«میخواهیم رویه ورزشهای الکترونیک ایران را تغییر دهیم»
[vc_row][vc_column width="1/2"][vc_empty_space height="50px"][vc_single_image image="28917" img_size="large" style="vc_box_shadow_3d" onclick="link_image"][/vc_column][vc_column width="1/2"][vc_column_text]با بزرگ شدن جامعه گیمینگ ایران و به محبوبیت رسیدن استریمرها، پلتفرمهای بسیاری ایجاد شدند تا به کمک آنها وضعیت مسابقات آنلاین و حتی استریم بازیها بهتر شود. ...
با بزرگ شدن جامعه گیمینگ ایران و به محبوبیت رسیدن استریمرها، پلتفرمهای بسیاری ایجاد شدند تا به کمک آنها وضعیت مسابقات آنلاین و حتی استریم بازیها بهتر شود. یکی از این پلتفرمها که چند وقتی هست پا به عرصه گذاشته و سعی در بهبود اوضاع دارد، بازیچی است. بازیچی خود را اینگونه تعریف میکند: مرجع تخصصی تولید محتوا، بررسی و پوشش فضای ورزشهای الکترونیک که در برگزاری، داوری و گزارش مسابقات مختلف نیز دست دارد.
در الکامپ امسال فرصتی شد که با مهدی پورداد، مدیر عامل بازیچی صحبت کنم و در مورد این پلتفرم و فعالیتهایش سوال کنم. خود پورداد از عجیب بودن قصه بازیچی میگفت. به گفته او: «بازیچی با روشهای مختلف و پس از کلی آزمون خطا حالا به چیز جدیدی تبدیل شده که بخشی از آن محصول و بخش دیگرش رسانه است. اما اگر کلی بخواهم بگویم، بازیچی یعنی همه چیز درباره بازیهای آنلاین. بازیچی کارش را با این اساس که قرار است یک رسانه در حوزه بازیهای آنلاین باشد شروع کرد اما حالا دو محصول خیلی جدی دارد که یکی از آنها پلتفرم برگزاری مسابقات است و دیگری سرویس ریاستریم غول.»
صحبت از سرویس ریاستریم غول شد و در موردش از پورداد سوال کردم. «غول چیزی است که نمونهاش در ایران دیده نمیشود. غول یک پلتفرم واسط است که به شما کمک میکند که به صورت همزمان استریمتان را روی چند پلتفرم اجرا کنید. در حالت عادی شما فقط برای یک جا میتوانید RTMP ارسال کنید ولی به لطف پلتفرم غول، ما اطلاعات شما را دریافت میکنیم و استریمتان را برای چند پلتفرم دیگر هم میفرستیم. با استفاده از این سرویس دیگر مشکل پینگ برای استریمرهایی که میخواهند همزمان روی چند پلتفرم مختلف استریم کنند برطرف میشود.»
البته غول فراتر از این حرفها بود. این طور که من از صحبتهای پورداد برداشت کردم ایده آوردن چنین پلتفرمی فقط برای بهبود کیفیت استریم نیست و بازیچی میخواهد با استفاده از این سرویس شکل و نحوه درآمدزایی آن را نیز تغییر و بهبود دهد. «هدف ما از معرفی پلتفرم غول این بود که ابزاری برای کسب در آمد و ارائه خدمات در اختیار استریمرها بگذاریم. همین حالا سیستم دونیشن روی غول فعال شده و میخواهیم در آینده نه چندان دور سیستم اشتراک یا به اصطلاح سابسکریبشن ماهانه را به این سرویس اضافه کنیم. علاوه بر اینها، به فکر اضافه کردن تبلیغ روی استریمها هستیم تا کسانی که در این حوزه فعلاند راههای بیشتری برای درآمدزایی داشته باشند.»
با این حال، بازیچی برای نمایش این تبلیغات راه متفاوتتری را به جای استفاده از روشهای معمول در پیش گرفته. این خود بازیچی است که تبلیغات را دریافت میکند و مجوز استفاده از این تبلیغات را در اختیار استریمرهایی میگذارد که از پلتفرم غول برای استریم استفاده میکنند. البته بیشتر درآمد حاصل از این تبلیغات قرار است به استریمرها پرداخته شود و بازیچی سهم اندکی از آن را برای خود بر میدارد.
«از آنجایی که با رایکا اد در ارتباطیم این ایده به ذهنمان رسیده که راهی برای کسب درآمد از طریق تبلیغات برای استریمرها پیدا کنیم. ما میخواهیم پلتفرمی درست کنیم که بتوان با آن کاری کرد کسانی که استریم نگاه میکنند تبلیغات را ببینند. متاسفانه تبلیغات که در استریمها دیده میشوند، کلیک خور نیستند و نمیتوان آنها را تِرَک یا بررسی کرد. اما با این سیستم جدیدی که پیش گرفتهایم، میخواهیم کاری کنیم که استریمرها تبلیغات را از ما بگیرند و به صورت یک لینک در استریمرهایشان قرار دهند. این یعنی ارائه و هدایت پخش تبلیغات بر عهده ماست و میتوانیم درآمدی به ازای نمایش بر اساس ساعت داشته باشیم. تقریبا بیشتر درآمد حاصل از این تبلیغات به استریمرها میرسد و یک درصد کمی از آن را بازیچی برمیدارد.»
بعد از صحبتهایی که در مورد مسائل مالی و تبلیغات شد، بالاخره نوبت به موضوعی رسید که اصلا برای فهم بهتر آن به سراغ غرفه بازیچی رفته بودم؛ برگزاری رویداد و مسابقات در حوزه ورزشهای الکتروینیک. «در بازیچی یک پلتفرم برگزاری مسابقه راهاندازی کردیم و سعی داریم با آن، سیستم برگزاری مسابقات و در مراتب بالاتر ورزشهای الکترونیکی ایران را تغییر دهیم. برای این کار، قبل از اینکه بخواهیم چنین طرحی را پیاده سازی کنیم چند رویداد و مسابقه را مدیریت کردیم. انجام چنین کاری باعث شد تا جامعه مخاطبمان را پیدا کنیم، با چالشهای این کار آشنا شویم و فهمیدیم دقیقا چه چیزهایی میتوانند این حوزه را جذابتر کنند. اما در نهایت هدف این بود که بین تمام افراد فعال در این حوزه، سرویس متفاوتتری ارائه کنیم.»
در مورد این سرویسهای متفاوت پرسیدم و پورداد اینطور جواب داد: «اول از همه سعی کردیم رنکینگ ثابت داشته باشیم. یعنی یک بازیکن در مسابقهای شرکت میکند در آن اول میشود. در ادامه همان فرد به سراغ رویداد دیگری میرود و در آن مقام دوم را از آن خود میکند. ما برای مقام هر فرد در این رویدادها امتیازی در نظر میگیریم که بسته به شرایط و اهمیتشان ضریب متفاوتی دارند. این امتیازات در نهایت با یکدیگر جمع میشوند و رتبه او را در رنکینگ ثابت پلتفرم ما مشخص میکنند.
این روشی است که میخواهیم با آن به نوعی بر مشکلاتی چون تحریم و عدم دسترسی به لیدربوردهای جهانی غلبه کنیم و به هر بازیکن دلیلی برای پیشرفت بدهیم. فکر میکنم این رنکینگ ثابتی که برایتان در موردش گفتم میتواند نقطه عطفی در صنعت گیم ایران بشود. به هر حال چنین چیزی تا حالا در ایران نبوده و جای خالی آن حس میشده. اما از بحث رنکینگ که بگذرم، میرسیم به بحث داوری و گزارشگری. به دنبال راهی هستیم که داورها و افرادی که در گزارشگری مسابقات آنلاین خبره هستند هم بتوانند از طریق ما کسب درآمد کنند.»
پورداد در ادامه گفت: «با شروع و استارت خوردن هر رویداد، افراد میتوانند برای گزارش یا داوری مسابقات نیز ثبت نام کنند. به داورها و گزارشگرها هم بر اساس تجربیات و کیفیت کارشان در مسابقات مختلف رتبه میدهیم که این مستقیما روی درآمد آنها از هر رویداد تاثیر میگذارد. فقط کافیست کسانی که علاقه به چنین کاری دارند وارد سایت ما شوند و خودشان را به عنوان گزارشگر یا داور معرفی کنند. این یکی دیگر از چیزهایی است که ما را از دیگران متمایز میکند.»
همه اینها جالب به نظر میرسیدند اما در آخر مصاحبهام میخواستم ببینم مدیر عامل بازیچی آینده آن را چطور میبیند. پاسخ پورداد جالب بود: «آینده بازیچی همین الان قابل دیدن است اما در خارج از ایران. اگر همه چیز درست پیش برود تازه میتوانیم به چیزی برسیم که سالها پیش فعالان این حوزه در خارج از ایران به آن رسیدهاند. ما فقط تلاشمان بر این است که مسیر حرکت این افراد را مورد بررسی قرار دهیم، اشتباهات آنها را از قدمهای بعدی خود حذف کنیم و در زمان کمتری به هدف نهایی خود برسیم.»
مصاحبه ما با مهدی پورداد همین جا به پایان رسید و فرصت نشد که در مورد فعالیتهای دیگری که تیم بازیچی در حال پیش بردن آنهاست سوال کنم. بخش رسانهای بازیچی که همچنان به فعالیت جدی خودش ادامه میدهد، یکی از مسائلی بود که از قلم افتاد و فرصت نشد به آن بپردازیم. آنها یک سری برنامه ویدیوی دارند که هر کدامشان گوشه خاصی از دنیای بازیهای آنلاین و مسابقات ورزشهای الکترونیکی را پوشش میدهند. کاملا مشخص است که بازیچی سعی در تغییر رویه ورزشهای الکترونیکی ایران دارد و در راستای رسیدن به این هدف در حال حرکت است اما باید دید که آنها میتوانند در نهایت به چنین چیزی برسند یا نه؟
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
1.بازیچی جان الان استریمر با پلتفرم غول همزمان کجا استریمش رو منتشر کنه؟ اگر شرایط همین باشه که آپارات هست فقط. توییچ و غیره هم برای ما ایرانی ها کاربرد نداره. شاید بگی نه فلانو به همان که هستند کسانی که اونور برای توییچ هم خرج میکنن ولی اینقدر جامعه کوچیکه که باید استریمر خرج خودش رو با کار دیگه ای دربیاره. البته اگر نمونه استریمر رو با دراوردن شرت وادا ادوار اشتباه نگیریم و مخاطب هاشون رو یکی نکینیم.
2. مصاحبه کننده عزیز و خانواده جیاتو لطفا یه مقدار وابستگیتون به بازار رو کم کنید تا بفهمید کار خوب یعنی چی. اونور مصاحبتون با رئیس اسیاتک بود نمیدونم دقیقا، که فقط مصاحبه کننده خواست بگه اره ما هم مصاحبه داریم اونم یه بحث خوبو ترند. اینم از این... طبیعتا انتظار بررسی و موشکافی بیزینس پلن طرفو نداریم ولی یه جوابی که طرف میدرو بفهمید و یا کاملش کنید یا ردش کنید یا درست قبولش کنید. معلومه این استارت اپ های ما هنوز نفهمیدن بازار و مخاطب چی میخواد. البته برای بودن و کسب تجربه شکست خیلی خوبهو اینده خوبی داره.