اسپینآف: مروری بر تاریخچه نسخههای فرعی سری Grand Theft Auto
همانطور که میدانید در سری مقالات تاریخچه، به بررسی تاریخچه بازیهای ویدئویی و یا هرآنچه که در دنیا گیم است میپردازیم. اما همانطور که در متن مقالات هم ذکر شده هسته اصلی بیشتر این مقالات ...
همانطور که میدانید در سری مقالات تاریخچه، به بررسی تاریخچه بازیهای ویدئویی و یا هرآنچه که در دنیا گیم است میپردازیم. اما همانطور که در متن مقالات هم ذکر شده هسته اصلی بیشتر این مقالات بر عناوین اصلی و یا بسیار بزرگ آن فرانچایز است. بنا به استقبال و خواسته شما تصمیم گرفتیم تا سری جدیدی از مقالات را با هدف بررسی تاریخچه نسخههای فرعی بازیها منتشر نماییم. در اولین قسمت از این سری مقالات با نام اسپین آف به سراغ فرانچایز GTA یا بهتر بگوییم، Grand Theft Auto، رفتیم. اگر تاکنون تاریخچه نسخههای اصلی این بازی را نخواندید میتوانید اینجا را کلیک کنید. در ادامه با ویجیاتو همراه باشید تا نگاهی به این بازیها داشته باشیم.
Grand Theft Auto: London 1969
در پی انتشار Grand Theft Auto در سال ۱۹۹۷ و استقبال صورت گرفته از آن از سوی گیمرها، دیامای دیزاین اولین نسخه فرعی این فرانچایز را در سال ۱۹۹۹ منتشر کردند. هرچند این نسخه را عنوانی فرعی نامیدیم، اما GTA: London 1969 و حتی GTA: London 1961 هر دو یک بسته جدید بودند که به همان نسخه اول اضافه شد. موتور گرافیکی این بازی همان موتوری بود که نسخه اول با آن ساخته شد. به همین دلیل هم شباهت بسیار زیادی چه در زمینه گیمپلی و چه اتمسفر بین آن و نسخه اول وجود دارد.
با اینکه به صورت رسمی اعلام شد GTA موفق به فروش بیشتر از ۳.۵ میلیون واحد شده است اما هیچ آمار رسمی از میزان فروش این بسته در دسترس قرار نگرفت. از سوی دیگر هم منتقدان به این بازی امتیازی نزدیک به نسخه اصلی دادند. Grand Theft Auto: London 1969 از منتقدین امتیاز متا ۷۵ را روی رایانههای شخصی و ۶۹ را برای پلی استیشن 1 دریافت نمود. بدون شک یکی از نقاط قوت اصلی این بازی، موسیقی متن آن است. استفاده درست از این گزینه سبب شد تا بسیاری از گیمرها هنوز هم تم اصلی این موسیقی را به خاطر داشته باشند.
Grand Theft Auto Advance
پس از انتشار موفق GTA: San Andreas نسخه فرعی دیگر از این فرانچایز با نام Grand Theft Auto Advance منتشر شد. Grand Theft Auto Advance به عنوان هشتمین نسخه از این سری در سال ۲۰۰۴ به صورت رسمی منتشر شد و همانطور که از نامش پیداست، هدف از ساختش حضور آن روی کنسول گیمبوی ادونس بود. این بازی، یا بهتر بگوییم بسته، برای اولین نسخه این فرانچایز که در سال ۱۹۹۷ منتشر شده بود این بار با جهانی سه بعدی ساخته شده بود. ناگفته نماند که علی رغم ساختار سه بعدی جهان بازی، همچنان نمای تاپ داون و زاویه دیدی همانند نسخه نخست در این عنوان حفظ شد.
داستان بازی تماما در شهر لیبرتی سیتی بوده و اتفاقات و حوادث یک سال پیش از داستان GTA 3 را روایت میکند. مایک برای جبران خسارت بهایی که بابت گرفتن انتقام مرگ احتمالی همسرش پرداخته کارهایی را انجام خواهد داد. نتایج این کارها سبب میشود تا او به مرور وارد جرایم سازمانیافته شود و فساد شود. این بسته با روایت پیشگفتاری کماکان جذاب موفق شد تا به آمار فروش ۱۰۰ هزار نسخه دست پیدا کند. این در حالی است که برخلاف سن آندریاس که پیش از آن منتشر شده بود و امتیازهای قابل قبولی را کسب نموده بود، Advance تنها توانست تا امتیاز متا ۶۸ را به دست آورد.
Grand Theft Auto: Liberty City Stories
تجربه راکستار در انتشار نسخه فرعی Advance نشان داد که اگر آنها روی بستهها و عناوین فرعی هم تمرکز داشته باشند، میتوانند آمار فروشی منطقی به دست آورند. همین مسئله سبب شد تا آنها با تمرکز بیشتری روی بسته بعدی تمرکز کنند. که البته باید گفت این بار برخلاف چند نسخه فرعی قبل دیگر با یک بسته مواجه نبودیم و یک بازی نسبتا کامل در دست ساخت بود. ساخت Grand Theft Auto: Liberty City Stories سبب شد تا راکستار لیدز و راکستار نورث با یکدیگر همکاری داشته باشند. نهمین نسخه از فرانچایز GTA ساخته شده بود تا روی پلی استیشن پرتابل حاضر شود. به همین دلیل هم در سال ۲۰۰۵ و برای اولینبار آن را روی کنسول یاد شده دیدیم. یک سال بعد، یعنی در سال ۲۰۰۶، اما شاهد انتشار آن روی کنسول پلی استیشن 2 بودیم و در سال ۲۰۱۳ هم بازی برای کنسول پلی استیشن 3 نیز در دسترس قرار گرفت.
داستان بازی روایتی از شخصیتی به نام توبی سیپرینی بوده که پیشتر با او در قالب کارکتری آنتاگونیست در GTA 3 آشنا شدیم. روایت این نسخه هم همچنان در لیبرتی سیتی جریان دارد. توبی مدتهاست به دلیل قتل یک نفر مخفی شده و با سالواتور لئون آشنا میشود. لئون که گانگستری بزرگ در لیبرتی سیتی بوده، با باندهای دیگر شهر نیز وارد درگیری شده و داستان حول توبی و سالواتور است. درواقع هدف از ساخت عنوان یاد شده آشنایی بیشتر ما با شخصیت توبی است. از نظر زمانی بازی سه سال پیش از حوادث GTA 3 روایت میگردد. درنهایت Grand Theft Auto: Liberty City Stories توانست تا بیشتر از ۸ میلیون واحد فروش داشته باشد و از منتقدین امتیاز متا ۸۸ را دریافت نماید. کسب این آمار به راکستار نشان داد که تخمینهایش درست بوده است.
Grand Theft Auto: Vice City Stories
تجربه راکستار از نسخه قبلی آنقدر ایدهآل بود که بدون هیچ درنگی آنها به سراغ ساخت نسخه بعدی رفتند. GTA: Vice City Stories به عنوان دهمین نسخه از فرانچایز GTA در سال ۲۰۰۶ و برای کنسول قابل حمل پلی استیشن پرتابل منتشر شد. بهنظر میرسید راکستار ترکیب موفقی را پیدا کرده بود که لازم نمیدید آن را تغییر دهد. بنابراین همانند لیبرتی سیتی استوریز این بازی هم برای پلی استیشن 2 در سال ۲۰۰۷ و پلی استیشن 3 در سال ۲۰۱۳ منتشر کرد.
داستان بازی در سال ۱۹۸۴ و شهر وایس سیتی روایت میشود. علیرغم تکرار فرمول موفق قبلی، اما Grand Theft Auto: Vice City Stories تنها توانست ۴.۵ میلیون نسخه فروش داشته باشد. هرچند این آمار بسیار چشم گیر و بزرگ بود اما تقریبا مقدار آن نصف میزان فروش لیبرتی سیتی استوریز بود. از سوی دیگر اما منتقدین امتیاز متا ۸۶ را به نسخه پلی استیشن پرتابل و ۷۵ را به نسخه پلی استیشن 2 اختصاص دادند.
Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned
در پی نسخه Grand Theft Auto IV که علاوه بر حواشی مخاطبان و هواداران بسیار بسیار زیادی هم به خودش جذب کرده بود، راکستار نورث تصمیم گرفت تا دنبالهای فرعی از ان بسازد. این دنباله فرعی همچنان داستان شخصیت اصلی بازی، جانی کلبیتز، را روایت میکند. این بازی برای کنسول ایکس باکس 360، پلی استیشن 3 و پلتفرم رایانههای شخصی از سال ۲۰۰۹ در دسترس قرار گرفت.
براساس آمارهای رسمی اعلام شده، GTA IV: The Lost and Damned موفق شد تا بیشتر از یک میلیون نسخه به فروش برساند. همچنین منتقدین به این بازی امتیاز متا ۹۰ را اختصاص دادند. هرچند که این بازی چندباری برچسب ممنوعیت خورد اما میتوانیم این نسخه را یکی از بهترین عناوین فرانچایز GTA بدانیم.
Grand Theft Auto: The Ballad of G*y Tony
قدم بعدی راکستار برای ساخت نسخه فرعی متفاوتتر از قبل بود. او به دنبال سوژه جدیدی رفته بود و برای آنکه این سوژه جدید خوش بدرخشد لازم دانست تا صفات اخلاقی خاصی را در شخصیتهای بازی قرار دهد. یکی از این صفات که از قضا شخصیت اصلی بازی از آن برخوردار است، بحث همجنسگرایی است. هرچند که شهامت ساخت نسخههای محدود شده قبلی ریسک قراردادن چنین امکانی را به تیم توسعه پذیرانده بود، اما همه چیز آنطور که باید دقیق پیش نرفت. بازی صرفا همان ترکیب همیشگی با خط داستانی که از سری جیتیای انتظار میرود. این بازی با عنوان پک داستانی دوم Grand Theft Auto IV توانست امتیاز متا ۸۹ را روی ایکس باکس 360 و ۸۷ را روی پلی استیشن 3 به دست آورد. همچنان آمار و ارقام دقیقی از فروش این بازی موجود نیست.
Grand Theft Auto: Chinatown Wars
ماجراجویی راکستار در غرب به نتایجی رسیده بود اما آنها احساس میکردند که باید جهان بازیها و مرز بازاریابیشان را گسترش دهند. همین دلیلی شد تا آنها بازی بعدیشان را برای کنسول دستی نینتندو یعنی DS منتشر کنند. داستان بازی این بار کاملا به آسیاییها باز میگشت و روی کنسولی اولین بار در دسترس قرار گرفت که تا حدودی میتوان آن را نمادی از آسیا دانست. بازی Grand Theft Auto: Chinatown Wars در سال ۲۰۰۹ برای کنسول DS منتشر شد و کمی بعدتر برای پلتفرمهایی چون اندروید و iOS و البته PSP در دسترس قرار گرفت.
اما برخلاف دو تجربه قبلی راکستار در ساخت نسخه فرعی برای این فرانچایز آمار فروش بازی بسیار کمتر بود. به عبارت بهتر بازی یاد شده موفق شده بود تا تنها چیزی درحدود ۲۰۰ هزار نسخه به فروش برساند. اما برخلاف روند کاهشی آمار فروش، منتقدین این بار نظرات مثبتی نسبت به عناوین فرعی قبلی نسبت به این بازی داشتند. آنها به نسخه نینتندو این عنوان امتیاز ۹۳ و به نسخه پلی استیشن پرتابل آن امتیاز ۹۰ را اختصاص دادند. کاهش آمار فروش این نسخه را نمیتوان بیربط به حواشی Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned ندانست. شاید اگر وضعیت حواشی برای نسخه اشاره شده کمی آرامتر بود، Chinatown War به آمار فروش بهتری دست پیدا میکرد.
Grand Theft Auto Online
با انتشار درخشان GTA V و استقبالی که از آن شد، راکستار به دنبال راهی بود که بتواند اوضاع را به نفع خودش تغییر دهد. آنها قصد داشتند تا در این فرصت طلایی عنوانی دیگر را به میدان بفرستند تا آن هم بتواند موفقیتهایی را به دست آورد. نتیجه تمامی این بررسیها به ساخت عنوانی تماما آنلاین برای اولین بار در این فرانچایز رسید. قصد نداریم که اکنون به بررسی جزئیات مختلف مربوط به این بازی بپردازیم. قطعا نکات درخشان و جذاب زیادی هستند که میتوان به آنها پرداخت. اما به هر ترتیب این بازی بالاخره در سال ۲۰۱۳ و برای کنسولهای نسل هفتمی منتشر شد.
این بازی با همان اتمسفر GTA V در دسترس گیمرها قرار گرفت. بعدها همانند نسخه اصلی بازی که برای کنسولهای نسل هشتمی و نهمی هم منتشر شد، Grand Theft Auto Online نیز برای دو نسل بعدی هم در دسترس قرار گرفت. اگر که به این خانواده علاقه داشته باشید قطعا GTA Online را تجربه کردید. به هر ترتیب با اینکه زمانی که برای اولین بار این عنوان دیده شد بسیاری آن را ضعیف و یا حتی به دلیل مشکلات موجود شکست خورده میدانستند اما شاهد پیشرفتهای هرروزه آن بودیم. انتشار بروزرسانیها، محتویات اضافه و دیگر جزئیات سبب شدند تا نه تنها مشکلات بازی از بین بروند، بلکه این عنوان همواره تجربهای نو برای گیمرها باشد. منتقدین به این بازی امتیاز ۸۳ را روی پلی استیشن 3 و ۸۰ را روی ایکس باکس 360 دادند.
به پایان اولین قسمت از سری مقالات اسپین آف رسیدیم. نسخههای فرعی و بستههای الحاقی دیگری نیز برای فرانچایز Grand Theft Auto منتشر شدند اما متاسفانه به دلایلی که احتمالا خودتان هم میدانید امکان بررسی آنها را نداریم و یا آنقدری بزرگ نبودند که بررسیشان کنیم. به هرترتیب منتظر نظرات شما برای این سری جدید از مقالات هستیم.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
حتی فرعی های ای وی هم شاهکارن
نمی دونم چرا ولی من تا حال یک نسخه هم از gta بازی نکردم :/
ناراحت کننده است ، نه؟
بستگی داره به اینکه چطوری بخوای به ماجرا نگاه کنی. :-)
نصف عمرت رو از دست میدی اگه تجربه نکنی بهترین فرانچیز جهان رو
مقاله خوبی بود .
من خودم روی پلی استیشن پورتابل اون سه نسخه رو پلی دادم و یکی از بهترین خاطرات گیممو برام ساخت
اینم بگم که هنوزم اون پلی استیشن پورتابل رو دارم و گاهی هم دوباره به این گیما برای تجدید خاطره سر میزنم :))
ولی Ballad of G*y Tony صحنه دار هست، صحنه های بدی هم داره?? ولی صحنه هاش گ#ی طورانه نیست و فقط اسم شخصیت اینه.
مقاله خوبی بود
خسته نباشید
درود.??
عشق فقط یک کلام
وایس سیتی استوریز و السلام
The ballad of gaie tony و موسیقی متنش هنوز تو ذهنمه
انشاالله صحنه هاش تو ذهنت نباشه?
حارام??
خسته نباشید آقای چوبین ❤?
دلمون برای مقالات تخصصی محشرتون تنگ شده بود
همونطور که اشاره کردید مشکل فروش پایین و افت متای بعضی از این عناوین پورتشون رو کنسول های به نسبت کم فروش و عرضه بعد از نسخه های اصلی ای مثل سن آندرس بود وگرنه بازی های خوب و سرگرم کننده ای بودن
شخصا بیشتر این عناوین رو تجربه کردم و در این بین بنظرم نادیده گرفته شده ترین و متفاوت ترین نسخه همون gta china townwars بود ؛ بازی فوق العاده ای که بخاطر سیاست غلط تیک تو به فراموشی سپرده شد
در مورد دو دی ال سی بازی gta iv هم گه جای بحثی نیست و همه مون میدونیم چقد دی ال سی های جذاب و خوبی بودن
فقط اینو بگم که سبک آرکید تر دی ال سی g*y tony و ماموریت های جذاب و هالیوودی ترش نسبت به نسخه اصلی تجربه دل انگیزی رو برای مخاطب ایجاد میکرد
بازی gta vice city storys هم بنظرم یکی از بهترین نسخه های فرانچایزه و آزادی عمل ، طراحی مراحل، وسایل نقلیه اش (بازی جت اسکی داشت!) ، سیستم مبارزه و گارب و طراحی سلاح هاش فوق العاده بود و واقعا حیف که به اندازه کافی دیده نشد
gta liberty city storys هم بازی بنظرم بازی نسبتا خوبی بود و داستان خیلی جذابی هم داشت ، ایده بازی کردن در نقش یه قاتل که با بیماری ها و اختلالات روانیش دست و پنجه نرم میکنه(اونم قبل از ترور و gtav) ایده خیلی جالبی بود و بخوبی هم پیاده سازی شده بود و طی بعضی مراحل میتونستیم ذات روانی و غیر قابل کنترل توبی رو ببینیم
درود علیرضا عزیز. منم دلم خیلی برای شما و مخاطبای درجه یک ویجیاتو تنگ شده بود. یکمی درگیر بودم به خاطرهمین، مطالب کمتری میتونستم آماده کنم. اما قول میدم بزودی و از یکی دو هفته آینده مقالههای بیشتری به دستتون برسونم. و به علاوه که ممنونم دنبال میکنی و انقدر دقیق تحلیل میکنی مطالبو.
❤
ایشالله ، منتظر مقاله های بعدیتون هستیم
??
انلاین دی ال سی Gta4 فقط پلی دادم
پ ن:نقش کفش فروشی تو Gay Tony چیع?
به قول یکی کفش مردونه می فروشن ?
فک نکنم اصلا کسی اینجا چاینا تون رو بازی کرده باشا
:))
من اینجام
فقط g*y city لعنتی این چه اسمیه آخه??
منظورت g*y Tony نیست احیانا ؟
راکستاره دیگه چه بهتر که از اسم معلوم باشه نه لودینگ اسکرین?
لیبرتی سیتی استوریز و وایس سیتی استوریز اومد ولی هیچ وقت سن آندریاس استوریز رو ندیدیم ?
در صورتی که گروو استریت و بالاسا و گروه های خلافکاری هم در اون نقش داشته باشن یا خود سی جی یا یکی از اعضای گروو استریت یا بالاسا از شخصیت های اصلی بازی باشه
از بین اینا فقط تونستم لیبرتی سیتی رو تجربه کنم و باهاش حال کردم خیلی دوست داشتم The Lost and Damned رو هم تجربه کنم که متاسفانه نشد
من خودم قبلا یه جور مقاله درباره تاریخچه سری جی تی ای نوشته بودم در قالب فایل sdocx و خیلی هم دوست داشتم لینکشو بذارم توی بخش گپ تایم ولی چون گوشی مشکل داره و به فایل pdf تبدیلش نمیکنه و سایتا هم فرمت .sdocx رو پشتیبانی نمیکنن نتونستم لینکشو بذارم? حتی یه مقاله هم دوباره در قالب فایل sdocx درباره تاریخچه کنسول های پلی استیشن نوشتم اما بازم به همین مشکل برخوردم.
به این ایمیل Mohammad.arjmand.apsa@gmail.com
بفرست فایلارو تا به pdf تبدیلشون کنم
فرستادم ممنون
درود. اگر دوست داشتی میتونی به این آدرس ایمیل یا ای دی (تقریبا تو تمام پیام رسانها در دسترسه) که پایین قرار میدم فایلو بفرستی برام.
HoseinChoobin@gmail.com
HoseinChoobin@
سلام ممنون ولی در ایمیل میزنه که حساب کاربری نامعتبر است
شاید به خاطر اون خط تیرههاییه که پشت جیمیل یا ای دی افتاده. مجددا قرار میدوم هردو رو.
hoseinchoobin@gmail.com
hoseinchoobin
اگر بازم چیزی برات نیومد میتونی منو تو گروه تلگرام ویجیاتو با این ای دی پیدا کنی و برام اونجا بفرستی ش
من از بین اینا
جی تی ای لندن رو PS1
جی تی ای وایس سیتی استوریز رو PSP و PS2
جی تی ای لیبرتی سیتی استوریز رو PS2
رو بازی کردم.
اونوقت الان هیچی نسخه جدید نمیده
حداقل کاش به جای اپدیت بخش انلاین،دی ال سی میداد
یادش بخیر
چند سال پیش خونه عمه ام the ballad of چیز Tony رو بازی می کردم . راکستار با این دوتا بسته الحاقی که برای gta iv داد یه داستان واحد رو با چندین شخصیت مختلف ساخت و یه جهان بی نظیر رو ساخت
از بین اینا من لیبرتی سیتی استوریز رو تمام کردم . خیلی دلم میخواد وایس سیتی استوریز رو هم تمام کنم امیدوارم در آینده از طریق بکوارد پی اس پی قابل دسترس پذیری باشه .
با ppsspp رو گوشی میشه