
چرا گیمرها از خرید کنسول PS۵ پشیمان شدند؟!
این کنسول در آستانهی سقوط قرار گرفته است!
کنسول پلی استیشن ۵، مهمترین عامل گیمینگ در نسل نهم بهشمار میآید. با نمایش تریلر دوم از بازی GTA VI، توجه گیمرها بار دیگر به خرید کنسول PS۵ پررنگتر شد. در همین زمان، بسیاری از کاربرانی که موفق به خرید این کنسول شدهاند، اعتراضاتی پیرامون مشکلات PS۵ بیان میکنند. در این مقاله از ویجیاتو، قصد داریم به بررسی این مشکلات از نگاه گیمرها و کاربران حرفهای بپردازیم.
پلی استیشن دنیای گیمینگ را نجات داد
با شروع دههی ۱۹۹۰ میلادی، نسل چهارم از کنسولهای خانگی توانست جایگاه ویژهای در میان کاربران جوان و نوجوان پیدا کند؛ نسلی که سختافزار بهروزیتری داشت و توسعه نرمافزار روی آن آسانتر شده بود. از سوی دیگر، نینتندو با عرضهی Super NES چنان خیرهکننده ظاهر شد که دنیای گیمینگ را کاملاً تحت تاثیر خود قرار داد.
نینتندو همزمان با عرضه نسل سوم و چهارم کنسولها، تسلط کاملی بر روی بازار سختافزار داشت. این موضوع بهقدری قابل توجه بود که دو کنسول NES و Super NES در ۱۱۰ میلیون دستگاه تولید و به فروش رسیدند. اما معماری پردازنده و مشکلات سختافزاری همچنان مورد انتقاد بازیسازها و گیمرها قرار میگرفت و موجی از اعتراضات را پی داشت.

کنسول Super NES برای اجرای بازیها از کارتریج استفاده میکرد و این فناوری بر روی قیمت بازیها تاثیر میگذاشت. نینتندو بهدنبال تدبیری برای حل این مشکل بود و تصمیم گرفت برای تولید افزونهی سیدی درایو با شرکت سونی همکاری کند؛ توافقی که در نهایت منجر به نمایش کنسول SNES PlayStation در نمایشگاه CES ۱۹۹۱ شد.
تنها پس از یک روز، نینتندو به صورت ناگهانی از همکاری با سونی صرف نظر کرد و این توافق ناتمام باقی ماند. پس از پافشاری و اصرارهای مداوم، کِن کوتاراگی (Ken Kutaragi) موفق شد تا نظر مدیران سونی را برای تولید کنسول پلیاستیشن جلب کند.
کوتاراگی که بازاریاب سونی بهشمار میرفت، مدیریت ساخت پلیاستیشن را بر عهده گرفت. با وجود دخالت و محدودیتهایی که از سوی سونی پیش روی کوتاراگی قرار میگرفت، کنسول پلیاستیشن در سال ۱۹۹۴ و برای نسل پنجم عرضه شد. سختافزاری که توان پردازشی بالایی داشت و توسعه بازیها روی آن بسیار آسان بود.
بیشتر بخوانید: تاریخچه کنسول های پلی استیشن
شروع نسل نهم کنسولها با عنوان PS5
پس از ۳۰ سال، برند پلیاستیشن توانسته است که توسعهی سختافزار را تا کنسول PS۵ در نسل نهم ادامه دهد. سری کنسولهای پلیاستیشن تعداد زیادی از گیمرها را در تجربهی عناوین کوچک و بزرگ همراهی کرده است. فروش ۶۰۰ میلیون دستگاه، تنها درآمد ناشی از سختافزار پلیاستیشن بهشمار میآید. این در حالی است که نینتندو با توسعهی کنسول دستی از رقابت با سونی کنار کشیده است.
تا اینجای نسل نهم، کنسول پلیاستیشن ۵ عملکرد چشمگیری بهنمایش گذاشته و در رقابت با ایکس باکس سری ایکس و اس برتری نسبی داشته است. با این حال بسیاری از گیمرها از طراحی و ماهیت PS۵ ناراضی هستند. این موضوع برای کاربرانی که هنوز موفق به خرید پلیاستیشن نشدهاند کمی عجیب بهنظر میرسد. در ادامه به عوامل موثر در تصمیمگیری کاربران اشاره میکنیم.
بیشتر بخوانید: مقایسه ایکس باکس سری ایکس و ایکس باکس سری اس
گیمرها بر روی روند توسعه بازیها تاثیر میگذارند!
برنامهنویسی برای کنسول پلیاستیشن چنان راحت و کاربردی بود که زمینهی همکاری بازیسازان با سونی را فراهم کرد. مراحل ساخت بازیها توسط تیمهای توسعهدهندهی کوچک و مستقل انجام میشد. این روند تا سالهای متوالی جریان داشت تا گیمرها درک درستی از بازیسازی داشته باشند. البته که انتظارات کاربران به سمت و سوی واقعگرایی در بازیها هدایت شد.

سیاست شرکتها در آن روزها بهگونهای بود که برای توسعهی یک بازی مدتزمانی بین ۱ تا ۳ سال تخمین زده میشد. کمکم علاقهی کاربران روی فروش و موفقیت بازیها تاثیر گذاشت. آنها از بازیهای جدید استقبال میکردند؛ اما یک اشکال جدی برای ناشران بازی بهوجود آورد. توجه گیمرها به جزئیات جلب شده بود و با کوچکترین ضعفهای فنی، سختگیریهای بیرحمانهای از روی انتقاد به بازیها بیان میکردند.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید کنسول پلیاستیشن ۵
بیشتر بخوانید: مقایسه PS۵ با کامپیوتر همرده
حالا این موضوع در نسل نهم بسیار نگرانکننده بهنظر میرسد و فرصت جاهطلبی را از بازیسازها گرفته است. توسعهدهندگان فعالیت خود را به ساخت بازیهای بزرگ و کاملتر محدود میکنند. آنها همچنین از انتقاد گیمرها نسبت به فروش ابهام دارند و توسعه را در چند مرحله پیگیری میکنند. این در حالی است که بازیهای ایندی (Indie Games) با داستانگویی کوتاه و گیمپلی نوآورانه عملکرد بسیار بهتری از عناوین بزرگ بهنمایش میگذارند.
عناوین انحصاری پلیاستیشن نقش کمرنگی ایفا میکنند
نسل هفتم دوران اوج شکوفایی بازیهای انحصاری کنسول بود؛ جایی که PS۳ در مقابل Xbox ۳۶۰ قرار میگرفت. کنسول پلیاستیشن ۳ از سختافزار پیچیدهای برخوردار بود و میتوانست به پردازش گرافیکی بالا بپردازد. سری فرنچایزهای God Of War و Uncharted از موفقیتهای سونی در نسل هفتم بهشمار میروند.

حدود چهار سال از عرضهی پلیاستیشن ۵ میگذرد و کماکان چیزی تا پایان نسل نهم باقی نمانده است. پیش از عرضهی PS۵، شرکت سونی اهمیت کنسول نسل نهم خود را با تمرکز بر روی بازیهای انحصاری و سرویش اشتراکی اختصاص داده بود. اما حالا تعداد بازیهای انحصاری کمتر از چیزی هستند که کاربران در ابتدا تصور میکردند.
درگیری میان انتخاب پلتفرم؛ دیجیتال یا فیزیکی؟
ایدهی اولیه ساخت کنسول پلیاستیشن ۵ با توجه به تنوع در انتخاب پلتفرم شکل گرفت؛ دسترسی به سرویسهای آنلاین بههمراه دیسکهای فیزیکی. بههمین منظور، کنسول PS۵ در دو مدل دیجیتال و استاندارد تولید میشود.
دیسکهای فیزیکی یکی از عواملی هستند که پلیاستیشن را در این مسیر همراهی کردهاند؛ چیزی که بیشتر از هر چیز به نماد این برند شباهت دارند. سونی به طراحی خاص و دستهبندی دیسکها اهمیت میدهد. در دنیای امروز، کاربران با شنیدن کلمهی «پلیاستیشن» به صورت ناخودآگاه به کنسول و دیسکهای فیزیکی فکر میکنند.

PlayStation Network یا PSN، یک سرویس آنلاین است که برای رقابت با گیمپس در نظر گرفته میشود. سرویسهای ابری و اشتراکی به منظور راحتی در تجربهی گیمینگ بسیار محبوب شدهاند. این در شرایطی است که گیمرها میتوانند با استفاده از آنها، در لحظه به بازیهای روز دنیا دسترسی داشته باشند.
در نسل نهم کنسولها، سرویسهای آنلاین برای دسترسی سریع به بازیها ضرورت دارند. این موضوع باعث شده تا پلیاستیشن از تمرکز روی دیسکها غافل شود و در نحوهی ارائه بازیها سردرگم عمل کند؛ برخلاف چیزی که در روزهای اول برای توسعه کنسول در نظر داشت. بهنظر میآید که در نسل بعدی باید منتظر تغییراتی برای این موضوع باشیم.
بیشتر بخوانید: بازی ابری (Cloud Gaming) چیست و چگونه کار میکند؟
چرا گیمرها از خرید PS5 پشیمان شدند؟!
تا اینجای نسل نهم، کنسول PS۵ بسیار موفق ظاهر شده است و توانسته تا این روند را در طی پنج نسل ادامه دهد. اما همچنان، بسیاری از کابران از مشکلات پلیاستیشن ۵ ناراضی هستند. در این مقاله قصد داشتیم به موضوعات مهم در این مورد اشاره کنیم.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.