تفاوت تاندربولت ۳ با USB 3.1 چیست؟
ما در عصر اطلاعات زندگی میکنیم. دورهای که جابهجایی سریع اطلاعات با حجم بالا، امری حیاتی محسوب میشود. در این دوره نقش درگاههای انتقال اطلاعاتی بیش از پیش به چشم میآید. در این میان درگاههای ...
ما در عصر اطلاعات زندگی میکنیم. دورهای که جابهجایی سریع اطلاعات با حجم بالا، امری حیاتی محسوب میشود. در این دوره نقش درگاههای انتقال اطلاعاتی بیش از پیش به چشم میآید. در این میان درگاههای USB خیلی زود به یک پروتکل ثابت تبدیل شدهاند که در حال حاضر کاربردیترین نسخهی آن USB Type-C است. تاندربولت نیز دستهی دیگری از این تکنولوژیها هستند که در طی چند سال گذشته به محبوبیت رسیدهاند. اما تفاوت این دو در چیست؟
USB 3.1 چیست؟
USB یا گذرگاه سریال جهانی (Universal Serial Bus) یک پروتکل ارتباطی استاندارد است که به منظور اتصال، ارتباط و همچنین انتقال انرژی از منبع تغذیه که بین کامپیوتر و دستگاه الکترونیکی به کار میرود. پروتکل USB برای سالهای متوالی در انواع و نسلهای متفاوتی به کاربران عرضه شده است.
در حال حاضر USB 3.1 کاربردیترین نسل این پروتکلهای ارتباطی در میان دیوایسهای جدید محسوب میشود. این درگاه که نسخه بهبود یافتهی نسل پیشین خود محسوب میشود از درگاه USB-C استفاده میکند. USB-C رابطی مستطیل شکل و کوچک با لبههای گرد است که از هر دو جهت وارد پورت فیزیکی میشود.
پروتکل USB 3.1 قادر است سرعت انتقال را تا حداکثر ۱۰ گیگابیت بر ثانیه را فراهم کند. همچنین این درگاه توانایی انتقال ۱۰۰ وات توان الکتریکی را نیز دارد. این موضوع باعث شده تا این درگاه در لپ تاپهای جدید به کار گرفته شود و تقریبا اکثر لپ تاپهای جدید به حداقل یک درگاه USB-C مجهز هستند. علاوه براین تقریبا اکثر موبایلهای جدید نیز از این تکنولوژی استفاده میکنند.
تاندربولت ۳ (Thunderbolt) چیست؟
تاندربولت (Thunderbolt) در سال ۲۰۱۱ و توسط کمپانی اینتل (Intel) توسعه پیدا کرد. این تکنولوژی در دورانی که USB 3.0 میتوانست اطلاعات را با سرعت ۵ گیگابیت در ثانیه (برابر با ۶۴۰ مگابایت در ثانیه) منتقل کند، موفق شد با رابط Mini DisplayPort سرعتی دو برابر آن را ارائه دهد. اما این تنها تفاوت تاندربولت با USB 3.1 نیست چراکه بر خلاف پورتهای USB، تاندربولت میتوانست چندین نوع داده را انتقال دهد.
در واقع تاندربولت علاوه کنار انتقال دادهها و تامین الکتریکی، امکان انتقال تصویر به نمایشگر را نیز داشت. به شکل دقیقتر این رابط تاندربولت قادر است تا ترکیبی پروتکلهای PCIe ،DP و جریان الکتریکی را به کاربر عرضه کند. اما با تغییر سیاستهای اینتل، پروتکل تاندربولت در مکبوکهای اپل مورد استفاده قرار گرفت. در نتیجه شرکتهای سطح سوم بایستی بابت گواهی استفاده از این درگاه به کمپانی مبدا هزینه پرداخت میکردند.
این موضوع گسترش این درگاهها را به شدت تحت تاثیر خود قرار داد. با این حال در حال حاضر تاندربولت ۳ استاندارد بهبود یافتهی جدید است. تاندربولت ۳ از درگاه USB-C استفاده میکند. در نتیجه ظاهری مشابه با پورتهای USB-C معمول دارد. اما این دو تفاوتهایی اساسی با یکدیگر دارند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
تفاوت تاندربولت ۳ با USB 3.1 چیست؟
حال که به صورت مجزا به بررسی هر یک از این دو پرداختیم، لازم است تا به سوال ابتدایی بازگردیم. همان طور که اشاره کردیم هردوی این پروتکلها از یک درگاه ارتباطی ثابت با نام USB-C استفاده میکنند. از این رو این دو ظاهری مشابه دارند. با این حال معمولا کابلهای تاندربولت نسل سوم به وسیلهی نقش یک رعد از USB 3.1 تمیز داده میشوند.
از مهمترین تفاوتهای میان تاندربولت USB 3.1 سرعت آنان است. پروتکل USB 3.1 با تغییرات و به روزرسانیهای جدید به سرعت انتقال معادل ۱۰ گیگابایت بر ثانیه دست یافته است. در مقابل سرعت انتقال اطلاعات در تاندربولت ۳، تا ۴۰ گیگابایت بر ثانیه افزایش پیدا کرده است.
تاندربولت ۳ به واسطهی تکنولوژی بسیار جدیدش کاربر را قادر میسازد تا به صورت زنجیره وار و تا ۶ دستگاه را به یکدیگر متصل کند. همچنین تاندربولت ۳ اگر نتواند با دستگاهی ارتباط برقرار کند، میتواند به پروتکل USB سوییچ کرده تا ارتباط را برقرار نماید. هرچند باید در نظر داشت که در این صورت با محدودیت سرعت مواجه خواهید شد.
پروتکل | Thunderbolt 3 | USB 3.1 |
کانکتور | USB-C | USB-C |
سرعت انتقال داده | حداکثر ۴۰ گیگابایت بر ثانیه (Gbps) | حداکثر ۱۰ گیگابایت بر ثانیه (Gbps) |
امکانات | ارتباط دیوایس، انتقال داده، انتقال ظرفیت الکتریکی، انتقال تصویر، انتقال زنجیره وار تا ۶ دستگاه، پشتیبانی پروتکل USB | ارتباط دیوایس، انتقال داده، انتقال ظرفیت الکتریکی |
با این حال اساسیترین تفاوت علاوه براین اساسیترین تفاوت این دو آن است که بر خلاف پورتهای USB، تاندربولت میتوانست چندین نوع داده را انتقال دهد. در واقع تاندربولت ما را قادر میسازد تا علاوه بر انتقال دادهها، برقراری ارتباط و تامین الکتریکی، تصاویر و مدیا را نیز منتقل کنیم. در مجموع تاندربولت ۳ نسبت به USB 3.1 انتخاب بهتری خواهد بود. با این حال قیمت تمام شدهی بالای این پروتکل همچنان مانع از جایگزینی کامل آن است.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
تاندربولت میتونه جای سیم های لن و یواس بی رو بگیره و مارو از استفاده از چند نوع سیم آزاد کنه
تاندربولت واقعا عالیه. ای کاش اینتل سرش به سنگ بخوره این درگاه رو برای خیلی از دیوایس ها هم عرضه کنه.
خیلی جالبه که
به شکل دقیقتر این رابط تاندربولت قادر است تا ترکیبی پروتکلهای PCIe ،DP و برق را به کاربر عرضه کند
این آپشنو داره ولی به نظرتون داغ نمیشه اگر ازش زیاد استفاده بشه چون برق هم قراره به مصرف کننده برسونه ؟؟
معلومه که داغ میشه اما تاندربولت هم مثل پروتکل usb طراحی نشدن که جریان برق رو کلا تامین کنه و ظرفیتشون محدوده. فکر میکنم ماکسیمیم تا ۱۵ وات