۱۰ بازی ویدیویی که تحتالشعاع انتشار بازیهای بزرگتر فراموش شدند
تجارت، این روزها نقش مهمی در دنیای بازیهای ویدیویی دارد. عدد و رقمهای فروش یک بازی ویدیویی این روزها بیشتر از قبل مورد توجه قرار میگیرند و گاهی اوقات تعیینکننده کیفیت نهایی یک بازی است. ...
تجارت، این روزها نقش مهمی در دنیای بازیهای ویدیویی دارد. عدد و رقمهای فروش یک بازی ویدیویی این روزها بیشتر از قبل مورد توجه قرار میگیرند و گاهی اوقات تعیینکننده کیفیت نهایی یک بازی است. البته که شاید این اعداد و ارقام، جلوه هنری و سرگرمی بازیها را تحتالشعاع قرار دهد اما در کیفیت اثر نهایی نیز تاثیراتی خواهد گذاشت.
پیدا کردن یک پنجره مناسب انتشار، یکی از دشوارترین کارها برای ناشران بازیهای ویدیویی است. از آن جا که انتخاب کردن تاریخ انتشار مناسب بدون توجه به انتشار دیگر بازیها صورت میگیرد، احتمال شکست یا موفقیت در بازار، غیرقابل پیشبینی میشود. موضوع فشار کاری و کرانچ هم یکی دیگر از رکنهای اصلی و مهم تاریخ انتشار بازیست. برهههای زیادی در تاریخ لحظهای بازیها در طول این چند سال وجود داشته که بازیهای بزرگ به صورت همزمان و در پنجره انتشار یکسانی منتشر میشوند. اتفاقی که به طور مستقیم در فروش دیگر بازیها تاثیر میگذارد و سایه بزرگی بر موفقیت آنها میاندازد.
در این مقاله در ویجیاتو قصد داریم تا به ۱۰ عنوانی بپردازیم که تحتالشعاع انتشار دیگر عناوین قرار گرفتند و علیرغم کیفیت خوبشان نتوانستند به اندازه رقیبشان موفق شوند و در بازار و مارکتینگ شکستهای نسبی خوردند.
Darksiders
سه سال پیش از بسته شدن استودیو THQ، نسخه اول بازی Darksiders منتشر شد و در بازار به موفقیت بزرگی نرسید. یک IP جدید که بازیکنان را درگیر یک جنگ فانتزی بزرگ میکرد و در نقش War باید به عنوان یکی از چهار سواره آخرالزمان مبارزه میکردند. نقدها و امتیازات به دارکسایدرز بسیار مثبت بود. در بازار، این بازی نزدیک به یک میلیون نسخه فروش داشت. اما چه شد که با وجود این همه اتفاق مثبت پیرامون این آیپی جدید، این بازی با شکست بزرگی روبرو شده بود؟ جواب ساده بود. یک آیپی جدید دیگر که یک اکشن شگفتانگیز داشت؛ یعنی عنوان بایونتا (Bayonetta).
اگرچه که عنوان بایونتا هم در بازار چندان فروش قابلتوجهی نداشت، اما سبک و سیاق آن به شکل ویژهای موردتوجه قرار گرفت. عنوانی که توسط پلاتینیوم گیمز (Platnium Games) ساخته شد و توانست یک محبوبیت گسترده برای بازیهای شرقی ایجاد کند. دارکسایدرز در ادامه هم نتوانست به موفقیت بایونتا نزدیک شود. با وجود آن که هنوز هم نسخه اول بازی مورد تحسین همگی قرار میگیرد اما سرنوشت خوبی در انتظار سازنده آن نبود. استودیو سازنده یعنی Vigil Games پس از ورشکسته شدن THQ به طور کامل بسته شد و در خریدهای استودیو THQ Nordic هم جایی نداشت.
Alan Wake
استودیو رمدی (Remedy) تا پیش از انتشار آلن ویک به ساخت بازی مکس پین (Max Payne) مشهور بود. آلن ویک، یک مسیر متفاوت برای رمدی بود و آغازگر اتفاقی بزرگ برای آینده این استودیو بود. مسیری که تا به همین امروز امتداد داشته و دلیلیست بر موفقیتهای این استودیو. این مسیر با Alan Wake شروع شد. عنوانی اکشن و هیجانانگیز که ساختاری خطی دارد و داستانی عمیق را روایت میکند. عنوانی که انحصاری کنسول Xbox 360 بود.
در حال حاضر محبوبیت آلن ویک زیاد است و به علت درخواستهای فراوان طرفداران، پس از بیش از ده سال قرار است تا نسخه دوم آن ساخته شود. اما این بازی در سال ۲۰۱۰ که منتشر شد، به اندازه امروز عنوان موفقی به نظر نمیرسید، چرا که سایه سنگین Red Dead Redemption، اثر محبوب استودیو راکستار، بر این بازی چیره شده بود. عنوان Red Dead Redemption در آن سال از بسیاری از مراجع، لقب بهترین بازی سال را دریافت کرد. اما رقیبان آلن ویک تنها یاغیهای وسترن نبودند چرا که کریتوس هم قدم آخر انتقامش را با God of War 3 برداشت و کن لوین هم جهان غنی بایوشاک را با دنبالهاش گسترش داد. این در حالی است که Heavy Rain، Fallout New Vegas، Assassins Creed Brotherhood هم در این سال منتشر شده است.
Far Cry 4
تعداد فرنچایزهای پرچمدار یوبیسافت کم نیستند اما داشتن چنین فرنچایزهایی هم موفقیت بازیها را تضمین نمیکند. فرنچایز فارکرای پس از موفقیت نسخه سوم، به شدت مورد توجه کاربران قرار گرفته بود. با این حال نسخه چهارم که یک فضا و داستان کاملا جدید را ارائه داد. اما نسخه جدید فارکرای همزمان با Dragon Age Inquisition منتشر شد.
هر دو بازی درگیر مشکلاتی بودند، اما نسخه جدید دراگون ایج جوایز زیادی را دریافت کرده بود. در اولین مراسم The Game Awards به تهیهکنندگی جف کیلی هم این بازی توانست لقب بهترین بازی سال را دریافت کند. در حالی که بسیاری انتظار داشتند تا یوبیسافت پس از موفقیتهای نسخه سوم فارکرای بتواند پا را فراتر بگذارد اما تکراری بودن مراحل و شباهت آن با نسخه سوم، چیزی بود که گریبان Far Cry 4 را گرفت. از دیدگاه بازار، هر دو بازی به موفقیتهای نسبی رسیدند اما Far Cry 4 هرگز نتوانست تا رقیب درخوری برای Dragon Age Inquisition باشد.
Rise of The Tomb Raider
ریبوت سهگانه توم ریدر یکی از پرحاشیهترین مسیرها را برای به پایان رسیدن گذراند. از ملحق شدن و جدایی کوری بارلاگ (Cory Barlog) کارگردان بازی God of War 2018 پس از انتشار نسخه اول گرفته تا قرارداد انحصاری زمانی با مایکروسافت و حاشیههای نسخه سوم. اما نسخه دوم به شکل عجیبی تحتتاثیر سیاستهای عجیب اسکوئرانیکس قرار گرفت. نسخه اول Tomb Raider مورداستقبال بسیاری از بازیکنان قرار گرفت و طرفداران منتظر دریافت دنباله بازی بودند. با این حال در آغاز نسل هشتم کنسولها از بازی Rise of The Tomb Raider رونمایی و اعلام شد که این نسخه به طور انحصاری زمانی یک ساله برای کنسولهای Xbox 360 و Xbox One منتشر خواهد شد. کنسول نسل هشتمی مایکروسافت هم تحتتاثیر تصمیمات مدیران وقت اکسباکس دچار حاشیههای زیادی قرار گرفته بود.
فروش کنسولهای پلیاستیشن به شکل قابلتوجهی از کنسولهای اکسباکس بیشتر بود و همین موضوع بر موفقیت بازیهای انحصاری اکسباکس تاثیر گذاشت. از طرفی انتشار Rise of The Tomb Raider هم با انتشار بازی Fallout 4 همراه شد. عنوانی که از طرف Bethesda پس از موفقیتهای Skyrim منتشر شده بود و انتظارات زیادی را میان مخاطبان ایجاد کرده بود. نسخه چهارم فالآوت در همان روز ابتدایی عرضه، نزدیک به ۱۲ میلیون نسخه فروخت در حالی که فروش کلی بازی Rise of The Tomb Raider تا به امروز به ۱۱.۸ میلیون نسخه رسیده است.
No More Heroes 2
سودا 51 (Suda51) یکی از مطرحترین و محبوبترین چهرهها در دنیای بازیهای ویدیوییست و به میزان خشونت آشکار بازیهایش مشهور است. یکی از بهترین بازیهایی که او خلق کرد، عنوان No More Heroes 2 بود، دنبالهای بر عنوانی که با گذر سالها به یک کلاسیک کالت تبدیل شده بود. با وجود نقدهای مثبت، No More Heroes 2 با فروش ناامیدکنندهای روبرو شد.
علت این شکست هم انتشار همزمان بازی با Mass Effect 2 در یک روز یکسان بود. مس افکت با نسخه اولش، طرفداران زیادی را جذب کرده بود و با نسخه دومش انتظارات زیادی را ایجاد کرده بود. عنوانی که به عقیده بسیاری یکی از بهترین بازیهای تمام دوران است. داستان نسخه دوم مس افکت و تاثیرات انتخابهای بازیکن در طول داستان، موردتوجه مخاطبان و منتقدان قرار گرفت. طوری که خشونت عریان No More Heroes 2 هم نتوانست تا حریف مناسبی برایش باشد.
Yakuza 6: The Song of Life
فرنچایز یاکوزا در حال حرکت به سمت چیزی کاملا جدید است. دیگر فانتزی شرقی و مبارزات، جریان اصلی بازی نیستند و المانهای نقشآفرینی در سراسر بازی گسترش پیدا کردند. آخرین بازی اصلی که یک بازی اکشن ماجراجویی است، عنوان Yakuza 6: The Song of The Life نام داشت که پایانی بر داستان Kazuma Kiryu هم بود.
نسخه ششم یاکوزا در ژاپن زودتر از بازار غرب عرضه شد. روز عرضه بازار غرب، دلیل اصلی نادیده گرفته شدن این عنوان بود. این بازی در تاریخ ۱۷ آوریل ۲۰۱۸ منتشر شد؛ سه روز قبل از انتشار بازی جاهطلبانه سانتامونیکا یعنی God of War 2018. شاید هیچکس تصورش را نمیکرد که موفقیتهای ریبوت گاد آو وار به این حد عظیم باشد. به عقیده بسیاری این نسخه، بهترین بازی گاد آو وار است و در نهایت هم این بازی توانست با شکست Red Dead Redemption 2 لقب بهترین بازی سال را کسب کند. در اینجا یکی از مهمترین بازیهای یاکوزا هم زیرسایه کریتوس و آترئوس قرار گرفت و بازی عملا در بازار غرب شکست خورد.
DOOM Eternal
جهان در سه ماهه ابتدایی سال ۲۰۲۰ به تنهایی تحتالشعاع پاندمی کرونا قرار گرفته بود و قرنطینهها و گسترش این ویروس در جهان بر اقتصاد و تجارتها از جمله سینما و بازیهای ویدیویی تاثیر گذاشت. در این میان دو بازی برای انتشار در تاریخ ۲۰ مارس ۲۰۲۰ برنامهریزی شده بودند. دو عنوانی که از هر نظری تفاوتی گسترده با یکدیگر دارند. یکی از آنها Doom Eternal بود که به دنبال موفقیتهای گسترده ریبوت بازی در سال ۲۰۱۶ نسخه دومش را دریافت کرد. عنوان دیگر Animal Crossing: New Horizon بود که در بهترین بازه زمانی منتشر شده بود. زمانی که مردم دنیا خانهنشین شده بودند، نسخه جدید انیمال کراسینگ از نظر روحی، تاثیرات مثبتی بر ذهن مردم گذاشته بود.
بازی DOOM Eternal موفقیتهای مالی زیادی را کسب کرد و حتی در فصل جوایز توانست نامزدیهای زیادی را کسب کند اما Animal Crossing: New Horizon دنیا را در خود غرق کرده بود و گویا جامعه به چنین بازی نیاز داشت. البته که ریبوت فرنچایز DOOM به طور کلی تحتالشعاع عناوین بزرگتری قرار گرفته و گرفتار موضوع دیگری شده است. نسخه DOOM 2016 سه روز پس از انتشار بازی Uncharted 4 منتشر شد و در آن زمان هم زیر سایه عنوان بزرگ استودیو ناتیداگ قرار گرفت. گویا که نفرین جهنمی DOOM در اولین قدم گرفتار خودش شده است.
Pilotwings 64
عرضه کنسولهای جدید، نیازمند آثار جدیدی هم هستند که تعریفکننده ویژگیهای جدید آن کنسول باشند. نینتندو با عرضه Nintendo 64 در آمریکای شمالی، بازی Pilotwings 64 را عرضه کرد که به شدت تحتالشعاع عنوان دیگری از نینتندو قرار گرفت؛ بازی Super Mario 64. بازی Pilotwings 64 دنبالهای بود بر عنوانی که برای کنسول SNES عرضه شده بود. بازی چالشهایی را مقابل بازیکنان قرار میدهد که باید با ترفندهایی، وسایل نقلیههای مختلف را در هوا به مقصد برسانند.
اما برکسی پوشیده نیست که Super Mario 64 یکی از نمادینترین و تاثیرگذارترین بازیهای تاریخ است. به نوعی ماریو 64 در کل دنیا زبانزد بود و بازیهای زیادی تحت سایه این بازی قرار گرفتند. این نسخه از ماریو، دنیای بازیها را برای همیشه تغییر داد.
Wolfenstein: The New Colossus
۲۷ اکتبر سال ۲۰۱۷ یک روز تاریخی در دنیای بازیهای ویدیوییست. روزی که تعداد بازیهای منتشرشده محبوب در آن بسیار عجیب بود. در این روز، بازیهای Assassins Creed Origins و Super Mario Odyssey در کنار Wolfenstein: The New Colossus عرضه شدند.
هرسه بازی مورد ستایش منتقدان قرار گرفتند. اما یک فاصله زیادی در بازار نمایان بود. نسخه جدید سوپرماریو و اساسینز کرید پس از انتشار در صدر جدول فروش قرار گرفتند اما نسخه جدید ولفنشتاین در رده ۱۴ام جدول فروش ایالات متحده قرار گرفت. بسیاری اعتقاد داشتند که ولفنشتاین بهترین تجربه شوتر را در سال ۲۰۱۷ ارائه داد. با این وجود، این بازی سه بسته الحاقی دریافت کرد و محبوبیت کلی آن باعث شد تا دنبالهای براساس سیستم کوآپ (Co-op) ساخته شود. البته که در آن سال عنوان The Evil Within 2 نیز در بازار نتوانست موفقیت بزرگی کسب کند و تحتتاثیر دیگر بازیها قرار گرفت و ضعفهای بتزدا در بازار را آشکار کرد.
Horizon Zero Dawn
سونی و پلیاستیشن معمولا حساسیت زیادی در تاریخ عرضه بازیهایشان دارند و سعی دارند تا بازهای مناسب را برای عناوین تحتنظرشان انتخاب کنند. از این دیدگاه Horizon Zero Dawn هم عنوان مهمی برای سونی محسوب میشد. عنوانی که یک اثر کاملا جدید از استودیو گوریلا گیمز بود و بسیاری از طرفداران نسبت به تواناییهای این استودیو پیرامون ساخت یک بازی نقشآفرینی تردید داشتند.
اثر جدید گوریلا گیمز، مورد تحسین منتقدان قرار گرفت و بسیاری از مخاطبان هم شیفته دنیای پساآخرالزمانی هورایزن شدند. اما پنج روز بعد از عرضه هورایزن زیرو داون، یکی از بهترین بازیهای چندسال اخیر عرضه شد؛ عنوان The Legends of Zelda: Breath of The Wild. گوریلا گیمز به دنبال چنین چیزی نبود اما هورایزن از همان بدو انتشار با زلدا مورد مقایسه قرار گرفت. اما گویا فرنچایز هورایزن، گرفتار یک چرخه نفرینشده قرار گرفته است. چرا که پنج سال بعد، دنباله بازی با نام Forbidden West تنها یک هفته قبل از بازی Elden Ring منتشر شد. الدن رینگ تا ماه گذشته تیتر اول خبرهای دنیای بازی بود و همچنان هم مورد بحث قرار دارد. اما Horizon Forbidden West تنها یک هفته پرشکوه داشت و پس از آن زیرسایه عنوان حماسی استودیو فرام سافتور قرار گرفت.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
دووم اترنال راحت میتونست بازی سال باشه!
واقعا حیف بود چون همه چیزش خوب بود (تقریبا)
فکر کنم سونیک فرانتیرز هم بیاد تو لیست چند وقت دیگه
فردای گاد اف وار رگنوراک ارزشه ?
به زودی در این لیست :
سونیک فرانتیرز
تاریخ انتشارش یک روز قبل از رگناروک هست
DOOM و ولفنشتاین واقعا بهشون ظلم شد مخصوصا DOOM Eternal راحت حق گوتیو داشت
هیچ بازی ای به اندازه ی بتلفیلد 2042 تحت الشعاع انتشار بازی های بزرگ فراموش نشده تا الان ??
اه براچی اون سم رو یادم انداختی البته من تجربش نکردم
میشه گفت کل سری هورایزن درگیر این مشکل بودن فوربیدن وست هم تحت الشعاع عرضه الدن رینگ شد و نتونست اونجور که بخواد به موفقیت برسه
عنوانی که باید سرلیست این فهرست باشه و واقعا بعید بود که در این فهرست نشانی ازش نباشه چیزی نبود جز شاهکاری به نام تایتانفال ۲
عنوانی که در هفته ی بین بتلفیلد یک و کالاف اینفینیت وارفر اومد و شدیدا از لحاظ دیده شدن و فروش نابود شد یا بهتره بگیم عزیزان EA نابودش کردن !