از یاد رفتگان؛ کلیف بلزینسکی کجاست و آیا برای همیشه از دنیای ویدئوگیم خداحافظی کرده؟
در قسمت قبلی سری مقالات از یاد رفتگان درمورد تغییرات صحبت کردیم و به سراغ یکی از کارگردانان افسانهای رفتیم. در ادامه این سری از مقالات و در قسمت جدید به دنبال کارگردان یا بهتر ...
در قسمت قبلی سری مقالات از یاد رفتگان درمورد تغییرات صحبت کردیم و به سراغ یکی از کارگردانان افسانهای رفتیم. در ادامه این سری از مقالات و در قسمت جدید به دنبال کارگردان یا بهتر بگوییم بازیساز بزرگ دیگری رفتیم. شخصی که علیرغم پرکار بودنش در بازه سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۱ و البته دهه ۹۰ دیگر آنچنان پرکار و پررنگ دیده نشده. در جدیدترین قسمت از یاد رفتگان به سراغ کلیف بلزینسکی خالق Gears of War رفتهایم تا نگاهی به آثار او داشته باشیم و ببینیم آیا ممکن است دوباره شاهد حضور او باشیم یا نه. در ادامه با ویجیاتو همراه باشید.
تولد زمستانی و رویای سوپر استار شدن در دنیای ویدئوگیم
در زمستان سال ۱۹۷۵ و دو روز پیش از روز معروف ولنتاین یکی از کارگردانان خلاق دنیای ویدئوگیم با نام کلیف بلزینسکی چشم به جهان گشود. سالها بعد او با حضور در موقعیت طراح بازی و کارگردانی هنری و در همکاری با اپیک گیمز توانست حسابی خوش بدرخشد. اما نکته جالبتر اینجاست که همکاری با اپیک گیمز اولین قدم حرفهای کلیفی بی نبود. گفتیم کلیفی بی، در همین ابتدا باید بگوییم کلیف بلزینسکی در دوران کودکی و نوجوانی بسیار خجالتی و گوشهگیر بود. به همین دلیل دیگر بچههای مدرسه این لقب را به نشانه تمسخر روی او گذاشتند اما به مرور زمان این لقب بخشی از هویت او شد و باتوجه به اقدامات درخشان کلیف به یک امضا برای او تبدیل شد. کلیف اولین اثرش را زمانی که تنها ۱۱ سال سن داشت خلق کرد. دو سال پس از این ماجرا و در سن ۱۳ سالگی کلیف موفق شد تا امتیاز ۹۹۹۹۹۵۰ را در بازی Super Mario Bros بدست آورد. کسب این امتیاز خارقالعاده سبب شد تا در اولین نسخه از مجله Nintendo Power نام کلیف بلزینسکی ذکر شود و مصاحبهای هم با او در این مجله صورت بگیرد. اما چه شد که او به تیم سویینی و اپیک گیمز رسید؟
پس از تجربه طراحی بازی کلیف در یازده سالگی او تصمیم گرفت تا ساخت بازی دیگری را در سن ۱۵ سالگیش کلید بزند. سنی که او پدرش را در آن از دست داد. ساخت بازی آغاز شد و درنهایت دومین اثر او بعد از تقریبا دو سال آماده انتشار شد. زمانی که کلیف تنها ۱۷ سال سن داشت و در مقطع دبیرستان بود موفق شد با ثبت برند خودش بازیش را با نام The Palace of Deceit منتشر نماید. این بازی با استفاده از ویژوال بیسیک نوشته شد و برای پلتفرمهای ویندوز 3 و MS-DOS در ژانر ماجراجویی منتشر گردید.
کلیف بلزینسکی اما نگاهی متفاوت به اثرش داشت. او نمیخواست تنها یک بازی ساده بسازد که بعد از مدتی به دست فراموشی سپرده شود و مردم تنها از آن به عنوان یک بازی ساخته شده توسط یک پسر ۱۷ ساله یاد کنند. همین مسئله هم سبب شد تا یک نسخه کپی از آن را برای تیم سویینی مدیر اپیک گیمز بفرستد. تیم سویینی هم که از تجربه این بازی شگفتزده شده بود به خلاقیت کلیفی بی پی برد و درنهایت او را به سرعت در اپیک گیمز استخدام کرد. شروع همکاری آنها سبب شد تا فرصتهای فوقالعادهای برای بلزینسکی جوان فراهم شود. از سوی دیگر تیم سویینی هم که به استعداد کلیف ایمان داشت دست او را باز گذاشته بود تا هرآنچه از دستش میآید به مرحله عمل برساند. کلیف بلزینسکی بارها علاقهش به شیگرو میاموتو را مطرح کرده و همچنین دلیل تمایلش به بازیساز بودن و طراحی بازی هم این گیم دیزاینر بزرگ ژاپنی معرفی کرده.
برداشت صحیحی که کلیف از سبک ساخت بازیهای میاموتو داشت باعث شد تا او بتواند نقش پررنگی در ساخت سری Unreal داشته باشد. این حضور پررنگ و البته کاملا قابل تحسین سبب شد تا به مراتب کلیفی بی شهرت بسیار بیشتری از قبل بدست آورد. پیش از بازی Unreal او سه بازی دیگر با نامهای Dare to Dream، Jazz Jackrabbit و Jazz Jackrabbit 2 را ساخت. خلاقیت او در ساخت این بازیها سبب شد تا مجله PC Gamer کلیف بلزینسکی را «خدای بعدی دنیای ویدئوگیم» معرفی کند.
دیگر مجلات و رسانههای مرتبط به دنیای ویدئوگیم نیز مدام او را یک افسانه که میراثدار هنر گیم دیزاینیگ است خواندند. پس از انتشار Unreal Tournament در سال ۱۹۹۹ او بازی بعدی خودش را با نام Rune در سال ۲۰۰۰ منتشر کرد. فرآیند ساخت نسخههای بعدی Unreal همچنان ادامه داشت و از سوی دیگر به دلیل شهرت کلیف او راهی دنیا سینما هم شده بود. در سال ۲۰۰۶ او به عنوان مشاور در تولید فیلمی با نام Stay Alive حضور پیدا کرد. اما در سال ۲۰۰۷ اتفاقی خاص افتاد. عنوانی به نام Unreal Warfare که در آن از بازی Killer Switch و Resident Evil 4 الهامات زیادی گرفته و قرار بود حسابی سنت شکنی کند. اما نه به این نام. بلکه این بازی با نام Gears Of Wars معرفی شد. اسمی که از شاهکار هیدئو کوجیما، Metal Gear برداشته شد.
تاریخچه این فرانچایز Gears Of War را میتوانید در اینجا مطالعه کنید. این سری جدید مانند موشکی توانست چند پله کلیفی بی را به جلو بیندازد. ساخت این خانواده او را به یک سلبریتی تبدیل کرد و او در سال ۲۰۱۲ از اپیک گیمز خداحافظی کرد. او دلیل این جدایی را خستگی ناشی از ۲۰ سال کار شبانه روزی و ساخت بازی اعلام داشت. با گذشت دو سال از این زمان، یعنی در سال ۲۰۱۴، او در توییتر اعلام کرد که قرار است دوباره به کار ساخت بازی مشغول شود. این بار در استودیویی با نام Boss Key Productions که خودش با همکاری دوستان قدیمیش آن را ایجاد کرده بود. ناگفته نماند که او همچنان و موازی با تمامی این اتفاقات حضور در دنیا سینما هم تجربه میکرد. استودیو جدید طبق اعلام کلیف بلزینسکی مشغول ساخت عنوانی بتل رویال بود.
این بازی بتل رویال با نام LawBreakers تقریبا هم زمان با PUBG و Fortnite منتشر شد اما آنطور که باید دیده نشد. البته که این اتفاقی عجیب یا غیر منطقی نبود. دو بازی PUBG و Fortnite به خوبی در زمینه عناوین بتل رویال خوش درخشیده بودند و اصلا جایی برای رقابت بدون رعایت و عملی کردن سیاستهای بخصوصی نبود. نکته جالبتر اینکه در همان سال اول کلیف بلزینسکی پیامی از طرف استاد هیدئو کوجیما بابت همکاری در ساخت بازی Silent Hills دریافت میکند. اما او این درخواست را با پیامی در توییترش رد کرد. او در توییتر نوشت: از دریافت این پیام کلی خوشحال شدم اما این پیشنهاد رو رد میکنم. در سال ۲۰۱۸ و زمانی که استودیو Boss Key Productions ۶۴ کارمند داشت توسط کلیف بهطور رسمی تعطیل شد. او پس از تعطیلی این استودیو به Fig، کمپانی فاندینگ برای بازیهای ویدئویی، رفت.
در مصاحبهای که در سال ۲۰۱۷ با کلیف بلزینسکی انجام شد، او گفت:
من همواره به مدیوم ویدئو گیم علاقهمند بودم. زمانی که موفق شدم بیشترین امتیاز ماریو را بدست آورم و اسمم در مجله نینتندو چاپ شد، فهمیدم که باید در این بیزنس از بزرگان بشوم و همیشه اسمم به گوش همه مخاطبان در سراسر جهان برسد.
پس از تمامی این اتفاقات و از سال ۲۰۱۸ به بعد او در تئاترهای مختلف مشغول به کار شد و کارهای مختلفی را تجربه کرد. اما براساس اخبار اولیه بهنظر میرسد قرار است نام او را در لیست سازندگان Gears Of War بعدی به عنوان تهیه کننده تخصصی و مشاور ببینیم.
نابغه ژانر شوتر
با توجه به حضور کلیف بلزینسکی در دنیای ویدئوگیم و به صورت همزمان در سینما میتوانیم ساخت آثار و شیوه عملکرد حرفهای او را در هردو زمینه بررسی کنیم. اما نکته مهم این است که او هرچند در دنیا سینما حضور قابل توجهی داشته اما قالب افراد و حتی فیلم سازها هم کلیف را به دلیل حضور درخشانش در دنیا گیم میشناسند. از سوی دیگر به جز فیلم Video Games: The Movie کلیفی بی در بیشتر فیلمها نقش خودش را ایفا نموده. اما درمورد سبک بازی سازی وی باید بگوییم، کلیف بلزینسکی را میتوانیم نابغه بازیهای شوتر بدانیم. با اینکه او در آثارش بیشتر المانهایی را به کار گرفته که قبلتر هم در دیگر بازیها دیدیم اما شیوه قرار گیری این فاکتورها در کنار هم سبب شده تا همه چیز به مراتب تازه و هیجان انگیز بهنظربرسند.
به عنوان مثال تیراندازی چیزی است که ما همواره در عناوین شوتر میبینیم اما اینکه روند این تیراندازی به چه صورت باشد که ما از آن لذت ببریم مسئلهای است که تعداد کمی از توسعهدهندگان به آن پی بردند. اینکه چطوری خشاب اسلحه را عوض کنیم، پس از شلیک چه میزان وقفه برای شلیک بعدی وجود دارد و یا حتی تنوع اسلحههای یک مجموعه چگونه قابل لمس باشد همه و همه از مواردی هستند که تاثیر بسیاری در کیفیت بازی دارند. این موارد درکنار دیگر جزئیات مربوط به بازیهای شوتر همگی از گزینههایی هستند که کلیف بلزینسکی به استادانهترین حالت ممکن میتواند آنها را با یکدیگر ترکیب کند.
بهطور کلی باید گفت کلیف بلزینسکی با هیجانیتر کردن بوسیله فاکتورهای زمانی و یا کاربرد اسلحه و همچنین ترکیب صحیح المانها با یکدیگر عناوینی را خلق میکند که هیچگاه از یاد و خاطر گیمرها نمیرود. نمونه کامل از تمامی تجربیات و تخصص او دراین کار را هم میتوانیم در نسخههای مختلف Gears Of War به خوبی ببینیم. البته پیش از پایان باید بگوییم ظاهرا به نظر میرسد این فرمول موفقیت آمیز او خیلی برای بازیهای بتل رویال جواب نمیدهد و شاید او برای حضوری قدرتمندتر در میدان رقابت این دسته از عناوین روش جدیدی را برای همگان به نمایش گذارد. این مسئله از کسی چون کلیفی بی اصلا دور از انتظار نیست.
پرکار و نسبتا درخشان
کلیف بلزینسکی را میتوانیم از پرکارترین کارگردانان و بهطور کلی فعالان دنیای ویدئوگیم بدانیم. همانطور که کمی بالاتر هم گفتیم حضور او تنها در دنیای ویدئوگیم نبوده و آثار متعددی هم از او در دنیا سینما دیدیم. اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم جدای از عناوین مستقلی که کلیف در دوران نوجوانیش ساخته، او از سال ۱۹۹۱ تا ۲۰۱۱ بهطور میانگین هر سال یک بازی را توسعه و منتشر کرده است. پس از این تاریخ هم در سال ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ دو بازی دیگر از او دیدیم و آخرین اثر او هم در دنیای ویدئوگیم که Radical Heights نام داشت لغو شد. از سوی دیگر او از سال ۲۰۰۶ همواره در ساخت آثار سینمایی هم نقشهای مختلفی داشته است. در جدول زیر به تفکیک میتوانید آثار کلیف بلزینسکی را مطالعه کنید.
بازی ویدئویی
The Palace of Deceit
Dare to Dream
Jazz Jackrabbit
Jazz Jackrabbit 2
Unreal
Unreal Tournament
Rune
Unreal Tournament 2003
Unreal II: The Awakening
Unreal Tournament 2004
Unreal Championship 2: The Liandri Conflict
Gears of War
Gears of War 2
Shadow Complex
Bulletstorm
Gears of War 3
Superhot
LawBreakers
(لغو شده) Radical Heights
فیلم
Stay Alive
Various Mega64 Skits
Jake and Amir
Sonic For Hire
Video Game High School
Starbomb
Video Games: The Movie
The Jimquisition
(هنوز منتشر نشده) Gears Of War
قانون شکنان
قرار بود آخرین حضور کلیف بلزینسکی در بازی جدیدی به نام Radical Heights باشد. اما این عنوان به دلیل مشکلات مختلفی لغو شد و هیچگاه به مرحله انتشار نرسید. به همین دلیل هم آخرین حضور کلیفی بی در دنیا ویدئو گیم را میتوانیم در بازی LawBreakers بدانیم. عنوانی که کلیف در استودیو خودش آن را توسعه داد اما به سرانجام درخشانی نرسید. از سوی دیگر در دنیا سینما آخرین حضور او در فیلم The Jimquisition بوده که به سال ۲۰۱۵ باز میگردد. البته قرار است که او را مجددا در لیست سازندگان فیلم Gears Of War درجایگاه تهیه کنندگی و مشاور ببینیم. اما به هرترتیب به دلیل اینکه هنوز این فیلم منتشر نشده، میتوانیم The Jimquisition را آخرین حضور او در دنیا سینما و LawBreakers را آخرین حضور او در دنیا گیم و به صورت کلی در دنیا سرگرمی بدانیم.
میخواهم در دنیا ویدئوگیم سوپراستار بمانم
همانطور که بالاتر هم گفتیم کلیف بلزینسکی میخواهد از صاحب نامان دنیای ویدئوگیم باشد. این یعنی هر روز و هر لحظه میتوانیم انتظار بازگشتی با شکوه را از او داشته باشیم. اما جدای از این مسئله کلیفی بی روی چندین پروژه درحال کار است. از پروژهش در دنیا سینما گرفته تا پروژهای که در دنیای ویدئوگیم مشغول به آن است و فعلا هیچ چیز به جز چندین شایعه از آن در دسترس نیست. بنابراین دیر یا زود باید منتظر بازگشتش باشیم. اینکه این بازگشت موفقیت آمیز است یا نه باید صبر کنیم تا همه چیز در ابعاد گستردهای در دسترس قرار بگیرد. اما مطمئنا این دلتنگی به زودی به پایان خواهد رسید. امیدواریم این حضور برای کلیف بلزینسکی بسیار درخشان باشد.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
به نظرم با قبول کردن پیشنهاد هیدیو کوجیما میتونست خیلی اسم خوش رو بیشتر جا بندازه
خیلی آدم خفنی هست و یکی از اون آدم هایی هست ( به علاوه هیدئو کوجیما ) که توی زندگیم ازش الگو میگیرم
Akira yamaoka هم از یاد رفته محسوب میشه؟
اگر آره میتونه سوژه بعدی برای مقالات از یاد رفتگان باشه
فکر نکنم از یاد رفته محسوب بشن. چون ایشون آهنگساز بازی The medium بودن که اون بازی تو 2021 منتشر شد. همچنین ایشون الان آهنگساز بازی Slitterhead هستن( این بازی به کارگردانی کیچیرو تویاما[خالق سایلنت هیل ] در حال ساخته و تاریخ انتشارش معلوم نیست. ولی مگه میشه کیچیرو بازی بد و آکیرا موسیقی بد بسازه؟)
البته آکیرا هر چقدر هم موسیقی بسازه همچنان به پای ساخته های قبلیش یعنی True و Promise نمیرسه!:)
the true و promise نظیرشون توی هیچ بازی دیگه ای نیست!
Deathverse: Let It Die هم داریم بزودی. اما درکل یه مقدار طبقهبندی شده به سوژهها نگاه میشه به همین دلیل مطمئن باشید که بعد از این فصل درمورد بزرگان موسیقی، داستان سرایی و چندین و چند مورد جذاب دیگه هم خواهیم داشت.
عالی. خسته نباشید. دم تون گرم??
??
آخرین اثرش Deathverse: Let It Die که همین امسال و بزودی منتشر میشه به جز کار قبلیش که The Medium بود و سال قبل منتشر شد. بنابراین همچنان بریاد و خاطر ما هست.
خود سری از یاد رفتگان یه مدت از یاد رفته بود?
نویسنده:نخوندمت ?
??? همین چند لحظه پیش خوندمش
??
سعیم بر اینه که از یاد نره...
حسین چوبین کجاست و آیا "از یاد رفتگان" فراموش شده؟
???
از کسانی بود که راهش رو اشتباه انتخاب کرد و خودشم آخر فهمید ، به جای مایکروسافت رفت سراغ سونی برای قرارداد . او اصلا به تیپ سونی نمی خورد. من نمی دونم مایکرو دیگه چرا دیگه محلش نمیزاره!؟
یکی از بنیانگذاران سه فرانچایز سیستم سلرش !
نمیشناختمش ولی زندگینامه اش واسه خودش یپا رستم و سهرابه:-*