نگاه نزدیک ویجیاتو به مادربرد گیمینگ گیگابایت X570 Aorus Pro
[vc_row][vc_column width="5/6" offset="vc_col-lg-offset-1"][vc_column_text]پردازندههای سری Ryzen 3000 شرکت AMD تا به امروز تقریباً به هر شکل ممکن از پس هایپها و انتظارات برآمدهاند. با بنچمارکهای تحسینبرانگیزی که از این خانواده به ثبت رسیده، میتوان گفت حالا ...
پردازندههای سری Ryzen 3000 شرکت AMD تا به امروز تقریباً به هر شکل ممکن از پس هایپها و انتظارات برآمدهاند. با بنچمارکهای تحسینبرانگیزی که از این خانواده به ثبت رسیده، میتوان گفت حالا تمام برندهای برتر بازار گزینههایی محشر به دست مشتریان رساندهاند.
وقتی رقابت گستردهتر میشود، انتخابها هم گستردهتر میشوند و اکنون این سوال برای بسیاری پیش آمده که آیا نیازی به خرید مادربردهایی با چیپست X570 برای دریافت بیشترین کارایی از پردازندههای رایزن وجود دارد یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال، ما در ویجیاتو به سراغ یکی از مادربردهای محبوب خانواده Aorus گیگابایت رفتیم.
شرکت گیگابایت با برند Aorus خود نامی آشنا برای گیمرها به حساب میآید. این برند برخی از بهترین نمونههای کارتهای گرافیک AMD و انویدیا و مادربردهای اینتل و AMD را تولید میکند و بخشی دیگر از شهرت خود را مدیون لپتاپها، مانیتورها و تجهیزات جانبی گیمینگ است.
اینطور که از ظواهر امر برمیآید، گیگابایت با مادربردهای سری X570 و به صورت خاصتر مادربرد X570 Aorus Pro سعی کرده بهترینهای دو جهان را یکجا ارائه دهد: جهان پردازندههای عامهپسند قدرتمند و جهان گزینههای اقتصادیتر X570. میگویم اقتصادیتر چون در حال حاضر گزینههای گران قیمتتری هم در پلتفرم AMD وجود دارد، مانند پردازندههای سری Threadripper در کنار مادربردهایی با چیپست X399.
مادربردهای سری X570 گیگابایت به صورت تمام و کمال از پردازندههای نسل دوم و سوم AMD Ryzen پشتیبانی میکنند و طراحی جدیدی نسبت به نسل قبل دارند که علیرغم سلیقهای بودن این موضوع، احتمالاً نظر اکثریت گیمرها را با ظاهر و کیفیت ساختشان به خود جلب کنند.
وقتی درباره مشخصات سختافزاری مادربرد X570 Auros Pro صحبت میکنیم، باید این را بگوییم که در ازای قیمتی معقول به قابلیتهای متعددی دسترسی خواهید داشت. مشخصاً این مادربرد قیمت بیشتری از مدلهای نسل قبل X470 دارد که عمده دلیلش به پشتیبانی از رابط کاربری PCIe 4.0 بازمیگردد.
Aorus Pro به دو درگاه PCIe 4.0 x4 M.2، یک ماژول تعدیل ولتاژ قدرتمند و همینطور چیپ صوتی Realtec ALC 1220 مجهز شده و از این بابت، در ازای قیمتش محصولی همهچیز تمام به حساب میآید.
درست مثل دیگر مادربردهای سری X570، مدل Aorus Pro هم از پردازندههای سری Ryzen 2000 و هم Ryzen 3000 پشتیبانی میکند و شامل شش پورت SATA و چهار اسلات رم است که در مجموع امکان دسترسی به ۱۲۸ گیگابایت حافظه رم از نوع DDR4 را با سرعت اورکلاکی تا سقف ۴۴۰۰ مگاهرتز مهیا میکنند. باید در نظر داشت که مادربردهایی دیگر نیز با چیپست X570 در بازار یافت میشوند که تا ۴۸۰۰ مگاهرتز را پشتیبانی میکنند، اما با درنظرگیری قیمت و کاراییاش، نمیتوان خرده چندانی به محصول گیگابایت گرفت.
در جهانی که صنعت گیمینگ با بازیهای بتلرویال و عناوین شدیداً رقابتی به آتش کشیده شده، دسترسی به بهترین کیفیت صوت و شبکه امری ضروری است؛ چه در حال تجربه فورتنایت و پابجی باشید و چه رینبو سیکس و اوورواچ. مادربرد گیگابایت در این زمینه هم به کمکتان خواهد آمد و از کنترلر اترنت I211-AR GbE NIC اینتل و چیپ صوتی Realtek ALC 1220 در کنار خازنهای برند Chemicon بهرهمند شده که قادر به ارائه صدای فراگیر ۷.۱ کاناله و نسبت سیگنال به نویز ۱۲۰ دسیبل است.
اما اگر تمام اینها برایتان کافی به نظر نمیرسد، باید این را اضافه کرد که آمپلیفایر هوشمند هدفون هم افزونه مهم دیگری برای Aorus Pro به حساب میآید که به صورت خاص امکان استفاده از هدفونهایی که ایمپدانس بالا دارند را مهیا میسازد. این قابلیت به صورت خودکار ایمپدانس هدفون شما را شناسایی و از بروز مشکلاتی مانند اعوجاج و ولوم پایین اصوات جلوگیری میکند.
گذشته از کنترلر اترنت، Aorus Pro همراه با درایور شبکه cFosSpeed از راه میرسد که در واقع ابزاریست برای شتابدهی به اینترنت و اولویت دادن به بازیهای آنلاین نسبت به هر اپ دیگری تا تجربهای عاری از استاتر به دست آید. بنابراین چه به دنبال تجربهای روان از بازیهای ویدیویی باشید و چه استریم در وبسایتهای استریم بازی، میتوانید با خیال راحتتری کار را پیش ببرید. شاید تنها ایرادی که در این زمینه بتوانیم به سختافزار بگیریم، نبود یک کارت شبکه ثانویه باشد که گاهی در مدلهای گیمینگ رقبا یافت میشود.
مادربرد X570 Aorus Pro در مجموع امکان دسترسی به ۱۹ پورت USB را فراهم کرده که از USB 2.0 گرفته تا نسل دوم USB 3.2 را در بر میگیرند. کار با هشت پورت USB 2.0 آغاز میشود که چهار عدد از آنها روی پنل پشتی و مابقی روی هدرهای مادربرد پیدا میکنیم.
سه پورت USB 3.2 نسل نخست (۵ گیگابیت بر ثانیه) روی پنل جلویی قرار گرفته و دسترسی به ۴ پورت دیگر هم از طریق هدرهای اینترنال روی مادربرد میسر خواهد بود. با این تفاسیر، نوبت به USB 3.2 نسل دوم میرسد که دو عدد از آنها را (شامل یک Type-A و یک Type-C) روی پنل پشتی مییابیم و یک Type-C دیگر را هم روی هدر.
وقتی نگاهی اجمالی هم به طراحی و ساختار X570 Aorus Pro میاندازیم، کاملاً واضح است که که گیگابایت لاینآپ مادربردهای X570 را برای گیمرها و عاشقان بازیهای ویدیویی در نظر گرفته و تمام مدلها به RGB LED، درگاههای PCIe و DIMM فلزی برای مقاومت بیشتر، محافظ تخلیه الکترواستاتیک و اکوسیستم خنککنندهای قابل اتکا مجهز شدهاند و مجموعاً تمرکز مضاعفی بر طراحی ظاهری و مهندسی گیمرپسند دارند.
پشتیبانی از پردازنده | پردازندههای سری Ryzen 2000 و Ryzen 3000 با سوکت AM4 |
---|---|
طراحی پاور | پاور پردازنده: ۱۴ فاز پاور حافظه: ۱ فاز |
چیپست | AMD X570 |
گرافیک یکپارچه | وابسته به مدل پردازنده |
حافظه | چهار پورت DIMM و پشتیبانی از DDR4 دو کاناله ۳۲۰۰ مگاهرتز |
BIOS | AMI UEFI BIOS دوگانه |
درگاهها | سه درگاه PCIe 4.0 x16 (x16/x0/x4 یا x8/x8/x4) دو درگاه PCIe 4.0 x1 |
حافظه ذخیرهسازی | شش پورت SATA 6 Gb/s دو پورت M.2 (شامل SATA3/PCIe 4.0 x4) |
شبکهسازی | یک کنترلر اترنت Intel I211AT |
پورتهای جلویی | یک پورت HDMI دو کانکتور آنتن SMA یک پورت خروجی Optical SPDIF یک پورت لن (RJ45) یک پورت USB 3.2 Type-C نسل دوم دو پورت USB 3.2 Type-A نسل دوم سه پورت USB 3.1 نسل اول چهار پورت USB 2.0 پنج جک ۳.۵ میلیمتری صدا |
کودک صوتی | Realtek ALC1220-VB |
هدرهای فن | هفت درگاه ۴ پینه |
فرم فاکتور | ۲۴.۴ در ۳۰.۵ سانتیمتر از نوع ATX |
قابلیتهای انحصاری |
|
از منظر طراحی کلی، این مادربرد از خانواده Aorus گیگابایت یک برد مدار چاپی مشکیرنگ دارد و و هیتسینکها، پوششهای ورودی و خروجی و همینطور هیتسینکهای M.2 همگی با همان رنگ مشکی مات طراحی شدهاند. تمام اسلاتها هم مشکی هستند و دو درگاه اصلی PCIe و هر چهار اسلات رم با لایهای از جنس فلز ضد زنگ تقویت شدهاند که گیگابایت نامهای Ultra Durable Memory Armor و Ultra Durable PCIe Armor را برای آنها انتخاب کرده است.
اصلیترین کاربرد این لایه فلزی برای حافظه، افزایش استحکام اسلاتهای رم در مقابل خمش و فشار است و در عین حال از تداخلهای مرتبط با تخلیه الکترواستاتیکی جلوگیری میکند. همین لایه محافظ برای اسلات PCIe از صدمه دیدن مادربرد به دلیل وزن بالای کارتهای گرافیک گیمینگ جلوگیری می کند.
یک تست ساده اعمال فشار بر کارت گرافیک سنگینوزن GeForce GTX 1080 Ti با وزن نزدیک به ۱.۳ کیلوگرم، هنگامی که به PCIe Armor متصل بود، اثبات کرد لایه فلزی مد نظر گیگابایت دقیقاً همان چیزیست که باید میبود و به راحتی میتواند وزن کارتهای گرافیک قدرتمند را تحمل کرده و آخ نگوید. البته جای خالی یک ویژگی دیگر هم احساس میشود که گرچه معمولاً در مادربردهای گرانقیمتتر به چشم میخورد اما میتوانست باعث شود خیالمان دیگر کاملاً از مقاومت X570 Aorus راحت باشد: صفحهای فلزی در پشت مادربرد که از خمش آن در طولانیمدت جلوگیری میکند.
برای اینکه طراحی مادربرد اندکی مدرنتر و گیمرپسندتر جلوه کند، خطوطی از گوشه بالا سمت راست به گوشه پایین سمت چپ کشیده شدهاند و مشابه همین طرح در کاور آلومینیومی ورودیها و خروجیها هم به چشم میخورد. اما خبر بد برای گیمرهای عاشق نورهای LED اینکه نورپردازی تنها در بخشهای محدودی روی پوشش ورودیها و خروجیها و خطی که میان قطعات صوتی و دیگر قطعات برد کشیده شده یافت میشود. بنابراین اگر شما هم مثل ما به دنبال کیسی با حداکثر نورپردازی هستید تا گیمینگ بودن کامپیوترتان را به رخ بکشید، در نهایت باید به سراغ نوارهای RGB که به صورت جداگانه فروخته میشوند بروید یا نورپردازی را با حافظه رم، کارت گرافیک، فنها و خود کیس تکمیل کنید.
اگر استفاده از نوارهای RBG انتخاب شما باشد، از دانستن این موضوع خوشحال خواهید شد که X570 Aorus Pro از نوارهای LED قابل برنامهریزی اکسترنال و ۵ ولتی پشتیبانی میکند. تکتک این نوارهای LED به صورت دیجیتالی برنامهریزی میشوند و این یعنی میتوانید انواع و اقسامی از الگوها و استایلهای نورپردازی را بسته به سلیقه خودتان پیادهسازی کنید.
در مجموع باید گفت که مادربرد X570 Aorus Pro طراحی آنقدرها متمایزی از آنچه به صورت معمول در بازار یافت میشود ندارد و در عوض گیگابایت بر ارائه یک طراحی ساده متمرکز بوده. منابع نوری تعبیه شده روی برد هم بیشتر از اینکه با نورپردازیهای شدید چشم را بزنند، صرفاً برای تنوعبخشی به طراحی کلی آن بودهاند و از جایی به بعد دیگر به سلیقه شما بستگی دارد که کدام یک را ترجیح میدهید.
هنوز که در حال صحبت درباره طراحی مادربرد هستیم، باید به این هم اشاره کنیم که طراحی خاص درگاههای M.2 یک نقطه ضعف و یک نقطه قوت به همراه آورده. کار را با نقطه قوت شروع میکنیم. ساختار درگاه M.2 و هیتسینک آن به گونهایست که برای دفع حرارت حافظههای پرسرعت SSD ایدهآل تلقی میشود و با انتقال حرارت، از کاهش کارایی و فرسودگی زودهنگام حافظه جلوگیری میکند.
اما نقطه ضعف اینکه با استفاده از کارتهای گرافیک غولآسای گیمینگ، درگاه ثانویه M.2 زیر کارت قرار میگیرد و دمای دفع شده از کارت گرافیک بر کارایی SSD اثر میگذارد. این باعث میشود با خودمان فکر کنیم که اگر نیازی به مقادیر عظیمی از حافظه ذخیرهسازی SSD ندارید، بهتر است که تنها یک SSD تهیه کنید و مقدار حافظه مد نظرتان را میان دو SSD تقسیم نکنید؛ هرچند که همه ما گیمرها عاشق پر کردن تکتک اسلاتهای درون کیسمان هستیم.
بیایید درباره سیستمهای خنککننده هم اندکی بیشتر صحبت کنیم. برای خنکسازی اجزای مادربرد در اطراف سوکت پردازنده، هیتسینکهایی مجهز به لولههای انتقال حرارت یافت میشود که در عین خنککنندگی، آسیبی به زیبایی مادربرد وارد نکردهاند. بعد از این هم سیستم خنککننده چیپست X570 را داریم که شامل هیتسینک و فنی میشود که گیگابایت کارکرد آن را تا ۶۰ هزار ساعت تضمین میکند.
با خرید مادربردهای خانواده X570 Aorus به چندین اپلیکیشن و نرمافزار کاربردی هم دسترسی خواهید داشت که زندگی را برای گیمرها و اورکلاکرها بسیار راحت میکنند. این اپلیکیشنها در شکل و شمایل و با کاراییهای گوناگون از راه میرسند و بنابراین به تفکیک نگاهی به آنها میاندازیم.
Smart Fan 5 Software
اسمارت فن 5 سیستمی متشکل از ۷ کانکتور فن، ۷ سنسور حرارتی داخلی و ۲ سنسور حرارتی خارجی است و امکان تعبیه هدرهای فن مختلف در نقاط گوناگون مادربرد را فراهم میآورد تا پیسی گیمینگ و ارزشمند شما به هنگام بیشترین بازدهی هم خنک بماند.
با استفاده از نرمافزار مخصوص این سیستم، به صورت دائمی قادر به پایش حرارت نقاط گوناگون مادربرد خواهید بود و میتوانید حالتهای مختلفی برای آن در نظر بگیرید؛ به عنوان مثال میتوان فنها را روی حالت «بیصدا» یا «بالاترین سرعت» تنظیم و همینطور تعیین کرد که در صورت رسیدن دما به کدام مقدار مشخص، فنها با بیشترین سرعت بچرخند.
RGB Fusion 2.0
نرمافزار RGB Fusion 2.0 که همراه تمام مادربردهای سری Aorus از راه میرسد به کاربر این امکان را میدهد که نورهای RGB روی بدنه سختافزار را شخصیسازی کنند. این نرمافزار در خانواده X570 یک بهروزرسانی هم داشته و حالا با نوارهای LED قابلبرنامهریزی سازگاری دارد. همانطور که در بخش طراحی اشاره شد، هر نوار به صورت جداگانه قابل برنامهریزیست و این یعنی به گستره وسیعی از الگوهای نوری دسترسی خواهید داشت.
Q-Flash Plus
با استفاده از Q-Flash Plus به صورت آسان و بدون نیاز به اتصال پردازنده، حافظه و کارت گرافیک قادر به آپدیت BIOS خواهید بود؛ حتی اصلاً نیازی نیست وارد منوی Bios شوید. صرفاً کافیست یک فایل BIOS جدید را دانلود و روی یک فلش ذخیره کنید، به پورت مخصوص آپدیت بایوس متصل کرده و دکمه مخصوص Q-Flash Plus را که روی بدنه مادربرد تعبیه شده فشار دهید. باقی کار به صورت خودکار انجام میشود.
Easy Tune
این قابلیت چیزیست که اوورکلاکرها را عاشق خود خواهد کرد. نرمافزار EasyTune به شما امکان تنظیم دقیق گزینههایی از جمله ولتاژها، سرعت حافظه و چیزهایی از این دست را در محیط ویندوز میدهد. ضمناً با قابلیت Smart Quick Boost تنها با یک کلیک، سیستم به صورت خودکار اوورکلاک میشود.
علیرغم اینکه X570 Aorus Pro به خاطر قیمتش جزو مادربردهای میانرده دستهبندی میشود، اما عملکردی عموماً تحسینبرانگیز داشته و هنگام گیمینگ حتی از هر زمان دیگر بهتر ظاهر میشود. وقتی هم موضوع افزایش کارایی باشد، با اوورکلاک پردازندهای مانند Ryzen 5 3600X توانستیم به بیشینه کلاک ۴۴۰۰ مگاهرتز با ولتاژ باثبات ۱.۴۵ ولت برسیم که نشاندهنده بهبود ۲۰۰ مگاهرتزی نسبت به ورژن کارخانه است و نتیجهای بسیار قابل قبول برای شش هسته و ۱۲ رشته با مصرف کمتر از ۱۰۰ وات به حساب میآید.
بخش پاور مادربرد دقیقا به اندازه رقبا قدرتمند نیست اما این باعث نمیشود که در حال اوورکلاک و زیر تستهای سنگین قادر به رسیدن به ارقامی مانند ۳۷۵ وات نباشید. در همین حال سیستم خنککننده نیز ماژول تنظیم ولتاژ را تحت کنترل نگه میدارد و هنگام استفاده شدید، خبری از اختناق یا کاهش کارایی نیست.
قیمت بسیار رقابتی X570 Aorus Pro چیزیست که آن را به گزینهای ترغیبکننده در بازار تبدیل میکند. در ازای پرداخت حدودا ۲۵۰ دلار، به بردی دسترسی خواهید داشت که دو M.2 مجهز به هیتسینک و شش پورت SATA شش گیگابیتی بر ثانیه دارد و انبوهی از پورتهای USB را در اختیارتان میگذارد.
با تکنولوژی صوتی پریمیوم این مادربرد میتوانید تجربهای دلچسب از بازیهای ویدیویی به دست آورید و نورپردازیهای RGB LED اگرچه برای جلب رضایت گیمرها کافی به نظر نمیرسند اما همراه با ویژگیهایی از راه میرسند که درب را برای بیشمار احتمالات نورپردازی باز میکنند.
مهمتر از همه اینها، محافظهای فلزی اسلات رم و PCIe را داریم که مقاومت و عمر این درگاهها را به شکلی قابل توجه بهبود بخشیدهاند و سیستم خنککنندگی در نظر گرفته شده برای آنها نیز حتی هنگام اوورکلاک قدرتمندترین پردازندهها، دمای بخش پاور را پایین نگه میدارند.
در مجموع X570 Aorus Pro مادربردی توانمند به حساب میآید؛ حتی اگر با مادربردهایی که دو برابر قیمت بیشتر دارند مقایسهاش کنیم. تواناییهای سختافزار هنگام اوورکلاک و عملکردی که در بازیهای ویدیویی بنچمارک از خودش به نمایش میگذارد چیزی نیست که مشابهاش را به راحتی در این رنج قیمت بیابیم و همین باعث میشود ساخته گیگابایت را یکی از ایدهآلترین گزینهها برای کامپیوترهای میانردهای تلقی کنیم که میخواهند مرز میان میانرده و پریمیوم بودن را کمرنگ کنند.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
عالیه
جالبه...به خاطر رقابت برندهای مختلف کیفیتهای بالا و کارایی های متفاوتی دارن ارائه میدن و البته بعضن هم مشابه.روی برند خاصی تعصب ندارم..منتهی با بررسی هایی که داشتم برند asus گوی سبقت رو اکثرا از بقیه برندها ربوده..البته این صرفا نظر بنده هستش و درستی یا غلط بودنش نیاز به بررسی بیشتر داره و هیچ نظری قطعیتت نداره...
بنظرم شما یکمی باید یکمی بیشتر دقت کنی مخصوصا روی تحقیقات و رفرنس هایی که بهش استناد می کنی، چون چند نفر که گذری نظرت رو بخونن شاید پیش خودشون فکر کنن که خدایی نکرده صرفا یا چیزی بلد نیستید یا صرفا هواداری کورکورانه می کنید. ایسوس برند بزرگ و خیلی خوبی هست ولی اینکه عنوان بشه ایسوس گوی و توپ و سرقت مسلحانه داره عملا با عقل جور در نمیاد.
متاسفانه تنوع کالا در ایران زیاد نیست و باعث تک قطبی و دو قطبی شدن بازارهای IT کشور شده حتی تو گوشی چه برسه به سخت افزار و خیلی از کاربرا هم درست حسابی مطالب رو دنبال نمی کنن که متافانه موجب لیز خوردن به سمت یه برند خاص می شه.