برای سوزش معده چی خوبه؟ چند روش درمان آن
آیا تا به حال سوزش معده را تجربه کردهاید؟ بخصوص بعد از خوردن یک وعده غذایی یا صرف نوشیدنی؟ سوزش معده یکی از رایجترین و شایعترین عارضههای گوارشی بوده که فارغ از سن و سال، ...
آیا تا به حال سوزش معده را تجربه کردهاید؟ بخصوص بعد از خوردن یک وعده غذایی یا صرف نوشیدنی؟ سوزش معده یکی از رایجترین و شایعترین عارضههای گوارشی بوده که فارغ از سن و سال، جنسیت و... میتواند افراد مختلف را درگیر کند. سوزش معده گاها در قفسه سینه هم احساس میشود، اما در واقعیت قلب شما مشکلی ندارد. بلکه لوله بلعی که در کنار قلب ما قرار دارد به دلیل بازگشت اسید از سمت معده این احساس را تجربه میکند و ما حس میکنیم که قلبمان مشکل دارد. ما در این مطلب قصد داریم بیشتر در مورد سوزش معده، علائم آن و راهکارهای درمان آن صحبت کنیم. همراه ما باشید.
منظور از سوزش معده چیست؟
سوزش معده یا همان HeartBurn احساس سوزش شدید در بخش میانی بدن و قفسه سینه است. نگران نباشید، این احساس سوزش ناشی از مشکلات قلبی نیست. بلکه به خاطر برگشت اسید معده (ریفلاکس اسید معده) به سمت مری ایجاد میشود. این عارضه اغلب اوقات بعد از خوردن وعده غذایی یا در ساعات مشخصی از روز نمایان میشود. دقت کنید که سوزش معده میتواند مزمن باشد و گاه به گاه آن را مشاهده کنید، در نتیجه نباید اجازه دهید که به یک عارضه جدی تبدیل شود. در صورتی که همین سوزشهای موقتی را پیگیری نکنید به احتمال زیاد در آینده درگیر بیماری ریفلاکس معده میشوید.
علت سوزش معده چیست؟
همانطور که شاید خودتان هم بدانید معده ما دارای یک پوشش ضخیم مخاطی است. پوششی که از آن در برابر مواد مختلف محافظت میکند. اما مری چنین قابلیتی ندارد. در قسمت پایینی مری دریچهای به اسم اسفنکتر تحتانی قرار دارد که از برگشت محتویات معده به سمت بالا جلوگیری میکند. در صورتی که این دریچه به هر دلیلی به طور کامل بسته نشود محتویات و اسید معده به سمت مری برمیگردد و همین موضوع اصلیترین دلیل سوزش معده است. البته باید دید که چرا این دریچه ضعیف میشود و عملکرد خوبی از خود نشان نمیدهد.
از جمله فاکتورهایی که میتوانند بر روی عملکرد صحیح و طبیعی این دریچه تاثیر بگذارند میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- استعمال مداوم دخانیات
- فشار اضافی بر روی ناحیه شکمی
- فتق هیاتال
- خوردن وعدههای غذایی سنگین و پرچرب
- تند غذا خوردن
- مصرف برخی غذاها و نوشیدنیها از جمله سس گوجه فرنگی، شکلات، قهوه و مرکبات
- برخی داروهای خاص مانند قرص ضد بارداری، داروهای فشار خون و...
- استرس و اضطراب زیاد
- مصرف غذاهای فرآوریشده
- بیماریهای گوارشی زمینهای
- و...
علائم و نشانههای سوزش معده کداماند؟
سوزش معده علائم مشخصی دارد. البته باید دقت کنید علائم این بیماری ممکن است در هر فرد با توجه به شرایط بیمار، وضعیت سلامتی و... به شکلی متفاوت ظاهر شوند. از همه مهمتر اینکه همه افراد تمامی علائم را به صورت یکجا تجربه نمیکنند. در ادامه به برخی از شایعترین علائم سوزش معده اشاره میکنیم:
- طعم ترش در دهان
- حالت تهوع شدید
- احساس برگشت غذا به سمت بالا
- نفخ شکمی
- سکسکه
- سرفه مزمن
- گلو درد
- مشکلات بلع
- احساس طعم تلخ در دهان
- التهاب مری و حنجره
- بوی بد دهان
- سوزش و درد قفسه سینه
- آسم یا لارنژیت
- مدفوع تیره
- سرگیجه
- تعریق شدید
- کاهش وزن
- مشکلات تنفسی
- درد بازوها
- و...
دقت کنید زمانی که دراز میکشید، خم میشوید، دیر غذا میخورید یا یک وعده غذایی تند و اسیدی میخورید این علائم را بیشتر احساس میکنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
سوالی که برای بسیاری از افراد پیش میآید این است که چه زمانی باید به فوق تخصص گوارش مراجعه کنند؟ در واقع آیا جای نگرانی وجود دارد؟
همانطور که بالاتر هم گفتیم سوزش معده یک عارضه شایع است، اما بیماری جدی و نگرانکنندهای نیست. اغلب اوقات بسیاری از راهکارهای درمان خانگی به از بین رفتن علائم بیماری کمک میکنند و حتی نیازی نیست به پزشک مراجعه کنید. البته پیشنهاد میکنیم در صورتی که راهکارها و روشهای خانگی نتیجه مثبتی به همراه نداشتند، علائم با گذر زمان شدیدتر شدند و به طور کلی در انجام کارها و فعالیتهای روزمره اختلال ایجاد کردند با یک پزشک در این زمینه مشورت کنید. توجه داشته باشید در صورتی که سوزش معده را جدی نگیرید ممکن است به یک عارضه مزمن تبدیل شود.
تشخیص سوزش معده
تشخیص سوزش معده با چند روش انجام میشود.
قبل از هر چیز ابتدا پزشک به علائم بیمار دقت میکند. سپس با توجه به سوابق بیماریهای گذشته و ژنتیکی در مورد بیماری تصمیم میگیرد. گاها برای تشخیص دقیقتر معاینه بالینی هم انجام میشود. در کنار تمامی اینها برخی آزمایشها هم هستند که به تشخیص دقیقتر بیماری کمک میکنند که از این میان میتوانیم به آزمایشهای زیر اشاره کنیم:
- آندوسکوپی
- تست PH مری
- عکسبرداری رادیولوژی
- و...
روشهای پزشکی و خانگی درمان سوزش معده
راهکارهای زیادی به منظور درمان سوزش معده در دسترس هستند. از متدهای پزشکی گرفته تا روشهای خانگی و سنتی. البته که به منظور گرفتن نتیجه بهتر ابتدا باید علت سوزش معده را مشخص کنید.
جدای از اینها داروهای زیادی به منظور کنترل اسید معده در بازار موجود هستند که میزان این اسید را کنترل کرده و از برگشت آن به سمت مری جلوگیری میکنند. از این داروها میتوانیم به رانیتیدین، امپرازول، رابپرازول، لانزوپرازول و... اشاره کنیم. تمامی این داروها با یک هدف یعنی کنترل اسید معده مصرف میشوند. با اینکه اغلب این داروها بدون نسخه قابل تهیه هستند اما پیشنهاد میکنیم که خودتان خودسرانه آنها را مصرف نکنید و قبل از مصرف حتما با پزشک در این زمینه مشورت کنید.
جدای از روشهای درمان سوزش معده با متدهای پزشکی روشهای خانگی متعددی هم برای درمان این عارضه وجود دارند. این روشها اسید معده را کنترل میکنند. در ادامه برخی از این روشها را بررسی میکنیم:
- از دمنوش زنجبیل استفاده کنید. این گیاه به کاهش التهاب دستگاه گوارش کمک بسزایی میکنید.
- مارچوبه، رازیانه و بابونه از جمله گیاهانی هستند که منجر به آرام شدن معده و سوزش آن میشوند.
- اگر قصد مصرف لبنیات را دارید ترجیحا به سراغ لبنیات پروبیوتیک بروید.
- ترکیب سرکه سیب و آب ولرم را مصرف کنید. این ترکیب در کنترل اسید معده و هضم غذا معجزه میکند.
- بعد از وعده غذایی آدامس بخورید. جویدن آدامس به کنترل اسید معده و هضم غذا کمک میکند.
- سعی کنید وعدههای غذایی کم حجمتری مصرف کنید و پرخوری نکنید.
- به هیچ عنوان با شکم پر نخوابید.
- از انجام فعالیتهای ورزشی و فیزیکی سنگین با شکم پر اجتناب کنید.
- مصرف غذاهای چرب، فرآوریشده و قندی را به حداقل برسانید.
- مصرف الکل و دخانیات را قطع کنید.
- اگر میخواهید دستگاه گوارش سالمتری داشته باشید فیبر بیشتری مصرف کنید و به سراغ سبزیجات برگ پهن سبز بروید.
- و...
سخن پایانی
در این مطلب دیدید که سوزش معده با اینکه عارضه جدی نیست اما میتواند احساس ناخوشایندی برایتان ایجاد کند. علائم این بیماری بعد از خوردن غذا و برخی نوشیدنیها بیشتر میشود. به علاوه اینکه پرخوری و تند غذا خوردن از جمله فاکتورهایی هستند که میتوانند بهانهای برای شروع بیماری باشند. اگر در این زمینه به اطلاعات بیشتری نیاز دارید همین حالا سری به سایت درمانکده و مجله پزشکی آن بزنید. درمانکده علاوه بر داشتن مجله پزشکی لیست کامل و جامعی از پزشکان معتبر را به همراه راههای ارتباطی آنها در اختیارتان میگذارد.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.