ویروس کرونا چه تاثیری روی حوزه سرگرمی گذاشته است؟
نگرانیها درباره ویروس همهگیر کرونا روز به روز درحال افزایش است و بسیاری آن را با فیلم Contagion 2011 (شیوع) ساخته «استیون سودربرگ» مقایسه میکنند. حتی گونت کِیت پالترو که مؤسس کمپانی Goop است و ...
نگرانیها درباره ویروس همهگیر کرونا روز به روز درحال افزایش است و بسیاری آن را با فیلم Contagion 2011 (شیوع) ساخته «استیون سودربرگ» مقایسه میکنند. حتی گونت کِیت پالترو که مؤسس کمپانی Goop است و در این فیلم نیز به نقشآفرینی پرداخته، به تازگی پستی در صفحه اینستاگرامش منتشر کرده و درحالی که خودش نیز ماسکی به صورت داشته گفته: « من قبلا در این شرایط توی یک فیلم بودهام!» در زندگی واقعی این شرایط مشکلات جدی و عدیدهای را در سطوح مختلف از جمله تفریحات و سرگرمی به وجود آورده؛ به خصوص در کشور چین که از جمله قلمروهای حیاتی برای استودیوهای فیلم به حساب میآید.
سینماهای چین که سومین باکسآفیس بزرگ جهان سینما پس از آمریکا و کانادا را دارد، به طور کامل تعطیل شدهاند. ممنوعیت سفرکردن به منظور مهار این ویروس و جلوگیری از شیوع جهانی آن، کنفرانسهای تجاری و رویدادهای زنده همچون کنسرتها را تحت تاثیر قرار داده است. حتی در سطح بینالمللی نیز، نگرانیهایی در رابطه با تاثیر ویروس کرونا بر سهام تجاری وجود دارد و شواهد نشان میدهد این هفته سهام بورس بسیاری از کشورها دچار نزول شده است. استنلی راسن یکی از استادان علوم سیاسی دانشگاه کالیفرنیای جنوبی میگوید:
تاثیر بلند مدت این ویروس بر صنعت سرگرمی قابل سنجش نیست، زیرا نمیتوان با قطعیت بیان کرد که چه زمان شیوع جهانی آن متوقف خواهد شد. این یک مسئله فوق حیاتی برای همه ما است و مجبوریم صبر کنیم و ببینیم چه مدت طول میکشد تا به شرایط عادی و نرمال گذشته برگردیم.
ضرر و زیانهایی که ویروس کرونا در سطح جهانی ایجاد کرده حقیقتا خارج حیطه صحبتهای ما است اما بد نیست با هم به کلیدیترین بخشهایی که به حوزه سرگرمی و هنر مربوط میشود، نگاهی داشته باشیم.
باکسآفیس
تعطیلی تقریبا تمام سینماهای چین با احتساب ۷۰ هزار پرده نقرهای، معضل بزرگی برای صنعت فیلمسازی است. سال گذشته باکسآفیس چین به رکورد ۹.۲ میلیارد دلار دست یافت که تقریبا ۲۰٪ بیشتر از سود گیشههای جهانی به شمار میآید. درطول تعطیلات و جشنواره بهاری ۲۰۱۹ نیز به تنهایی ۱.۵ میلیارد دلار سهم باکسآفیس این کشور بود. در مقابل، طبق آماری که Artisan Gateway (یکی از مراکز مشاوره که طرفدار صنعت فیلمسازی چین است) منتشر کرده امسال در طول تعطیلات اصلی سال نو، فقط ۳.۹۴ میلیون دلار فروش از باکسآفیس چین به دست آمده است.
بسیاری از تاریخهایی که برای اکران فیلمها اعلام شده بود، تا زمان نامشخصی به تعویق افتاده. استودیوهایی نظیر یونیورسال پیکچرز برای فیلمهای Dolittle و 1917 یا آثار دیگر از قبیل Jojo Rabbit و Sonic the Hedgehog عملکردشان به کلی دستخوش تغییر شده است. حال بسته به میزان تعطیلی، فیلمهایی مانند Onward و Bloodshot هم ممکن است تاریخ اکرانشان به تعویق بیفتند.
اما این موضوع برای استودیو بزرگی چون والت دیزنی حتی خطر بزرگتری محسوب میشود، چراکه هنوز مشخص نیست چه زمانی میتوانند لایو اکشن Mulan با بازی «لیو ییفئی» بازیگر چینی (زاده شهر ووهان) را اکران کنند. این فیلم با بودجه عظیم خود قرار است در تاریخ 27 مارس 2020 مصادف با (8 فروردین 1399) به صورت جهانی اکران شود، اما تا به حال تاریخی برای اکران آن در چین اعلام نگردیده است. لازم به ذکر است که این فیلم در کشورهای نیوزلند و چین فیلمبرداری شده است.
در حال حاضر استودیوهای بزرگ وضعیت پیشرفت کرونا را به دقت زیر نظر دارند و میخواهند هرچه زودتر تکلیف اکران محصولاتشان در چین و برخی کشورهای آلوده دیگر مشخص شود. فعلا دولت چین سیاستهای بهشدت سرسختانهای در پیش گرفته و اجازه هیچگونه فعالیت عمومی به شرکتها و استودیوها نمیدهد که خب رویکرد کاملا منطقی و درستی است.
علاوه براین، حتی پس از بازگشایی سالنهای سینما در چین هم هیچ تضمینی وجود ندارد که انبوه مخاطبان بازهم به سالنهای بزرگ بازگردند و فیلمها را در سینماها تماشا کنند. روسن میگوید ترس افراد از این بیماری عفونی میتواند آنها را در خانه نگه دارد. به گفته برخی از مدیران استودیوها که مجاز به صحبت در انذار عمومی نبودند، خارج از چین نیز علایمی وجود دارد که نشان میدهد باکسآفیس در سایر کشورها هم تحتتاثیر شیوع ویروس کرونا قرار گرفته و درنتیجه مردم ترجیح میدهند از فضاهایی که تجمع درآنها زیاد است صرف نظر کنند.
تولیدات
دولت چین با افزایش آمار تلفات، تمامی فرآیندهای تولید فیلم در این کشور را متوقف کرد. انتظار میرود این توقف تاثیر قابل توجهی روی صنعت فیلمسازی داشته باشد، چراکه بخش عمدهای از سود گیشههای چین توسط فیلمهایی که در آنجا ساخته شده تغذیه میشود. در سال ۲۰۱۹، هشت فیلم از ۱۰ فیلم برتر چینی جزو تولیدات محلی بودند که از میان آنها میتوان به انیمیشن Ne Zha و فیلم علمی ـ تخیلی The Wandering Earth (زمین سرگردان) اشاره کرد.
به گزارش یکی از رسانههای محلی، پس از اینکه بعضی استودیوهای مطرح کار خود را تعطیل کردند، دستور نهایی دولت جهت تعطیلی تمام استودیوها از راه رسید. از جمله آن مراکز می توان به Qingdao Oriental Movie Mertropolis اشاره کرد که یک مجموعه عظیم است که توسط گروه دالیان واندا ساخته شده. محصولات محلی همیشه جزو اولویتهای دولت بوده، به ویژه فیلمهای وطن پرستانه و محصولاتی که باعث نمایان شدن غرور ملی میشوند و نفوذ فرهنگی چین را در خارج از کشور گسترش میدهند. با این حال خطر شیوع بیماری به حدی بوده که تمام این سیاستهای مهم - فعلا - نادیده گرفته شوند.
اما این قضایا صرفا به چین ختم نمیشود. یکی از استودیوهای مطرح فیلمسازی یعنی پارامونت پیکچرز اخیرا دچار ضرر شدیدی شده و برنامههای خود برای فیلمبرداری هفتمین عنوان Mission Impossible در ایتالیا ( که یکی از پرخطرترین مناطق شیوع کرونا در خارج از آسیا است) را عقب انداخته. این فیلم با بازی تام کروز قرار است در ماه ژوئیه سال ۲۰۲۱ (مرداد ۱۴۰۰) اکران شود که خب با وضع موجود احتمال تاخیر آن نیز وجود دارد.
پارکهای تفریحی
شرکت والت دیزنی مراکز تفریحی خود در شهرهای شانگهای و هنگ کنگ را تعطیل کرده، حرکتی که احتمال دارد به خطوط مالی و اصلی این کمپانی ضررهای بزرگی وارد آورد. شرکت بزرگ سرگرمی Burbank در یکی از جلسات حسابرسی اخیر خود گفت بسته بودن این مراکز تا دوماه میتواند منجر به خسارت ۱۷۵ میلیون دلاری در سه ماه دوم مالی شود. این بحران میتواند یک چالش زودهنگام برای باب چاپک، مدیرعامل جدید دیزنی باشد که سه شنبه در یک اطلاعیه غافلگیرکننده به این عنوان منصوب و جایگزین باب ایگر شد. چاپک در پاسخ به یکی از سوالات خبرنگار CNB درمورد چالشهای پیشرو گفت:
برندهای این شرکت بیشتر از ویروس زنده خواهند ماند. با اینکه بدون شک ویروس کرونا یک مسئله مهم و حیاتی است، اما ما میتوانیم همانند مشکلات بزرگتری که در گذشته داشتیم این چالش را هم پشت سر بگذاریم.
گردهمایی سینمایی وگاس
به نظر میرسد رویدادهایی که وابستگی زیادی به سفرهای خارجی دارند، ضررهای ناشی از ویروس کرونا را بیشتر احساس کنند. مسئول برگزاری CinemaCon (گردهمایی سالانه صاحبان استودیوها و سینماها) اعلام کرد که تعدادی از شرکتهای چینی، به دلیل محدودیت سفر از این گردهمایی کنارهگیری کردهاند. با این وجود، برگزارکنندگان اعلام کردند که این مراسم برنامه طبق برنامهریزی اولیه در کاخ سزار از ۳۰ مارس تا ۲ آوریل ادامه خواهد یافت. البته، روسای سینماها در پیامی به مخاطبان حاضر در مراسم گفتند که با مسئولان بهداشت و ایمنی لاس وگاس در ارتباط هستند. آنها همچنین اضافه کردند:
ناتو و سینماکان بر این باورند که برنامههای ما برای پیشبرد باید براساس ارزیابی خطرات منطقی و توصیههای مقامات بهداشت باشد، نه از روی ترس. در عین حال میخواهیم نسبت به نگرانیهای بهحق افراد و شرکتهای حاضر حساس باشیم و آنها را جدی بگیریم.
صعنت بازی و موسیقی زنده
اگرچه به نظر میرسد سینماکان درحال پیشبردن برنامههای خود است اما شرکتهای بزرگ صنعت بازیسازی - که از بخشهای مهم و قابل توجه سرگرمی به حساب میآیند - برنامههای خود برای برگزاری مسابقات و کنفرانسهای مختلف را به کلی لغو کردهاند. کمپانیهای Sony Interactive Entertainment، فیسبوک گیمز و واقعیت مجازی فیسبوک از جمله شرکتهایی بودند که در ابتدا از حضور در مراسم GDC (کنفرانس توسعهدهندگان بازیهای ویدیویی) امتناع ورزیدند و به سرعت نیز مورد حمایت مایکروسافت، الکترونیک آرتز، خدمات سایت آمازون و سایرین قرار گرفتند. مایکروسافت در یکی از وبلاگهای خود نوشت:
پس از بررسی دقیق راهنماییهای مقامات بهداشت جهانی و احتیاط فراوان، تصمیم دشواری را برای عدم شرکت در کنفرانس توسعهدهندگان بازی ۲۰۲۰ در سان فرانسیسکو اتخاذ کردیم. اولویت اصلی ما سلامت و ایمنی بازیکنان، توسعهدهندگان، کارمندان و شرکای ما در سراسر جهان است.
شرکت توسعه نرمافزار یونیتی نیز حرکت مشابهای انجام داد و متعهد شد تعدادی از جلسات GCD برنامهریزی شده را به صورت آنلاین برگزار کند. جیسیدی یک کنفرانس مهم و حائز اهمیت است، چراکه علاوه بر برگزاری مذاکرات و میزگردهای بیشمار درمورد مسائل مهم فرهنگی مؤثر بر صنعت بازیسازی، فناوریهای جدید را با بازیهای روز ترکیب میکند. شور و هیجان زیادی برای این رویداد در ماه مارس وجود داشت، زیرا صنعت بازی در یک سال بزرگ انتقال قرار دارد و کنسولهای جدید سونی و مایکروسافت فاصله چندانی تا عرضه رسمی ندارند.
صنعت موسیقی نیز به طور چشمگیری تحتتاثیر قرار گرفته و کنسرتهای متعددی در آسیا و مناطق دیگر از جمله لسآنجلس لغو شد. برگزارکنندگان هجدهمین فستیوال موسیقی کره تایمز در Hollywood Bowl اعلام کردند که این رویداد به تعویق افتاده است. این جشنواره که با حمایت سازمان خبری کره تایمز برگزار میشود، پیش از این از حضور برترین گروههای موسیقی مانند Momoland، No Brain، Jo Jung-min، Ha Sung-woon و Yeong-chul خبر داده بود. برگزارکنندگان همچنین اضافه کردند که هنوز تاریخ مجددی برای برگزاریاعلام نشده، اما بلیطها همچنان معتبر خواهند بود.
ویروس کرونا جنجال و مشکلات بسیاری به راه انداخته و هنوز کسی نمیداند تا کی درگیر آن خواهیم بود. امیدواریم با نابودی هرچه زودتر این ویروس، زندگی ما و بقیه مردم جهان به حالت عادی و سالم خود بازگردد.
بیشتر بخوانید:
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.