ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

راهنمای خرید

در خرید مانیتور گیمینگ به چه مسائلی دقت کنیم؟

تجربه بازی‌های ویدیویی روی کامپیوترهای شخصی همواره مزایایی به همراه داشته که کنسول‌های بازی‌ از آن‌ها بی‌بهره‌اند. سخت‌افزارهای قدرتمند و ارتقاپذیر امکان دسترسی به رزولوشن‌ و نرخ فریم بالا را مهیا می‌کنند و تجاربی به ...

شایان ضیایی
نوشته شده توسط شایان ضیایی | ۹ دی ۱۳۹۸ | ۱۹:۳۰

تجربه بازی‌های ویدیویی روی کامپیوترهای شخصی همواره مزایایی به همراه داشته که کنسول‌های بازی‌ از آن‌ها بی‌بهره‌اند. سخت‌افزارهای قدرتمند و ارتقاپذیر امکان دسترسی به رزولوشن‌ و نرخ فریم بالا را مهیا می‌کنند و تجاربی به دست می‌آید که کنسول‌های بازی به ندرت (و گاه با بهینه‌سازی‌های بسیار شدید) قادر به ارائه مشابه‌شان هستند.

اما برای لذت بردن از بازی‌های ویدیویی پی‌سی در بهترین حالت ممکن، سخت‌افزار قدرتمند کافی نیست و نیازمند نمایشگری نیز خواهید بود که قادر به نمایش آن خروجی باکیفیت باشد. یک مانیتور ایده‌آل برای گیمینگ، باید نرخ به‌روزرسانی بالایی داشته باشد تا از حداقل نرخ ۱۰۰ فریم بر ثانیه پشتیبانی کند، باید زمان پاسخ‌دهی کمی داشته باشد تا پیکسل‌ها با کمترین تاخیر رنگ عوض کنند و باید به پنلی مجهز باشد که تصاویر را با بیشترین وضوح و شفافیت به نمایش درمی‌آورد.

به عبارت دیگر، برای خرید یک مانیتور گیمینگ درست و درمان باید نکات مختلفی را در نظر بگیرید و در این مطلب با مهم‌ترین معیارها آشنا خواهید شد. با ویجیاتو همراه باشید.

رزولوشن

نخستین و مهم‌ترین فاکتور هنگام خرید مانیتور گیمینگ، رزولوشن نمایشگر است. مانیتورهای گیمینگ امروزی معمولاً با سه رزولوشن از راه می‌رسند (هرچند که رزولوشن‌های نامتعارف‌تر و گاه فوق عریض هم در میان آن‌ها یافت می‌شود):

  • 1080p یا Full HD
  • 1440p یا QHD یا 2K
  • 2160p یا UHD یا 4K

رزولوشن بالاتر به معنای تعداد پیکسل بیشتر است و این خود به معنای وضوح و جزییات بیشتر در تصویر خواهد بود.

با این همه، بزرگ‌ترین مانع برای گیمرها در خرید مانیتورهای QHD و UHD، محدودیت‌های سخت‌افزاری است. QHD در حال تبدیل شدن به استانداردی تازه است و اکنون اکثر پی‌سی‌های میان‌رده و قدرتمند قادر به ارائه حداقل ۳۰ فریم ثابت با این رزولوشن هستند. اما ماجرا درباره UHD متفاوت می‌شود و تنها برترین کارت‌های گرافیک بازار می‌توانند در رزولوشن 4K به نرخی بالاتر از ۳۰ فریم بر ثانیه دست پیدا کنند.

با درنظرگیری این مسائل، پیش از اینکه رزولوشن ایده‌آل خود را انتخاب کنید باید عملکرد پردازشگر گرافیکی و پردازنده پی‌سی خود را بسنجید و در این باره تصمیم بگیرید که پرفورمنس بیشتر برایتان اولویت دارد یا کیفیت بصری. با این همه، پیشنهاد ما اینست که اگر به بودجه کافی دسترسی دارید، به سراغ مانیتورهای گیمینگ QHD یا UHD بروید تا در آینده و با ارتقای سخت‌افزار دیگر نیازی به خرید یک مانیتور جدید نداشته باشید.

نرخ به‌روزرسانی

نرخ به‌روزرسانی در مانیتورها براساس «هرتز - Hz» سنجیده می‌شود و در واقع بر این موضوع دلالت دارد که مانیتور شما در هر ثانیه چند بار قادر به به‌روزرسانی تصویر در حال نمایش است. علاوه بر این، نرخ به‌روزرسانی تعیین می‌کند که مانیتور شما در هر ثانیه قادر به نمایش چند فریم است. نرخ به‌روزرسانی لازم باید همیشه بالاتر از نرخ فریم بازی یا برابر با آن باشد و برای مثال اگر یک بازی را با ۱۲۰ فریم روی مانیتوری ۶۰ هرتزی اجرا کنید، در واقع مانیتور اصلاً قادر به پشتیبانی از آن میزان فریم نیست.

مانیتورها به صورت معمول سه نرخ به‌روزرسانی دارند:

  • ۶۰ هرتز
  • ۱۴۴ هرتز
  • ۲۴۰ هرتز

غیر از این سه رقم، گاهی مانیتورهایی با نرخ به‌روزرسانی ۱۰۰ یا ۱۶۶ هرتز هم در بازار یافت می‌شود، اما این مدل‌ها به ندرت از راه می‌رسند و اکثر مانیتورهای گیمینگ یکی از این سه نرخ را پشتیبانی می‌کنند. نکته مهم اینکه اگر سخت‌افزار آن‌چنان قدرتمندی ندارید، نیازی نیست به سراغ نرخ‌هایی بالاتر از ۶۰ یا در بیشترین حالت ۱۲۰ هرتز بروید. اما اگر به صورت حرفه‌ای بازی می‌کنید و به دنبال بهترین عملکرد در بازی‌های آنلاین و رقابتی هستید، به نرخی پایین‌تر از ۱۴۴ هرتز تن ندهید.

آداپتیو سینک (همگام‌سازی تطابق‌پذیر)

بسیاری از مانیتورهای گیمینگ به صورت پیش‌فرض همراه با قابلیت آداپتیو سینک یا همگام‌سازی تطابق‌پذیر از راه می‌رسند که مشکلی مهم را در عملکرد بازی‌های ویدیویی برطرف می‌کند. این مشکل چیزی است که به آن پارگی تصویر یا Screen Tearing گفته می‌شود. پارگی تصویر زمانی رخ می‌دهد که همگام‌سازی میان پردازشگر گرافیکی و نمایشگر از بین می‌رود. این موضوع به ظهور خطوطی افقی روی تصویر منجر می‌شود که برخی اجسام را به شکل شکسته به نمایش در می‌آورد؛ زیرا بخش بالایی صفحه با بخش پایینی همگام نیست.

اگر می‌خواهید تجربه‌ای بدون پارگی تصویر از بازی‌های ویدیویی داشته باشید، دو گزینه بیشتر پیش رویتان نیست. اکثر مانیتورهای امروزی یا به تکنولوژی FreeSync و یا G-SYNC مجهز شده‌اند.

AMD FreeSync هیچ هزینه اضافه‌ای به قیمت پایه مانیتور گیمینگ مد نظر شما اضافه نمی‌کند و صرفاً با کارت‌های گرافیک شرکت AMD سازگاری دارد.

در همین میان، تکنولوژی Nvidia G-SYNC رقمی بین ۱۰۰ الی ۱۵۰ دلار به قیمت مانیتورهای پریمیوم اضافه می‌کند و آن هم صرفاً با کارت‌های گرافیک انویدیا سازگاری دارد.

دسترسی به هر یک از این تکنولوژی‌ها اساساً باعث خواهد شد که بدون هیچ تاثیر بر پرفورمنس، از شر پارگی تصویر راحت شوید. البته اینطور نیست که هیچ تاثیری بر پرفورمنس گذاشته نشود، اما آنقدر ناچیز است که اصلاً به چشم‌تان نخواهد آمد.

تکنولوژی پنل‌ نمایشگر

مانیتورهای امروزی عمدتاً از سه نوع پنل نمایشگر مختلف بهره می‌گیرند:

TN یا Twisted Nematic

آنقدرها گران قیمت نیست، اما به صورت کلی طیف رنگی ضعیفی دارد. ال‌سی‌دی‌های مجهز به این پنل سریع‌ترین مدت پاسخ‌دهی را در بازار دارند. به همین خاطر برخی مانیتورهای گیمینگ نوع کم‌رنگ‌تر پنل‌های TN را برای رسیدن به پاسخ‌دهی بیشتر انتخاب می‌کنند.

IPS یا In-Plane Switching

کمی گران‌تر و البته با دقت رنگی بالاتر. مانیتورهای IPS به درد کاربرانی می‌خورند که کارهایی مشابه طراحی گرافیکی، ویرایش ویدیو، عکاسی و به صورت کلی هر کاری که نیازمند دقت بالای رنگی است انجام می‌دهند، همین موضوع درباره گیمینگ برای گیمرها هم مصداق دارد. این دست از پنل‌ها البته مدت پاسخ‌دهی بالاتری نسبت به پنل‌های TN دارند.

VA یا Vertical Alignment

پنل‌های جدیدی که تلاش می‌کنند مدت پاسخ‌دهی سریع پنل‌های TN را با دقت رنگی پنل‌های IPS ادغام کند. در واقع چیزی بینابین این دو پنل. امروزه بسیاری از مانیتورهای گیمینگ با این پنل ساخته می‌شوند و نرخ به‌روزرسانی‌شان بالغ بر یک میلی‌ثانیه است.

مدت پاسخ‌دهی

مدت پاسخ‌دهی هر پیکسل روی تصویر به میلی‌ثانیه سنجیده می‌شود و در واقع به این معناست که هر پیکسل چقدر زمان نیاز دارد تا از مشکی به سفید یا از یک سایه خاکستری به سایه دیگر خاکستری رنگ عوض کند.

اساساً هرچه مدت پاسخ‌دهی کمتر باشد، حرکت دوربین در بازی روان‌تر خواهد بود. از سوی دیگر، مدت پاسخ‌دهی بالا به موشن بلور منجر می‌شود؛ چرا که پیکسل‌ها وقت کافی را برای رنگ عوض کردن -با سرعتی همگام با سرعت حرکت دوربین- ندارند. یک مشکل احتمالی دیگر هم می‌تواند «گوستینگ» یا به جا ماندن رد اجسام و کاراکترها روی تصویر باشد که البته امروزه عمدتاً در تلویزیون‌ها به چشم می‌خورد و نه مانیتورها.

همانطور که بالاتر اشاره شد پنل‌های مختلف، مدت زمان پاسخ‌دهی متفاوت دارند و انتخاب میان‌شان کاملاً به این بستگی دارد که کیفیت تصویر را ترجیح می‌دهید یا پاسخ‌دهی سریع را. بخواهیم حقیقت را بگوییم در صورتی که قبلاً مانیتوری با مدت پاسخی‌دهی پایین نداشته بوده باشید یا دو مانیتور را به صورت بغل به بغل مقایسه نکنید، متوجه تفاوت میان پاسخ‌دهی مثلاً ۴ میلی‌ثانیه‌ای با پاسخ‌دهی ۱ میلی‌ثانیه‌ای نخواهید شد.

ابعاد نمایشگر

از آن جایی که مانیتورها در نقطه‌ای کاملاً نزدیک به چشم قرار می‌گیرند، ابعاد نمایشگر موضوع آنقدرها مهمی به حساب نمی‌آید. مانیتورهای گیمینگ امروزی عمدتاً ابعادی بین ۲۱ الی ۲۷ اینچ دارند؛ چرا که این مقادیر، تعادلی میان وضوح تصویر و راحتی به هنگام تماشای محتویات به وجود می‌آورد.

هر ابعادی بالاتر از این لازم است از فاصله دورتری تماشا شود و هر ابعادی کوچک‌تر از این نمی‌تواند از مزایای رزولوشن‌های بالا بیشترین بهره را ببرد. اینکه چه ابعادی را برای مانیتور گیمینگ‌تان انتخاب می‌کنید کاملاً به خودتان بستگی دارد. اما به اگر سراغ مانیتوری 1080p می‌روید، بهتر است به پایین‌تر از ۲۴ اینچ راضی نشوید، چون تراکم پیکسلی کمتر به شکلی اجتناب‌ناپذیر به نمایش‌ لبه‌هایی نه‌چندان صاف منجر خواهد شد.

اتصالات

یک مانیتور گیمینگ مدرن، چنین ورودی‌ها و خروجی‌هایی دارد:

دیسپلی پورت 1.4

بهترین گزینه برای انتقال ویدیو و صدا روی کامپیوترهای شخصی

HDMI 1.4 و HDMI 2.0

این پورت‌ها برخلاف دیسپلی پورت از نرخ‌های به‌روزرسانی بالا در رزولوشن‌های بالاتر پشتیبانی نمی‌کنند اما راهکاری به همان اندازه کارآمد برای کامپیوترهای میان‌رده به حساب می‌آید و صدا و تصویر را منتقل می‌کند.

5mm Audio Out

این پورت طراحی شده تا روشی آسان‌تر برای اتصال مستقیم هدفون‌ها و اسپیکرها به مانیتور باشد و شما را از اتصال همیشگی این تجهیزات جانبی به پنل پشتی مادربورد یا پنل جلویی کیس راحت کند.

گذشته از این‌ها ممکن است شاهد تعبیه ورودی صدای ۳.۵ میلی‌متری و یک یا چند پورت USB هم روی مانیتور مد نظرتان باشید. در واقع کانکتورهای متعددی را می‌توان روی مانیتورها یافت اما این‌ها مهم‌ترین‌ها هستند. در نظر داشته باشید از آن‌جایی که اکثر کارت‌های گرافیک همراه با یک یا چند پورت دیسپلی پورت و HDMI از راه می‌رسند، بسیار بعید است که با مشکلی از نظر سازگاری مواجه شوید. فقط باید به این فکر کنید که آیا هیچ دیوایس مبتنی بر USB دارید که بخواهید آن را به صورت مستقیم به مانیتور متصل کنید یا خیر.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (6 مورد)
  • مبین
    مبین | ۱۰ دی ۱۳۹۸

    سلام یکی راهنمایی میخواستم برای خرید .
    سیستم من gtx 1080 8gb هست و سی پی یو هم i7-4790k هست و 16g رَم 1333hz و ... ماینتور که میخواستم 4k predator بود و از روی نگرانی fps خریداری نکردم ، پیشنهاد شما دوست عزیز چیه ؟
    بودجه مالی هم 14 میلیون هست

  • حسین
    حسین | ۱۰ دی ۱۳۹۸

    تو فوتبال معلومه خیلی
    الان هیچ کدومو نمیتونم بخرم ۱۴۴ هرتز با ۱ میلی ثانیه خلاصه این همه مطلب شماست .
    یا خلاصه تر ۷ میلیون پول فقط مانیتورش. شما پولدارید وگرنه الان من چهار مغازه سر زدم نو هیچی نمیدن فقط استوک . کسی نمیتونه بخره مگه بانکدارها و رئیس ها
    کیسشو بخای جدید ببندی ۱۵ و ۲۳ میشه . میلیون
    اگه درآمدش بود حالا یه چیزی.
    ۵ تومن بود مانیتورشم ۱ تومن غلط کردم گوش کردم به حرف دولت

  • Mhmd
    Mhmd | ۹ دی ۱۳۹۸

    یه سوال داشتم
    استفاده از تلویزیون های خانگی در حد 40 اینچ و در رنج قیمت 3،4 تومن برای گیم مناسب اند؟
    چون من میخوام با دسته گیم بزنم و هم چنین همه توان مالی مو رو کیس بزارم و مانیتور نخرم.
    بنظرتون فکر عاقلانه ایه؟
    معایب و مزایای این ایده رو بگین.

    • JEFRiUM
      JEFRiUM | ۱۰ دی ۱۳۹۸

      تلویزیون برای گیم مناسب نیست.
      زمان پاسخگویی پایینی داره.

      • محمدامین بهتوئی
        محمدامین بهتوئی | ۱۰ دی ۱۳۹۸

        البته یسری از تلویزیون‌ها گیم‌مود دارن که زمان پاسخ‌گوییشون پایینه.

  • randy
    randy | ۹ دی ۱۳۹۸

    مهم ترین چیز این وسط پوله پول

مطالب پیشنهادی