نگاه نزدیک ویجیاتو به مادربرد گیگابایت TRX40 Aorus Master
برند گیگابایت در تلاش بوده با ساخت مادربرد TRX40 Aorus Master به علاقهمندان سختافزار و افرادی که از پردازندههای سری Threadripper ایامدی استفاده میکنند تعادلی بینظیر از قابلیتهای متنوع، خنککنندگی مناسب و طراحی چشمگیر را ...
برند گیگابایت در تلاش بوده با ساخت مادربرد TRX40 Aorus Master به علاقهمندان سختافزار و افرادی که از پردازندههای سری Threadripper ایامدی استفاده میکنند تعادلی بینظیر از قابلیتهای متنوع، خنککنندگی مناسب و طراحی چشمگیر را ارائه کند. با قیمتی کمتر از ۵۰۰ دلار، TRX Aorus Master وارد رقابت مستقیم با مادربرد TRX40-E Gaming ایسوس شده اما قادر به ارائه قابلیتهایی متنوعتر است. آیا مادربرد جدید گیگابایت واقعاً شایستگی عبارت Master را دارد؟
پلتفرم TRX40 شرکت AMD به شکلی بیهمتا غنی از قابلیتهای مختلف است و گزینههای بسیاری پیش پای شرکتهای تولیدکننده مادربرد میگذارد. به همین ترتیب، گیگابایت تصمیم به استفاده از طراحی EATX در این مادربرد گرفته تا قادر به افزودن قابلیتها و سختافزار خنککننده مد نظرش باشد.
با پاور ۳+۱۶ فاز و خنککنندگی برای هیتسینک VRM، گیگابایت مشخصا به هیچ وجه در زمینه تواناییهای پاور کمکاری نکرده است. تاکید بر عملکرد بالای خنککننده حتی در پشت TRX40 Aorus Master هم دیده میشود و گیگابایت یک صفحه پشتی «نانوکربن» به کار گرفته (که نام غیرتبلیغاتیاش میشود یک ورقه آلومینیوم بهبودیافته از نظر حرارت).
با قابلیتهایی نظیر اترنت ۵ گیگابیت، سه اسلات M.2، کانکتور ۲۴ پینه و وعده کارکرد بسیار بهینه، بیایید نگاهی نزدیک به مادربرد گیگابایت TRX40 Auros Master داشته باشیم.
مشخصات سختافزاری
این عضو از خانواده مادربردهای TRX40 Aorus همراه با راهکار Digital VRM با ۳+۱۶ فاز از راه میرسد. سوکت پردازنده به دو کانکتور ۸ پینه مجهز شده که به پردازنده نیروی ۳۰۰ واتی میرساند و تمام بخش VRM چندین هیتسینک با آرایه فین دارد. این در کنار لوله انتقال حرارتی که از بخش VRM به هیتسینک کنار پورتهای ورودی و خروجی میرود باعث میشود اکثر حرارت کشیده شده و از طریق یک فن PWM در زیر پوشش ورودیها و خروجیها به بیرون هدایت شود.
روی بدنه مادربرد شاهد ۸ اسلات برای DDR4 DIMM هستیم که از سقف ۲۵۶ گیگابایت حافظه رم با سقف فرکانس کاری ۴۴۰۰ مگاهرتز پشتیبانی میکنند و این یعنی یک ارتقای چشمگیر نسبت به سری X399 به وجود آمده که تنها قادر به پشتیبانی از سقف فرکانس ۳۶۰۰ مگاهرتز بود.
این مادربرد ضمنا همراه با چهار اسلات PCIe 4.0 x16 و یک اسلات PCIe 4.0 x1 از راه میرسد. ناگفته هم نماند که چهار اسلات x16 با یک لایه فلزی تقویت شدهاند. از دیگر مشخصات TRX40 Aorus میتوان به سه اسلات M.2 و ۸ پورت SATA III (۶ گیگابایت بر ثانیه) برای حافظه اشاره کرد. گذشته از اینها، میتوان دید که تمام اسلاتهای M.2 زیر هیتسینکهایی پنهان شدهاند که کار خنککنندگی را به خوبی انجام میدهند.
گیگابایت از کدکهای Realtek ALC4050H و Realtek ALX1220-VB برای بخش پشتی و چیپهای Realtek ALC4050H و ESS Sabre9218 برای صدای جلو استفاده کرده. تمام اینها بخشی از سیستم صوتی ESS SABREHIFI هستند که یک جک صدای HD (با لایه طلا) را هم برای بهبود کیفیت و شفافیت صدا شامل میشود.
در نهایت باید افزود مادربرد گیگابایت شامل یک کانکتور USB 3.2، سوییچهای آن و آف پاور، سوییچ ریست، الایدیِ دیباگ و هدرهای USB 3.0 در پنل جلویی است. هاب کنترلر هم هیتسینکی با یک طراحی جالب دارد که با مجموعهای از بریدگیها، خروج جریان هوا را آسانتر میکند.
مشخصات دقیقتر
پشتیبانی از پردازنده | نسل سوم پردازندههای Ryzen Threadripper |
---|---|
طراحی پاور | ۱۶+۳ فاز |
چیپست | AMD TRX40 |
فرم فاکتور | EATX |
پورتهای USB | 10Gb/s: (5) Type A, (1) Type-C, (2) USB 2.0 |
جکهای شبکه | 5GbE, Gigabit Ethernet, (2) Wi-Fi Antenna |
جکهای صدا | (5) Analog, (1) Digital Out |
سایر پورتها/ جکها | Q-Flash و دکمههای CLR_CMOS |
وایفای و بلوتوث | Intel AX200 802.11ax (2.4 Gb/s) / BT 5.0 Combo |
PCIe x16 | (4) v4.0 (x16/x8/x16/x8) |
CrossFire/SLI | 3x / 3x |
اسلاتهای DIMM | (8) DDR4 |
اسلاتهای M.2 | (3) PCIe 4.0 x4 / SATA |
پورتهای SATA | (3) PCIe 4.0 x4 / SATA |
طراحی
مادربرد TRX40 Aorus Master یک قطعه سختافزاری بسیار خوشمنظر است که با فرم فاکتور EATX از راه میرسد. این برد واقعا غولآسا است و تنها برای نصب آن روی کیس نیازمند فضای زیادی خواهید بود. بنابراین اگر در حال بستن یک پیسی با پردازنده تردریپر هستید باید مطمئن شوید که کیستان فضای کافی برای چنین غولی را دارد.
TRX40 Aorus Master از ظاهر ارتقایافتهای بهرهمند شده که گیگابایت در محصولات سال ۲۰۱۹ خود به کار گرفته. تم رنگی کلی این قطعه مشکی و نقرهای است و سطوحی از جنس فلز صیقل خورده دارد که ظاهری بسیار آیندهنگرانه به آن بخشیدهاند.
در پشت این مادربرد شاهد ورقه نانوکربن هستیم و برند AORUS هم روی آن حک شده است. از آنجایی که هم بخش جلویی و هم پشتی این مادربرد زیبا از آب درآمده، بهترین کار اینست که به سراغ کیسهایی بروید که از دو طرف شیشهای بوده و زیبایی محصول گیگابایت را آنطور که باید و شاید به نمایش درمیآورند.
برد مورد اشاره از سوکت sTRX40 بهرهمند شده تا قادر به پشتیبانی از نسل سوم پردازندههای رایزن تردریپر باشد و این سوکت یک پوشش پلاستیکی دارد که به آسانی جا زده شده و از جا خارج میشود. بعد از برداشتن لایه محافظ، پردازندههای تردریپر به خوبی داخل سوکت جای میگیرند. تمام مادربردهای TRX40 Aorus همراه با این پوشش از راه میرسند، چون داریم درباره ۴۰۹۴ پین صحبت میکنیم و آسیب دیدن تنها یکی از آنها برای وارد شدن آسیب دائمی به تمام برد کافیست.
TRX40 Aorus Master از چهار هیتسینک بهره میبرد. دو عدد روی پردازنده و حافظه و VRM، یک عدد روی PCB صدا و یکی دیگر روی PCH. همانطور که بالاتر هم گفته شد، هیتسینکهای VRM و صدا حرارت را از میانه مادربرد که یک هیتسینک آلومینیوم عریضتر دارد به زیر پوشش ورودیها و خروجیها انتقال میدهند. هیتسینکهای پردازنده به رنگی مشکی و نقرهای متالیک طراحی شدهاند و در کنار فینهای آلومینیومی و کاملا مشکی زیرشان بسیار زیبا به نظر میرسند.
گیگابایت در طراحی این مادربرد از لایه محافظ Ultra Durable PCIe Armor استفاده کرده که نهتنها مقاومت اسلاتها را افزایش داده بلکه باعث میشود ثبات سیگنال نیز بالاتر برود. البته متاسفانه خبری از این لایه ارزشمند روی اسلات PCIe 4.0 x1 نیست.
مادربرد گیگابایت ضمنا به صورت پیشفرض همراه با برکت ورودی و خروجی از راه میرسد که امروزه استانداردی در این صنعت به حساب میآید. این برکت رنگ مشکی متالیک جذابی شده و لوگوی AORUS هم رویش درج شده است.
نرمافزار
با خرید مادربردهای خانواده TRX40 Aorus به چندین اپلیکیشن و نرمافزار کاربردی هم دسترسی خواهید داشت که زندگی را برای گیمرها و اورکلاکرها بسیار راحت میکنند. این اپلیکیشنها در شکل و شمایل و با کاراییهای گوناگون از راه میرسند و بنابراین به تفکیک نگاهی به آنها میاندازیم.
Gigabyte TRX40 UEFI
پکیج UEFI گیگابایت شامل چندین بخش مختلف است که هرکدام به شما اجازه دسترسی به تنظیمات متعدد مادربرد را داده و در واقع کنترلی کامل بر سختافزار را در اختیارتان میگذارد.
در ابتدا صفحه Easy Mode را داریم که دسترسی سریع به جزییاتی مانند سکانس بوت، چک کردن سرعت فنها، پایش دما و ولتاژ، فعالسازی XMP و تغییر حالت پرفورمنس را بدون نیاز به ورود به صفحات عمیقتر (و ترسناکتر برای کاربران کمتجربه) بخش UEFI فراهم میآورد. افزودن این قابلیت که قبلا مشابهاش را در نرمافزارهای شرکتهای رقیب دیدهایم بدون هیچ تردید اتفاق خوبی بوده.
Tweaker هم جاییست که به پارامترهای مربوط به ولتاژ، فرکانس و تنظیمات پاور قطعات اصلی دسترسی مییابید. تمام تنظیمات اصلی در یک صفحه به نمایش در میآید و یک صفحه زیرمجموعه «Advanced» هم داریم که گزینههای پیشرفتهتر را پیش پایتان میگذارد. اگرچه دو بخشی کردن صفحات باعث میشود که گاهی مجبور به پریدن دائمی از این صفحه به صفحه دیگر باشید، اما مزیتی به همراه داشته و آن تمیز نگه داشتن رابط کاربری است.
با فشردن دکمه F8 در هر یک از صفحات نرمافزار میتوانید به قابلیت Q-Flash دسترسی یابید. این ابزار قادر به دسرتسی به فولدر داخل یک فلش USB است و از آنجا فایل BIOS را شناسایی و فلش میکند.
بعد از اینها هم گزینه Smart Fan 5 به چشم میخورد که آن هم با فشردن دکمه F5 در هر کدام از صفحات مقابل چشمتان قرار میگیرد. این قابلیت عالی برای کنترل سیستم فنها بدون هیچ تردید برجستهترین ویژگی نرمافزار گیگابایت و برند Aorus است.
تمام هدرهای فن را میتوان به صورت جداگانه انتخاب و پروفایلهای سرعتشان را دستکاری کرد. گیگابایت یکسری تنظیمات پیشفرض برای کنترل سرعت فن در نظر گرفته و به دلخواه میتوانید نقاطی را برای پایش دمای آنها تعیین کنید. هدرها را ضمنا میتوان در حالت PWM یا ولتاژ (DC) قرار داد که برای خوراندن جریانی ثابت به پمپهای سیستم خنککننده مایع یا تنظیم خودکار سرعت فنهای PWM کاربردی هستند.
در تغییر دستی سرعت فن است که Smart Fan 5 واقعا کاراییهایش را به نمایش میگذارد. از شش نقطه روی یک گراف میتوان برای ساخت پروفایل سرعت فن استفاده کرد. و حتی از سرعت 0% پشیبانی میشود که یعنی میتوانید به فنها اجازه دهید هنگام کاهش دمای سیستم یا رسیدن به دمای محیط خودشان را خاموش کنند.
RGB Fusion 2.0
نرمافزار RGB Fusion 2.0 که همراه تمام مادربردهای سری Aorus از راه میرسد به کاربر این امکان را میدهد که نورهای RGB روی بدنه سختافزار را شخصیسازی کنند. این نرمافزار حالتهای عملکرد متعددی برای LED داشته و استفاده از گردونه رنگهای آن هم به آسانی هرچه تمامتر صورت میگیرد. در مجموع گیگابایت دست به حرکتی تحسینبرانگیز زده و سیستمهای کنترل مختلفی برای بخشهای قابل نورپردازی روی خود مادربرد تعبیه کرده است.
یکی دیگر از نقاط قوت RGB Fusion 2.0 سازگاری و ادغام آن با دیگر سختافزارهای سری Aorus گیگابایت است. برای مثال اگر یک کارت گرافیک از سری RTX 2080 از خانواده Aorus داشته باشید به آسانی قادر به سوییچ کردن میان حالات نورپردازی هستید.
جمعبندی
وقتی یک تکنولوژی تازه از راه میرسد، کاربران با انبوهی از مادربردهای پرچمدار روبهرو شده و تصمیمگیری میان آنها دشوار میشود. گاهی از اوقات نمیتوانید به چیزی جز بهترین بهترینها دل بدهید و احساس میکنید زندگی کردن بدون ۵ اسلات M.2 غیرممکن است. هرچه نباشد این مدلهای پرچمدار قرار است تمام پتانسیلهای آن تکنولوژی جدید را به نمایش بگذارند و کاملا منطقی است که جدولهای فروش سختافزارهای پیسی را در نوردند. اما گاهی از اوقات عاشق غولهایی میشویم که در دنیای واقعی نمیتوان از پس هزینههایش برآمد.
TRX40 Aorus Master مثل برادر بزرگترش، TRX40 Aorus Xtreme، یک پرچمدار همهچیز تمام نیست و ورژنی کوچکتر و اندک کم قابلیتتر از آن به شمار میآید. اما Xtreme با تجربیات به دست آمده از Master ساخته شد و به همین خاطر توانست بسیاری از رقبا را کنار بزند.
TRX40 Aorus Master کماکان قابلیتهایی بسیار مهم را در خود جای داده. پیش از هرچیز سوکت جدید sTRX4 را داریم که از پردازندههای نسل سوم رایزن تردریپر پشتیبانی میکند. چیپست USB 3.2 Gen2، پهنای باند بسیاری بالای PCI Express 4.0 که مزایای مهمی برای کارت گرافیک به همراه میآورد و همینطور حافظه M.2 و DDR4 چهار کاناله از دیگر قابلیتهای مهم این مادربرد هستند.
اکثر مادربردهای TRX40 از نظر کارایی محض عملکردی بسیار نزدیک به یکدیگر دارند و Master هم از این قاعده مستثنی نیست. اما آنچه این مادربرد را از رقبا مجزا میکند پتانسیلهای اوورکلاکینگاش است که تا سقف ۴.۳ گیگاهرتز روی تمام ۲۴ هسته میرسد و نتیجه نهایی کار در تمام بنچمارکها تحسینبرانگیز است. بنابراین اگر از ظاهر Aorus Extreme خوشتان آمده اما میخواهید مشخصاتی مشابه را در یک پگیج کوچکتر و خوشقیمتتر داشته باشید، نباید در خرید TRX40 Aorus Master گیگابایت تردید کنید.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.