آیا بازیسازی در ایران تبدیل به صنعت شده است؟
کسب و کار بازیهای ویدیویی در ایران در حال بزرگ شدن است اما هنوز این سوال وجود دارد که آیا این حوزه به یک صنعت تبدیل شده یا خیر. امروز در رویداد ایران موبایل سامیت ...
کسب و کار بازیهای ویدیویی در ایران در حال بزرگ شدن است اما هنوز این سوال وجود دارد که آیا این حوزه به یک صنعت تبدیل شده یا خیر. امروز در رویداد ایران موبایل سامیت میزگردی با حضور جمعی از فعالین بازیسازی برگزار شد تا پاسخ روشنتری به این سوال داده شود.
امین امیرشریفی مدیر کافه بازار، حسین مزروعی مدیرعامل آوا گیمز، شهریار ازهاریان فر همبنیان گذار نردبان اندیشه، امیر حسین ناطقی مدیر کوئیز آو کینگز، متین ایزدی بازیساز و احسان کمالی کارشناس توسعه ناشرین تپسل حاضرین این میزگرد بودند.
گردش مالی به عنوان اولین پارامتر برای پاسخ دادن به این سوال مطرح شد. در حال حاضر میتوان تعداد محدودی بازیهای موفق ایرانی در مارکتهای داخلی و جهانی پیدا کرد و به عقیده امیرحسین ناطقی کمبود بودجه دلیل محدود بودن تعداد این آثار است: «تا سرمایهای وجود نداشته باشد نمیتوان انتظار داشت که بازیسازی در ایران تبدیل به صنعت شود.»
برای حل مشکل کمبود بودجه ازهاریانفر روی موضوع ورود دولت به عنوان یک سرمایهگذار در بازیسازی تایید کرد: «مانند سرمایهگذاری دولت فنلاند روی شرکت موفق سوپرسل، موارد زیادی میتوان پیدا کرد که دولت به عنوان یک تسهیلگر ظاهر شده و شرکتهای بازیسازی در حال توسعه را مورد حمایت قرار میدهد.»
البته در این میان مزروعی اعتقاد داشت که چنین بودجههایی در ایران هم وجود دارند اما در جای درستی هزینه نمیشوند: «خرج سلیقهای بودجههای حمایتی و روند دادن مجوزها پیشرفت گیم در ایران را کند کرده است. اگر دولت قصد کمک به بازیسازان را دارد، بهتر است آن را به شکل غیرمستقیم صرف هزینههای زیرساختی مانند اینترنت کند.»
او در ادامه صحبتهای خود به این نکته اشاره کرد که زیرساختهای ابتدایی برای این که گیم ایران را صنعت بدانیم وجود ندارد: «هنوز تعداد زیادی از بازیسازان موفق نشدند تا شرکت خود را تاسیس و کارمندان را بیمه کنند.»
جدا از موضوع مالی، احسان کمالی اعتقاد دارد که بخش مهمی از مشکلات تیمهای بازیسازی داخلی به نداشتن برنامه کسب و کار حرفهای مربوط میشود: «امروزه پتانسیل گیم ایران به جایی رسیده که تیمهای موفقی تشکیل میشوند و برای یک سال هم کنار یکدیگر کار میکنند. البته بسیاری از بازیسازان نمیدانند که چگونه باید از پتانسیل حداکثری عناوین خود استفاده کنند.»
در همین راستا امین امیرشریفی به این نکته اشاره کرد که تیمهای بازیسازی و در شکل کلیتری فعالین حوزه فناوری اطلاعات در داخل کشور باید از مدلهای کسب و کار خارجی الهام بگیرند و از کپی کردن آنها نترسند: «تعداد زیادی از کسب و کارهای موفق ایرانی در واقع یک کپی از نمونهای خارجی هستند و این موضوع مشکلی ندارد زیرا به طور کلی مدلهای کسب و کار در حوزه IT محدود هستند.»
طی این میزگرد او اعلام کرد که کافه بازار با سرمایهگذاری چهار میلیاردی روی آوا گیمز قصد ورود به بحث نشر بازیهای موبایل دارد؛ بخشی که به عقیده امیرشریفی تقاضا در بازار برای آن بسیار بیشتر از عرضه است. در آخر میتوان به این نتیجه رسید که وضعیت فعلی اقتصاد تا حدی رشد بازیسازی در داخل کشور را کند کرده اما هنوز با استفاده از تکنیکهای مدیریتی، مالی و الهام گرفتن از نمونههای موفق در سطح جهان میتوان انتظار تولید بازیهای موفق ایرانی در آیندهای نزدیک را داشت.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
ببخشید یه سوال دارم.من به داستان نویسی و بازی سازی علاقه دارم و یک سری ایده خام هم درباره یک داستان بازی دارم.من کلاس نهمم، بعد از نهم بهتره چه رشته ای رو انتخاب کنم؟
نه هنوز
سال های نوری زیادی از صنعت شدن بازیسازی فاصله داریم
متاسفانه هنوز مسولین تصمیم به حمایت کامل و قوی از بازیسازی نگرفتند
و با این وضع نمیشه امیدوار بود