آشنایی با استیبل کوینها در دنیای ارز دیجیتال
محدودیتها و چالشهای ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین و اتریوم باعث ظهور گروه دیگری از رمزارزها، با نام استیبل کوین، شد که با اتصال به یک دارایی، این محدودیتها را پر کند. نوسانات شدید در ...
محدودیتها و چالشهای ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین و اتریوم باعث ظهور گروه دیگری از رمزارزها، با نام استیبل کوین، شد که با اتصال به یک دارایی، این محدودیتها را پر کند. نوسانات شدید در ارزهای دیجیتال سنتی، از جمله چالشهایی است که علاوهبر پتانسیل سود بالا برای سرمایهگذاران، میتواند ضررهای هنگفتی را نیز در پی داشته باشد.
تتر یکی از این رمز ارزهایی است که در این دسته قرار گرفته است. ویژگیهای تتر باعث محبوبیت این رمزارز در بازار شد. افراد بسیاری برایسرمایهگذاری در این استیبل کوین، در جستجوی قیمت تتر هستند. این ارز دیجیتال بهخوبی توانست به هدف شکلگیری استیبل کوینها، رفع محدودیتهای ارزهای دیجیتال، دست یابد.
کدام رمز ارزها در دسته استیبل کوینها قرار دارند؟ دلیل ایجاد استیبل کوینها چیست و این گروه از رمزارزها چه ویژگیهایی دارند؟ این سوالات و بسیاری از موارد مشابه، از جمله سوالاتی است که ممکن است در ذهن کاربران بازار ارزهای دیجیتال شکل گیرد. در ادامه تلاش میکنیم پس از آشنایی با استیبل کوینها، به دلایل شکل گیری این گروه از رمزارزها، اشاره میکنیم.
استیبل کوین چیست؟
استیبل کوینها، گروهی از ارزهای دیجیتال هستند که برای حفظ ارزش ثابت طراحی شده اند. معمولاً این رمزارزها به یک دارایی خاص یا سبدی از داراییها متصل میشوند. برخلاف گروههای دیگر ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین، که با نوسانات شدید در بازار معروف هستند، هدف اصلی استیبل کوینها ایجاد ثبات و کاهش ریسک ناشی از نوسانات قیمت بوده است.
استیبل کوینها از مکانیسمهای مختلف برای ثبات، استفاده میکنند. گروهی از استیبل کوینها با اتصال به ذخایر ارزهای فیات، مانند دلار و یورو، پشتیبانی میشوند. به این صورت که به ازای هر واحد استیبل کوین صادر شده، مقدار معادل آن ارز فیاد در حسابی بانکی نگهداری میشود. به این ترتیب با ایجاد اطمینان از اینکه استیبل کوین میتواند در هر زمانی بر اساس ارز فیات پایه بازخرید شود، ثبات را ایجاد میکنند.
گروه دیگری از استیبیلکوینها وجود دارند که با ارزهای دیجیتال دیگر پشتیبانی میشوند. توکنهای این گروه معمولاً در قراردادهای هوشمند نگهداری میشوند. این گروه با استفاده از مکانیسم وثیقهگذاری، برای حفظ ارزش و ثبات، تلاش میکنند.
از استیبل کوینها میتوان بهعنوان وسیله مبادله، ذخیره ارزش، واحد سرمایهگذاری بدون نوسانات قیمت نیز استفاده کرد. در تراکنشهای سریع و برای پوشش خطرات تغییرات ارزش در طول فرایند تراکنشهای مالی، استفاده از استیبل کوینها مفید خواهد بود.
اما با وجودی که استیبل کوینها بهدنبال ثبات هستند اما نمیتوان آنها را بدون خطر دانست. عوامل بسیاری، مانند شفافیت صادر کننده و مکانیسمهای حاکمیتی، میتواند بر ثبات و قابلیت اتکا یک استیبل کوین تاثیرگذار باشد.
دلایل شکل گیری استیبل کوینها
ناپایداری ارزهای دیجیتال و چالشهای پیش روی این رمزارزها در بازار باعث شکل گیری استیبل کوینها در بازار شد. در ادامه به دلایلی اشاره میکنیم که بر ظهور استیبل کوینها تاثیر گذار بوده اند.
- کاهش نوسانات: بیت کوین و اتریوم و بسیاری از از ارزهای دیجیتال از این دست، به نوسانات شدید قیمتی، در بازار شناخته میشوند. همین ناپایداری شدید باعث شده است که این گروه برای معاملات روزمره و ذخیره ارزش، مناسب نباشند. هدف از ایجاد استیبل کوینها دستیابی به ارزش پایدارتر بود که از طریق اتصال دادن قیمت آنها به یک دارایی پایه با ثبات مانند دلار و یا دارایی خاص، بوده است. این موضوع باعث شده است که استیبل کوینها برای معاملات روزانه، قابل پیشبینیتر و قابل اعتمادتر باشند.
- یکپارچه سازی: استیبل کوینها، شکاف بین ارزهای فیات و اکوسیستم داراییهای دیجیتال را پر میکنند. از آنجایی که این توکنها شکل دیجیتالی ارزهای فیات هستند، ادغام یکپارچه ارزهای دیجیتال در سیستم مالی را امکانپذیر میکنند. این امر به کاربران امکان میدهد تا برای معاملات ارزهای مختلف از مزایای فناوری بلاکچین مانند سرعت، شفافیت و تراکنشهای بدون مرز، استفاده کنند.
- ابزار پرداخت کارآمد: استیبل کوینها را میتوان به عنوان ابزاری کارآمد برای انجام تراکنشها و حوالههای برون مرزی در نظر گرفت. در روشهای سنتی محدودیتهایی مانند حضور واسطهها، تاخیر در انجام تراکنش و هزینههای بالا، وجود دارد. استفاده از استیبل کوینها این محدودیتها را حذف میکند و به ویژه برای افرادی که دسترسی محدودی به خدمات بانکی وجود دارد، مفید خواهد بود.
- سیستم مالی غیرمتمرکز(DeFi): نقش اساسی استیبل کوینها در ظهور برنامههای مالی غیرمتمرکز، مشهود است. DeFi خدمات مالی مختلفی را ارائه میدهد که بر روی پلتفرمهای بلاک چین ساخته شدهاند. استیبل کوینها نقش کلیدی در مبادلات DeFi ایفا میکنند و کاربران میتوانند بودن تحمل ریسک ناشی از نوسانات سایر ارزهای دیجیتال، معامله کرده و سود کسب کنند.
- انطباق با مقررات: در نظر گرفتن ویژگی انطباق با مقررات موجود در طراحی استیبل کوینها باعث شده است این گروه از رمزارزها بهعنوان پلی بین سیستم مالی سنتی و اکوسیستم بلاک چین عمل کنند. مطابقت استیبلکوینها با چارچوبهای نظارتی، به رفع نگرانیهای مربوط به پولشویی و تامین مالی تروریسم، منجر شده است. این گروه با رعایت الزامات قانونی، جایگزین مناسب، شفاف و قابل پیگیری برای تراکنشهای مالی خواهند بود.
ارز دیجیتال تتر
تتر (USDT)، از توکنهای محبوب و پرکاربرد استیبل کوین در بازار ارزهای دیجیتال است. این استیبل کوین در سال 2014 توسط یک شرکت Tether Limited، که مجموعهای مرتبط با صرافی ارز دیجیتال Bitfinex است، راهاندازی شد. هدف از شکلگیری تتر، ارائه ارز دیجیتالی پایدار از ارزهای فیات که دلار آمریکا در اولویت آن قرار دارد، است.
تتر بهعنوان یک استیبل کوین وثیقه فیات عمل میکند. شرکت Tether Limited اظهار میکند که به ازای هر توکن USDT در گردش، مبلغی معادل دلار آمریکا را ذخیره کرده است. تتر و دلار آمریکا با پیوند 1:1 در ارتباط است و ذخایر مالی ثبت شده بهمنظور ایجاد ثبات و حمایت از این پیوند در نظر گرفته شده است.
در ابتدای راهاندازی، تتر مورد بحث و مخالفتهای بسیاری قرار گرفت و بررسیهای بسیاری در مورد شفافیت ذخایر آن انجام شد. پس از سال 2018 نیز تتر بهطور پیوسته تاییدیههای دورهای از شرکتهایی حسابداری را برای تایید ذخایر مالی خود، نگهداری میکند. این تایید نامهها در مورد وجود و کفایت ذخایر مالی مرتبط با تتر، اطمینان نسبی ایجاد میکنند اما تضمین کننده آن نیستند.
در ابتدا تتر با استفاده از پروتکل لایه Omni بر روی بلاک چین بیت کوین راه اندازی شد. با گذشت زمان، این توکن به سایر شبکههای بلاک چین مانن اتریوم و ترون نیز گسترش یافت. توسعه تتر روی شبکههای مختلف سازگاری آن را با چندین پلتفرم نشان میدهد و قابلیت استفاده و در دسترس بودن آن را افزایش میدهد.
نوسانات شدید و ناپایداری ارزهای دیجیتال، به شکل گیری رمزارزهایی منتهی شد که کاهش خطرات ناشی از نوسانات بازار را در پی داشته باشد. این رمزارزها که با نام استیبل کوین در بازار معرفی شده اند، با هدف ایجاد ثبات و حفظ ارزش با اتصال به یک دارای پایه، در بازار ظهور کردند. تتر از جمله توکنهایی است که با این هدف در بازار ارائه شد. در این مقاله با استیبل کوینها آشنا شدیم و دلایل شکل گیری این توکنها را بر شمردیم و یکی از پرکاربردترین این توکنها را در بازار بررسی کردیم.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.