ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تفاوت عملکرد گرافیک یکپارچه و کارت گرافیک مجزا در چیست؟
سخت افزار

تفاوت عملکرد گرافیک یکپارچه و کارت گرافیک مجزا در چیست؟

کدام نوع پردازنده گرافیکی به کار شما می‌آید؟

محمدجواد سعادت
نوشته شده توسط محمدجواد سعادت | ۲۴ تیر ۱۴۰۳ | ۲۰:۰۰

کامپیوتر شما می‌تواند از پردازنده‌ گرافیکی یکپارچه و مجزا در فعالیت‌های مختلفی استفاده کند؛ اما کدام یک بهتر از دیگری در زمینه‌های مختلف عمل می‌کند و می‌تواند برای شما مفید‌تر باشد؟ با ویجیاتو همراه باشید تا پاسخ این سوال را دریافت کنید.


پردازنده گرافیکی چه کاری انجام می‌دهد؟

پردازنده گرافیکی (Graphic Processor unit)، وظیفه دارد تا تصاویر، ویدئو و انیمیشن‌ها را رندر و پردازش کند. این پردازش‌های گرافیکی برای کامپیوتر شما بسیار ضروری است زیرا نمایش تمام تصاویر و حتی صحفه ویندوز شما به کمک پردازنده گرافیکی صورت می‌گیرد. ای‌ام‌دی (AMD)، انویدیا (Nvidia) و اینتل (Intel)، بزرگترین شرکت‌های تولید کننده پردازنده‌های گرافیکی محسوب می‌شوند.


گرافیک یکپارچه (iGPU) چیست؟

iGPU کوتاه شده عبارت integrated Graphic Processor Unit است، که همراه با پردازنده مرکزی کامپیوتر در یک چیپ (Chip) عرضه می‌شود. این پردازنده گرافیکی بر خلاف کارت‌های گرافیک از پردازنده اصلی کامپیوتر جدا نیستند و حافظه جداگانه برا خود ندارند. این پردازنده‌ها از حافظه رم خود کامپیوتر برای محل ذخیره سازی موقت استفاده می‌کنند. شرکت‌های AMD‌ و Intel، در برخی از پردازنده‌های خود از گرافیک یکپارچه استفاده می‌کنند.

تصویری از پردازنده‌های دارای گرافیک یکپارچه

کارت گرافیک مجزا (GPU) چیست؟

کارت گرافیک مجزا یا Dedicated GPU، برخلاف کارت گرافیک یکپارچه از پردازنده مرکزی جدا است. این پردازنده حافظه موقت مخصوص به خود (VRAM) را دارد و ورودی برق آن جدا از سایر قطعات است. برای اطلاعات تکمیلی و دانستن آن که برای بازی به چه مقدار حافظه VRAM نیاز دارید، مقاله «برای بازی کردن چه مقدار حافظه ویدئویی یا VRAM نیاز داریم؟» را مطالعه کنید.

به دلیل اینکه این قطعه مختص پردازش گرافیکی است و تمام تمرکز آن بر روی این کار است، قدرت بیشتری نسبت به گرافیک یکپارچه در این زمینه دارد و به همین دلیل نیز انرژی بیشتری نیز مصرف می‌کند.


تفاوت کارت گرافیک مجزا و یکپارچه در کار‌های روزمره چیست؟

اول نیاز است که بفهمیم کار‌های روزمره از چه چیز‌هایی تشکیل شده است. کار‌های روزمره رفتار‌هایی هستند که شما هر زمانی که کامپیوتر خود را روشن می‌کنید آنها را انجام می‌دهید و تفاوتی ندارد در چه زمینه‌ و حوزه‌ای مشغول کار و فعالیت هستید. وب گردی، چک کردن ایمیل‌ها، نوشتن و آماده کردن مطلب، استفاده از برخی شبکه های اجتماعی و دیدن و تماشا کردن ویدئو و فیلم، کار‌هایی هستند که به عنوان کار‌های روزمره شناخته می‌شوند.

تصویری از کار کردن فرد با یک پردازنده دارای گرافیک یکپارچه

کارت‌ گرافیک مجزا، برای انجام این دسته از کار‌ها بیش از اندازه کافی است. این دسته از کار‌های گرافیکی برای این نوع گرافیک‌ها بسیار کوچک و بدون زحمت محسوب می‌شوند. اگر کار‌هایی که شما انجام می‌دهید و احتمال می‌دهید که طی چند سال آینده، فراتر از این مقدار نمی‌رود بهتر است سراغ کارت گرافیک‌های مجزا بسیار قدرتنمد نروید.

کارت گرافیک‌های مجزا قدرت بیشتری در اختیار شما می‌گذارند که در نگاه اول بسیار مطلوب است و به مذاق افرد خوش می‌‌آید؛ اما به غیر از این مزیت، معایبی نیز دارد. مصرف برق، تولید گرما، امکان ناسازگاری با سخت‌افزار‌های دیگر، در کنار هزینه‌ای که باید برای این قطعه انجام دهید، می‌تواند جزو معایب آن محسوب شود.

تصویری از کار کردن فردی با یک لپ‌تاپ دارای گرافیک یکپارچه

کارت گرافیک‌های یکپارچه با اینکه قدرت کمتری دارند اما به راحتی می‌توانند پردازش کار‌های روزمره را انجام دهند. این گرافیک‌ها به دلیل همراه بودن با پردازنده مرکزی، نیازی به هزینه بیشتر برایشان وجود ندارد و بسیاری از مشکلات دیگر کارت گرافیک‌های مجزا را ندارند. استفاده از این نوع پردازنده در بسیاری از لپ‌تاپ‌ها، اولترابوک‌ها و حتی رایانه‌های رومیزی برای انجام کار‌های روزمره، امری عادی است.

بیشتر لپ‌تاپ‌ها و اولترابوک‌ها، به دلیل کمتر کردن مصرف باتری و همینطور نازک‌ کردن لپ‌تاپ از گرافیک‌های همراه با پردازنده مرکزی استفاده می‌کنند. این گرافیک‌ها می‌توانند مصرف بهینه‌تری داشته باشند و برای پردازش کار‌های گرافیکی کمک بسیاری کنند.


تفاوت گرافیک پکپارچه و کارت گرافیک مجزا در اجرای بازی‌ها

یکی از اقداماتی که افراد با کامپیوتر خود انجام می‌دهند، بازی کردن است. از آنجایی که وظیفه کارت گرافیک پردازش گرافیکی است و بازی بیشترین نیاز گرافیکی را دارد، باید در انتخاب گرافیک مناسب برای اجرای گیم‌های امروزی و گیم‌هایی که قرار است در آینده عرضه شود دقت کنید.

بازی کردن با گرافیک مجزا بر اساس مدل آن، می‌تواند تجربه‌ای به شدت خوشایند و قابل قبولی را به شما ارائه دهد. این نوع پردازنده‌های گرافیکی به دلیل قدرت زیادی که دارند می‌توانند هر نوع بازی را اجرا کنند. این قدرت می‌تواند فریم ریت (FPS) بیشتر، جزئیات کامل‌تر و افکت‌های تصویری با زیبایی بیشتری را به شما نمایش دهد و همین موارد باعث یک تجربه نرم و زیبا از بازی مورد علاقه شما می‌شود.

تصویری از بازی کردن یک فرد با لپ‌تاپ دارای گرافیک مجزا

کارت گرافیک مجزا، به دلیل فناوری‌ها و پشیبانی که سمت شرکت سازند‌ه دارند، می‌توانند چندین سال به شما در اجرای هر بازی کمک کنند. شما می‌توانید با داشتن یک کارت گرافیک مجزا، خیال خود را اجرای بازی‌ها حداقل تا چند سال آینده راحت کنید.

اما کارت گرافیک‌های یکپارچه، به دلیل قدرت کمتری که نسبت به کارت گرافیک‌های مجزا دارند و استفاده از حافظه رم دستگاه به جای داشتن حافظه جداگانه، نمی‌توانند مانند کارت گرافیک‌های مجزا در این زمینه عمل کنند. برای همین زمانی که شما با این گرافیک‌ها بازی‌های سنگین اجرا کنید، شاهده افت فریم‌های شدید و گرافیک پایین محیط بازی شوید.

البته گرافیک‌های یکپارچه شاید نتواند خروجی مناسبی برای بازی‌های سنگین گرافیکی داشته باشد؛ اما می‌توانند برخی از بازی‌های مستقل و کوچک را اجرای کنند. اگر بازی‌هایی که با کامپیوتر خود انجام می‌دهید از بار گرافیکی چندانی برخوردار نیستند، می‌توانید آنها را با گرافیکی قابل قبول از طریق گرافیک یکپارچه خود تجربه کنید. در همین راستا برای اطلاعات تکمیلی «هرآنچه که باید پیش از خرید کارت گرافیک (GPU) گیمینگ بدانید» را مطالعه کنید.


در استفاده از برنامه‌های گرافیکی کدام یک بهتر عمل می‌کند؟

برنامه‌های گرافیکی، دسته بندی‌های مختلفی دارند. برنامه‌های ادیت فیلم و عکس، طراحی سه بعدی و دو بعدی را می‌تواند جزو این دسته بندی قرار داد. هر کدام از این برنامه‌ها بستگی به میزان پیشرفته بودن استفاده کاربر، مقدار نیروی گرافیکی متفاوتی را نیاز دارند.

تصویر کار کردن فردی با نرم‌افزار گرافیکی

شما با داشتن یک گرافیک مجزا مناسب، نه تنها می‌توانید از بازی کردن با آن لذت ببرید، بلکه می‌توانید از آن برای طراحی‌های حرفه‌ای سه بعدی و ادیت فیلم و عکس نیز استفاده کنید. با داشتن کارت گرافیک مجزا، به راحتی محتوای مورد نظر خود را طراحی و تولید کنید و در آسودگی از قدرت گرافیکی خود، می‌توانید از آن خروجی بگیرید.

وابسته به میزان نیاز شما از قدرت گرافیکی در انجام کار‌های گرافیکی، گرافیک یکپارچه می‌تواند نیاز شما را برطرف کند. اگر از برنامه‌های گرافیکی، فقط برای ادیت ساده یک عکس یا فیلم استفاده می‌کنید، می‌توانید از گرافیک یکپارچه خود استفاده کنید. توجه داشته باشید این نوع پردازنده‌ها برای رندر و خروجی‌های سنگین طراحی نشده‌اند و اگر اقدام به این کار کنید، با اینکه ممکن است برای شما خروجی قابل قبولی داشته باشد ولی ازعمر مفید قطعه شما کم می‌کند.

البته توجه داشته باشید پردازنده‌هایی همراه با گرافیک یکپارچه قدرتمندی در این زمینه نیز وجود دارد. پردازند‌های سری M اپل از این نوع هستند که بر خلاف گرافیک‌های یکپارچه شرکت‌های دیگر، می‌توانند به راحتی هر برنامه‌ای را در زمینه گرافیک و طراحی اجرا و از آن خروجی بگیرند در حالی مصرف پایینی از انرژی را نیازمند هستند.


سخن نهایی

استفاده از گرافیک‌های مجزا و یکپارچه در هر زمینه‌ای می‌تواند معایب و محاسن خود را داشته باشد. بهتر است قبل از خرید لپ‌تاپ یا کامپیوتر، فعالیت‌هایی که در حال حاضر و طی چند سال دیگر می‌خواهید انجام دهید را بررسی کنید. بعد از این کار اقدام به انتخاب یک گرافیک مناسب کنید برای فعالیت‌های خود.

استفاده از گرافیک‌های یکپارچه برای چه زمینه‌های مناسب است؟

اگر فعالیت‌هایی مانند وب گردی، دیدن ویدئو و تایپ کردن انجام می‌دهید بهتر است از این گرافیک استفاده کنید.

به چه دلیل به پردازنده گرافیکی نیاز داریم؟

برای امکان پخش تصاویر از طریق صحفه نمایش به وسیله‌ای نیاز داریم تا دستور پردازنده را به چیزی که قابل دیدن باشد تبدیل کند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید

مطالب پیشنهادی