ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

آموزش

تفاوت پردازنده‌های Core و Core X اینتل چیست؟

اگر می‌خواهید یک کامپیوتر گیمینگ جدید ببندید یا صرفا دنبال ارتقای CPU خود هستید، خواهید دید که چندین سری و برند مختلف از پردازنده در بازار به فروش می‌رسند. به همین خاطر شاید هنگام انتخاب ...

رایان زجاجی
نوشته شده توسط رایان زجاجی | ۳۱ تیر ۱۴۰۰ | ۱۶:۰۰

اگر می‌خواهید یک کامپیوتر گیمینگ جدید ببندید یا صرفا دنبال ارتقای CPU خود هستید، خواهید دید که چندین سری و برند مختلف از پردازنده در بازار به فروش می‌رسند. به همین خاطر شاید هنگام انتخاب یک مدل برای خود گیج شوید. این دقیقا موردی است که برای سری Core و Core X اینتل هم صدق می‌کند. در این راهنما می‌خواهیم بررسی کنیم که این دو برند چه تفاوتی با هم دارند و کدامشان برای گیمینگ انتخاب بهتری است. با ما در ویجیاتو همراه باشید.

Core نام سری پردازنده‌های دسکتاپ و لپتاپ رایج اینتل است که از دهه قبل در بازار وجود دارد. بعد از انتشار مدل‌های Core Solo و Core Duo، اینتل در سال ۲۰۰۸ این برند را به سه دسته تقسیم کرد:

  • Intel Core i3 – اقتصادی/رده پایین
  • Intel Core i5 – میان رده
  • Intel Core i7 – رده بالا

اما حدودا بعد از یک دهه و در سال ۲۰۱۷، اینتل اولین پردازنده‌های Core X را عرضه کرد که در واقع ادامه‌دهنده راه سری Core i7 Extreme به عنوان محصولاتی مخصوص کامپیوترهای حرفه‌ای و ورک‌استیشن بودند. همچنین با این سری بود که اینتل اولین مدل‌های i9 را هم معرفی کرد، که البته همه پردازنده‌های Core X نام i9 را یدک نمی‌کشند. امروزه مدل‌های i9 بخشی از سری Core عادی هم هستند.

پس تفاوت اصلی Core و Core X ساده است: Core کاربران عادی و اصطلاحا مین‌استریم را هدف می‌گیرد، و Core کاربران حرفه‌ای. اما چه چیزی باعث تفاوت مدل‌های Core X می‌شود؟



اگر بخواهیم به ساده‌ترین زبان ممکن توضیح دهیم، تاکنون سه معماری مختلف برای پردازنده‌های Core X وجود داشته‌اند: Skylake-X، معماری جوان‌مرگ شده Kaby Lake-X، و Cascade Lake-X. این معماری‌ها شامل مدل‌های i7 و i9 و همچنین یک تک مدل i5 می‌شدند. البته در حال حاضر تمام مدل‌های کنونی Cascade Lake-X نام i9 را یدک می‌کشند.

در سری عامیانه Core، برند i9 فقط در سال ۲۰۱۹ با سری تازه‌سازی شده Coffee Lake-S و همچنین سری جدید Comet Lake-S حضور داشت.

حالا برای مقایسه CPUهای Core و Core X باید سه فاکتور پرفورمنس، قیمت و سوکت را در نظر بگیریم.

Core X شامل CPUهای قدرتمند، رده بالا و گران‌قیمتی می‌شود که از سوکت LGA 2066 استفاده می‌کنند و تعداد هسته‌های بیشتری نسبت به مدل‌های عادی دارند. تعداد دقیق هسته‌ها طی سال‌ها متغیر بوده است، اما آن‌ها همواره از مدل‌های Core بیشتر بوده‌اند و از Hyperthreading هم بهره می‌برند. قیمت آن‌ها هم از ۴۰۰ دلار شروع می‌شد و تا ۲۰۰۰ دلار بالا می‌رفت.

از طرف دیگر، سری عامیانه Core هم شامل مدل‌های اقتصادی Core i3 می‌شود و هم مدل‌های بسیار قدرتمند i9، که بین ۱۰۰ دلار تا ۵۰۰ دلار قیمت دارند. همچنین تمام CPUهای Core اینتل تاکنون از سوکت LGA 1151 استفاده می‌کردند و سوکت LGA 1200 هم به زودی قرار است جایگزین آن شود.



با در نظر گرفتن این توضیحات، واضح است که پردازنده‌های Core X قدرت و تعداد هسته بیشتری نسبت به Coreهایی که در زمان یکسان عرضه شده‌اند دارند.

مثلا اگر نگاهی به نسل دهم CPUهای دسکتاپ با نام Comet Lake بیاندازیم، ارزان‌ترین مدل‌های Core i3 شامل ۴ هسته و ۸ ترد می‌شوند، Core i5ها ۶ هسته و ۱۲ ترد دارند، Core i7ها ۸ هسته و ۱۶ ترد دارند، و در نهایت Core i9ها ۱۰ هسته و ۲۰ ترد دارند. همان طور که گفتیم، این CPUها می‌توانند بین ۱۰۰ تا ۵۰۰ دلار قیمت داشته باشند.

این در حالیست که سری Cascade Lake-X i9 با ۱۰ هسته و ۲۰ ترد شروع می‌شوند و تا ۱۸ هسته و ۳۶ ترد هم بالا می‌روند. مسلما آن‌ها پرفورمنس بهتری دارند، اما با قیمتی بسیار بالاتر که از ۶۰۰ دلار شروع می‌شود و تا ۱۰۰۰ دلار هم می‌رود.

نمی‌توان انکار کرد که مدل‌های Core X پرفورمنس بهتری ارائه می‌دهند، اما تعداد هسته‌ها و قدرت پردازش بالاتر لزوما به پرفورمنس بهتر در بازی ختم نمی‌شود و ارزش بالاتری ندارد. پس آیا Core X برای بازی کردن نسبت به Core بهتر است؟ نه، به دلایلی که در ادامه توضیح می‌دهیم.

اولین و مهم‌ترین سوال ما راجع به قیمت و ارزش است. Core X قیمت به شدت بالاتری دارد، و متاسفانه برای کامپیوتری که فقط برای گیمینگ در نظر گرفته شده بسیار کم‌ارزش است. چرا؟

ساده است. اصلی‌ترین چیزی که هنگام خرید یک CPU برای گیمینگ باید در نظر بگیرید این است که پردازنده نباید باعث ایجاد گلوگاه برای GPU شود. اگر CPU بیش از حد برای ارسال فرمان کند باشد، GPU نمی‌تواند در نهایت توان خود کار کند و قسمتی از توانایی آن هدر می‌رود. همچنین اگر GPU بیش از حد برای CPU کند باشد، این CPU خواهد بود که نمی‌تواند در نهایت توانش کار کند.

قرار دادن یک پردازنده ۷۰۰ دلاری در کنار کارت گرافیک ۷۰۰ دلاری لزوما به ایجاد پرفورمنس بهتری نسبت به همان کارت گرافیک با یک پردازنده ۴۰۰ دلاری i7 نمی‌شود. شاید اندک مزایایی با یک CPU گران مشاهده کنید، اما صد درصد ارزش آن هزینه اضافه را نخواهند داشت.

به همین دلیل، خرید یک پردازنده Core X فقط و فقط برای گیمینگ قابل توجیه نیست. در کل یک i3 برای کامپیوترهای اقتصادی کافی است، i5 از عهده اکثر بازی‌ها به راحتی بر می‌آید و i7 هم دیگر نهایت توانی که یک بازی می‌تواند در اختیار داشته باشد را فراهم می‌کند. پس دلیل چندانی برای خرید یک i9 وجود ندارد، مگر این که بخواهید از برنامه‌هایی که مصرف CPU بالایی دارند استفاده کنید. شکی نیست که مدل‌های Core X هسته و تردهای بالاتری دارند، اما آن همه قدرت اضافی بسیار بیشتر از نیاز بازی‌ها و GPUهای مدرن است.

و در نهایت باید سوکت را در نظر بگیریم. CPUهای Core X از سوکت LGA 2066 استفاده می‌کنند، و مادربردهای LGA 2066 هم گران هستند. پس از طرف مادربرد هم باید هزینه بیشتری کنید.

به طور خلاصه:

  • Core سری پردازنده‌های مین‌استریم اینتل است که شامل مدل‌های اقتصادی تا رده بالا می‌شود. آن‌ها برای گیمینگ بسیار مناسب هستند.
  • Core X یک سری جدیدتر و قدرتمندتر از پردازنده‌های اینتل است که نسبت به Core قیمت بسیار بالاتری دارد. آن‌ها برای کاربران حرفه‌ای مناسب هستند.

منبع: Gamingscan

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید

مطالب پیشنهادی