وجدان دارند؛ این فیلم میتواند اندوه این افراد را کاهش دهد و حس خوبی به آنها هدیه دهد.
(We Bought a Zoo (2011
در بین فیلمهایی که معرفی کردیم، فیلم ما یک باغ وحش خریدیم فضای روشنتر و مفرحتری نسبت به بقیه فیلمها دارد و در بهبود افسردگی پس از مرگ عزیزان کمک بسیار زیادی میکند.
این فیلم، داستان مردی به نام بنجامین (مت دیمون) را روایت میکند که با از دست دادن همسر خود، دچار مشکلات فردی میشود و این مشکلات روی پسر و دختر کوچکش تاثیر میگذارد. از این رو بنجامین تلاش میکند تا به خاطر فرزندانش مشکلات خود را کنار بگذارد و یک شروع جدیدی برای خود و خانوادهاش بسازد.
مفاهیم عمیقی درون این فیلم قرار گرفتند که دیدگاه شما را به زندگی تا حدودی متحول میکند. یکی از این مفاهیم، وجود همه جانبه امید در تک تک لحظات زندگی است که با نگاه عمیقتر به این موضوع، مشکلات درونیمان کم کم فراموش میشوند.
از دیگر مفاهیم جالب فیلم، سرکوب اندوه همسر به خاطر فرزندان است که جنبه بسیار مثبت فیلم است. بنجامین با وجود اندوه بسیار زیاد، سعی میکند این غم و اندوه را درون خود بریزد و فرزندانش را با مشکلات خودش عذاب ندهد.
فیلم ما یک باغ وحش خریدیم، از این جهت برای از دست دادگان مفید است که آنها را به برنامه ریزی برای یک شروع جدید تشویق و به آینده امیدوار میکند.
(What Dreams May Come (1998
آخرین فیلم از این لیست را به فیلم چه رویاهایی که میآیند اختصاص دادیم؛ این فیلم یک درام فانتزی است که در سال 1998 به نمایش در آمد و توانست رضایت مناسبی از مخاطبان دریافت کند.
داستان این فیلم همانند فیلم لانه خرگوش، به موضوع مرگ فرزند میپردازد و چالشهای پس از این حادثه ناگوار را مورد بررسی قرار میدهد.
یک تفاوت بزرگ بین این فیلم و دیگر فیلمهای معرفی شده در این لیست، فاصله گرفتن فضای فیلم با واقعیت است؛ در واقع این فیلم در بستر یک دنیای فانتزی روایت میشود و به دنیای پس مرگ میپردازد و عناصری مثل بهشت و دوزخ را به تصویر میکشد.
خلاقیت این فیلم در روایت داستان باعث میشود شخصی که با مرگ عزیزانش روبه رو شده، دیدگاه کاملا متفاوتی به مرگ را حداقل برای مدتی تجربه کند و از غم و اندوه فاصله بگیرد.
دیدن این فیلمها به شرطی تاثیر دارد که مثبت به آن نگاه کنید و عناصر مفید آن را دریافت کنید. اگر این کار برای شما دشوار است، به خودتان تلقین کنید و تنها به مدت دو ساعت تمام افکار منفی خود را دور بریزید و به تماشای این فیلمها بپردازید.
دنیای پس از مرگ، قطعا کانسپتی جذاب برای روایت اتفاقات عجیب و کشفنشده است. بنابراین اگر طرفدار چنین موضوعاتی هستید، حتما به مطلب مرتبط با بهترین فیلم زندگی پس از مرگ سری بزنید.
دوست دارید لیست بعدی فیلم درمانی در مورد چه موضوعی باشد؟ نظراتتون رو بنویسید
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
Demolition در این ژانر فیلم خوبیه و یک شخص که هنوز آمادگی مواجه با غم فردی که از دست داده رو نداره و خشم و عذاب وجدان و دلتنگی نسبت به اون شخص رو عالی نمایش میده.
فیلم Rabbit hole متفاوت ترین فیلم در این زمینه هست که دیدم.
در اکثر فیلم هایی که زن و شوهری بچه شان مرده، شخصیت زن فیلم، خانومی هست با ظاهری داغون، موهای آشفته، لباس های بد شکل، خانه ی ای کثیف و نامرطب.
شخصیت مرد فیلم هم، عبوث و بداخلاق، گوشه گیر و عصبی است.
اما توی این فیلم همه چیز فرق میکنه، خانوم خونه عاشق باغ بانی هست، هرروز صبح ورزش میکنه، آرایش میکنه،
کتاب میخونه، برای مهمان هاش اشپزی میکنه، تمیز ترین خانه رو داره.
شوهر اون هم،ورزش میکنه، با دوست هاش رفت و امد میکنه، اجتماعی هست،خوش لباس هست و ظاهر فوقوالاده مرتبی داره.
اونها تونستن غم خودشون رو به بهترین شکل ممکن مخفی کنن، این دو الارقم ظاهر خوب، از زمان فوت بچه رابطه زناشویی باهم نداشتن.
مرد هر شب به تور مخفیانه میشینه فیلم های گذشته بچه شون رو میبینه و در تاریکی گریه میکنه.
و زن از رویارویی با غریبه ها و همسایه ها گریزونه.
شخصیت اونها شبیه آکواریوم شکسته ای هست که شیشه اون با چسب چسبونده شده و هر لحظه ممکنه منفجر بشه.