گزارش ویجیاتو از دومین مراسم اهدای جوایز آکادمی سینما سینما
دومین جشنواره سینما سینما از ساعت ۱۸.۳۰ روز ۱۹ مرداد ماه در طبقه دوم هتل پارسیان انقلاب تهران برگزار شد. در این مراسم فیلم مغزهای کوچک زنگ زده توانست افتخار آفرینی کند و همچنین نرگس ...
دومین جشنواره سینما سینما از ساعت ۱۸.۳۰ روز ۱۹ مرداد ماه در طبقه دوم هتل پارسیان انقلاب تهران برگزار شد. در این مراسم فیلم مغزهای کوچک زنگ زده توانست افتخار آفرینی کند و همچنین نرگس آبیار به عنوان چهره سینمایی سال ۹۷ از دیدگاه بیش از دویست نفر از اصحاب رسانه انتخاب شود. با گزارش تفصیلی و کامل ویجیاتو از این مراسم همراه باشید.
تقریبا یک ساعت پیش از برگزاری مراسم، بازیگران و کارگردانان به نام کشورمان یک به یک بعد از عکاسی با فوتووال جشنواره، وارد سالن شده و علی رغم اینکه میزهایی به صورت VIP برای برخی چهرهها در نظر گرفته شده بود اما تعدادی از این اشخاص ترجیح میدادند که در کنار دوستان خود و در کنج و یا انتهای سالن بنشینند.
مراسم با دقایقی تاخیر آغاز شد و جواد یحیوی، مجری مراسم، با انرژی همیشگی خود رویداد را پس از پخش قرائت قرآن و پخش سرود ملی، برنامه با اجرای موسیقی زنده و همچنین شاهنامه خوانی، اغاز کرد.
یحیوی ضمن تشکر از حضار برای حضور خود در دومین مراسم آکادمی سینما سینما، حاضرین را دعوت به دیدن کلیپی از ابتدای مراسم نمود. سپس با دعوت یحیوی، جواد کثیریان (دبیر جشنواره امسال و سال گذشته) و کیانوش عیاری (رییس آکادمی جایزه سینما سینما در امسال و سال گذشته) روی سن آمدند. کثیریان نیز ضمن خوشامدگویی از مهمانان اعلام کرد که آرای اعلام شده برای برترین چهره سال این آکادمی در روزهای آتی به طور شفاف اطلاع رسانی خواهد شد. او همچنین با اشاره به انصراف برخی دوستان از این بخش مسابقه اعلام کرد: «هر ۲۰۷ روزنامه نگاری که در این بخش رای دادهاند، به طور آزاد اسامی خود را انتخاب کردند و با کاندیداها و نامزدهایی نداشتیم که آنها به این اشخاص خاص رای داده باشند. ما هم امروز ده نفر اول را اعلام میکنیم، فارغ از مساله کسانی که انصراف دادند یا ندادند.»
کثیریان در ادامه صحبتهای خود به حامیان مراسم اشاره کرد و موضوع جالب توجهی را مطرح نمود که توجه حضار را به خود جلب ساخت: معضل کم شدن درختان بلوط. او اعلام کرد که آنها در راستای مسئولیتهای اجتماعی خود از چندین کمپین خاص حمایت کردند که یکی از آنها نذرآب بوده (برای اصلاح الگوی مصرف آب برای آبرسانی به سراسر ایران به ویژه در استانهای جنوبی کشورمان) و همچنین کمپین درخت بلوط که آن را اینگونه شرح داد:
«جایزه مخصوصی به هر یک از برندگان رویداد اهدا خواهد شد که شامل یک نهال بلوط است. این جایزه از سوی بنیاد محیط زیستی الگن به برندگان اهدا خواهد شد و از تمامی آنها در فصل پاییز دعوت بعمل خواهیم آورد تا خودشان درختی که به نامشان است را بکارند و اگر مایل بودند میتوانند در مراسم درختکاری این بلوطها حضور داشته باشند. از هلال احمر خیلی ممنونم که با پروژه نذر آب با ما بودند نیز کمال تشکر را دارم.»
کثیریان تاکید کرد که اعضاعی داوران آکادمی امسال به ۸۶ نفر رسیده و ابراز امیدواری کرد که آمار در سال آینده به بیش از صد نفر خواهد رسید. جواد یحیوی نیز در تاکید صحبتهای کثیریان من باب موضوع بلوطها هشدار داد که اگر هماکنون بیست میلیون ایرانی به یکباره تصمیم بگیرند که بلوط بکارند، بازهم ما ۶۰ سال عقب خواهیم ماند چرا که این درختها در ۶۰ سالگی بارور شده و هماکنون باید به فکر نجات آنها باشیم.
مراسم بعد از صحبتهای آغازین این دو تن به طور رسمی و با اعطای جایزه بهترین فیلم کوتاه و مستند آغاز شد. برای اهدای جوایز این بخش
علیاکبر صادقی، ابراهیم فروزش و مهرداد اسکویی هنرمندانی بودند که برای اهدای جایزه بهترین فیلم کوتاه روی صحنه آمدند و جایزه بهترین فیلم کوتاه به ماچ سینمایی اهدا شد. کریم لک زاده، کارگردان این فیلم در هنگام دریافت جایزهاش از خوشحالی خود برای حضور خود در این مراسم صحبت به میان آورد و تاکید کرد این روزها که زندگی کردن و فیلمسازی بسیار سخت شده، باید از تک تک عوامل فیلم خود تشکر کند که بدون چشمداشت مالی در کنار او حضور داشتند. او جایزه خود را ضمن تشکر از همراهانش در این راه، به سونیا سنجری، بازیگر فیلم خود تقدیم کرد.
پس از آن نوبت به بهترین فیلم مستند جشنواره رسید که این جایزه به فیلم بهارستان، خانه ملت (بابک بهداد) تعلق گرفت. بابک بهداد در طی سخنرانی کوتاه از عوامل فیلم تشکر ویژه کرد. گفتنی است فیلم بهارستان خانه ملت هماکنون در برخی سینماهای گروه هنر و تجربه در حال اکران است.
مهرداد اسکویی پس از اهدای این بخش از جوایز تاکید کرد که باید از سینمای مستقل به ویژه سینمای مستند، فیلم کوتاه و انیمیشن که در ایران مهجور باقی ماندهاند بیش از پیش حمایت کرد: «یکی از فیلمسازان مستقل سینمای ایران آقای عیاری است و فکر میکنم پشتیبانی ایشان از بخش مستند خیلی حیاتی است. امیدوارم این بخش از سینمای ایران که بیشتر به صورت مستقل کار میکند دیده و حمایت شود.»
در ادامه جایزه بهترین فیلمساز اول اهدا شد که برای اعطای آن خسرو معصومی و کیانوش عیاری روی صحنه آمدند. در این بخش از مسابقه دو جایزه اعلام شد، یکی دیپلم افتخار و دیگری برنده نهایی. بر اساس قوانین جشنواره سینما سینما، این حالت در زمانی رخ میدهد که فاصله بین برنده و گزینه دوم بسیار اندک بوده و اعضای آکادمی به گزینه دوم دیپلم افتخار اعطا میکنند تا حق مطلب در برابر آن ادا شود. در نهایت دیپلم افتخار فیلمساز اول به پویا بادکوبه (درساژ) و جایزه بهترین فیلمساز اول به محمود غفاری (شماره ۱۷ سهیلا) اهدا شد.
سمیرا برادری تهیهکننده «درساژ» که دیپلم افتخار بهترین فیلمساز اول را به جای پویا بادکوبه دریافت کرد به دستاوردهای درخشان فیلم درساژ در جشنوارههای بینالمللی اشاره کرد. او که به نظر میرسید چندان دل خوشی از گرفتن دیپلم افتخار ندارد در ادامه سخنان خود تاید کرد که درساژ با وجود اینکه یک فیلم جشنوارهای نبوده و نیست ولی از اینکه مورد توجه اعضای آکادمی سینما سینما قرار گرفته خوشحال است.
محمود غفاری نیز با ابراز خوشحالی از دریافت این جایزه از بازیگر فیلم خود، زهرا داوودنژاد کمال تشکر را کرد و ابراز امیدواری کرد که در آینده نیز بتواند فیلمهای مورد علاقهاش را بسازد.
مراسم سینما سینما در این بخش از فاز اعطای جوایز برای مدتی کوتاه خارج شد و وارد بخش پاسداشت یک عمر فعالیت سینمایی شد. داوران و اعضای آکادمی این جشنواره نام این بخش را به زیبایی پاسداشت یکعمر عشق به سینما نامیده بودند و در این بخش از واروژ کریم مسیحی تقدیر و تشکر به عمل آمد، مردی که سالیان سال است که به سینما عشق میورزد ولی سینما و عوامل سینمایی دولتی چندان روی خوشی به او نشان ندادند.
مراسم با پخش کلیپی قدیمی از سال ۱۳۷۰ برگزار شد که مربوط به پاسداشت هنرمندان ارامنه کشور بود و در آن افرادی چون بهرام بیضایی از واروژ کریم مسیحی تقدیر و تشکر میکردند. ابراهیم حقیقی پس از پخش این کلیپ زیرخاکی و کوتاه، اعلام کرد که واروژ توانمندیهای بسیاری دارد و در کشورهای میز کارش کلی سناریو نساخته وجود دارد:
«این عشقش به سینما باید تبدیل به فیلم شود نه برای خودش که باید به گنجینه سینمای ایران افزوده شود اما متاسفانه نمیشود و همچنان امسال هم او نتوانست فیلم بسازد. مثل این میماند که یک جراح قلب باز را در یک درمانگاه بگذاری که مریض ویزیت کند. فکر میکنم واروژ هم چنین وضعیتی دارد. امیدوار هستم در حالی که دوستان برای او پاسداشت میگیرند تلاش بشود که واروژ بتواند باز هم فیلم بسازد و به این گنجینه سینمای ایران بیافزاید.»
سعید پورصمیمی که پیش از این نیز سابقه کار با واروژ کریم مسیحی در فیلم پرده آخر را داشته نیز در این بخش از مراسم ضمن تمجید از فیلم پرده آخر اعلام کرد که همیشه از عدم فروش خوب فیلم در زمان اکران خود تعجب کرده است:
«فروشش با شکست عجیبی مواجه شد. علیرغم اینکه فیلم غیر از اینکه مورد تایید اهل فن بود برای عامه هم جذاب بود. برای من همیشه این سوال است که چرا فروش نکرد. در طول این سالها هم خیلیها گفتند عجب فیلمی بود. این یک معما است. فیلمی که از نظر هنری خیلی حائز اهمیت است. تماشاگر عام میگوید عجب فیلمی بود اما فیلم فروش نمیکند. البته من شنیدم که عوامل خیلی هم تلاش کردند که اکران خوبی بگیرند. اما گویا سرنوشت اینطور رقم خورده بود یا زده بودند که فیلم بعدی آقای واروژ کریم مسیحی در گروی استقبال از این فیلم باشد. الان دوستمان برنامه واروژ را اعلام کرد گفت به مناسبت یک عمر فعالیت، من بغض کردم. کدام فعالیت؟ کی گذاشتند کار کند؟ دردآور است که قدرش را نمی دانیم. الان نمی دانم بتواند کار کند یا نه. دستش را بگیریم.»
واروژ کریم مسیحی نیز در ادامه صحبت همکاران و دوستان خود ضمن تشکر ویژه از اعضای آکادمی اعلام کرد که قصد کنارهگیری از سینما را ندارد و میخواهد همچنان در این سینما بماند و فیلمسازی کند. او صحبتهای خود را با ادای جملاتی احساسی من باب عشق او به سینما چنین تمام کرد و امیدی به طرفداران خود برای ساخت فیلمی جدید هدیه داد: «سینما را از آدمهایی مثل من بگیرند نمیدانیم چه کنیم ما با این بزرگ شدیم و خواهیم مرد. امیدوارم فرصت دیگری پیش بیاید کار دیگری بسازم.»
در ادامه مراسم روند عادی خود را پیش گرفت و بهترین بازیگران زن و مرد اعلام شدند. به توصیه رضا کیانیان که روی سن آمده بود تا جوایز این بخش را در کنار ستاره اسکندری و محمد متوسلانی اعطا کنند، قرار شد تا اول جایزه بهترین بازیگر زن اهدا شود. برنده بهترین بازیگر زن به زهرا داودنژاد (شماره ۱۷ سهیلا) اختصاص یافت. زهرا داوودنژاد خواهر رضا داوودنژاد و دختر علیرضا داوودنژاد است و پس از سالها دوری از سینما با فیلم شماره ۱۷ سهیلا در سال گذشته به پرده سینماها بازگشت و توانست بازگشتی با شکوه را برای خود رقم بزند.
او در هنگام دریافت جایزه به قول خودش دچار هیجان بسیاری شده بود و با ذوق و شوق خاصی از تمامی خانواده سینما تشکر کرد. او از صمیم قلب آرزو کرد که صنعت سینما متعلق به اعضای این صنعت باشد: «خیلی خوشحالم که در جمع خانواده بزرگ خودم هستم و بسیار سپاسگزارم از اعضای آکادمی که بالاخره بعد از رکورددار بالاترین کاندیداتوری برای این نقش به این نقش توجه کردند و جا دارد از آقای غفاری تشکر کنم که دوباره من را به سینما برگرداندند.»
جایزه بهترین بازیگر مرد نیز به دو قسمت تقسیم شد و دیپلم افتخار و جایزه اصلی را در بر گرفت. دیپلم افتخار به حسن معجونی برای فیلم خوک اهدا شد و بهترین بازیگر مرد نیز نوید محمدزاده برای فیلم مغزهای کوچک زنگ زده اعلام شد.
حسن معجونی از همگی تشکر کرد و اعلام کرد که تمامی رقبایش در این بخش را شخصا دوست داشته و عاشق فیلمهای آنها است.
ستاره اسکندری پیش از آنکه جایزه نوید محمدزاده اعلام شود با لحنی سیاسی گونه از عکاسان حاضر در مراسم تشکر کرد و آنها را منتقل کننده خاطرات دانست. اسکندری تاکید کرد که عکاسان صلح را منتقل میکنند و ابراز امیدواری کرد هرچه سوتفاهم درباره هرکسی که وجود دارد برطرف شود و قضاوتی در کار نباشد. گفتنیست صحبت های اسکندری به بازداشت یکی از عکاسان حوزه هنر و سینما در روزهای اخیر برمیگردد که هنوز دلیل آن به طور دقیق مشخص نیست.
در ادامه نوید محمد زاده حین دریافت جایزه خود برای ایفاگری نقش شاهین در مغزهای کوچک زنگ زده اعلام کرد که این پنجمین جایزهای است که برای این نقش آفرینی از آن خود میکند. او خود را پسر سینما دانست و تاکید کرد که قول میدهد پسر خوبی باشد و به تمام توصیههای سینماییها گوش کند. محمدزاده در ادامه صحبتهای خود از هر کس که به هر دلیلی از دست او ناراحت شده عذرخواهی کرد و درباره مسیر کارنامه هنریاش گفت:
«باور کنید اگر برای فیلمی و هنرپیشگی جایزه نگیرم به خودم نهیب میزنم که لابد آنقدر خوب نبودی که دیده نشدی. همیشه در تلاش هستم تا بهتر شوم و بتوانم از پیش بهتر باشم. همیشه در حال تلاش و کوشش برای بهتر شدن در سینما هستم. این جوایز به من انگیز میدهد تا در این راه تلاش بیشتری کنم.»
جایزه بهترین فیلمنامه نویس نیز توسط سیروس الوند و محمد علی نجفی اعطا شد و به محسن امیر یوسفی برای فیلم آشغالهای دوست داشتنی رسید. گفتنی است این اولین جایزهای است که فیلم آشغالهای دوست داشتنی پس از اکران عمومیاش دریافت میکند؛ این فیلم سالیان سال توقیف بود و سال گذشته با برخی ممیزیها بالاخره توانست رنگ اکران به خود بگیرد.
حبیب رضایی نیز به حضار اعلام کرد که امیریوسفی در حال حاضر مشغول نگارش یک فیلمنامه جدید است.
نوبت به چهره موثر سینمای ایران در سال ۱۳۹۷ رسید، جایزهای ک در آن از ۲۰۷ روزنامه نگار سینمایی دعوت شده بود تا به هرکسی که فکر میکنند برازنده این نام است رای دهند و علت و چرایی آن را نیز بگویند. پس از رایگیری از این افراد اسامی ده نفر برتر به این ترتیب اعلام شد، البته ناگفته نماند پیشتر برخی از این افراد نظیر حسین انتظامی انصراف خود را در این بخش اعلام کرده بودند.:
۱- نرگس آبیار
۲- نوید محمدزاده
۳- محسن امیریوسفی
۴- رضا میرکریمی
۵- علی نصیریان
۶- سعید روستایی
۷- حسین انتظامی
۸- هومن سیدی
۹- بهرام توکلی
۱۰- جواد عزتی
نرگس آبیار پس از دریافت جایزه چهره برتر سال گفت:
«خیلی هیجانزده هستم برای اینکه کسانی رای دادند که همیشه نظرشان برای من مهم بوده، آموزگاران من بودند و من از آنها یاد میگرفتم و این باعث افتخار من است. همانطور که میدانید فیلم آخر من در سیستان و بلوچستان بود و بحران آب در آنجا خیلی جدی است و مناطق زیادی در حال خالی شدن از سکنه هستند. این کمپین نذر آب خیلی مهم است برای اینکه ما سفیر این کمپین شویم تا هم به صورت پراکنده به این مناطق آبرسانی شود. خیلی مهم است که از این مردم مظلوم حمایت کنیم و واقعا باید شرمنده باشیم که چنین استانی با این محرومیت در کشورمان داریم.»
عباس یاری آبیار را زنی عاشق سینما توصیف کرد و تاکید کرد که او بیش از بیست کتاب نوشته و هنر را با شاعری آغاز کرده است. یاری، آبیار و سینمای او در فیلم شبی که ماه کامل شد را تداعی کننده فیلمسازی کاترین بیگلو (نخستین زن کارگردان دریافت کننده جایزه اسکار) دانست و سروش صحت که به جای جمشید هاشم پور غایب در مراسم به روی سن آمده بود نیز با خنده گفت: خوشحالم توانستم جایزه را به کاترین بیگلوی سینمای ایران اعطا کنم.
مراسم با اجرای جواد طالبی (شخصی که در ابتدای مراسم شاهنامه خوانی کرده بود) و خیامخوانی او ادامه یافت. در ادامه جایزه بهترین کارگردان اعلام شد که برای اعطای آن سحر دولتشاهی، باران کوثری و سارا بهرامی روی سن حاضر شدند. باران کوثری با اشاره به حرف ستاره اسکندری درباره عکاسان تاکید کرد که نمیتواند حرف دلش را در این جمع بزند و فقط امید دارد که همه سو تفاهمها به زودی برطرف شوند.
جایزه بهترین کارگردان به هومن سیدی (مغزهای کوچک زنگ زده) اهدا شد. سیدی در هنگام دریافت این جایزه گفت:
«این یکی از بهترین جشن هایی بود که شرکت کردم کسانی را دیدم که مدت ها از آنها بی خبر بودم. خیلی خوشحالم که این جایزه را از یکی از رفقای خیلی قدیمی ام میگیرم. آقای عیاری شاید خودتان ندانید ولی یکی از تاثیرگذارترین کارگردان های زندگی من هستید و برای من افتخار است که اسم شما کنار این جایزه است.»
در نهایت آخرین جایزه دومین مراسم اهدای جوایز آکادمی سینما سینما اعلام شد و سه تهیه کننده کشورمان با نامهای علی عباسی، غلامرضا موسوی و هارون یشایایی روی سن آمدند و جایزه را به سعید سعدی،تهیه کننده فیلم مغزهای کوچک زنگ زده اهدا نمودند.
سعید سعدی پس از دریافت جایزه بهترین فیلم که به «مغزهای کوچک زنگ زده» رسید گفت: «خیلی خوشحالم که این جایزه را از این جشن دریافت میکنم. امیدوارم بتوانم قدمهای بهتری را در عرصه سینما بردارم.»
در ادامه جواد یحیوی اعلام کرد در جشن سینماسینما لوح تقدیری به کارگردانی که اثرش جایزه بهترین فیلم را دریافت میکند اعطا میشود. مجید مظفری برای اعطای این جایزه روی سن حاضر شد و لوح را به هومن سیدی سازنده «مغزهای کوچک زنگ زده» اعطا کرد. یحیوی در پایان مراسم از تمامی حضار تشکر کرد و ضمن تبریک دوباره روز خبرنگار به روزنامه نگاران و خبرنگاران حاضر در جمع مراسم را به ایستگاه پایانی خود رساند.
شما میتوانید لیست کاملی از برندگان و سایر نامزدهای هر بخش را در این لینک مطالعه کنید. نظر شما درباره بهترینهای سینمای ایران در سال گذشته (سال ۱۳۹۷) چیست؟ آن را با ما در میان بگذارید.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.