آیا نسل نهم بازیهای ویدیویی به کنسولهای میاننسلی نیاز دارد؟
در طول یک ماه گذشته شایعات زیادی پیرامون کنسول میاننسلی پلیاستیشن با نام PS5 Pro دست به دست شده است. به نظر در بازه زمانی تعطیلات سال میلادی، شاهد انتشار این کنسول خواهیم بود و ...
در طول یک ماه گذشته شایعات زیادی پیرامون کنسول میاننسلی پلیاستیشن با نام PS5 Pro دست به دست شده است. به نظر در بازه زمانی تعطیلات سال میلادی، شاهد انتشار این کنسول خواهیم بود و قرار است که یک جهش سختافزاری را در طول نسل نهم تجربه کنیم. با وجود این خبرها، سوالات زیادی مطرح میشود؛ آیا نسل نهم کنسولهای بازیهای ویدیویی نیاز به یک نسخه پیشرفتهتر دارد؟ آیا قدرت کنسولهای فعلی آنطور که باید به نمایش گذاشته شده؟ اصلا به انتشار یک کنسول میاننسلی در نسل نهم نیاز داریم؟ در ادامه با ویجیاتو همراه باشید.
بازار مبهم سختافزار و وضعیت پیچیده توسعه بازیها
همهگیری کرونا در سال ۲۰۲۰، جهان و بازار سختافزار بازیهای ویدیویی را وارد وضعیت عجیبی کرده است. چرخه تولید کنسولها و روند عرضه آنها با اختلال جدی روبرو شد و هنوز که هنوز است به وضعیت مطلوب و با ثبات نرسیده است. با این حال، نزدیک به چهار سال میشود که از انتشار کنسولهای نسل نهمی گذشته و حالا این کنسولها در نیمه دوم چرخه عمر خود قرار گرفتهاند و حتی از همین الان زمزمههای کنسولهای نسل بعدی نیز به گوش رسیده است. در گزارش مالی اخیر سونی به چرخه پایانی کنسول PS5 اشاره شده و از سمتی دیگر ردموندیها هم از کنسول نسل بعدشان سخن میگویند و البته به نظر مشغول ساخت یک کنسول دستی هم هستند.
اما در تازهترین خبر، میتوان به طور قطعی گفت که کنسول میاننسلی پلیاستیشن همین امسال به دستمان خواهد رسید.
همین اتفاق باعث شده تا بسیاری تصور کنند آن تغییر نسلی که انتظار داشتیم در کنسولهای نسل نهمی رخ ندهد. راستش را بخواهید این موضوع چندان هم بیراه نیست. تعداد بازیهایی که بتوانند قدرتها و حداکثر توانایی کنسولهای نسل نهمی را به رخ بکشند بسیار اندک بوده است. به طور مثال در سوی سونی، در طول یک سال گذشته فقط یک بازی انحصاری مهم (Marvel's Spider-Man 2) از سمت استودیوهای فرست پارتی منتشر شده و در سال ۲۰۲۴ هیچ اثری از سوی این استودیوها منتشر نخواهد شد. قاعدتا این استودیوهای فرست پارتی هستند که به دِو-کیتهای بهروزرسانی شده کنسولها دسترسی دارند و به حداکثر قدرتهای این کنسولها آگاهند اما در عمل، مخاطب چنین تغییر بزرگی را احساس نمیکند.
عدم وجود بازی نسل نهمی تاثیرگذار در سمت ایکس باکس هم احساس میشود؛ بازی Hellblade 2 عنوانی بود که همزمان با کنسول نسل نهمی ایکس باکس معرفی شد و به نظر قرار بود تا نشاندهنده قدرت این کنسول و تغییر نسل باشد. اما کمتر از پنج سال از معرفی این بازی گذشته و تازه در خرداد ماه میتوانیم این عنوان را تجربه کنیم.
از سمتی دیگر، سازندگان هم در طول چهار سال گذشته با مشکلات عجیبی مواجه شدند که میتوان شروع آن را با انتشار بازی Cyberpunk 2077 دانست. توسعه طولانیمدت بازیهای با بودجه کلان باعث شد تا وضعیت توسعه عناوین پیچیدهتر از قبل شود و کیفیت آثار تحتتاثیر قرار بگیرد. نتیجه این بود که بازیها با بدترین وضعیت و با مشکلات فنی فراوان به دستمان میرسید. البته که به نظر میرسد این وضعیت تا به همین الان هم ادامه داشته و بخشی از مخاطبان از مشکلات فنی بازی Dragon's Dogma 2 انتقاد دارند.
حتی با گذشت این سالها به نظر میرسد که موتورهای گرافیکی مثل Unreal Engine 5 هنوز هم نتوانسته که همسو با کنسولهای نسل نهمی شود و مشکلات فنی بازیهایی که با این موتور گرافیکی ساخته شدند همچنان یک موضوع قابل بحث است.
از طرفی بودجه کلان بازیها که پیشتر به آن اشاره کردم از جمله دلایلیست که باعث شده تا استودیوهایی مثل ناتیداگ یا ساکرپانچ مدتها مشغول توسعه بازی باشند و کاسه صبر طرفداران را لبریز کنند. به طوری که شان لیدن، مدیرعامل سابق پلیاستیشن هم میگوید که بودجه بالای بازیهای انحصاری به یک پاشنه آشیل برای پرچمدارهای صنعت تبدیل شده است.
با این وضعیت بازار سختافزار و البته توسعهدهندگان بازیهای ویدیویی، آیا واقعا عرضه یک کنسول میاننسلی میتواند وضعیت را بهبود ببخشد؟
کنسولی برای تجربه مهمترین بازی نسل
شکی در این موضوع وجود ندارد که سری Grand Theft Auto نهتنها یکی از مهمترین نامهای دنیای بازی بلکه یکی از مهمترین آثار دنیای سرگرمیست. بیش از ده سال است که عنوان جدیدی از این سری بازی محبوب منتشر نشده و حالا که میدانیم نسخه بعدی از این بازی قرار است در سال ۲۰۲۵ (و طبق شایعات اخیر شاید هم در سال ۲۰۲۶) منتشر شود، رویدادهای مهمی در حال شکلگیریست.
طبق شایعات، راکستار باز هم قصد ندارد که GTA VI را در ابتدای راه برای پلتفرم پیسی عرضه کند و همین موضوع باعث میشود تا کنسولها بههنگام عرضه این بازی در صدر توجهها قرار بگیرند. همین اتفاق باعث شده تا استودیوی بزرگی مثل سونی، دست به کار شود و کنسولی را آماده کند تا بهترین مقصد برای تجربه GTA VI باشد. طبق شایعات و سندهای منتشر شده، سونی PS5 Pro را قرار است با هدف «بهترین پلتفرم برای تجربه GTA VI» عرضه کند و به نوعی میخواهد از موج انتظارات بالای این بازی بهترین استفاده را داشته باشد.
اینکه چطور عنوانی مثل GTA VI میتواند تا این حد تاثیرگذار باشد که به تنهایی دلیلی برای مارکتینگ و بازاریابی برندی مثل پلیاستیشن میشود واقعا جالب است و توضیح آن نیاز به یک مقاله جدا دارد. اما با توجه به خبرهای چند روز گذشته و گزارش کوتاکو از توسعه بازی GTA VI و احتمال تاخیر آن، به نظر میرسد که کنسول میاننسلی سونی ماهها یا شاید یک سال قبل از این بازی عرضه شود و فرصتی دارد تا بهنوعی خودش را به مخاطبان اثبات کند.
اما باز هم این موضوع مطرح است که باید برنامهای فراتر از یک عنوان تردپارتی برای این کنسول میاننسلی وجود داشته باشد تا قدرت آن را به نمایش بگذارد. چرا که این ادعاها برای کنسولهای نسل نهمی فعلی هم وجود داشت و به جز چند عنوان اندک، تغییر نسل به شکل فنی و چشمگیری احساس نشد.
به گزارش رسانه Gameindustry.biz، وجود نسخه PS4 Pro صرفا به این دلیل بود تا مخاطبانی که نمایشگرهای 4K داشتند را جذب کند و از سویی دیگر، وجود آپشن تغییر حالت فنی بازی اتفاقی مهم محسوب میشد. در نهایت این نسخه پیشرفته نسل هشتمی توانست سهمی نزدیک به پانزده درصد از فروش کنسول PS4 را از آن خودش کند. با این حال وجود چنین نسخهای هرگز از ارزشهای نسخه بیس PS4 کم نکرد و این کنسول همچنان توانایی اجرای بازیها با کیفیت مطلوب را داشت.
اما چنین سیاستی در نسل نهم آنطور که باید جواب نخواهد داد چرا که کنسولهای نسل نهمی تازه چند وقتیست که به دسترسیپذیری راحتتری رسیده و ممکن است دارندگان کنسولهای فعلی هنوز به درجهای نرسیده باشند که احساس نیاز به سختافزاری جدید را احساس کنند. البته که قضاوت برای چنین مسئلهای خیلی زود است. درست است که وجود یک سختافزار جدید به خودی خود نکتهای منفی نیست اما چگونگی ارائه و تبلیغات آن در حال حاضر مسئله مهم است. در بازار بازیهای ویدیویی این نرمافزارها یا بهتر بگوییم بازیهای ویدیویی هستند که به سختافزارها ارزش میدهند. نبود یک بازی انحصاری جذاب و چشمگیر حداقل در زمان عرضه کنسول پرو اقدامی جذاب و برنامهریزی شده به نظر نمیرسد.
در این بین کنسول بعدی نینتندو را هم نباید از یاد ببریم که به احتمال زیاد در سال آینده منتشر خواهد شد. کنسولی که ادامهدهنده راه کنسول موفق سوییچ خواهد بود و طبق شایعات قرار است تا قدرت کنسولهای نسل هشتمی را داشته باشد.
قطعا وضعیت نسل نهم بازیهای ویدیویی با دیگر دورهها قابل مقایسه نیست. یک موضوع دیگر که قابل توجه است، از دور خارج نشدن کنسولهای نسل هشتمی به شکل کامل است. هنوز عناوینی مثل Assassins Creed Mirage یا God of War Ragnarok و حتی Star Wars Jedi Survivors برای کنسولهای نسل هشتمی برنامهریزی شدند و این کنسولها هنوز توانایی پردازش این بازیها را خواهند داشت. البته که این موضوع یک مانعی هم برای سازندگان به وجود آورد چرا که آنها مجبور بودند از بسیاری از ایدهها صرفنظر کنند و بازیها توانایی اجرا روی کنسولهای نسل هشتم را هم داشته باشند تا کمبود دسترسی به کنسولهای نسل نهمی جبران شود.
چرخه عرضه کنسولها در دوره پاندمی، تاثیر زیادی بر بازار سختافزار داشته و حالا شرکتهایی مثل سونی و مایکروسافت و حتی نینتندو با چالشهای جدی روبرو شدند. نسل نهم تازه به دست مخاطبان بیشتری رسیده اما برندها طبق برنامه قبلیشان حرکت میکنند و کنسولها را وارد چرخه نهایی کردند و این ابهام را به وجود آوردند که آیا مفهوم نسل بعد یا Next Generation تغییر کرده یا هنوز فضا برای یک جهش بزرگ وجود دارد. شاید واقعا اثری مثل GTA VI بتواند این ابهام را برای ما حل کند و تغییر نسل و نیاز به کنسولهای میاننسلی را به شکل ملموسی به ما نشان دهد.
بیشتر بخوانید:
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
واقعا داره اتفاقات عجیبی میوفته الان ملتی نسل ۹ گرفتن ملتی نسل ۸ هنوز دارن بعد کنسول میان رده؟ به نظر من وقتی سونی میبینه هنوز فروش کنسولش به اون حد نرسیده عرضه یه کنسول جدید به نظرم طرفدارای خودشو عصبانی میکنه تا فروش در مارکت وگرنه چه قدر طرفدار پولدار داریم که به خاطر GTA کنسول دیگه ای بخره
نظر منم به شما نزدیکه. احساس میکنم فروش کمتر کنسول بهخاطر وضعیت کرونا باعث شده تا سونی به این شکل تبلیغاتی انجام بده تا روند فروش کنسولش بهبود داشته باشه و البته از موج تبلیغاتی که جیتیای داره بهترین استفاده رو داشته باشه.
اصلا به نظر من، کنسول میان نسلی چیز خیلی ضروری نیست. مخصوصا برای نسل ۹ که هنوز خیلی بازی قوی یا چیز خاصی نداشته. از طرفی هم این وظیفه شرکت سازنده بازیه که بازی رو برای کنسول بهینه کنه، نه شرکت سازنده کنسول که کنسول رو برای بازی بهینه کنه! پس اینکه فقط برای GTA VI بخواد یه کنسول میان نسلی بده، کار اصلا عاقلانهای نیست و با عقل جور در نمیاد. بعدشم تازه یه چند وقتیه که مردم(حداقل توی دوست و آشنای من)دارن کنسول نسل ۹ میخرن و و هنوز خیلیا نسل ۸ دارن، و اینکه هنوز نسل ۸ از دور خارج نشده هم یه ضرره برای صنعت گیم. چون وقتی هنوز بازی برای نسل ۸ میاد، دیگه چه کسی میره نسل ۹ بخره؟
به نظرم وجود کنسول میاننسلی به خودی خودش بد نیست. اگر سختافزار باعث میشه تجربه خوبی از بازی داشته باشیم چرا که نه بهتره که وجود داشته باشه. اما امیدوارم که برنامههای بیشتری هم وجود داشته باشه و بازیهایی ببینیم که حداکثر استفاده از سختافزار رو داشته باشن تا تغییر نسل بهتر احساس بشه.
از لحاظ بدی که نه؛ مثلا برای سوییچ، میان نسلی چیز خوبی بود و کنسول رو از حالت هیبریدی در میآورد. ولی برای نسل ۹ که هنوز هیچ استفادهای از قابلیت های کنسول نشده، فقط یه چیز اضافیه.
نه
نسل هشتم هم احتیاج نداشت !
چرا ؟
جواب : فقط در کیفیت هورایزن فوربیدن وست و رگناروک رو ps4 فت 2013 تامل کنید !
مقاله خوبی بود. تشکر از آقای علیرضا طالقانی
بله اصلا نیازی به کنسول های میان نسلی نیست:
1 - هنوز از قدرت کنسول های نسل نهمی استفاده نشده است (استفاده از موتورهای میان نسلی به دلیل نیاز به فروش میلیونی بازی روی کنسول های فراوان نسل هشتمی، باعث می شود، بازی روی کنسول نسل نهمی تفاوت خاصی نداشته باشد)
2 - هنوز تعداد بازی های شاهکار نسل نهمی کم هستند و بازار اون طراوت دهه نود و اوایل 2000 را ندارد.
3 - اقتصاد جهانی زیاد جالب نیست (وجود چند جنگ منطقه ای، رویسه و اوکراین و غزه و یمن و تحریم چین و ایران و ....) و بازار کشش خرید کنسول های متعدد و گرانتر را ندارد.
4 - میزان 99% از لذت بازی های ویدئویی عبارت است از تفریح و Fun در بازی، موزیک، با هم بودن با دوستان چه حضوری چه آنلاین، تنوع گیم پلی، نو آوری و شخصیت پردازی و البته داستان جالب و پر چالش. (1% هم سخت افزار اهمیت دارد، من یادم هست که با نینتندو میکرو و سگا و بازی اهی ساده روی کامپیوتر چقدر سرگرم می شدیم و لذت می بردیم و هنوز هم با یکی از دوستان قدیمی، روی PS1 بازی Street Fighter Ex Plus Alpha بازی می کنیم و لذت می بریم)
5 - سونی و ماکیروسافت برای ارائه هر کنسول جدید، اعداد نجومی باید هزینه کنند و پیش بینی من این است که باندل همین PS5 Slim را با GTA VI خواهند داد و عرضه PS5 Pro را به تاخیر خواهند انداخت.
6 - یک راه کار دیگر هم این است که بازی های کوچکتر با قیمت 30 دلار منتشر کنند و استودیوها و گیمرها رو 4 الی 5 سال برای ارائه یک بازی معطل نکنند با قیمت 70 دلار
خیلی ممنون که خوندید 🙏