هرآنچه دربارهی Ryzen 7000 میدانیم
مدیر عامل AMD، لیسا سو (Lisa Su)، جزئیات بیشتری را در مورد پردازندههای سری Ryzen 7000 و مادربردهای سری ۶۰۰ که هر دو در پاییز ۲۰۲۲ وارد بازار خواهند شد، در سخنرانی اصلی این شرکت در ...
مدیر عامل AMD، لیسا سو (Lisa Su)، جزئیات بیشتری را در مورد پردازندههای سری Ryzen 7000 و مادربردهای سری ۶۰۰ که هر دو در پاییز ۲۰۲۲ وارد بازار خواهند شد، در سخنرانی اصلی این شرکت در نمایشگاه Computex ۲۰۲۲ فاش کرد.
ایامدی (AMD) پردازنده ۱۶ هستهای Ryzen 7000 را با سرعت شگفت انگیز ۵.۵ گیگاهرتز در طول یک نسخه نمایشی بازی و همچنین رندر Blender به نمایش گذاشت که ۳۱٪ زمان کمتری نسبت به Core i9-12900K، که پرچمدار اینتل (Intel) است، سپری کرد.
نکته جالب این است که AMD ادعا میکند که پردازندههای Ryzen 7000 افزایش عملکرد ۱۵٪ تک رشتهای بیشتری نسبت به نسل قبلی خود یعنی Zen 3 (نه IPC) خواهند داشت. همچنین دارای حداکثر فرکانس تقویتی ۵ گیگاهرتزی با گرافیک یکپارچه RDNA 2 هستند و فقط از حافظه DDR5 پشتیبانی میکند.
علاوه بر این، تراشهها دارای پردازنده مرکزی (CPU) ۵ نانومتری برای هستهها، یک دای (die) ورودی/خروجی (I/O) ۶ نانومتری و دو برابر حافظه نهان (کش) L۲ (۱ مگابایت) در هر هسته هستند. ما در ادامه جزئیات جدیدی در مورد پردازندههای ۵ نانومتری Zen 4 Ryzen 7000 Raphael و موج جدید مادربردها با سوکت AM5 بیان میکنیم.
AMD چیپستهای سری ۶۰۰ را به X670E (Extreme) و استاندارد X670 و B650 تقسیم بندی میکند. مادربرد X670E با پشتیبانی کامل از اسلات PCIe 5.0 عرضه میشود، در حالی که X670 و B650 در سطوح مختلف پشتیبانی از PCIe 5.0 یا 4.0 PCIe عرضه خواهند شد.
AMD همچنین فاش کرد که سوکت AM5 حداکثر ۱۷۰ وات توان پشتیبانی دارد، که برای مدلهایی با تعداد هسته بالا مفید خواهد بود. گرافیک RDNA 2 نیز از چهار خروجی نمایشگر از جمله رابط HDMI 2.1 و DisplayPort 2 پشتیبانی میکند.
پردازندههای سری Raphael ایامدی
بزرگترین خبر برای تراشههای ۵ نانومتری با معماری Zen 4، بهبود ۱۵ درصدی یا بهتر در عملکرد تک رشتهای نسبت به پردازندههای نسل قبلی Ryzen 5000 با معماری Zen 3 است. AMD میگوید که این بهبود عملکرد تاثیر، ترکیبی از دستورالعملها در هر چرخه (IPC) و بهبود فرکانس است، اما اینکه هر عامل چند درصد در آن نقش دارد را در آینده به اشتراک میگذارد.
- IPC یا دستورالعملهای در هر چرخه (کوتاه شده Instructions Per Cycle) یکی از جنبههای عملکرد پردازنده است که میانگین تعداد دستورالعملهای اجرا شده در هر چرخه است و میتواند نشانگر خوبی برای کارایی معماری یک پردازنده باشد.
AMD همچنین میگوید فرکانس تراشهها به طور قابل توجهی بیشتر از فرکانس اوج ۵ گیگاهرتز خواهد بود و حتی یک مدل ۱۶ هستهای با فرکانس ۵.۵ گیگاهرتز را به نمایش گذاشت. با این حال، با اخطار استاندارد همراه خواهد بود به این دلیل که این فرکانس فقط برای یک هسته منفرد در طول یک حجم کاری سبک و انفجاری اعمال میشود. همانطور که در پردازندههای Zen 2 و Zen 3 دیدهایم.
این بدان معناست که بهبود عملکرد ۱۵% تنها بر اساس پیشرفتهای IPC نیست. اما بهبود عملکرد تک رشتهای به طور کل، عملکرد را در سراسر صفحه افزایش میدهد، زیرا با افزایش حجم کار در هستهها تقویت میشود. به همین منظور، AMD حداکثر توان ارائه یا PPT سوکت AM5 را که در تراشههای Ryzen 7000 وجود دارد تا ۱۷۰ وات افزایش میدهد، که ۲۸ وات بیشتر از حداکثر توان ۱۴۲ واتی در سوکت AM4 نسل قبلی است.
- PPT (کوتاه شده Package Power Tracking) آستانه توان مجازی است که به سوکت تحویل داده میشود.
اگر AMD به استفاده استاندارد خود از PPT x ۱.۳۵x = TDP پایبند باشد، به این معنی است که ما شاهد خروجی تراشههای سوکت AM5 با ۱۲۵ وات TDP خواهیم بود. در ادامه کمی بیشتر به مقایسه عملکرد خواهیم پرداخت، اما به نظر میرسد که شاهد رقابت نزدیکتر از حد انتظار بین Ryzen 7000 و تراشههای Alder و Raptor Lake اینتل (Intel) باشیم.
- TDP یا توان طراحی حرارتی (کوتاه شده Thermal Design Power) که گاهی اوقات نقطه طراحی حرارتی نیز نامیده میشود، حداکثر مقدار گرمای تولید شده توسط یک تراشه یا قطعهی کامپیوتری است، که سیستم خنککننده به گونهای طراحی شده است که تحت هر بار حجم کاری آن را از بین ببرد.
پردازندههای Ryzen 7000 با دستورالعملهای توسعه یافته برای شتاب هوش مصنوعی (AI) عرضه میشوند، اما AMD هنوز جزئیات آن را به اشتراک نمیگذارد. با این حال، ما از هک گیگابایت میدانیم که Zen 4 از دستورالعملهای AVX-512 پشتیبانی میکند، بنابراین این دستورالعملها احتمالاً دستورالعملهای بی نام هستند. اگر اینگونه باشد، تراشههای اینتل نقطه ضعفی نسبت به تراشههای AMD خواهند داشت، زیرا آنها عملکرد AVX-512 را به دلیل معماری ترکیبی غیرفعال کردهاند.
- AVX-512 کوتاه شده (Advanced Vector Extensions 512) مجموعهای از دستورالعملهای جدید است که عملکرد را برای بارهای کاری و استفادههایی مانند شبیه سازیهای علمی، تجزیه و تحلیل مالی، هوش مصنوعی (AI) سرعت میبخشد. و توسط اینتل در جولای ۲۰۱۳ پیشنهاد شد.
AMD همچنین حافظه نهان L2 را به ازای هر هسته دو برابر کرده و به ۱ مگابایت در معماری Zen 4 رسانده است که به هستههای اجرایی، حافظه نزدیکتری برای بار کاری میدهد. با این حال، در تراشههای اینتل ما شاهد بزرگتر بودن حافظههای نهان L2 بودهایم که از حجم کاری، مرکز داده بهره میبردند.
بزرگتر بودن حافظه پنهان L2 به طور کلی دسترسیهای حافظه پنهان L3 را کاهش میدهد (در این مورد از نظر تئوری تا ۴۰٪ کاهش میدهد)، بنابراین مقیاس پذیری و عملکرد بهتری را در بارهای کاری تمام هستهها امکان پذیر میکند. این احتمال وجود دارد که ظرفیت افزایش یافته حافظه L2 با معماری Zen 4 برای تراشههای سرور EPYC Genoa نسبت به اکثر برنامههای رایانههای شخصی دسکتاپ سود بیشتری داشته باشد.
در اینجا میتوانیم نمودار بلوکی تراشه و نمای نزدیک از تراشه Ryzen 7000 را از سخنرانی اصلی ببینیم. این تراشه دارای دو چیپست هستهای ۵ نانومتری است که هر کدام دارای هشت هسته هستند.
AMD میگوید اینها بر اساس نسخه بهینه سازی شده فناوری پردازش ۵ نانومتری TSMC (شرکت صنایع نیمهرسانای تایوان) هستند که احتمالاً به N5 اشاره دارد و بسیار نزدیکتر از آنچه که در چیپستهای هسته Ryzen دیدهایم، قرار گرفتهاند.
علاوه بر این، تصاویر واقعی چیزی را نشان میدهند که به نظر میرسد یک شیار بین دو تراشه هستهای است که احتمالاً سطح یکنواخت را در بالای دو قالب حفظ میکند. همچنین ممکن است که این جهت گیری نزدیک به دلیل نوعی اتصال بسته بندی شده پیشرفته بین دو تراشه باشد یعنی ممکن است CoWoS-R که یکی از اعضای خانواده بسته بندی پیشرفته CoWoS است باشد، اما بعید به نظر میرسد. البته AMD قبلاً هم ما را شگفت زده کرده است در نتیجه باید صبر کرد تا معلوم شود.
دای ورودی/خروجی با فرآیند ۶ نانومتری عرضه میشود و کنترل کنندههای حافظه PCIe 5.0 و DDR5 را به همراه موتور گرافیکی RDNA 2، در خود جای داده است. دای ورودی/خروجی ۶ نانومتری جدید همچنین دارای معماری کم مصرف بر اساس ویژگیهای برگرفته از تراشههای Ryzen 6000 AMD است، بنابراین ویژگیهای مدیریت مصرف انرژی پایین و پالت گستردهای از حالتهای کم مصرف را افزایش داده است.
تراشههای Ryzen 7000 تا ۲۴ خط رابط PCIe 5.0 را مستقیماً از سوکت پشتیبانی میکنند، اگرچه شرکت فرکانسهای حافظه را فاش نکرده است، یادداشتهای آزمایشی شامل یک معیار با تراشه ۱۶ هستهای است که DDR5-6000 CL30 را اجرا میکند. مشخص نیست که آیا اینها فرکانسها یا مقادیر XMP/overclock هستند (AMD تمایل دارد از پروفایلهای XMP برای معیارهای خود استفاده کند).
AMD اخیراً اعلام کرده است که انتظار دارد DDR5 قابلیت اورکلاک استثنایی داشته باشد که باعث میشود کنترلرهای حافظه به طور چشمگیری فوقالعاده به نظر برسند. حق اختراع یا حق انحصاری تازه ثبت شده نیز به یکی از ویژگیهای احتمالی اورکلاک خودکار حافظه در آینده اشاره میکند.
AMD مشخصات پردازنده گرافیکی یکپارچه خود را به اشتراک نگذاشته است، اما در بنچمارک (Benchmark) اخیر شاهد عملکرد این iGPU بین ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ مگاهرتز بودهایم. موتور RDNA 2 از چهار خروجی نمایشگر از جمله پورت DisplayPort 2 و HDMI 2.1 پشتیبانی میکند. همه تراشههای Ryzen 7000 از نوعی گرافیک پشتیبانی میکنند، بنابراین به نظر نمیرسد در حال حاضر گزینههای بدون گرافیک مانند سری F اینتل وجود داشته باشد.
موتور یکپارچه RDNA 2 به رفع یکی از ضعفهای کلیدی AMD در بازار OEM (تولید کننده اصلی تجهیزات) کمک میکند، البته اینگونه نیست که برای علاقهمندان به عیبیابی یا کسانی که فقط به صفحه نمایش ساده نیاز دارند، مفید نباشد.
جالب به نظر میرسد، که دای جدید ورودی/خروجی تقریباً مساحتی مشابه دای ورودی/خروجی ۱۲ نانومتری نسل قبلی دارد. با این حال، دای ۶ نانومتری به مراتب تراکم پذیرتر از قالب ۱۲ نانومتری GlobalFoundries است و ترانزیستورهای بسیار بیشتری دارد.
نزدیکی iGPU به کنترل کنندههای DDR5 که روی دای قرار دارند، باید پهنای باند زیادی را از حافظه اصلی فراهم کند، اگرچه باید منتظر بمانیم تا بفهمیم موتور گرافیکی چند هسته دارد. به نظر میرسد موتور iGPU فقط برای قابلیتهای اصلی صفحه نمایش است، بنابراین نباید انتظار عملکرد معنی داری را در بازی از آن داشته باشیم.
بسته Ryzen 7000 به نظر میرسد که با مجموعه کاملی از خازنهای پراکنده در سراسر PCB (برد مدار چاپی) شلوغ باشد. این امر نیاز به خازنهایی را که در سوکت قرار دارند، مانند آرایههای بزرگی از خازنهایی که در میان پدهای LGA، در پردازندههای اینتل پخش هستند، از بین میبرد.
چیدمان خازن رایزن نیاز به پخش کننده حرارتی با ظاهری عالی دارد اگرچه ممکن است تمیز کردن آن دشوار باشد. با این حال، احتمال اضافه کردن دای سوم به تراشه AMD را نیز از بین میبرد، به این معنی که این تراشهها احتمالاً مانند سریهای Ryzen 5000 نسل قبلی، دارای ۱۶ هسته و ۳۲ رشته خواهند بود. AMD به ما گفته است که AM5 یک سوکت با عمر طولانی مشابه با AM4 خواهد بود، بنابراین ممکن است در آینده شاهد تعداد هستههای بالاتری در این سوکت باشیم.
دموهای AMD، عملکرد و فرموله کردن
AMD پیش تولید تراشه ۱۶ هستهای Ryzen 7000 را به نمایش گذاشت که بازی Ghostwire: Tokyo را اجرا میکرد، تراشه تا فرکانس باورنکردنی ۵.۵۶ گیگاهرتز بالا رفت. فرکانس ۵.۵ گیگاهرتز با فرکانس Core i9-12900KS اینتل مطابقت دارد. طبیعتاً این فرکانس با اخطارهایی همراه است، AMD گفته تضمین میکند که تراشههایش میتوانند به حداکثر فرکانس در یک هسته برسند و این تراشه پیش تولید، ممکن است با مشخصات ۵.۵ گیگاهرتز به بازار نیاید.
AMD همچنین تراشه ۱۶ هستهای Ryzen 7000 با ۳۲ رشته را در برابر ۱۶ هستهای ۲۴ رشتهای Core i9-12900K در یک رندر Blender به نمایش گذاشت. پردازنده Ryzen 7000 رندر تراشه Ryzen 7000 را در ۲۰۴ ثانیه کامل کرد که ۳۱٪ زمان کمتری نسبت به زمان ۲۹۷ ثانیه 12900K سپری کرد.
Blender از AVX-512 پشتیبانی میکند، اگرچه مطمئن نیستیم که چیپهای دسکتاپ Ryzen 7000 با این ویژگی فعال شوند، اما میدانیم که ریز معماری Zen 4 دستورالعملها را پشتیبانی میکند. این امر میتواند به برتری AMD نسبت به اینتل در این معیار کمک کند.
در واقع یک اتفاق عجیب خواهد بود زیرا اینتل پیشگام قدرتمند AVX-512 بود، اما به دلیل پیچیدگیهای مربوط به زمان بندی صحیح، کار بر روی هستهها در معماری هیبریدی x86، آن در تراشههای Alder Lake غیرفعال کرد.
علاوه بر این، ما میدانیم که فرآیند ۵ نانومتری باید نسبت به فرآیند ۷ نانومتری از نظر مصرف انرژی کارآمدتر باشد، اما ممکن است ۱۷۰ وات بیشتر ارائه شده توسط سوکت AM5 بتواند به بهبود عملکرد تمام هستهها کمک کند، به ویژه در هنگام کار با AVX.
محدودیت ۱۴۲ وات PPT عملکرد ۱۲ و ۱۶ هستهای رایزن 5900X و 5950X را در طول بارهای کاری تمام هستهای با مشکل مواجه کرد. AMD تایید نکرده است که Ryzen 7000 میتواند از قدرت اضافی استفاده کند یا نه.
دیدن مقایسههای عملکرد چند رشتهای در طیف گستردهتری از معیارها جالب خواهد بود. با این حال، ما همچنان باید به خاطر داشته باشیم که Raptor Lake با چهار هسته الکترونیکی بیشتر و نرخ کلاک بالاتر از 12900K عرضه خواهد شد، بنابراین ما انتظار داریم که رقابت در کار رشتهای بسیار نزدیکتری از آنچه در اینجا میبینیم داشته باشیم.
AMD همچنین ۱۵% بهبود عملکرد تک رشتهای Ryzen 7000 را با قرار دادن، پیش تولید یک پردازنده بی نام ۱۶ هستهای Ryzen 7000 با معماری Zen 4 که احتمالاً پرچمدار است همراه با حافظه DDR5-6000، در برابر Ryzen 9 5950X با ۱۶ هسته و حافظه DDR4-3600 در تست تک رشتهای Cinebench R23 اندازه گیری کرد. متأسفانه، AMD هیچ معیار خاصی را به اشتراک نمیگذارد، اما این به ما یک ایده اولیه از نحوه عملکرد این تراشهها در برابر Alder Lake اینتل در این بنچمارک خاص میدهد.
دادههای آزمایشی وجود دارد که به ما میگوید تراشههای Alder Lake اینتل در بنچمارک تک رشتهای Cinebench R23 پیشتاز بوده است و همچنین در عملکرد تک رشتهای در مقابل تراشههای Ryzen 5000 AMD برتری داشته است. در زیر ما این موضوع را با پرچمدار Alder Lake Core i9-12900K در برابر Ryzen 9 5950X خلاصه کردهایم.
سخت افزار | Cinebench R23 تک رشتهای (% - CB Marks) | به طور کلی تک رشتهای Geomean |
Core i9-12900K DDR5 با ۵.۲ گیگاهرتز | ۱۰۰% (۱۹۶۸) | ۱۰۰% |
Ryzen 9 5950X DDR4 با ۴.۹ گیگاهرتز | ۸۳.۹% (۱۶۵۲) | ۸۴.۹% |
طبق آزمایشات، Core i9-12900K تقریباً ۱۶٪ سریعتر از Ryzen 9 5950X در بنچمارک Cinbench R23 است و AMD ادعا میکند مدل ۱۶ هستهای Ryzen 7000 از سری 5950X تقریباً ۱۵٪ سریعتر است. این بدان معناست که تراشههای Zen 4 احتمالاً در این معیار با Alder Lake اینتل برابری خواهند کرد.
Raptor Lake اینتل با همان معماری Golden Cove برای هستههای عملکردی خود (P-cores) عرضه خواهد شد که در Alder Lake دیدیم، اما ما انتظار داریم که اینتل برای افزایش عملکرد، نرخ کلاک را افزایش دهد. به این ترتیب، ما میتوانیم انتظار نبردی برای برتری در تک رشتهای را بین Ryzen 7000 و Raptor Lake داشته باشیم.
- نرخ کلاک (clock rates) فرکانسی است که یک CPU در آن کار میکند. این نرخ برحسب سیکل در ثانیه اندازه گیری میشود و برحسب هرتز است. سرعت کلاک بالاتر لزوما به معنای پردازنده سریعتر نیست و عوامل دیگری نیز در این مورد نقش دارند.
مشاهده سرعت ۵.۵۲ گیگاهرتز TSMC در حین نمایش بازی، چشمگیر بود. اما AMD اعلام نکرده است که چه درصدی از افزایش ۱۵ درصدی تک رشتهای از فرکانس یا IPC میآید. اگر AMD در طول تست Cinebench R23 خود که در بالا به آن پرداختیم، تراشه با فرکانس ۵.۵ گیگاهرتز کار کند، میتوانیم به دنبال افزایش نسبتاً کم IPC تک رقمی نسبت به Zen 3 باشیم که در معماریهای جدید AMD دیدهایم.
- ۲۰۱۷: Zen 1 — +۵۲% IPC
- ۲۰۱۹: Zen 2 — +۱۶% IPC
- ۲۰۲۰: Zen 3 — +۱۹% IPC
- ۲۰۲۲: Zen 4 — ?
این میتواند به معنای کاهش قابل توجه افزایش IPC در مقایسه با نسلهای قبلی پردازندههای Ryzen باشد. با این حال، باید به خاطر داشته باشیم که تعداد بیشماری از ملاحظات دیگر، از جمله مدیریت انرژی و تقویت چند هستهای، بر عملکرد کلی نیز به شدت تأثیر میگذارند.
علاوه بر این، برای AMD بیسابقه نیست که با رسیدن به سیلیکون نهایی (مانند اندازه گیری های IPC در Zen 1) اعداد عملکرد بالاتر را اعلام کند. به عبارت دیگر، برای داشتن دید واضحتری از عملکرد، باید کمی بیشتر منتظر بمانیم. مثل همیشه، تا زمانی که تراشهها را در سوکت روی بستر آزمایشی خود قرار ندهیم دقیقا متوجه نخواهیم شد.
مادربردهای X670E Extreme ،X670 و B650
سوکت AM4 ایامدی به مدت پنج سال در پنج نسل CPU، چهار معماری، چهار گره پردازش، بیش از ۱۲۵ پردازنده و بیش از ۵۰۰ طرح مادربرد فعال بوده است، بنابراین وقت آن رسیده است که سری جدید مادربردها را داشته باشیم.
پردازندههای رافائل (Raphael) در سوکت AM5 جدید قرار میگیرند که از هر دو رابط PCIe 5.0 و DDR5 پشتیبانی میکند و در بخش اتصال با Alder Lake مطابقت دارد. این سوکت جدید حرکت بزرگی را برای AMD نشان میدهد.
این شرکت از سوکتهای AM4 با عمر طولانی با طرح بندی PGA (کوتاه شده Pin Grid Array) به طرح بندی LGA (کوتاه شده Land Grid Array) میرود. با وجود رابط کاملاً متفاوت در سوکت LGA1718 (دارای ۱۷۱۸ پین)، سوکت AM5 همچنان از خنک کنندههای AM4 پشتیبانی میکند.
مادربردهای سوکت AM5 حداکثر ۲۴ خط PCIe 5.0 را ارائه میدهند. این چیپست همچنین از ۱۴ پورت USB SuperSpeed تا ۲۰ گیگابیت بر ثانیه و Type-C به همراه پشتیبانی از Wi-Fi 6E با DBS و بلوتوث LE 5.2 پشتیبانی میکند. AMD مشخص نکرده است، اما پشتیبانی از Wi-Fi 6E احتمالاً به عنوان یک تراشه مجزا از ابتکار این شرکت با MediaTek است.
چیپست X670E (Extreme) از PCIe 5.0 برای دو اسلات گرافیکی و یک پورت M.2 NVMe SSD پشتیبانی میکند. این چیپست برای مادربردهایی طراحی شده است که هدف آنها اورکلاک پذیری شدید است و یک ردیف جدید بالاتر از خط تولید استاندارد AMD ایجاد میکند.
چیپست X670 مادربردهای سطح بالا «استاندارد» را تامین میکند و در مدلهای مختلف با پشتیبانی از PCIe متفاوت عرضه میشود. پورت M.2 از رابط PCIe 5.0 پشتیبانی میکند، اما اولین اسلات گرافیکی میتواند از حداکثر PCIe 4.0 یا PCIe 5.0 پشتیبانی کند که بسته به مادربرد متفاوت است. این زیرمجموعه ارزانتر از مادربردهای X670 با رابط PCIe 4.0 را ارائه میدهد.
چیپست B650 از PCIe 5.0 برای یک پورت NVMe پشتیبانی میکند، اما تنها از PCIe 4.0 برای اسلات گرافیکی پشتیبانی میکند. این چیپست همچنین از اورکلاک پشتیبانی میکند، اما طبق معمول، به اندازه بردهای گران قیمتتر، ویژگیهای قویتری پیدا نخواهید کرد.
مادربردهای سوکت AM5 تا چهار خروجی نمایشگر را از طریق HDMI 2.1 ،Displayport 1.4 Fixed Rate Link (FRL) و High Bit Rate 3 (HBR3) پشتیبانی میکنند که توسط موتور گرافیکی RDNA 2 روی دای ۶ نانومتری ورودی/خروجی در پردازنده Ryzen 7000 پشتیبانی میشود.
AMD پنج مورد از مادربردهای پرچمدار آینده X670E را با پیشنهادات ایسوس (ASUS)، گیگابایت (Gigabyte)، ایاس راک (ASRock)، اماسآی (MSI)، و بایوستار (Biostar) به نمایش گذاشت. اکنون میتوانید برگههای مشخصات این بردها را در وب سایتهای مربوطه پیدا کنید. AMD همچنین تایید کرد که تراشههای Ryzen 7000 دارای زیرساخت قدرت SVI3 هستند که از فازهای برق بیشتری در مادربرد پشتیبانی میکند و پاسخ ولتاژ سریعتری را ممکن میسازد.
در همین حال، پلتفرم X670E از دو مورد از تراشههای ASMedia استفاده میکند، که عملا گزینههای اتصال را دو برابر میکند. این چیپستها بهصورت زنجیرهای به هم متصل میشوند. این برخلاف رویکرد AMD با مادربردهای سری ۵۰۰ فعلی است که از تراشههای مختلف برای مادربردهای سری X و B استفاده میکنند. بدیهی است که رویکرد جدید مزایای هزینه و انعطافپذیری طراحی را ارائه میکند.
کلام آخر
در نهایت، AMD تایید کرده است که سوکت AM5 فقط از حافظه DDR5 پشتیبانی میکند. این شرکت میگوید که DDR5 عملکرد اضافی را برای توجیه هزینه ارائه میدهد، اما ما باید قیمت را از نزدیک تماشا کنیم.
همانطور که گزارش دادهایم، قیمت DDR5 بسیار گران است، اما Micron انتظار دارد عرضه PMIC/VRM در نیمه دوم سال ۲۰۲۲ افزایش یابد، بنابراین میتوانیم شاهد بهبود وضعیت با عرضه پردازندههای Zen 4 Ryzen 7000 AMD به بازار باشیم.
با این حال، مدارهای قدرت پیچیدهتر و طراحی DDR5 به این معنی است که این ماژولها نسبت به DDR4 برتری خواهند داشت. DDR5 همچنین دارای مکانیسمهای داخلی ECC برای دادهها در حالت استراحت است که برای ارائه ظرفیت حافظه مشابه DDR4 به قالبهای اضافی نیاز دارد.
تراشههای ۵ نانومتری Zen 4 Raphael Ryzen 7000 و چیپستهای سری ۶۰۰ همراه آن در پاییز ۲۰۲۲ وارد بازار خواهند شد، بنابراین نیازی نیست مدت زیادی منتظر بمانیم.
منبع: Tom's Hardware
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.