بازی رومیزی، بهترین ابزار برای دورهم شاد بودن!
امروزه کمتر خانه ای وجود دارد که کودک، نوجوان یا حتی بزرگسال گیمر نداشته باشد. هر خانوادهای حداقل یک گیمر آماتور دارد که کارش به دست گرفتن گوشی یا نشستن پشت سیستم یا کنسول است. ...
امروزه کمتر خانه ای وجود دارد که کودک، نوجوان یا حتی بزرگسال گیمر نداشته باشد. هر خانوادهای حداقل یک گیمر آماتور دارد که کارش به دست گرفتن گوشی یا نشستن پشت سیستم یا کنسول است. با ظهور نسلهای جدید بازیهای رایانهای هم حجم گیمرها بیشتر و بیشتر شده است. اگر کمی دقت کنیم میبینیم که از یک سو منطقی نیست به بازی کردن به چشم یک کار بیهوده نگاه کنیم و از سوی دیگر اینکه درگیر شدن در دنیای بازیهای ویدیویی افراد را از جمع های خانوادگی و دوستانه دور می کند، کم کم دارد به یک تهدید تبدیل می شود. در این مقاله قرار است درباره نوع جدیدی از سرگرمی صحبت کنیم که شادی بخش دورهمیهای خانوادگی و دوستانه شماست: بازیهای رومیزی یا بردگیمها.
بازی رومیزی چیست؟
تعریف تحت الفظی و ویکیپدیایی بازی رومیزی اینطور است که: بازی رومیزی یا بردگیم، نوعی از بازی است که روی میز یا یک سطح صاف انجام میشود و معمولاً از قطعاتی استفاده میکند که جابهجا شده یا روی یک تخته یا صفحه از قبل علامتگذاری شده، که به آن برد (Board) گفته میشود، قرار میگیرند. تعریف دقیقتر و ملموستر این نوع بازیها به صورت زیر است:
بازی رومیزی یا بردگیم نوعی از بازیهای غیر دیجیتالی است که شامل قطعات و اجزای مختلفی بوده و ماموریت آن این است که جمعی از افراد را در کنار هم، با چاشنی رقابت، همکاری یا ترکیبی از هردو، به سرگرمی، فکر کردن و برنامهریزی، هیجان و شادی، تعامل و مذاکره، سکوت و سر صدا و … دعوت کند.
در ایران این دسته از بازیها از حدود سالهای 90 شمسی، به مرور گسترش یافتند. احتمالا اسم بازیهایی مثل مونوپولی، راز جنگل، سیطره کاتان، ریسک و غیره به گوشتان خورده و حتی ممکن است آنها را بازی کرده باشید. اینها همه نمونههای قدیمی و نوستالژی بردگیمها هستند. همچنین بازیهایی مثل منچ، مارپله و شطرنج هم از قدیمیترین بازیهای رومیزی هستند که در خانههای ما ایرانیها از قدیم بازی میشده و حتی امروزه هم بازی میشود.
انواع بازیهای رومیزی در ایران
بازیهای رومیزی در سطح جهان بسیار شناخته شدهتر و پر تعدادتر از ایران هستند. دقیقا مشابه بازیهای ویدیویی، این بازیها هم ژانرها و انواع مختلفی دارند که نمونههای زیادی از آنها در بازار برای خرید در دسترس بازیکنهاست. برای مثال چند ژانر معروف و محبوب بازیهای رومیزی در ایران به شرح زیر است:
- بازی خانوادگی: این دسته از بازی ها قوانین سبک و تجربه بازی روان و ساده ای دارند و همانطور که مشخص است، برای مخاطب خانواده طراحی شده اند. از بهترین نمونه های بازی خانوادگی ایرانی می توان به بازی رومیزی جالیز یا بازی رومیزی استوژیت اشاره کرد.
- بازی دورهمی: این بازی ها بیشتر جنبه فان و سرگرم کننده دارند و مخصوص مهمانی و دورهمی ها می باشد. قوانین زیادی ندارند و آموزش آنها معمولا ساده است. برای مثال بازی شب مافیا یک بازی دورهمی است. همینطور بازی کدنیمز. یا مثلا بازی رومیزی آنتی آنزیم که یک بازی کاملا ایرانی می باشد.
- بازی کارتی: این بازی ها به جای داشتن صفحه و تایل و قطعات زیاد، تنها از کارت تشکیل شده اند و معمولا سریع بازی می شوند. برای مثال بازی گربههای انفجاری و بازی کارتی رکب.
- بازی استراتژیک: شاید برخی فکر کنند بیشتر بازیهای رومیزی استراتژیک هستند اما اینطور نیست. بازیهای استراتژیک بازیهایی هستند که برنامه ریزی و فکر کردن در آنها بسیار جدی است. شطرنج را می توان یک بازی تماما استراتژیک دانست. از بازیهای استراتژیک محبوب موجود در بازار ایران می توان به بازی آرشیتکت، بازی رومیزی کاتان، بازی ریسک و یا مثلا تاکنوکو Takenoko اشاره کرد.
- بازیهای نقش مخفی: تعحب نکنید! بازیهای نقش مخفی مثل مافیا هم جزو بازیهای رومیزی به حساب می آیند گرچه خیلی شان قطعات زیادی ندارند. برای مثال بازی اولون، بازی سکرت هیتلر و یا بازی رمز شکن.
- بازی جنگی: در دنیای بازیهای رومیزی هم ژانر جنگ و نبرد یک ژانر محبوب است. بسیار از بازیهای رومیزی جنگی یا وارگیم های رومیزی هم در ایران ترجمه و تولید شده اند. این بازی ها شبیه ساز یک نبرد تمام عیار می باشند. برای مثال بازی وارچِست یا صندوق جنگ، بازی ایرانی کارزار یا بازی رومیزی سرجوجه.
- - بازی انتزاعی: این دسته از بازیها فاقد تم و فضای داستانی جدی هستند به طوری که اگر از آنها داستانشان گرفته شود، همچنان قابل تجربه میباشند. برای مثال بازی شطرنج یک بازی کاملا انتزاعی است. یا بازی ایرانی ترامپولین پارک.
- بازی کودک: همانطور که از اسمشان پیداست، این بازیها برای مخاطب کودک طراحی شدهاند. قوانین آنها بسیار کم و روند تجربه شان بسیار ساده است. از بهترین نمونههای بازی کودک در ایران بازی رومیزی تیزدست است.
راهنمای خرید بازی رومیزی
قطعا راهنمای جامع خرید بازی رومیزی، نیازمند یک مقاله مفصل است که در سایت آیوی گیم نسخه کاملتر آن نوشته است اما در اینجا به ذکر چند نکته مهم برای خرید بازیهای رومیزی خواهیم پرداخت که لازم است به آنها توجه کنید؛ در حالت کلی برای خرید یک بازی رومیزی باید چهار گام را طی کنید:
- تعیین جمعی که می خواهیم با آنها بازی کنیم: مثلا خانوادهمان، دوستانمان، همکلاسیهایمان یا ...
- تعیین بودجه و مقدار هزینه ای که برای خرید بازی می خواهیم صرف کنیم: بودجه خرید بازی رومیزی از حدود 50 هزار تومان تا 1 میلیون تومان برای بازیهای ایرانی می تواند متغییر باشد.
- انتخاب فروشگاه یا سایت اینترنتی خرید بازی: مراکز مختلفی برای خرید بازی رومیزی به صورت آنلاین یا حضوری وجود دارد.
- انتخاب بازی مناسب و مورد نظر: مهمترین گام در خرید بازی رومیزی، انتخاب یک بازی مناسب است.
فراموش نکنید قبل از هر چیز شما باید تعیین که با چه کسی یا کسانی قرار است بازی کنید یا همبازیهای شما چه کسانی خواهند بود؟ خانواده، پدر و مادر، همسر، دوستان یا … . شما باید اطلاعات زیر را از جمعی که می خواهید با آنها بازی کنید داشته باشید:
- تعداد افراد جمع
- سطح آشنایی جمع با بازیهای رومیزی و بردگیم
- شخصیت جمعی افراد
- زمان در دسترس افراد برای بازی (پایه بودن برای بازی)
چالش در خرید بازی رومیزی
در کل انتخاب بازی رومیزی مناسب برای هر جمع کار دشواری است و اینکه این مسئولیت مهم را بر عهده بگیرید، شجاعت خاصی می طلبد. مثل کسی که می خواهد رستوران مناسبی برای جمعی پیدا کند. راضی نگه داشتن همه کار ساده ای نیست. طبیعتا هر اندازه تعداد افراد جمع شما بیشتر شود انتخاب بازی ای که با مزاق همه خوش بیاید سخت تر است.
خرید یک بازی رومیزی ایده آل برای یک جمع فرآیندی است که ممکن است زمان بر نباشد اما باید در آن دقت زیادی به خرج دهید. یک تجربه نه چندان خوب، ممکن است جمع یا افرادی را از بازیهای رومیزی زده کند. پس سعی کنید وسواس منطقی برای خرید بازی رومیزی برای خانواده، دوستان، هم کلاسی ها و … به خرج دهید.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.