آشنایی جامع با دیزل ژنراتور
از ترکیب یک موتور دیزلی و یک ژنراتور برقی یک دیزل ژنراتور (Diesel generator) به دست میآید. این وسیله برای تولید انرژی الکتریکی به کار میرود. این ژنراتورها در اثر سوخت دیزل یا سوختهای مایع ...
از ترکیب یک موتور دیزلی و یک ژنراتور برقی یک دیزل ژنراتور (Diesel generator) به دست میآید. این وسیله برای تولید انرژی الکتریکی به کار میرود. این ژنراتورها در اثر سوخت دیزل یا سوختهای مایع کار میکنند و به تأمین انرژی الکتریکی میپردازند تا در سیستمهای برقرسان اضطراری به کار گرفته شوند. در برخی از کاربردهای مهمتر برای برقرسانی شبکه بهمنظور انتقال برق به شبکه مورد استفاده قرار میگیرند. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی دیزل ژنراتور بپردازیم.
- 1 اندازه و بزرگی دیزل ژنراتور
- 2 کاربرد دیزل ژنراتور
- 3 اجزای اصلی دیزل ژنراتور
- 4 انواع مولد در دیزل ژنراتور
- 4.1 مولد اضطراری
- 4.2 ژنراتورهای پایه
- 4.3 ژنراتورهای دائمی و ثابت
- 4.4 ژنراتورهای چندمنظوره
- 5 آشنایی با سیستم کنترلی در دیزل ژنراتور
- 6 چگونگی تنظیم ولتاژ بهصورت خودکار
- 7 آشنایی با برندهای معروف سازنده دیزل ژنراتور
- 7.1 برند کامینز (Cummins)
- 7.2 برند ولوو پنتا (Volvo Penta)
- 7.3 برند پرکینز (Perkins)
- 7.4 برند لوول (Lovol)
- 7.5 برند کاترپیلار (Caterpillar)
- 7.6 برند بنز (Benz)
- 8 خرید انواع دیزل ژنراتور
اندازه و بزرگی دیزل ژنراتور
با توجه به مصرف انرژی، توان و مشخصات دیزل ژنراتور از این دستگاهها با اندازه متفاوت استفاده میشود. هر ژنراتور باید طوری باشد که از کم شدن بار موردنیاز جلوگیری کند. بازده دیزلها بهقدری است که حتی گاهی نسبت به توربینهای گازی برتری دارند.
برق تولیدی توسط ژنراتورهای کوچک در محدوده بین 1 تا 20 کیلو ولت آمپر(KVA) میباشد؛ معمولا این برق برای تأمین یک کارگاه یا کارخانه مناسب است. برای حمل این ژنراتورها نیز از اتاق ایزوله به نام کانوپی بدون صدا استفاده میشود. با موازیسازی ژنراتورها توان بالاتری حاصل میشود. ژنراتورهای بزرگی وجود دارند که بیش از 5 مگاولت آمپر انرژی تولید میکنند.
کاربرد دیزل ژنراتور
قطارها و کشتیها نیز برای تأمین برق خود از محرکههای الکتریکی و دستگاههای تولید برق استفاده میکنند. برخی از این دستگاهها برای داشتن نیروی برق ثابت و برخی برای مواقع اورژانسی به کار میروند. در شرایطی که باید بهسرعت انرژی تأمین شود و یا قطعی شبکه برطرف گردد، به دیزلژنراتورها نیاز است. در دیزل ژنراتور تعیین اندازه مناسب دیزل به تجربه و تخصص لازم دارد. البته، نرمافزارهایی نیز برای این منظور به کار میرود.
اجزای اصلی دیزل ژنراتور
با بررسیدیزل ژنراتور در مییابیم قسمتهای اصلی شامل موتور (Engine)، ژنراتور (Generator)، شاسی و تانک سوخت، تابلو برق اصلی و حفاظت و کنترل میباشد.
انواع مولد در دیزل ژنراتور
بیشتر کارخانهها با توجه به کاربرد چهار نوع مولد اضطراری، پایه، دائمی و چندمنظوره را تولید میکنند که با توجه به توان موردنیاز ژنراتور مناسب مورد استفاده قرار میگیرد.
مولد اضطراری
حتما شما هم با قطعی برق مواجه شدهاید و دیدهاید بلافاصله برق ثانویهای جریان مییابد. در حقیقت، ژنراتور در حالت استندبای کار میکند.
ژنراتورهای پایه
این نوع ژنراتور بیشتر در ارتباط با معادن یا سایتهای زیرزمینی، اردوگاهها، نمایشگاهها و مواردی ازاینقبیل در نظر گرفته میشود. این نوع از ژنراتورها عموما مصرفی موقتی و محدود دارند.
ژنراتورهای دائمی و ثابت
در فراهمآوردن بار ثابت برای زمانی نامحدود به کار گرفته میشوند و بدون وقفه و مستمر کار میکنند. دیزلژنراتورهای گازی یکی از بهترین ژنراتورهای دائمی (Continuous) هستند.
ژنراتورهای چندمنظوره
در این نوع مولد دائمی تابلوی کنترل در زمان قطعی به صوت اتوماتیک متصل میشود که کاربرد کمی دارد. در انتخاب دیزلژنراتورهااهداف ویژهای موردنظر گرفته میشود. این نوع ژنراتور از نظر هزینه مقرونبهصرفه نمیباشند.
آشنایی با سیستم کنترلی در دیزل ژنراتور
در دیزل ژنراتور برای اینکه موتور ژنراتور بتواند همواره به کار خود ادامه دهد، تابلوی برقی که روی ژنراتور نصب شده است که به نظارت اعمال بار بر موتور میپردازد و در صورت لزوم فرمانی مناسب به تابلو ارسال میکند تا بهصورت خودکار شرایط کنترل شود.
در زمان استندبای با قطع برق بلافاصله تابلوی برق موتور ژنراتور را به کار میگیرد. برخی از قابلیتهای سیستمی این دستگاه شامل استارت اتوماتیک دیزل، کنترل و مانیتورینگ توسط برنامه، سیستمهای حفاظتی، نمایشگرهای اخطار و سیستمهای خودکار تغییر ولتاژ و دیگر پارامترها میباشد.
چگونگی تنظیم ولتاژ بهصورت خودکار
برد ولتاژ رگلاتور یا بهاختصار (AVR) در تثبیت ولتاژ خروجی نقش دارد. ولتاژ خروجی را بهصورت نمونه میگیرد و بهصورت مداوم آن را پایش میکند تا بتواند میزان تحریم را در روتر آلترناتور کنترل کند و ولتاژی ثابت در خروجی برقرار سازد.
آشنایی با برندهای معروف سازنده دیزل ژنراتور
هرچند که کارخانهها و کمپانیهای متعددی در سراسر جهان به طراحی و تولید دیزل ژنراتور میپردازند. با این وجود برخی از مهمترین این محصولات برندهای جهانی زیر میباشند.
برند کامینز (Cummins)
شرکت آمریکایی کامینز در سال 1919 در ایران تاسیس شد. محصولات تولیدی این کمپانی شامل فیلتراسیون، سامانههای کنترل قدرت، سوخت رسانهای انژکتور و دیزل ژنراتور میباشد. این کمپانی در سراسر جهان دارای نمایندگی است و در کشور خودمان نیز شرکت رویان صنعت نمایندگی محصولات این برند را برعهده دارد.
یکی از مشخصات دیزل ژنراتور تولیدی کامینز، گستردگی قدرت آنها میباشد که بین 10 تا 3000 کیلووات آمپر را شامل میشود و میتواند برای خانههای مسکونی یا کارخانههای صنعتی مورد استفاده قرار گیرد.
برند ولوو پنتا (Volvo Penta)
بیش از ۱۵۰ سال از تاسیس شرکت سوئدی ولوو پنتا میگذرد. ساخت موتورهای وسایل نقلیه دریایی و همچنین موتورهای دیزل توسط این کمپانی صورت میگیرد. قدرت موتورهای تولید شده توسط این کارخانه بین 80 تا 700 کیلووات آمپر است.
برند پرکینز (Perkins)
در حدود صدسال پیش شرکت پرکینز توسط شخصی به نام فرانک پرکینز تاسیس شد. او موتورهای دیزلی که با دور بالایی عمل میکنند را اختراع نمود. ژنراتورهایی که با دور بالا عمل میکنند به داشتن بازده بهتر کمک میکنند. ژنراتورهای تولید شده توسط شرکت پرکینز بین 10 تا 2 هزار کیلووات آمپر قدرت دارند.
برند لوول (Lovol)
شرکت چینی لوول در عرض سیسال فعالیت به تولید دیزل ژنراتور در محدوده قدرت بین 20 تا 200 کیلووات آمپر میپردازد که برای مصارف خانگی و یا صنایع با سایز کوچک مناسب است.
برند کاترپیلار (Caterpillar)
کاترپیلار در سال 1925 با ادغام دو شرکت قدرتمند تاسیس شد. جالب است که بدانید ژنراتور و موتور دیزل توسط خود این شرکت تولید میشود. بیشتر کاربردهای این برند برای کارخانههای بزرگی است که بین 300 تا 8000 هزار کیلووات آمپر انرژی نیاز دارند.
برند بنز (Benz)
شرکت معروف بنز به تولید خودروهای سنگین و سبک میپردازد. یکی از فعالیتهای این شرکت، ساخت موتورهای دیزل است که در ایران به علت تحریم فروش نمیشود ولی با استفاده از مهندسی معکوس میتوان به دیزل ژنراتور بنز دستیافت و آن را تولید کرد. موتورهای دیزل داخلی با قدرتی بین 20 تا 100 کیلووات آمپر وجود دارند.
خرید انواع دیزل ژنراتور
جهت انتخاب، نصب و استفاده از دیزل ژنراتور باید در نظر داشته باشید که کاربرد مورد نظر، توان مصرفی مورد نیاز، طول عمر دستگاه، شدت جریان مورد نیاز و ظرفیت مورد نیاز شما چگونه و به چه اندازه است. برای آشنایی بیشتر و تخصصی با دیزل ژنراتور ها میتوانید به وبسایت رادوکو مراجعه کنید . رادوکو از بزرگ ترین تامین کنندگان صنعتی است که با ارائه مشاوره در زمینه خرید دیزل ژنراتور مناسب می تواند شما را راهنمایی کند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.