فیلم درمانی – فیلمهایی برای مبارزه با ناامیدی
یکی از مهمترین مشکلات در زندگی انسانها، حس ناامیدی نسبت به زندگی و آینده است. بدون شک برای هر شخصی پیش میآید که روزی به این احساس ناخوشایند دچار شود؛ این حس ناامیدی که تابع ...
یکی از مهمترین مشکلات در زندگی انسانها، حس ناامیدی نسبت به زندگی و آینده است. بدون شک برای هر شخصی پیش میآید که روزی به این احساس ناخوشایند دچار شود؛ این حس ناامیدی که تابع عوامل بسیار متنوعی است، گاهی انقدر از کنترل خارج میشود که فرد را به تباهی و نابودی میکشاند. یکی از راههای درمان موقت که توسط روانشناسان مطرح دنیا پیشنهاد شده، فیلم درمانی برای درمان این حس ناامیدی است. در ادامه به معرفی فیلمهایی میپردازیم که به گونهای شما را در درمان احساس ناامیدی، همراهی میکنند؛ با ویجیاتو همراه بمانید.
Silver Linings Playbook (دفترچه امیدبخش)
روایت یک شخصیت شکست خورده که به واسطه شکستهای زندگیاش در اوج ناامیدی و افسردگی به سر میبرد. اما این شخصیت در آن حس آزار دهنده نمیماند و به قصد جبران شکستها و اشتباهاتش قدم بر میدارد.
او که به خاطر مشکلاتی که در گذشته با همسرش داشته از او جدا شده بود، اکنون قصد دارد تا دوباره به او نزدیک شود و همین حس بازگشت و قصد رهایی از منجلاب ناامیدی، میتواند یک عمل الهام بخش برای مخاطبانی باشد که هنوز قصد درست کردن اوضاع را ندارند.
البته این فیلم به این موضوع نیز اشاره میکند که تنها اراده برای بازگشت نصف راه را شامل میشود و هرچند ممکن است همه چیز طبق خواسته شما پیش نرود، اما بازهم شما احساس رضایت خواهید کرد. تنها عنصر مهم، اراده برای رهایی از حس ناامیدی و افسردگی است.
فیلم دفترچه امیدبخش به کارگردانی دیوید راسل و هنرنماییهای بردلی چارلز کوپر و جنیفر لارنس سال 2012 منتشر شد.
Amélie (آملی)
یکی از مدلهای مطرح فیلم درمانی، روایت داستان یک شخصیت آسیب دیده و شکست خورده از ابتدا تا انتها و نشان دادن روند تحول و شکل گیری شخصیت او است که باعث میشود مخاطب درگیر رابطه همدردی و مندردی با شخصیت اصلی شود؛ به گونهای که در یک سفر خودشناسی با شخصیت اصلی همراه میشود و از زندگی او الهام میگیرد.
فیلم آملی، از این مدل فیلمها است. این فیلم داستان زندگی شخصیتی به نام آملی را روایت میکند و این روایت از پیش از تولد آغاز شده و تا دوران جوانی او ادامه پیدا میکند. در این روایت، شخصیت اصلی با چالشهای عظیم و مهمی در زندگی روبه رو میشود و او را تا مرز ناامیدی محض میکشاند. و سفر اصلی از جایی آغاز میشود که شخصیت با وجود تمام مشکلات زندگیاش، قدم در راه مبارزه با ناامید و افسردگی میگذارد تا بتواند به احساس رضایت دست یابد.
این فیلم محصول سال 2001 به کارگردانی ژان پیر ژونه و نویسندگی گیوم لورن و نقش آفرینی اودره توتو فرانسوی میباشد.
About Time (درباره زمان)
گاهی افراد به خاطر احساس این موضوع که روی زندگی خود کنترلی ندارند، دچار اضطراب و در نهایت احساس ناامیدی میشوند. آنها زمان را مقصر این احساس میدانند و برای همین به جای حرکت کردن و درست کردن اوضاع، در زمان غرق میشوند و به بهانه اینکه کنترلی روی زندگی خود ندارند و یا اینکه سرنوشت بر علیه آنهاست، بیکار مینشینند تا روزها بروند و بیایند. اما آنها اگر از همان ابتدا به سرنوشت ایمان بیاورند و سعی کنند به جای دشمنی خودشان را با آن هماهنگ کنند، بدون شک اوضاعشان دستخوش تحول خواهد شد.
فیلم درباره زمان، بحث همین درونمایه را پیش میکشد و سعی میکند به آدمها ثابت کند که سرنوشت دشمن ما نیست، بلکه رفیقی است که اگر با آن مدارا کنیم، آن هم با ما مدارا خواهد کرد و بیشتر چیزها را بر اساس رضایت ما رقم خواهد زد.
البته همانطور که این فیلم ما را به دوستی با سرنوشت دعوت میکند، خطر منفعل بودن را نیز گوشزد میکند؛ یعنی به همان اندازه که قبول سرنوشت مهم است، جنگیدن برای رسیدن به خواستهها نیز مهم است.
فیلم درباره زمان، به چالشهای سفر در زمان و تغییر رویدادهای از پیش تعیین شده میپردازد. این فیلم توسط ریچارد کرتیس کارگردانی شده و بازیگران نقشهای اول آن دامنل گلیسون و ریچل مکآدامز هستند.
The Lego Batman Movie ( انیمیشن لگو بتمن)
متفاوتترین عنوان در میان عناوین این لیست، به این انیمیشن تعلق دارد. یکی از دلایل مهم ناامیدی و افسردگی افراد، غرق شدن بیش از حد آنها در مشکلات واقعی و در کل زندگی واقعی است. رسیدن به زندگی واقعی و وقت گذاشتن برای آن بسیار خوب و مهم است؛ اما گاهی انسانها نیاز دارند تا از دنیای واقعی برای لحظاتی بیرون بروند و در یک دنیای فانتزی که همه چیز در آنجا یک شوخی است غرق شوند و لذت ببرند. انیمیشن لگو بتمن این امکان را برای مخاطبان فراهم میکند.
Back to the Future ( بازگشت به آینده)
این فیلم یکی از شاهکارهای دهه هشتاد میلادی است که جزو محبوبترین فیلمهای ژانر علمی تخیلی است. این فیلم مانند فیلم درباره زمان، بحث مهم سرنوشت و عدم دستکاری آن را پیش میکشد و مخاطب را در طول فیلم به تفکر درباره سرنوشت و زمان وا میدارد تا در فرایند این تفکر بتواند نتیجه الهام بخشی بگیرد.
با وجود اینکه از انتشار فیلم بازگشت به آینده 36 سال میگذرد، همچنان مفاهیم آن شامل تفکرات امروزه ما میشود و دیدنش خالی از لطف نیست.
این فیلم به کارگردانی رابرت زمکیس و تهیه کنندگی استیون اسپیلبرگ در سال 1985 منتشر شد و یک انقلابی بزرگ در ژانر علمی تخیلی به وجود آورد.
Into the Wild ( به سوی طبیعت وحشی)
سفر کردن، یکی از مفاهیم اصلی فلسفه و عرفان است که به طور مستقیم به سیر و سلوک درونی مربوط میشود. منظور از سیر و سلوک، سفر درونی به واسطه سفر بیرونی است که باعث شناخت هرچه بیشتر ما از ظرفیتها و تواناییهایمان میشود. البته منظور از سفر کردن، سفرهای پر خرج و صرفا به منظور خوشگذرانی نیست، بلکه سفر با حداقل امکانات، به مکانهای طبیعی و خالی از شلوغی جمعیت است.
فیلم به سوی طبیعت وحشی، روایتگر همین سفر است که در واقع مانند سفر به درون برای شناخت نقطه ضعفها و نقطه قوتهای شخصیتی است. این فیلم مخاطب را از همان ابتدا وارد فضای خاص خودش میکند و او را تا پایان سفر، با شخصیت اصلی همراه میکند.
فیلم به سوی طبیعت وحشی، به انسان یادآوری میکند که حقیقت او چیست و اصلا چرا به دنیا آمده و وظیفه او چیست.
این فیلم اقتباسی از رمانی با همین نام به نویسندگی کراکائر است که توسط شان پن کارگردانی شده است.
به نظر شما چه فیلمهای دیگری میتواند مناسب این لیست باشد؟ آن را به مخاطبان معرفی کنید.
بیشتر بخوانید:
فیلم درمانی – معرفی فیلمهایی برای مواجهه با اندوه مرگ عزیزان
فیلم درمانی – معرفی فیلمهایی برای مواجهه با شکست عشقی
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
ممنون از آقای اکرمی بابت نوشتن این پست فوق العاده!?
Amélie و About time رو حتما ببنید! اگه ندیدید بفهمید که چه فیلمی از دستتون در رفته.