برای طرفداران بینالمللی سری بازیهای خاص Ace Attorney بیش از ۴ سال بود که خبری از نسخه جدیدی از بازی نبود، هرچند همین هواداران در سال ۲۰۱۷ نسخههای انگلیسی شده دست ساز (ترجمه شده توسط دوستداران و نه ترجمه رسمی ناشر) دو بازی The Great Ace Attorney را بازی کرده بودند و احتمالا تا همین یکی دو سال گذشته به تماشای انیمه این اثر نیز نشسته بودند و خلاصه از جهان جنایی کمدی بازی دور نبودند!
کپکام (سازنده و ناشر بازی) مدتهاست عناوین متعدد درخشانی مانند گذشته در کارنامه خود ندارد و سری Ace Attorney یکی از این جواهرات کوچک ولی درخشان است که حالا در یک پکیج، دو بازی عالی از آن قرار گرفته است. اگر این سری را نمیشناسید، الان بهترین وقت است که با آن آشنا شوید.
کپکام در سال ۲۰۰۱ یک بازی درخشان را برای کنسول دستی گیم بوی ادونس ارائه کرد که فقط در بازار ژاپن عرضه شده بود. Phoenix Wright: Ace Attorney نام این بازی بود؛ ترکیبی از ژانر محبوب مردم سرزمین آفتاب با سبک ماجراجویی.
ژانر بازیهای Visual Novel یکی از سبک بازیهای محبوب در ژاپن است که در دنیا هم طرفداران مخصوص به خودش را دارد. همانطور که از اسم این سبک بازیها برمیآید ما در واقع در حال تجربه یک «رمان تصویری» هستیم. این بازیها کاملا داستانمحور هستند و در بسیاری از عناوین مشهور آنها شما تنها و تنها در حال زدن یک دکمه برای رد کردن مکالمات بین کاراکترها هستید. در برخی از عناوین گاهی حق انتخابهای برای ادامه مسیر به شما داده میشود که کمی بازی را به حالت اینتراکتیو نزدیک میکند و در دیگر بازیهای محدودتر، گیمپلی بازی درگیرکنندهتر طراحی شده و یکی از این عناوین معدود همین سری Ace Attorney است.
Ace Attorney از آغاز برای کنسولهای دستی ساخته شد و راهش را در بین همین کنسولها ادامه داد. چند سال بعد و با عرضه نینتندو DS و محبوبیت فوقالعاده آن در دنیا، کپکام بازی نخست را برای این کنسول پورت کرد و نسخه جهانی را نیز عرضه کرد. در سال ۲۰۰۵ بود که شخصیتهای این بازی و داستان جنایی-کمدی آن به جهانیان معرفی شد و بنیانگذار یک سبک بازی خاص بود که بعدها پیروان زیادی در بین دیگر عناوین پیدا کرد.
در این سری بازیها شما در نقش یک وکیل فرو میروید، در بازیهای قبلی قهرمان سری یعنی فونیکس رایت این شخصیت است و در بازی جدیدی که عرضه شده، اجداد فونیکس رایت قهرمان بازی هستند. در هر حال فرق چندانی ندارد که شخصیت اصلی بازی کیست، شما در این سری بازی باید از موکل خود دفاع کنید و برای این دفاع نیاز به گشت و گذار در لوکیشنی که جرم در آن رخ داده و یا مصاحبه و صحبت با شاهدین هستید. جدا از این گشت و گذار، مراحل دادگاه که مهمترین و هیجانانگیزترین بخش بازی است نیز وجود دارد که شما در مقابل قاضی و دادستان و البته اعتراف شاهدین قرار میگیرید و باید بر اساس دانستهها و مواردی که کشف کردید، دادگاه را به نفع خود پیش ببرید.
بازی The Great Ace Attorney :Adventures در واقع یک اسپین آف از این سری به حساب میآید که شامل دو بازی اخیر این سری است؛ دو بازی که تنها در بازار ژاپن و برای کنسول دستی Nintendo 3DS عرضه شده بود و پس از چند سال وقفه، نسخه جهانی با زبان انگلیسی برای کنسول جدید نینتندو یعنی سوییچ و البته پلی استیشن ۴ و پیسی نیز عرضه شده است. در این اسپین آف تفاوتهایی نسبت به بازیهای قبلی وجود دارد که هم برای تازهواردین جذابتر است و هم برای طرفداران این بازیها، تنوعی به ارمغان آورده و بازی را از آن حالت تکراری همیشگی خود رهانیده است.
در وهله اول باید گفت که بازی به چند صد سال قبل سرک میکشد و روایت داستان بازی به اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم کشیده شده است. از همین حساب قهرمان همیشگی این سری بازی یعنی فونیکس رایت در این برهه زمانی به دنیا نیامده و نتیجتا حضوری در بازی ندارد (هرچند حضور فیزیکی ندارد وگرنه حضور معنویاش کاملا در شخصیتهای تازه هم حس میشود!) قهرمان این دو بازی (که یکی در ژاپن گذشته و دیگری در لندن گذشته میگذرد) دانشجوی حقوقی به نام ریونوسکه است که در واقع جزو اجداد فونیکس رایت محسوب میشود.
ریونوسکه به همراه دوست خود یعنی کازوما و دختری به نام سوساتو که عقاید جلوتر از زمانه خود دارد، تیمی تشکیل میدهند که درگیر پروندههای مختلفی میشوند. به عنوان مثال در اولین پرونده بازی، متهم شماره یک خود کازوما است و ریونوسکه باید از دوستش محافظت کند و اگر نتواند این دادگاه را ببرد؛ تمام زحماتی که برای وکیل شدن پیش گرفته از بین میرود.
شما بازی را از دیدگاه دوست ریونوسکه نظاره میکنید و برخلاف بازی نخست در قالب شخصیت اصلی فرو نمیروید. جدا از این تغییر، یک هیات منصفه نیز در بازی حضور دارد که به هیچ وجه در بازیهای گذشته وجود نداشت و حالا وظیفه اقناع کردن این هیات کذایی نیز برعهده شماست. اما چرا صفت کذایی روی آن گذاشتم؟ چون شخصیتهای عجیب و غریبی در این گروه وجود دارند که برخی از آنها اندازه کفتر نمیفهمند! و باید آنها را با سوتیهای خودشان گلاویز کنید و تا قانع شوند و به نفع شما رای بدهند.
تغییر خط زمانی بازی و فرستادن داستان به چند صد سال پیش به جای دنیای امروزی، کاری جالب بوده که گیمپلی بازی را نیز سختتر کرده است. در اینجا دیگر خبری از موبایل و دوربین مداربسته و دیگر موارد فناورانه نیست و کار شما به عنوان کارآگاه بسیار سختتر است. پیدا کردن شواهد و استفاده از آنها علیه خود شاهدین یا دادستان در دادگاه به هیچ وجه کار آسانی نیست و نیازمند تلاش مضاعفی از سوی گیمر است.
روایت بازی درست مانند تماشای یک انیمه هیجان انگیز است؛ این هیجان در مراحلی که حضور در دادگاه است دو چندان میشود و شما باید ششدانگ حواستان به هر جملهای که رد و بدل میشود باشد. از این رو شدیدا توصیه میکنم که اگر زبان انگلیسی ضعیفی دارید، قید بازی را بزنید چرا که بازی به شدت داستان محور بوده و نیازمند خوانش چندین باره جملات و حتی تفسیر آنهاست. اصطلاحات حقوقی نیز در بازی به کار گرفته میشود که جزو لغات تخصصی هستند و از همین رو باید با آگاهی نسبتا کاملی نسبت به زبان بازی، وارد دنیای پر رمز و راز آن شوید.
در مراحل دادگاه، هر شاهد شروع به بازگویی اعتراف خود درباره جنایت میکند. شاهدینی که هر یک تیپ و شخصیتهای مخصوص به خودشان را دارند و آنقدر عجیب و غریب هستند که کاملا برازنده یک اثر انیمهای باشند! صحبت شاهدین پر از تناقض است و کشف این تناقض نیز با شماست. شما هر آنچه در طول گشت و گذار خود جمع کردید در کیف پروندهتان قرار دارد و به محض دیدن یک تناقض، باید «اعتراض» کنید و آن را به دادگاه ارائه کنید. گاهی این تناقضها در صحبت دیگر افراد نظیر دادستان و هیات منصفه و یا حتی خود قاضی (هرچند باور کنید در این سری بازی، قاضی رسما باقالی است!) دیده میشود که آنها هم باید توسط شما رو شوند.
گرافیک بازی به شدت با عناوین گذشته این سری که برای Nintendo DS عرضه میشد متفاوت است و حالا دیگر از تصاویر ثابت استفاده نمیشود. در واقع اگر سری بازی Ace Attorney در گذشته شبیه به خوانش یک مانگا (کمیک ژاپنی) بود، حالا به یمن قرار دادن انیمیشنهای جذاب و سه بعدی و استفاده از گرافیک سل شید خاص در بازی، درست مانند تماشا کردن یک انیمه است. انیمیشنهای بسیار بامزهای برای تک تک کاراکترها خلق شده و خود طراحی کاراکترها آنقدر بینظیر است که تنها با یک نظر و نگاه به برخی کاراکترها، میتوان کلی استنباط شخصی از او داشت!
حضور کاراکترهای بامزهای نظیر کارآگاهی به نام هرلوک شولمز (که البته در نسخه ژاپنی بازی همان اسم شرلوک هولمز را داشت اما حالا به نظر میرسد به خاطر مسائل حقوقی این موضوع محقق نشده) و پروندههای متعددی که در بازی وجود دارد و هر یک داستان مخصوص به خود را دارند، بازی را پرکشش و جذاب کرده است. ربط برخی پروندهها به یکدیگر نکته قابل توجهی است که از میراث بازیهای گذشته به این نسخه تزریق شده و باید گفت هواداران دوآتشه این سری با المانها و کاراکترهایی روبرو میشوند که دقیقا ارجاع به بازیهای گذشته این سری است و کپکام برایشان سورپرایزهای خاصی در نظر گرفته است.
بیشتر بخوانید:
روند پروندهها در بازی کند پیش میرود و شما باید آرام آرام وارد داستان بازی شوید و با تک تک شخصیتها آشنا شوید. بازی از لحاظ تاریخی هم تنهای به تاریخ و فرهنگ ژاپن معاصر و انگلستان نیز میزند و شوخیهای جالبی با این موضوع میکند. سازندگان در هر مرحله ابعاد تازهای از کاراکترهای ثابت را نشان میدهند و چندین شخصیت جدید را وارد داستان میکنند که هر یک تیپ مخصوص به خود را دارند. هیچ کاراکتر تکراری مشاهده نمیشود و در تمام مدت گیمپلی چند ده ساعته هر دو بازی، دائما تنوع و خلاقیت در بازی جاری شده است. سازندگان به هیچ وجه اجازه ندادند بازی به ورطه تکرار برسد و مواد غذایی فوق العاده خوشمزه خود را در یک آرام پز قرار دادند که به آرامی جا بیفتد و با گیمر همراه شود.
شاید دلتان برای فونیکس رایت و دوستانش تنگ شده باشد، ولی این بازی که با حضور آبا و اجداد این قهرمان روایت میشود به راحتی میتواند جای این دلتنگی را پر کند. شاید هم اساسا با این سری آشنا نیستید و نمیدانید چه تجربه نابی را از دست دادهاید، در این صورت هم فرصت مناسبی برای تجربه این بازیها فراهم شده که احتمالا میتواند شما را به انجام بازیهای قبلی هم سوق دهد. در Ace Attorney سودای وکیل بودن به بهترین شکل ممکن تصویرسازی میشود و چه چیزی هیجان انگیزتر از این وجود دارد که با اطمینان کامل، در یک دادگاه فریاد بزنید «اعتراض دارم» و دست همه را رو کنید؟
خلاصه بگم که...
سری بازیهای Ace Attorney سری ناب و بینظیری در دنیای ویدیو گیم هستند که همتای آن وجود ندارد. کپکام توانسته در طول نزدیک به بیست سال، فرنچایزی قدرتمند خلق کند و گیمپلی جدیدی را وارد ژانر ویژوال نوول کند. شما یک وکیل هستید که باید کارآگاه بازی در بیاورید و از یافتههای خود برای دفاع از موکل خود و ثابت کردن حرف خود استفاده کنید؛ مراحل دادگاه بینظیر هستند و گرافیک و موسیقی خوب بازی این زیبایی داستان و گیمپلی را دوچندان کرده است.
میخرمش
بازی برای طرفداران قدیمی این سری حرفهای تازهای برای گفتن دارد و میتواند آنها را وارد بعد جدیدی از دنیای سری بازیهای Ace Attorney بکند. برای گیمرهای تازه واردتر نیز این بهترین گزینه برای شروع این سری است. در هر حال در کمتر بازی میتوانید رویای وکیل شدن و کارآگاه شدن را به طور یکسان تجربه کنید، آن هم با کاراکترهایی پر از پتانسیل و روایتی بسیار جذاب که هیچ نقصی در آن وجود ندارد.
نمیخرمش
باید بدانید بازی به شدت داستان محور و دیالوگ محور است و جنس هیجانی که در آن وجود دارد زمین تا آسمان با جنس هیجانی که در یک بازی اکشن وجود دارد متفاوت است. همچنین به خاطر داستان محور بودن بازی باید به زبان انگلیسی تسلط نسبی داشته باشید تا بتوانید از گیمپلی و داستان سر در بیاورید. در هر حال اگر فکر میکنید هیجان در بین کلمات پدیدار نمیشود و از آن دسته افرادی هستید که نوع دیگری از هیجان را میطلبد، بهتر است قید بازی را بزنید.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
کلا با بازی هایی که خیلی دیالوگ محور هستن حال نمیکنم ولی نقد منصفانه ای بود
راستی آقا آرش بیوگرافیتون چقدر باحاله?(مخصوصا بخش کتابخانه قدر فیل?)