آشنایی با انواع فراموشی در روانشناسی
فراموشی زمانی است که شما بخشی قابل توجهی از حافظه از دست می دهید. دلایل احتمالی زیادی برای این مشکل وجود دارد. گاهی اوقات این نشانه ای از شرایط دیگر است، اما می تواند به ...
فراموشی زمانی است که شما بخشی قابل توجهی از حافظه از دست می دهید. دلایل احتمالی زیادی برای این مشکل وجود دارد. گاهی اوقات این نشانه ای از شرایط دیگر است، اما می تواند به خودی خود نیز رخ دهد. این فراموشی می تواند شامل خاطرات گذشته باشد یا ممکن است در ساخت و ذخیره خاطرات جدید با مشکل مواجه شوید. با افزایش سن، احتمال بیشتری در ابتلا به انواع فراموشی در روانشناسی وجود دارد.
تعریف فراموشی در روانشناسی
از نقطه نظر علم روانشناسی، فراموشی زمانی رخ می دهد که شما بخشی از حافظه خود را از دست بدهید. کلمه Amnesia از زبان یونانی باستان گرفته شده و به معنای "فراموشی" است. فراموشی به سادگی می تواند فراموش کردن دسته کلید منزلتان باشد یا در حین انجام وظایف کاری نتوانید مراحل آن را به درستی به خاطر بیاورید. فراموشی شامل ناتوانی در به خاطر سپردن وقایع یا جزئیات مهم از زندگی شما نیز خواهد بود.
https://drmacanariaparsa.com/blog/personal-and-social-growth/memory-improvement/
انواع فراموشی در روانشناسی
انواع فراموشی در روانشناسی دو شکل اصلی فراموشی دارد. فراموشی رتروگراد (Retrograde amnesia) زمانی است که نمی توانید خاطرات گذشته خود را به یاد بیاورید. فراموشی انتروگراد (Anterograde amnesia) زمانی است که شما نمی توانید خاطرات جدیدی بسازید اما هنوز می توانید چیزهایی را از قبل از این فراموشی به خاطر بسپارید. سایر اشکال فراموشی عبارتند از:
- فراموشی پس از سانحه: این فراموشی است که پس از آسیب ایجاد خواهد شد. ممکن است انواع فراموشی در روانشناسی را شامل شود.
- فراموشی لحظه ای: این یک وضعیت کوتاه مدت است و همیشه کمتر از 24 ساعت طول می کشد. علت فراموشی لحظه ای می تواند استرس، کمبود خواب یا مشکلات تیروئید باشد.
- فراموشی نوزادی: این فراموشی از دوران کودکی شماست. تقریبا همه این نوع فراموشی را دارند. یادآوری خاطرات دوران کودکی برای همه سخت است.
- فراموشی تجزیه ای: این فراموشی است که به علت مشکل مرتبط با سلامت روان اتفاق می افتد. حوادث آسیب زا، سوء استفاده و سایر منابع شدید ناراحتی روانی می تواند باعث آن شود. کارشناسان گمان می کنند که این فراموشی حاصل مکانیسم دفاعی است که مغز شما از آن برای محافظت از شما در برابر آنچه تجربه می کنید استفاده می کند.
تشخیص انواع فراموشی در روانشناسی
یک پزشک معمولا می تواند فراموشی را با صحبت کردن با شما و پرسیدن سوالاتی در مورد خودتان، زندگیتان، رویدادهای فعلی و علائمتان تشخیص دهد. همچنین آزمایش های تشخیصی و اسکن تصویربرداری وجود دارد که به تشخیص کمک می کند. آزمایش های تجویز شده ازسوی پزشک شما، بسته به آن چیزی که آنها گمان می کنند باعث فراموشی شما می شود و اینکه آیا علائم دیگری دارید، متفاوت است.
آزمایشات تشخیصی
آزمایش های متعددی می تواند در تشخیص انواع فراموشی در روانشناسی مفید باشد. اسکن های تصویری از رایج ترین ها هستند اما تنها ابزار مفید محسوب نمی شوند. آزمایشات احتمالی و تست فراموشی عبارتند از:
- معاینه فیزیکی و عصبی
- ارزیابی عصب روانشناختی
- اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)
- اسکن تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
- الکتروانسفالوگرام (EEG) برای بررسی فعالیت تشنجی در مغز شما
- آزمایش خون (برای بررسی علائم عفونت، بررسی سطوح ویتامین و مواد معدنی، سطح قند خون و غیره)
- ضربه زدن به ستون فقرات (پنکسیون کمری) برای بررسی مایع مغزی نخاعی شما از نظر نشانه های علت احتمالی.
مدیریت و درمان
هیچ درمان یا داروی مستقیمی وجود ندارد که بتواند انواع فراموشی در روانشناسی را درمان کند. اگر فراموشی به دلیل یک بیماری قابل درمان رخ دهد، درمان آن شرایط بهترین راه برای معکوس کردن آن است. از آنجایی که بسیاری از شرایط می توانند باعث فراموشی شوند، درمان ها نیز می توانند بسیار متفاوت باشند. در بسیاری از مواقع، مغز شما می تواند خود به خود بهبود یابد و شما حافظه خود را به همان شکل به دست خواهید آورد.
افراد مبتلا به فراموشی ممکن است درک نکنند که چه اتفاقی برای آنها می افتد. آنها ممکن است نتوانند انتخاب های آگاهانه ای در مورد مراقبت های پزشکی خود داشته باشند. در این موارد، یکی از عزیزانی که صلاحیت انجام این کار را دارد، باید مسئولیت تصمیم گیری برای او را بر عهده بگیرد.
توانبخشی شناختی و کاردرمانی نیز ممکن است به کاهش برخی از انواع فراموشی در روانشناسی کمک کند. این نوع درمان ها می توانند مهارت ها و تکنیک هایی را به شما آموزش دهند در جبران هرگونه از فراموشی مفید باشد.
جلوگیری از فراموشی با تقویت حافظه
برخی از علل انواع فراموشی در روانشناسی قابل پیشگیری هستند، اما خود فراموشی قابل پیش بینی نیست. افراد ممکن است شرایطی داشته باشند که باعث آن می شود. فراموشی همچنین می تواند به دلایلی رخ دهد که کاملا خارج از کنترل شما هستند. اما برای کاهش خطر فراموشی و تقویت حافظه بلند مدت می توانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید.
- بخوابید، استراحت داشته باشید و استرس را مدیریت کنید.
- عفونت چشم یا گوش را نادیده نگیرید، زیرا ممکن است به مغز شما سرایت کند.
- شرایط سلامتی که می تواند بر مغز شما تأثیر بگذارد را مدیریت کنید.
- با کتاب، پازل و بازی های فکری از نظر ذهنی فعال بمانید.
- روابط اجتماعی را حفظ کنید تا مغز خود را درگیر نگه دارید.
- استفاده از دخانیات را کنار بگذارید.
حافظه با افزایش سن دچار تحول می شود
با افزایش سن افراد، تغییراتی در تمام قسمت های بدن از جمله مغز رخ می دهد. در نتیجه، برخی از افراد متوجه می شوند که اطلاعات را به خوبی دوران جوانی به خاطر نمی آورند. در اوایل 40 سالگی، گاهی متوجه می شویم که به خاطر سپردن برخی کارهای روزمره سخت تر است، مانند جایی که کلید ماشین خود را جا گذاشته ایم. اما محققان معتقدند دلیل فراموشی در سن چهل سالگی ممکن است اصلا کاهشی نباشد. آنها می گویند فراموشی ممکن است نتیجه تغییر در اطلاعاتی باشد که مغز در طول شکل گیری و بازیابی حافظه روی آن تمرکز می کند.
جمع بندی
حافظه شما بخش مهمی از شخصیت شماست، بنابراین ناتوانی در به خاطر سپردن وقایع می تواند تجربه ترسناکی باشد. اگر در حال تجربه انواع فراموشی در روانشناسی هستید یا یکی از عزیزانتان علائم آن را نشان می دهد، باید با یک پزشک صحبت کنید. علیرغم چیزی که در شبکه های اجتماعی وجود دارد، فراموشی ناگهانی رایج نیست. و بسیاری از شرایطی که باعث فراموشی می شوند قابل درمان هستند.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
خیلی پدیده بدی هست.
یکی از اقوام ما دچارش شده (چیزی بین افسردگی، فراموشی، توهم و آلزایمر) تشخیصش مشکل هست و همکاری نمی کنه (دکتر نمیاد و یا اگر میاد، جواب درست به دکتر نمیده و پیگیری برای عکسبرداری و MRI نمیکنه و قرص هاش رو نمی خوره)