۱۰ تفاوت بین کمیک و فیلم V for Vendetta
در سال ۱۹۸۸، آلن مور یک اثر انتقادی درباره فاشیسم خلق کرد که نام V for Vendetta به خود گرفت. در این داستان، یک ویجلنتی ماسکدار با نام وی (V) قیام میکند تا در دهه ...
در سال ۱۹۸۸، آلن مور یک اثر انتقادی درباره فاشیسم خلق کرد که نام V for Vendetta به خود گرفت. در این داستان، یک ویجلنتی ماسکدار با نام وی (V) قیام میکند تا در دهه ۹۰ برابر یک رژیم دیکتاتوری در انگلستان بایستد.
در سال ۲۰۰۵، این کمیک تبدیل به یک فیلم میشود اما با تفاوتهایی در زمینه و شخصیتها تا پیامِ داستان به مخاطبان آن روز (که اکثراً آمریکایی نیز بودند) به خوبی منتقل شود.
هم رمان گرافیکی و هم فیلم، روایت انتخاب و پر و بال داده شدن به ایوی هموند (Evey Hammond) توسط وی و همچنین مأموریت وی در انتقام گرفتن از اعمال نادرست یک حکومت است. با این حال، این دو اثر روایت را با تفاوتهایی پیش میبرند.
در این مطلب میخواهیم به ۱۰ مورد از مهمترین تفاوتهای بین کمیک و فیلم V for Vendetta نگاهی بیندازیم. همراه ویجیاتو باشید.
۱۰. شخصیتپردازی ایوی
در رمان گرافیکی، آلن مور استقلال کمی به ایوی داده است. او یک نوجوان با گذاشته تراژیک بوده که برای بقا در زندگی مجبور به تنفروش به افراد سالخوردهای مثل دیتریچ میشود. هدف اصلی او در زندگی بیشتر جور کردن خوراک روزانهاش است تا قیام علیه یک حکومت. ایوی به عنوان جایگزین وی انتخاب میشود و بیشتر نقش پسزمینهای در روایت این ضد قهرمان را دارد.
در فیلم، او یک زن جوانِ قابل و مستقل است که وضعیت شغلی مناسبی نیز دارد. ایوی بعد از ملاقات با وی تبدیل به قهرمان داستان خودش شده و در مسیر شجاعت قدم برمیدارد. فیلم همان قدر که درباره وی است، به ایوی نیز میپردازد. شخصیت پردازیهای این دو در واقع مکمل یکدیگرند.
۹. دستهبندی واضح خیر و شر
یکی از برجستهترین بخشهای آثار مور (چه در V for Vendetta و چه در دیگر آثارش) این است که او تعریف کلاسیک «خیر و شر» را بیشتر به سمت مفهوم «خاکستری» میبرد. اشخاصی که در حزب نورسفایرِ (Norsefire) صدراعظم هستند، واقعاً باور دارند که فاشیسم در حال نجات جمعیت بریتانیا است و وی نیز یک ضد قهرمان بدون احساسات است که بدون مشکل اقدام به قتل میکند.
به خاطر محو شدن خط کشی بین خیر و شر توسط مور، وقتی میخواهید طرف یک گروه را بگیرید باعث میشود عمیقتر فکر کنید. مخاطبان سختتر میتوانند با پروتاگونیستی همدردی کنند که خیلی راحت میتواند نقش یک آنتاگونیستِ شرور را بازی کند. البته چنین چیزی الزاماُ بد نیست و باعث پیچیدگی داستانی میشود؛ با این اوصاف، دستهبندی شخصیتها در فیلم خیلی واضحتر از کمیک است.
۸. شخصیتپردازی وی
ضد قهرمانِ رمان گرافیکی یک شخصیت تک بعدی است که انتقام تمام وجودش را در بر گرفته و هیچ رابطهای احساسی نیز با ایوی برقرار نمیکند تا ذهنیتش تغییر پیدا کند. او از دایره لغات تحسین برانگیزی بهره میبرد و استعداد خاصی در نمایش بازی کردن دارد اما این المانها یک شخصیت کامل به او نمیدهند.
در فیلم، وی یک سخنگوی قهار است که به ادبیات، هنر و فیلمهای کلاسیک هالیوودی عشق میورزد. ویِ فیلم، در عین بیرحمی، یک عطوفت سرزنده درون خود دارد. با این که وی نماد یک ایده بوده، اما در همین حال یک انسان نیز است و فرقی نمیکند که چه قدر خود او بخواهد چنین چیزی را مخفی کند.
۷. صدراعظم ساتلر و نورسفایر
مور برای به تصویر کشیدن فاشیسم در رمان گرافیکی، بیخیال جزئیات نشد. او صدراعظم آدام ساتلر (Chancellor Adam Susan) را به عنوان یک ناسیونالیست به تصویر کشید که باور داشت کاری که در حال انجام آن است، به نفع کشورش است و نورسفایر و دنبالهکنندگانش، همگی از نظر اخلاقی درست و عادل هستند.
در فیلم اما صدراعظم بیشتر یک تصویر ویدیویی فریاد زن است، یک سرِ غول پیکر که تا وقتی دهنش کف کند دروغ میگوید. جان هارت با وجود این که بیشتر در پشت یک صفحه نمایش غول پیکر دیده شد ولی به خوبی از پس نقش خودش برآمد، با این حال این شخصیت به قدری شرور بود که هیچ مخاطبی حق را به او نمیداد.
۶. جنگ بیولوژیکی
این رمان گرافیکی در دهه ۸۰ نوشته شده است و یک پادآرمانشهر در سال ۱۹۹۷ را به تصویر میکشد. داستان این کمیک در نقد سیاستهای حزب محافظه کاری است که در آن دوره به رهبری مارگارت تاچر در مسند قدرت بودند. در روایت V for Vendetta، خطر جنگ اتمی کشور را مشغول خود کرده و نورسفایر نیز با تصورات تاچر گونه، نسبت به اتحادیههای غیر متمرکز و مقررات زدایی از دولت به روی کار آمده است
با این حال، فیلم در سال ۲۰۲۰ جریان دارد و روی این تمرکز دارد که نورسفایر مسئول انتشار یک ویروس مرگبار به عنوان یک سلاح بیولوژیکی بوده. یک ویروس قدرتمند که میتواند یک کشور را در بر بگیرد در برابر جنگ اتمی گزینه محتملتری است.
۵. آمریکایی شدن
داستان آلن مور ذاتاً مربوط به بریتانیا و انگلیس است و با این هدف در انگلستان روایت میشود تا اظهار نظر مور درباره اتفاقات سیاسی دهه ۸۰ به تصویر کشیده شود. وقتی هم قرار شد تا فیلم از این زمینه دور شود، مور اعلام کرد به خاطر این که دیگر ذات اثری که خلق کرده در آن وجود ندارد، از فیلم فاصله میگیرد.
فیلم از جنبههای زیادی آمریکایی شده است؛ مثل تمرکز بر جاسوسی فینگرمن (Fingermen) از شهروندها (که منعکس کننده لایحه میهندوستی تصویب شده توسط حکومت بوش بود) و همین طور آغاز کردن یک روایت کاراگاهی با شخصیت فینچ (که خود او نیز نسبت به رمان گرافیکی تفاوتهای زیادی دارد) در وسط داستان انتقامجویی وی.
۴. رابطه عاطفی
میتوان گفت که هیچ اثری از یک رابطه عاطفی، به خصوص بین وی و ایوی، در کمیک آلن مور وجود ندارد. وی نقش یک استاد سختگیر را بازی میکند و رابطه ایوی با دیتریچ نیز فقط به خاطر بقا بوده است.
در فیلم اما روابط عاطفی را میتوان در روایت به خوبی حس کرد. چنین چیزی نه تنها باعث انسانوارانهتر شدن وی میشود بلکه به روند انتقام او نیز یک هدف نوعدوستانه می دهد. عشق در بین وی و ایوی و چندین زوج مهم دیگر در داستان به تصور کشیده می شود تا نشان دهد برای این که وی به هدف نهایی خودش برسد، تنها مبارزه با یک حکومت مستبد کافی نیست و باید برای یک آینده بهتر برای کسانی که دوستشان دارد بجنگد.
۳. مفهوم آشوب
رمان گرافیکی یک مفهوم مشخص از آشوب دارد که توسط آلن مور مشخص شده است. او احساس کرده که آشوب مربوط به مسئولیت شخصی است تا یک دیوانگی دسته جمعی. مور باور داشت یک حکومت باید مسئول مردمش باشد.
با این حال فیلم اصرار دارد که آشوب، به هم ریختن جریان ثابت است و اگر مردم به اندازه کافی از وضعیت جاری و ثابت خسته شوند، غیرقابل اجتناب میشود. کمکم این آشوب در فیلم تبدیل به لیبرالیسمی در برابر نومحافظهکاریِ نورسفایر شد.
۲. حضور عموم مردم
وی به جز همراهی ایوی، در وهله اول تنها کار میکرد. او دقیقاً تبدیل به یک نماد برای عموم مردم نشد و هدفش را به تنهایی پیش برد. مور در اثرش توجه کمی به قیام همگانی که تمام مردم را درگیر خود کند داشت.
برعکس، در فیلم تمام راههای ممکن که پیام وی به مردم لندن میرسد دنبال میشود و شهروندان زیادی به لطف اقدامات او شهامت کافی برای قیام پیدا میکنند. واضحترین لحظه در این مورد نیز راهپیمایی مردم به سمت پارلمان در انتهای فیلم است؛ وقتی که تقریباً کل جمعیت لندن نقاب گای فاکس به چهره زده و آماده مقابله با افراد صدراعظم ساتلر شدهاند. لحظهای که بسیار تأثیربرانگیز است.
۱. کاراگاه فینچ
به عنوان یکی از مهمترین شخصیتهای حاضر در رمان گرافیکی در کنار وی و ایوی، کاراگاه فینچ (Inspector Finch) یک شخصیت حیاتی برای داستان است اما نه به عنوان یک پادوی دلسوز دولت که در فیلم از او سراغ داریم. او الاسدی مصرف میکند تا از سختی شغلش دور شود و وقتی در انتهای داستان به وی شلیک میکند، با وجدانش درگیر است.
نسخه فیلم فینچ بیشتر به این دلیل تبدیل به یک کاراگاه سخت کوش شده تا روایت داستان با دنبال کردن تحقیقات مربوط جرائم وی به مخاطبان منتقل شود. فینچ به پیچیدگی نسخه کمیکی خودش نیست و از همان اوایل متوجه فساد دولت است.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
Remember , Remember , the 5th of November
این فیلم راه حل نجات مردممون را در خودش داره...
برو آلن مور و تفکرات آنارشیست و کمیونیستیش رو مطالعه کن بعد این حرف رو بزن Antifa حاصل چنین تفکراتیه البته نمیخوام بگم تو بهشتیم و وضعمون گل و بلبله ولی این راه حلش نیست