
چه انتظاراتی از پروژه اسپارتاکوس پلیاستیشن داریم؟
گویا سونی این روزها آماده رونمایی از یک پروژه مهم است. پروژهای که تحت نام رمز «اسپارتاکوس» است و احتمالا قرار است یک رقیب بزرگ برای سرویس اکسباکس گیمپس باشد. در روزهای اخیر شایعاتی مطرح ...

گویا سونی این روزها آماده رونمایی از یک پروژه مهم است. پروژهای که تحت نام رمز «اسپارتاکوس» است و احتمالا قرار است یک رقیب بزرگ برای سرویس اکسباکس گیمپس باشد. در روزهای اخیر شایعاتی مطرح شده که میگویند سونی بزودی از این سرویس رونمایی میکند. با توجه به این که هنوز بازیهای رایگان ماه آپریل سرویس پلیاستیشن پلاس اعلام نشده، به نظر میآید که شایعات رونمایی از این سرویس، حقیقت داشته باشند.
موفقیتهای سرویس گیمپس به قدری زیاد بود که توجه سران پلیاستیشن را نیز به خود جلب کرد. هزینه به صرفه این سرویس و بازیهای خوبی که در آن قرار دارد کاری کرد تا بازیکنان زیادی شروع به حمایت از این سرویس بکنند. در ابتدا سران سونی ساختار سرویس گیمپس را قبول نداشتند و آن را مناسب بازیهای انحصاری پلیاستیشن نمیدانستند. اگر به آمار و ارقام فروش بازیهای انحصاری پلیاستیشن نگاهی بیندازیم، متوجه میشویم که اعتقادات سران سونی چندان هم غلط نیست. فروش بازیهای انحصاری پلیاستیشن در زمان عرضه همیشه خوب بوده و یک سودآوری مطلوبی برای سونی داشته است.
ساختار گیمپس آن گونه است که تمامی بازیهایی که تحت نظر استودیوهای بازیسازی اکسباکس ساخته میشوند در روز عرضه در این سرویس قرار میگیرند. اما اکسباکس پا را فراتر گذاشت و بسیاری از بازیهای تردپارتی را نیز در روز عرضه در سرویس گیمپس قرار میدهد. این ساختار شاید برای بازیهای پلیاستیشن چندان منطقی نباشد زیرا که سران سونی باید بیخیال یک بخش بزرگی از فروش بازیها شوند. به هر حال سودمندی که سرویس گیمپس برای بازیکنان داشته کاری کرده تا بازیکنان به خرید کنسولهای اکسباکس فکر کنند. مسئلهای که شاید برای سونی خوشایند نباشد.
با موفقیتهای بزرگ سرویس گیمپس، قابل حدس بود که سونی باید رقیبی برای این سرویس در نظر گیرد. در ابتدا سونی تلاش کرد تا با سرویس PS Plus Collections اقداماتی برای رقابت با اکسباکس را انجام دهد؛ اگرچه که جیم رایان اشاره کرد که این بخش از سرویس پلاس قرار نیست تا با گیمپس رقابت کند. حالا به گزارش وبسایت بلومبرگ، سونی قصد دارد سرویسهای PlayStation Now و PlayStation Plus را با یکدیگر ادغام کند. همچنین قرار است تا این سرویس در سه بازه قیمتی عرضه شود و بر اساس ارزش آن، بازیهای بیشتری در اختیار بازیکنان قرار میگیرد. اما طرفداران چه انتظاراتی از این حرکت سونی دارند. در ادامه به این مسئله خواهیم پرداخت.
این سرویس برای چه پلتفرمهایی عرضه میشود؟

به طور مشخص هنوز هیچ اطلاعات رسمی از ویژگیهای این سرویس منتشر نشده است. حتی نمیتوانیم بگوییم که این سرویس وجود خارجی دارد یا خیر. اما طبق گزارشات، این سرویس قرار است تا تاثیرات زیادی در فروش کنسول PS5 داشته باشد. از آن جا که کمبود تراشهها و برخی از سختافزارها همچنان ادامه دارد، انتظار میرود که این سرویس برای کاربران PS4 نیز در دسترس قرار گیرد.
اما بعید است که این سرویس برای کاربران PC نیز عرضه شود. اخیرا سونی تمرکز زیادی در انتشار بازیهای انحصاریاش برای پلتفرمهای پیسی داشته و بازیها هم با استقبال خوب بازیکنان مواجه شدند. جیم رایان، مدیرعامل برند پلیاستیشن هم اعلام کرد که آنها قصد دارند تا بازیهای بیشتری را برای پیسی منتشر کنند. با توجه به اقدامات اخیر سونی بعید است که شاهد حضور این سرویس در کامپیوترهای شخصی باشیم. البته که سرویس گیمپس هم در ابتدا تنها برای کنسولهای اکسباکس در دسترس قرار گرفت و بعد برای پیسی و سپس در قالب XCloud برای موبایلها عرضه شد. شاید سونی هم چنین برنامهای برای سرویس موردنظر خودش داشته باشد.
ساختار کار این سرویس چگونه خواهد بود؟

اخیرا سونی تلاشهایی انجام داد تا کاربرد سرویس PS Now را بهبود ببخشد. به طور مثال دیگر این سرویس محدود به استریمینگ بازیها نخواهد بود و بعضی از بازیهای نسل هشتمی را میتوان دانلود کرد. اگرچه که هنوز تجربه بازیهای نسل ششم و هفتم محدود به استریمینگ است و با توجه به سرعت اینترنت، تجربه این بازیها دشوار است. در چند سال اخیر نیز بازیهایی مثل The Last of Us Part II یا God of War تنها چند ماه پس از عرضه در این سرویس قرار گرفتند. لازم به ذکر است که یکی از نسخههای ریمستر شده سهگانه GTA نیز در روز اول در این سرویس قرار گرفت. بازی Shadow Warrior 3 هم در روز عرضه در سرویس PS Now منتشر شد.
در خصوص سرویس پلیاستیشن پلاس همانطور که ذکر کردیم، بخش Collections شباهتهایی با سرویس گیمپس داشت. البته که تنها ۲۰ بازی در این سرویس موجود است و بسیاری از بازیها هم سالها پیش عرضه شدند و مدتی هم به عنوان بازی رایگان ماه این سرویس عرضه شده بودند. البته که سونی در نسل نهم تمرکز بیشتری در عناوین رایگان هر ماه داشت. به طور مثال بازیهای Destruction AllStars و نسخه آخر بازی Oddworld در روز عرضه در سرویس پلاس به عنوان بازی رایگان در دسترس بودند.
یکی از انتظاراتی که طرفداران از این سرویس پلیاستیشن خواهند داشت، قابلیت دانلود کردن تمامی بازیها است. قطعا تجربه بازیهای PS3 در کنسول PS5 بدون نیاز به اتصال اینترنت، تجربه لذتبخشی خواهد بود. اینکه چه بازیهایی از همان در سرویس قرار گیرند هم نکته مهمی است. سونی اخیرا اقدامات موثرتری برای بازیهای سرویسهایش انجام داده و انتظار میرود که این اقدامات برای پروژه اسپارتاکوس گستردهتر هم بشود.
ارزش سرویس پلیاستیشن چقدر خواهد بود؟

به گفته تام هندرسون خبرنگار معتبر وبسایت VGC، این سرویس در سه بازه قیمتی عرضه خواهد شد. همچنین نام سرویس پلاس نیز دیگر استفاده نمیشود. این مسئله احتمالا به مانند آن چیزی است که برای سرویس لایو اکسباکس اتفاق افتاد. در ابتدا سرویس لایو و گیمپس از یکدیگر جدا بودند سپس این دو تحت نام Game Pass Ultimate ادغام شدند و در نهایت سرویس لایو به طور کلی کنار رفت و بخش آنلاین بازیهایی مثل Halo Infinite تبدیل به آثاری Free To Play شدند.
طبق گزارشات بازه اول و ارزان این سرویس، کاملا مانند سرویس پلاس کار میکند. بازیکنان میتوانند با خرید این بسته، به تجربه بازیهای آنلاین بپردازند و ماهیانه از بازیهای رایگان بهره ببرند.
در بازه قیمتی دوم شایعه شده که بازیهای بزرگ کنسول PS4 و PS5 در دسترس خواهند بود. همچنین دموهایی از بازیهای دیگر نیز در دسترس بازیکنان قرار میگیرد و بازیکنان میتوانند بعضی از بازیهای قدیمی را نیز استریم کنند.
در بازه سوم اما امکان دارد که بازیهای PS2 و PS3 و حتی کنسول ابتدایی پلیاستیشن نیز وجود داشته باشد و بازیکنان با دانلود این بازیها به تجربه آثار قدیمی بپردازند.
بازه قیمتی این بستهها احتمال ۱۰، ۱۵ و ۲۰ دلار در ماه خواهد بود. احتمالا حق اشتراک سالیانه نیز حدود ۶۰ یا ۷۰ دلار باشد به مانند حق اشتراک سالیانه سرویسهای Now و پلاس. گمانهزنیهایی هم وجود دارد که نام این بستهها به ترتیب Silver و Gold و Platinum است که احتمالا الهامگیری از سیستم تروفیهای بازی خواهد بود.
چالشهای سخت پلیاستیشن!

به طور قطع ورود سونی به حوزه سرویسهای اشتراکی با چالشهایی همراه خواهد بود. میتوان حدس زد که این سرویس از همان ابتدا با سرویس گیمپس مقایسه خواهد شد و شاید در برخی از حوزهها از رقیب خود عقب بیفتد.
بسیاری اعتقاد داشتند که سونی در این نسل برنامههای متفاوتی به نسبت رقیبش یعنی مایکروسافت خواهد داشت اما اگر سونی واقعا سرویسی اشتراکی را توسعه داده باشد به این معنی است که تحتتاثیر موفقیتهای سرویس گیمپس قرار گرفته است. مایکروسافت اخیرا اعلام کرد که سرویس گیمپس نزدیک به ۲۵ میلیون کاربر دارد و نسبت به سال گذشته ۱۲ میلیون افزایش کاربر داشته است. قطعا این آمار و ارقام برای سونی مهم خواهد بود.
این که سونی چه بازیهایی را برای این سرویس عرضه کند هم جای سوال دارد. فروش بازیهای انحصاری پلیاستیشن در بازار بسیار خوب است و اگر این بازیها در روز عرضه در سرویس اشتراکی قرار یگیرند، فروششان در بازار تحتتاثیر این مسئله قرار خواهد گرفت. احتمال دارد که بازیهای انحصاری بزرگ در روز عرضه در این سرویس قرار نگیرند و شاید با گذشت یک ماه وارد این سرویس شود. به مانند آن چیزی که در سینما، در خصوص فیلمهای دیزنی و سرویس دیزنی پلاس وجود دارد.
البته که لازم است اشاره کنیم که سونی اخیرا اعلام کرده که نزدیک به ۱۰ بازی سرویس محور برای پلیاستیشن در دست ساخت قرار دارد. این موضوع زمانی اهمیت پیدا میکند که موفقیتهای بازیهایی مثل Sea of Thieves را در سرویس گیمپس دیدهایم. سرویسهای اشتراکی مکان مناسبی برای بازیهای سرویس محور است. این بازیها معمولا پروسههایی با ریسک بالا هستند و وجود آنها در سرویسهای اشتراکی، شکستهای احتمالی را کمرنگتر میکند. از طرفی ساختار بازیهای سرویس محور به گونهای است که بازیکنان چند ماهی وقتشان را صرف آنها خواهند کرد. اینجاست که سرویسهای اشتراکی برای شرکتهایی مثل سونی و مایکروسافت سودآور میشود.
با توجه به گزارش اخیر بلومبرگ، این سرویس در طول هفته آینده معرفی خواهد شد و احتمالا بزودی در دسترس کاربران قرار گیرد. همچنین این گزارش میگوید که بازیهای موجود در این سرویس، عناوین بزرگی هستند و قطعا بازیکنان را خوشحال خواهد کرد.
موفقیتهای سرویس گیمپس کاری کرد تا پلیاستیشن وارد رقابت سرویسهای اشتراکی شود و نکته مهم در این مسئله آن است که برنده این رقابت، بازیکنان خواهند بود. شایعه شده که این سرویس PlayStation Infinite یا PlayStation Plus Neo نام دارد. باید منتظر خبرهای رسمی و واکنش سونی بمانیم و ببینیم که آیا این رقابت واقعا اتفاق میافتد یا خیر.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
می دنید مشکل چیه
از حق نگذریم ایکس باکس از همه لحاظ به صرفه تره
اما انهصاری های سونی در دنیا تکه
توی سرویس اشتراکی سونی عمرا به تونه به گرد پای گیم پس برسه تازه اگر هم برسه قیمتش برای ما ایرانی ها نمیصرفه
رقابت اینجاش خوبه..واسه همینه منی ک خودم ps5 دارم دعا میکنم ایکس باکس خیلی قوی باشه.چون وجود رقیب باعث میشه انحصار ب وجود نیاد.بعد ی عده باهم دعوا میکنن ک سونی خوبه یا ایکس باکس.امیدوارم هر دو قوی باشن ک فقط گیمرا سود ببرن از این رقابت
قطعا این سرویس تحت تاثیر گیم پس توسعه پیدا میکنه و خب به نظرم تمام شایعاتش حقیقت داشته باشه
به نظرم اگه بازی پلی استیشن سه قابل دانلود باشه ارزش داره، الان همین الان هم اکثر بازی های خوب نسل قبلی رو پلاس کالکشن و پی اس نو بودن فقط گوست او سوشیما نبود از معروفها، جدید هارا هم زودتر بیاره مثلا سه چهار ماه بعد، غیر این که فقط ادقام بوده
بنظرم سونی نمیتونه مثل مایکروسافت سرویسی بسازد زیرا مایکروسافت نسیت به سونی خیلی زیاد بودجه داره و گیمپس اول هی ضرر میکرد بعدا به سوددهی رسید سونی نمیتونه این قدر ضرر را تحمل کنه به همین دلیل هیچ وقت نمی تونه چیزی به اندازه گیمپس درست کنه ولی میتونه سرویسی درست کنه که با گرفتن اشتراک ماهانه بشه بازی های سونی را روی پی سی انجام داد مخصوصا بازی های پلی استیشن ۳ و ۴ و۵
اتفاقا الان کاربرای پلی استیشن و سونی خیلی وقته منتظرن یه سرویس اشتراکی مثل گیم پس برای سونی بیاد الانم اگه سرویس اسپارتاکوس برای سونی بیاد با استقبال شدیدی مواجه میشه
کاش سرویسش روی پی سی قابل استفاده بود اقلا حسرت انحصاریاشو نمیخوردیم..
ولی خب عمرا این کارو نمیکنه. از این نظر گیم پس همین الان هم خیلی جلوتر از سونیه خداییش چون تعداد خیلی زیادی از گیمرا رو PC بازی میکنن.
خب عزیز ایکس باکس و پیسی ( ویندوز منظورمه ) هر دو برا مایکروسافته برا همین گیم پس رو پیسیه
میدونم چرا فکر کردی نمیدونم?
منم همینو میگم. به این خاطر که سرویس گیم پس مولتی پلتفرمی محسوب میشه از سونی که دسترسی ای به pc پلیرها نداره به صورت کلی عقب تره. چون بخش زیادی از پلیرها رو نداره عملا
مهم ترین اتفاق این پروژه در صورت درست بودن شایعه ها ، می تونه دانلود کتابخونه ای عظیم از بازی های نسل هفت و قبل از اون باشه .