پروفایل XMP رم چست و چطور آن را فعال کنیم؟
فهرست محتوا 1 مقدمه 2 سرعت رم روی بسته بندی، یک کلک تجاری 3 پروفایل XMP چیست و چطور کار میکند؟ 4 افزایش سرعت رم به وسیلهی پروفایل XMP ایمن است؟ 5 چطور فرکانس رم ...
مقدمه
رم (RAM) یا حافظه موقت که مخفف Random Access Memory است، به معنی حافظه دسترسی تصادفی است. یک حافظه بسیار پر سرعت است که امکان انتقال و آدرس دهی بسیار سریع برای پردازندههای کامپیوتر را فراهم میآورد. در واقع وظیفه این قطعه این است که دادههایی که کامپیوتر اکنون مشغول پردازش آنهاست را نگهداری کند.
هر نسل رم با سرعت و ویژگیهای گوناگونی در بازار عرضه میشوند. مثلا رم DDR4 دارای فرکانس ۲۱۳۳ مگاهرتز است، ولی در سرعتهای ۲۴۰۰، ۳۰۰۰، ۳۲۰۰، ۳۶۰۰ مگاهرتز (megahertz) و بالاتر نیز در بازار موجود است. قاعدتا هرچه سرعت رم بالاتر باشد، توانایی کامپیوتر در بهره گیری و مدیریت منابع پردازندهها نیز بالاتر خواهد بود.
سرعت رم روی بسته بندی، یک کلک تجاری
استفاه از رمها با فرکانس خاص تنها در صورتی ممکن است که مادربر مدنظر از آن سرعت پشتیبانی کند. برای مثال چنانچه فرکانس رم شما از حداکثر فرکانس قابل پشتیبانی توسط مادربردتان بیشتر باشد، حافظهی رم با سرعتی کمتر از سرعت اصلی خود کار خواهد کرد. یا برعکس این موضوع نیز صادق است. یعنی زمانی که بابت مادربرد با پشتیبانی بالاتر هزینه میکنید اما رم شما از سرعت پایینی برخوردار است.
در بسیاری موارد نیز رمهایی که تهیه میکنید، در عمل سرعت پایینتری نسبت به فرکانس نوشته شده روی بسته بندی دارند. در واقع به طور معمول، حافظههای رم موجود در سرعتهای پایینتری نسبت به فرکانس اسمی روی بسته بندی خود کار میکنند.
این موضوع بدین علت است که رمها معمولا با تبلیغ فرکانس پروفایل XMP خود بستهبندی شده و به فروش میرسند. اما در عمل در سرعت بسیار پایینتر و استاندارد تعیین شده به وسیلهی JEDEC (شورای مهندسی دستگاه الکترونی مشترک) فعالیت میکند. در نتیجه رسیدن به این فرکانس ذکر شده تنها به صورت دستی ممکن است.
پروفایل XMP چیست و چطور کار میکند؟
برخی از ماژولهای رم از فناوری XMP (مخفف Extreme Memory Profiles) بهره میبرند. این فناوری که منتسب به AMD است، به کاربر اجازه میدهد تنظیمات رمهای سیستم خود را تنها با انتخاب یک پروفایل تغییر داده و از فرکانسهای بالاتری نسبت به فرکانس استاندارد حافظه بهره ببرد.
در واقع به وسیله این تکنولوژی شما قادر خواهید بود به فرکانس اسمی روی بسته بندی رمها دست یافته و از حداکثر توان از قبل پیش بینی شدهی رم خود بهره ببرید. لازم به ذکر است که عبارت رایج، اما غلط اورکلاک (Overclock) نیز برای این پروسه به کار برده میشود.
افزایش سرعت رم به وسیلهی پروفایل XMP ایمن است؟
معمولا بسیاری از کاربران بابت اورکلاک قطعات سخت افزاری نگرانیهای خاص خود را دارند. اما اورکلاک رم به وسیلهی دسترسی به پروفایل XMP روشی ایمن و بسیار پایدار است. به طور معمول این پروفایلها از پیش برنامه ریزی شدهاند، در نتیجه زمانبندی، ولتاژ، فرکانس و سایر پارامترها به صورتی موزون و ایده آل طراحی شدهاند تا بهترین شکل سازگاری را در کنار هم به وجود آورند.
چطور فرکانس رم کامپیوتر خود را بررسی کنیم؟
روشهای بسیاری برای بررسی تایمینگ واقعی ماژول رم کامپیوتر وجود دارد. اما سادهترین شیوه، استفاده از نرم افزار CPU-Z است. تنها کافیست پس از نصب و اجرای نرم افزار، وارد سربرگ Memory شده تا مشخصات رم و جزییات فعالیت آن را بررسی کنید.
چطور پروفایل XMP را فعال کنیم؟
برای فعال کردن پروفایل XMP گزینههای متعددی پیش رو دارید. معمولا میتوانید با ورود به محیط بایوس (BIOS) کامپیوتر خود در صورت پشتیبانی مادربرد، از طریق دسترسی به سربرگ مورد نظر سطوح متفاوتی از فعالیت رم را فعال کرده و با بازنشانی کامپیوتر از آن استفاده کنید. گستردگی این مورد کاملا بستگی به ماژول رم و پروفایلهای پیش فرض آن خواهد داشت.
در روشی سادهتر نیز میتوانید از نرم افزار محبوب CPU-Z که پیشتر معرفی کردیم استفاده کنید. این نرم افزار به سادگی تنها چند کلیک امکان تغییر تنظیمات پیش فرض رم و امکان دستیابی به سرعتهای بالاتر را برای کاربران فراهم میآورد.
بیشتر بخوانید:
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
واقعاً مقاله خوبیه مخصوصا من که نخوام حفداکثر استفاده رواز قطعات داشته باشم
این واقعاً نکته مهمیه، خیلی ها که اطلاعات کمی درباره کامپیوتر دارن این نکته رو نمیدونن و خب خیلی اذیت میشن
خیلی ممنونم کاربردی بود