متفورمین، قرص قندی که لاغر میکند…
متفورمین دارویی است که معمولا پزشکان برای افراد مبتلا به دیابت نوع2، به عنوان اولین داروی درمانی تجویز میکنند. این دارو به بدن کمک میکند تا با استفاده بهتر از انسولین، قدخون خود را کنترل ...
متفورمین دارویی است که معمولا پزشکان برای افراد مبتلا به دیابت نوع2، به عنوان اولین داروی درمانی تجویز میکنند. این دارو به بدن کمک میکند تا با استفاده بهتر از انسولین، قدخون خود را کنترل کند. همچنین، مطالعات نشان داده است، بسیاری از افرادی که از انسولین برای درمان دیابت نوع2 استفاده میکنند، تاحدودی وزن کم کرده اند. همین عامل، یکی از دلایلی است که از متفورمین برای پیشگیری از ابتلا به دیابت در افرادی که اضافه وزن دارند و درمعرض خطر ابتلا به دیابت نوع2 هستند، استفاده میشود. باوجود اینکه سازمان غذا و داروی جهان، متفورمین را برای کاهش وزن تایید نکرده است، اما برخی از پزشکان آن را برای این منظور تجویز میکنند. قرص متفورمین، علاوهبراینکه برای کنترل دیابت نوع2 تجویز میشود، ممکن است که برای سایر موارد مرتبط مانند پیش دیابت، سندرم تخمدان پلی کیستیک، سرطان روده بزرگ و کاهش وزن نیز توسط پزشکان تجویز شود.
اگر میخواهد درمورد تاثیر دیابت برای لاغری بیشتر بدانید، این مطلب را به دقت دنبال کنید. همچنین، برای دریافت اطلاعات بیشتر درمورد دیابت نوع2 و قرص متفورمین، میتوانید به درمان گیت دیابت در وبسایت داروبین به آدرس www.daroobin.com مراجعه کرده و تمام اطلاعات لازم در این مورد را کسب کنید.
نحوه عملکرد متفورمین برای لاغری
محققان کاملا مطمئن نیستند که قرص متفورمین چگونه میتواند به کاهش وزن کمک کند، اما آنها تصور میکنند که ترکیبی از عوامل، این نتیجه را ایجاد میکند. شاید یکی از مهمترین عوامل، کمک این دارو به کاهش اشتها باشد. متفورمین با افزایش سطح برخی از هورمونها، به شما کمک میکند که کمتر احساس گرسنگی کنید و درنتیجه، به مرور لاغر میشود. علاوهبراین، عمکرد چندگانه متفورمین میتواند در کاهش وزن تاثیر زیادی داشته باشد. این دارو:
- برای احساس نیاز کمتر به انسولین، گلوکز تولید شده توسط کبد را محدود میکند.
- با بهبود بخشیدن مقاومت به انسولین تولید شده توسط بدن، به انسولین کمک میکند تا بهتر عمل کند.
- میکروبیوم روده که میکروارگانیسمهای موجود در سیستم گوارشی است و به تجزیه غذا کمک میکند را تغییر میدهد.
تصور میشود که این عمکردها در کاهش وزن توسط متفورمین نقش دارند.
آیا متفورمین برای کاهش وزن موثر است؟
متفورمین به طور منحصر به فرد یک قرص لاغری نیست، اما میتواند به کاهش وزن کم و جلوگیری از افزایش وزن کمک کند. براساس تحقیقاتی که در طولانی مدت، روی بیش از 3000 نفر انجام شد، حدود یک سوم از کسانی که متفورمین مصرف کرده اند، حداقل 5 درصد از وزن خود را پس از یکسال مصرف از دست داده اند و هرچه بیشتر آن را مصرف کنند، کاهش وزن بیشتری را در بلند مدت خواهند داشت.
با تمام این اوصاف، تاکنون اثرات متفورمین برای کاهش وزن به اندازه ای ثابت نبوده که بتوان آن را به عنوان یک داروی منحصر به فرد برای کاهش وزن درنظر گرفت و آن را جایگزینی برای رژیم غذایی سالم و ورزش منظم دانست.
چه کسانی از متفورمین برای کاهش وزن استفاده میکنند؟
تقریبا اکثر افرادی که مبتلا به دیابت نوع2 هستند، متفورمین مصرف میکنند و با کاهش وزن میتوانند پیشرفت دیابت خود را کنترل کنند. علاوهبراین، سایر افرادی که ممکن است پزشکان متفورمین برای کاهش وزن آنها تجویز کنند، عبارت است ار:
- افراد چاق: مطالعات نشان داده است که حتی اگر مبتلا به دیابت نوع2 هم نباشید اما چاق باشید، در معرض خطر ابتلا به دیابت هستید. از اینرو، متفورمین میتواند به کاهش وزن و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع2 کمک کند.
- افراد دارای مقاومت انسولین: وضعیتی که در آن بدن هورمون انسولین را میسازد اما قادر به استفاده صحیح از آن نیست. مصرف متفورمین کمک میکند که بدن به انسولین تولید شده توسط پانکراس واکنش نشان دهد.
- افرادی که داروهای آنتی سایکوتیک (ضدروان پریشی) مصرف میکنند: مصرف برخی از این داروها منجر به افزایش وزن و افزایش احتمال بروز دیابت نوع2 و سایر مشکلات مانند کلسترول بالا میشود. با مصرف متفورمین در زمان مصرف داروهای ضدروان پریشی ممکن ات از افزایش وزن جلوگیری شود.
البته توجه داشته باشید که متفورمین فقط با تجویز پزشک قابل مصرف است. بنابراین، به هیچ عنوان آن را خودسرانه برای کاهش وزن مصرف نکنید.
چه کسانی نباید از متفورمین برای کاهش وزن استفاده کنند؟
متفورمین میتواند داروی موثری برای بسیاری از افراد باشد اما، همه نمیتوانند آن را مصرف کنند. معمولا پزشکان اگر یکی از شرایط زیر را داشته باشید، قرص متفورمین را تجویز نمیکنند. این شرایط عبارت است از:
- داشتن دیابت کنترل نشده
- داشتن حساسیت به دارو
- ابتلا به عفونت جدی و شدید
- بروز حمله قلبی در این اواخر
- ابتلا به نارسایی قلبی
- داشتن مشکل در تنفس
- داشتن مشکل در گردش خون
- افراد مصرف کننده الکل
- ابتلا به بیماری کلیوی
اگر مبتلا به بیماری کلیوی جدی باشید، احتمالا پزشک مصرف متفورمین را در این شرایط توصیه نکند. زیرا، خطر بروز یک بیماری جدی به نام اسیدوز لاکتیک را افزایش میدهد. اما، اگر مشکل کلیوی در مراحل ابتدایی خود باشد، ممکن است پزشک متفورمین را برای شما تجویز کند.
درگذشته پزشکان برای افراد مبتلا به بیماری احتقانی قلب یا بیماری مزمن کبد، متفورمین را تجویز نمیکردند. اما اکنون کارشناسان معتقدند که این افراد درصورتی که به طور منظم تحت نظر پزشک باشند، میتوانند از متفورمین استفاده کنند.
میزان دوز متفورمین برای کاهش وزن
میزان دوز متفومین نیز مانند سایر داروها به شرایط بیماری فرد بستگی دارد. اما، اکثر پزشکان مصرف قرص متفورمین را از کمترین دوز تجویز کرده و به تدریج آن را افزایش میدهند یا داروهای دیگری را درکنار آن تجویز میکنند. علاوهبراین، میزان دوز متفورمین به نوع متفورمینی که مصرف میکنید نیز، بستگی دارد:
- متفورمین رهش فوری: اگر پزشک این نوع از متفورمین را تجویز کرده است، ممکن است که مصرف آن را به صورت یک یا دو بار در روز، از دوز 500 میلی گرم شروع کند. همچنین، ممکن است که به صورت تک دوز، روزانه یک بار 835 میلی گرم تجویز کند و آن را تا رسیدن به دوز هدف به نام دوز نگهدارنده دو بار در روز افزایش دهد.
- متفورمین رهش طولانی (کپسول): این نوع از متفورمین را معمولا یک بار در روز، 500 یا 1000 میلی گرم تجویز میکنند. پزشک میتواند میزان دوز این نوع را به تدریج افزایش دهد و تا حداکثر 2000 ملی گرم یک یا دوبار در روز برساند.
نحوه مصرف متفورمین برای کاهش وزن
مصرف متفورمین چه برای کنترل دیابت یاشد چه برای لاغری، به یک صورت مصرف میشود. معمولا پزشکان مصرف قرصهای طولانی رهش را یک بار در روز تجویز میکنند. توجه داشته باشید که داروهای طولانی رهش را هرکز نجوید، نبرید یا خرد نکنید. این کار باعث میشود که مقدار زیادی از دارو به یکباره وارد بدن شود. اگر در بلعیدن دارو مشکل دارید، از پزشک خود درمورد نحوه مصرف صحیح یا داروهای مشابه سوال کنید.
شما همچنین میتوانید متفورمین را به صورت قرصهای استاندارد و سوسپانسون دریافت کنید. اگر از فرم مایع این دارو استفاده میکنید، همیشه از یک وسیله برای اندازه گیری دقیق استفاده کنید. توجه داشته باشید که متفورمین را همیشه با غذا مصرف کنید. در ابتدای مصرف ممکن است که اسهال رخ دهد یا ناراحتی معده داشته باشید که معمولا با مصرف آن همراه با غذا کاهش مییابد.
توصیه میشود، نحوه مصرف دقیق متفورمین را از پزشک بپرسید. شما همچنین میتوانید با مراجعه به وبسایت داروبین، علاوهبر کسب اطلاعات بیشتر درمورد متفورمین، از روشهای تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری دیابت نوع2 نیز آگاه شوید.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.