چرا اکسباکس سری اکس بعد از دو سال بازی انحصاری بزرگی ندارد؟
دو سال یا دقیقتر بگوییم ۲۴ ماه است که کنسولهای نسل نهمی اکس باکس عرضه شدهاند. در این مدت همه از قدرت بالای کنسول سری اکس گفتهاند و به تحسین کنسول سری اس هم پرداختهاند، ...
دو سال یا دقیقتر بگوییم ۲۴ ماه است که کنسولهای نسل نهمی اکس باکس عرضه شدهاند. در این مدت همه از قدرت بالای کنسول سری اکس گفتهاند و به تحسین کنسول سری اس هم پرداختهاند، اما نمیتوانیم این حقیقت را نادیده بگیریم که در حال حاضر اکس باکس با کمبود بازیهای انحصاری مواجه شده است. مایکروسافت تمرکز بالایی بر سرویس اشتراکیاش یعنی گیمپس داشته و سعی داشته تا از ویژگیهای این سرویس به عنوان جایگزینی برای کمبود بازیهای انحصاری بزرگ استفاده کند.
البته که دور از واقعیت هم نیست اگر بگوییم که سرویس اکس باکس گیمپس در حال حاضر، بهترین و به صرفهترین سرویس اشتراکی دنیای بازیست اما موضوع این مقاله مربوط به بخش دیگریست. بخشی که نهتنها در نسل نهم بلکه در نسل هشتم هم گریبان سران اکس باکس را گرفت و دلیل اصلی شکست آنها در مقابل رقیبشان یعنی پلیاستیشن بود.
در این مقاله از ویجیاتو قصد داریم تا به این موضوع بپردازیم و ببینیم چرا مایکروسافت در این دو سال نتوانست آن طور که باید در زمینه بازیهای انحصاری، قوی ظاهر شود و چه برنامههایی در ماههای پیشرو دارد. با ما همراه باشید.
کنسولهای اکس باکس سری اکس و سری اس، توانستند نماینده مناسبی برای مایکروسافت در بخش سختافزاری دنیای بازیها باشند. حتی کنسول Series X در بخشهایی از کنسول رقیب (PS5) هم بهینهتر عمل کرده است. کنسولهای Series X و Series S به نسبت کنسولهای نسل هشتمی اکس باکس، فروش بهتری هم داشته اما آیا این سختافزارها میتواند به اندازه کافی و در طولانی مدت، خریدارانش را راضی نگه دارد. گیمپس معامله بزرگی است و میتواند هر فردی را وسوسه کند تا کنسولهای اکس باکس را خریداری کند اما همه میدانیم که بازیها نقش بزرگی در تصمیمگیری نهایی دارند. بازیکنان مشتاق آن هستند که بازی اختصاصی کنسولشان را بخرند و لذت انحصاری بودن آن را ببرند.
درست است که اکس باکس سال گذشته بازیهای Flight Simulator و Forza Horizon 5 و البته عنوان تحسینشده Halo Infinite را منتشر کرده اما تمامی این عناوین، میاننسلی بودند. یکی از دلایل درخشش سرویس گیمپس هم انتشار بازیهای تردپارتی در روز انتشار آنها در سرویس است اما همین بازیها برای بازیکنان دیگر هم در دسترس قرار دارد. به عبارتی دیگر در طول دو سال گذشته، تعداد بازیهایی که تنها برای کنسولهای اکس باکس سریز منتشر شده باشد کم است و این میتواند مشکل بزرگی باشد.
حتی اگر بهترین بازیهای دو سال گذشته را هم در نظر بگیریم، میبینیم که بسیاری از عناوین مولتی پلتفرم بودند. مثل الدن رینگ، هیدیس و Persona 5 Royal که دو عنوان اخیر تحت قراردادهایی، ویژگیهای خاصی در کنسولهای اکس باکس داشتند. حال که تمامی این موضوعات را گفتیم، باید ببینیم که مشکل مایکروسافت در چه بوده؟ پاندمی کرونا یکی از دلایل اصلی به هم ریختگی برنامه مایکروسافت است. توسعهدهندگان دیگر هم مثل استودیوهای پلیاستیشن و استودیوهای تردپارتی مثل سیدی پراجکت هم با مشکلات پاندمی دست و پنجه نرم کردند. استودیوهای اکس باکس هم از این قائده مستثنی نیستند.
اما با در نظر گرفتن پاندمی هم متوجه میشویم که رقیب مایکروسافت یعنی سونی، عملکرد بسیار بهتری در زمینه تولید بازیهای انحصاری داشته است. پلیاستیشن در طول دو سال گذشته عناوین انحصاری God of War Ragnarok، Gran Turismo 7، Horizon Forbidden West، Ratchet and Clank: Rift Apart، Spider-Man: Miles Morales و Astro Playroom را منتشر کرده است. برخی عناوین ذکرشده از دیدگاه منتقدان مورد تحسین قابل توجهی قرار گرفتند و فروش خوبی هم در بازار داشتند. البته که بسیاری از این عناوین، برای کنسول PS4 هم عرضه شدند. سونی در طول این ۲۴ ماه عناوینی را هم برای PS5 ریمستر کرد مثل بازیهای Spider-Man و The Last of Us که البته از دیدگاه ناتیداگ و سونی، یک بازسازی کامل از عنوان نسل هفتمیست.
به عقیده نگارنده، The Last of Us Remake را نمیتوان یک نسخه ریمیک دانست، اما این نسخه ویژگیهایی دارد که برای کنسول PS5 طراحی شده و به هر حال مخصوص این کنسول است. هرکس میتواند این بازی را هر چیزی که میخواهد صدا بزند، مهم آن است که این بازی به هر طریقی به کنسول نسل نهمی پلیاستیشن ارزش میدهد. سیاستی که در طرف مقابل بسیار کمرنگ است.
پیشتر به لیست بازیهای منتشر شده از سوی مایکروسافت در طول دوسال گذشته پرداختیم. در حال حاضر وضعیت فورتزا و Flight Simulator از نظر پشتیبانی بهتر است. از سویی دیگر Halo Infinite را داریم که علیرغم شروع درخشانی که داشت، با پشتیبانی بسیار ضعیفی برای بخش آنلاین روبرو شد. به طوری که عملا آن گیمپلی خوشساخت و جذاب به دست فراموشی سپرده شد و بازیهای دیگر توانستند بر هیلو چیره شوند. حتی بسیاری از وعدههای 343i هم عملی نشد و مادهای موردانتظاری برای بخش کمپین بازی منتشر نشد.
این در حالیست که مدیریت فیل اسپنسر در اکس باکس بسیار بهتر از تیم مدیریتی دان متریک است. در صحبتها و گزارشات میتوان فهمید که فیل اسپنسر، چشمانداز بهتری برای اکس باکس در نظر گرفته اما این برنامهها همچنان وارد پروسه عملی نشدهاند. سیستمعامل اکس باکس بسیار بهتر شده و سرویس Game Pass بزرگترین برگ برنده این پلتفرم است. اما یکی از رابجترین اتفاقات پیرامون گیمپس، عرضه بازیهای مستقل است. بازیهایی که نمیتوانند قدرت کنسولهای نسل نهمی اکس باکس را آنطور که باید به رخ بکشند.
بارزترین ویژگیهای کنسولهای نسل نهمی اکس باکس، قابلیت Quick Resume و اجرای بازیهای قدیمی با ویژگیهایی نظیر HDR، لودینگ سریع و اجرای قدرتمند است. این ویژگیها شاید در سال ابتدایی به نسبت قابلیت کنسول PS5 بیشتر دیده شد و از دلایل برتری Xbox Series بود اما پس از گذشت دو سال، این ویژگیها تاثیر مستقیم در برتری کنسولها ندارد.
برنامه مایکروسافت در سال ۲۰۲۲ انتقادات زیادی را به همراه داشته است. بسیاری از بازیهای بزرگ مولتی پلتفرم بودند. بعضی از بزرگترین بازیهای سال، انحصاری کنسول پلیاستیشن هستند. برخی از بازیهایی که برای سه ماهه ابتدایی سال آینده میلادی هم آماده میشوند، قراردادهای انحصاری با پلیاستیشن دارند. به طور مثال بازیهای Forspoken و Final Fantasy 16 به طور انحصاری زمانی یا کنسولی برای PS5 عرضه میشوند. عنوانی مثل Hogwarts Legacy با محتوای انحصاری برای پلیاستیشن عرضه خواهد شد. در این زمینه هم ضعف مدیریتی و مارکتینگ مایکروسافت احساس میشود. البته که به لطف آبسیدین، عنوان Pentiment نیز عرضه شد که از بهترین بازیهای سال و انحصاری کنسولی اکس باکس است.
به گفته مایکروسافت، Xbox Series X قویترین و سریعترین کنسول تاریخ است. مشخصات هم تاحدودی این موضوع را تایید میکنند. اما عنوانی منتشر نشده است که به شکلی قاطع این موضوع را اثبات کند. اگر فردی قویترین سختافزار دنیا را هم تهیه کند، بدون به کار بردن نرمافزار، از قدرت سختافزارش آگاه نمیشود. کنسول اکس باکس هم همین است. سختافزاری قدرتمند در دستان بازیکن قرار گرفته اما نرمافزار اختصاصی خودش را تا به امروز به دست نیاورده است؛ دو سال از انتشار کنسول گذشته و هنوز بازی تماما انحصاری برای آن عرضه نشده است.
حال که دو سال گذشته، آینده برای اکس باکس چطور به نظر میرسد؟ به نظر که عالیست. طبق وعدههای بتزدا، استارفیلد (Starfield) و ردفال (Redfall) در بازه شش ماهه ابتدایی سال آینده منتشر خواهند شد. همچنان علامت سوال بزرگی برای عناوین Avowed، Fable و Perfect Dark وجود دارد که امیدواریم پاسخی برای آنها در سال ۲۰۲۳ وجود داشته باشد. عنوان موردانتظار Hellblade 2 هم سالهاست ما را منتظر نگه داشته و احتمال دارد در همین سال منتشر شود.
عناوین ذکر شده تنها بخشی از بازیهای آینده اکس باکس است و بازیهای بسیار بیشتری هم در مرحله توسعه قرار دارند. خرید اکتیویژن بلیزارد هم میتواند بسیاری از عناوین خاک خورده اکتیویژن را زنده کند و پروژههایی انحصاری برای آینده اکس باکس باشند. حتی اگر پروژههای معرفی شده آینده اکس باکس و پلیاستیشن را در مقام مقایسه بگذاریم، متوجه برنامه شلوغتر اکس باکس خواهیم بود.
در نسل نهم، شاهد رقابت نزدیکی بین اکس باکس و پلیاستیشن هستیم. حالا افراد بیشتری به سمت کنسولهای اکس باکس رفتند و کنسول Series S رابط خوبی برای برقراری ارتباط بین گیمرها و برند اکس باکس شده است. اتفاقی که در نسل هشتم رخ نداد و باعث عقب افتادن اکس باکس از کورس رقابت شد. اما این نسل اکس باکس پتانسیل لازم برای موفقیت را دارد. کنسول قدرتمندی به بازار عرضه شده اما بازی اختصاصی دریافت نکرده و این اتفاق ناراحتکنندهای است. با این حال با گذر از این دو سال خلوت، آینده روشنی برای اکس باکس وجود دارد.
بیشتر بخوانید:
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
اینکه میگید اکس باکس انحصاری نداده واسه نسل 9
در واقع پلی استیشنم اونقدرا بازی مخصوص ps5 نداده...
پس فن بوی بازی رو جمع کنید
اما سونی داره ازین ضعف مایکروسافت (نبود انحصاری خوب) به خوبی استفاده میکنه عنوانی که تازه معرفی شد GOW Rangnarok (البته عنوان بین نسلیه) این یه استارت محکمه برای سونی که بازارو کم کم با بازی های بعدی پس بگیره همچنین اینم اضافه کنم که نسخه پرو و اسلیم سونی هنوز معرفی نشده و معلوم نیست شاید ورق برگشت
پ.ن: خود من فن ایکس باکسم و سه نسل پشت سر هم کنسول اصلیم ایکس باکس بوده و هست اما واقعیت هارو نمیشه قایم کرد
خیلی درده که هموطنام به خاطر وضع مالی ضعیف مجبورن به سمتی پیش برن که به خاطر گیم پس اینجوری واسه مایکرو سینه چاک بدن . مثل این می مونه داد بزنی سایپا محصول های ارزون میده خدا خیرش بده وگرنه باید خداد تومن پول تویوتا می دادیم
یعنی فقط برای گیم پس میرن ایکس باکس میخرن؟؟؟
یک نمونه از فن بویی که اصلا علایق دیگران براش معنی نداره و فقط محصولی که خودش دوست داره رو خدا میدونه :
یه بارم که یکی دلش به حالش پلیر ها سوخته
همه دست به دست هم دهیم به مهر
ایدئولوژی طرف را بکنیم ویران
???????
????
??
پ.ن: اول اینکه اسپنسر ایدئولوژیش انحصاری نکردن اکثر بازی هاست. دوما خودش بهتر از همه می دونه که چرا انحصاری نداده و نیازی نیست تحت فشار قرار بگیره برای تصمیماتش؛ سوما قطعا برنامه ای داره که ما ها خبر نداریم.
چون خرید اکتیویژن تایید نشده?
من فکر کنم با گیم پسش داره پول درو میکنه نیازی به انحصاری خوب نیست.
همین که هرکی کنسولشو میخره ۹۹.۹۹ درصد گیم پس میخره.۵۰ درصد رو پی سی گیم پس میخرن
دیگه انحصاری نیاز نداره.
مگه هدف تجارت نیست؟
خب تا کی شما فک کن سونی هی بازی خفن بده با گرافیک و داستان عالی اونوقت مایکروسافت فقد گیم پس ارزون بفروشه خب اینکه نشد
اگر اینطور باشه اونوقت فقد رو کاغذ خفن ترین کنسول جهان ایکس باکسه
مثل یه بوگاتی میمونه که رانندش یه پیرمرد 80 ساله با سابقه سکته قلبیه و نمیتونه سرعت بره
خب اونوقت هر 206 ای توی پیست پادشاهی میکنه
البته امیدوارم تشبیهم باعث ناراحتیت نشه (من کلا تخیلی تشبیه میکنم)
همچینم خفن نیستن
فقط سونی بازی ساز نیست!
یه روزی میرسه که همه گیمای خفن میان رو گیم پس.
اول باید حریفو فلج کنی بعد.
فعلا انگار سونی داره ضعیف میشه و از نظر مالی خیلی عقب افتاده مخصوصا برای این نسل که گیم پس شاخه برا خودش
طبق گفته خودت فعلا اره بازار دست مایکروسافته و باید صبر کنیم سونی نسخه پرو و اسلیم کنسولشو رو معرفی کنه ببینیم قراره چی بشه
چون قطعا سونی تو سه دوره موفقیتش (کنسول PS2 - PS1 و PS4) تجربه هایی داشته تا بتونه بازار رو به نفع خودش نگه داره
ازونطرف هم برگ برنده ای که مایکروسافت داره روس مانور میده جیب من و شما و بقیه گیمراس ... بازی ارزونتر = فروش بیشتر
به نظرم که مایکروسافت فعلا خیلی برتر از سونیه تو این نسل
چون شیوه درآمد زاییش خیلی نوین تر و پیشرفته تره و از اون فکرای قدیمی در اومده
من بیشتر منتظر High on life
و استارفیلد هستم.
امیدوارم هردوشون بترکونن(البته High on life بازی گنده ای نیست اما واقعا برای من ارزش داره چون جاستین رویلند صداپیشه ریک و مورتی قراره صداپیشگی گان بازی رو داشته باشه و ایده های سمی رو به بازی خالی کنه)
خب بازیای پلی استیشنی هم که نام بردید میان نسلی بودن پس باید بگید چرا پلی 5 بازی بزرگی نداشته
فقط Returna, Ratchet and Clank: Rift Apart, demon souls, astro playroom از بازی های بزرگ و فقط برای ps5 بودن
آیا اینها مال دو سال پیش نیستن؟
من گفتم اینا جدیدن ؟
اشتباه نوشتین از کجا مقاله ترجمه میکنید
خدای جنگ و اسپایدرمن مایلز و رچت و همه اینا واسه ps4 هم اومدن که یعنی واسه نسل هشت هم اومدن میان نسلی بودن .
بعدم تمرکز ایکس باکس رو گیم پسه سونی روی انحصاری چه مقایسه ای میکنید.
"برخی عناوین ذکرشده از دیدگاه منتقدان مورد تحسین قابل توجهی قرار گرفتند و فروش خوبی هم در بازار داشتند. البته که بسیاری از این عناوین، برای کنسول PS4 هم عرضه شدند."
برای کنسول ps4 عرضه شدن یعنی نسل 8 دیگه .
سونی متا میخره خیلی مهم نیست اون قسمتش
محض اطلاع بازی هایی مانند رچت و دیمن سولز انحصاری ps5 بودند
بازی های Ratchet و Returnal و Demon Souls انحصاری PS5 بودند.
خب مدیوم و اسکورن انحصاری ایکس باکس بودن .
مایکروسافت تمرکزش رو انحصاری کمتره بیشتر گیم پس
"درست است که اکس باکس سال گذشته بازیهای Flight Simulator و Forza Horizon 5 و البته عنوان تحسینشده Halo Infinite را منتشر کرده اما تمامی این عناوین، میاننسلی بودند."
"در طول دو سال گذشته عناوین انحصاری God of War Ragnarok، Gran Turismo 7، Horizon Forbidden West، Ratchet and Clank: Rift Apart، Spider-Man: Miles Morales و Astro Playroom را منتشر کرده است. برخی عناوین ذکرشده از دیدگاه منتقدان مورد تحسین قابل توجهی قرار گرفتند و فروش خوبی هم در بازار داشتند. البته که بسیاری از این عناوین، برای کنسول PS4 هم عرضه شدند"
جناب طالقانی بابت تدوین و ترجمه مقاله ممنون. خسته نباشید
اولین چیزی که با دیدن تیتر به ذهنم رسید نام عناوینی مثل Forza Horizon 5 و MS Flight Sim بود که اتفاقا در بخش ابتدایی متن اشاره شده بود بهشون. البته گفته شد این عناوین میان نسلی هستن در صورتی که Flight sim کاملا نسل نهمیه و فقط از طریق Xcloud روی کنسول های نسل هشت مایکروسافت قابل اجراست. احتمالا اشتباهی رخ داده یا ناشی از اطلاعات ناکافی نویسنده بوده
این اشتباه به کنار، سوالی که برام پیش اومد اینه که چرا چنین عناوینی رو نگارنده به علت میان نسلی بودن ، یک "انحصاری بزرگ" محسوب نکرده اما از طرف دیگه با ذکر اسامی انحصاری های اخیر PS5 علی رغم میان نسلی بودنشون باز هم اون ها رو انحصاری های مناسبی برای نسل نهم سونی دونسته. این در حالیه که خود نویسنده در متن به میان نسلی بودنشون اشاره کرده پس تفاوت این عناوین با عنوانی مثل FH5 در این مقایسه چیه که باعث میشه یکی به خاطر میان نسلی بودن رد بشه و دیگری پا برجا می مونه؟
پن:البته که بدون شک تمام بازی هایی که در این کامنت نام برده یا نقل قول شد عناوین ارزشمند و شایسته ای هستن
هدف این کامنت منافاتی با این موضوع نداره و مقصود دیگه ای رو دنبال می کنه
ممنون که خوندین!
اون بخش از مقاله را که آوردید، قبلش اشاره شده که یکی از دلایل کمبود انتشار بازیها، پاندمی کرونا بوده و نه فقط مایکروسافت که باقی استودیوها هم به مشکل خوردن اما با وجود همین محدودیت هم مایکروسافت نسبت به رقیب ضعیفتر عمل کرده و بیشتر آسیب دیده. به عبارتی هدف اصلی اون پاراگرافهایی که آوردین، مقایسه کردن تعداد بازیهای ساخته شده از دو طرف بود نه میاننسلی خوب و بد بودن.
میاننسلی بودن بازیها اصلا موضوع اصلی نیست و به عقیده خودم در شرایط الان (کمبود کنسول که تازه داره رفع میشه) اتفاقا تصمیم درستی هم هست که بازیها میاننسلی باشن.
همانطور که در تیتر هم گفته شده، موضوع اصلی اینه که چرا با گذشت دو سال همچنان عنوانی انحصاری و اختصاصی عرضه نشده که بتواند تواناییهای کنسول سریز اکس رو به رخ بکشه. بله Flight Simulator برای کنسولهای نسل نهمی عرضه شده ولی کلا ساختار این بازی خیلی متفاوته با دیگر بازیها. و به خاطر همین ساختار متفاوت اصلا بازی به صورت نرمال روی کنسول نسل هشتمی اجرا نمیشه و کلاود تنها راهشه.
اصلا بحث این نیست که میاننسلی برای اون خوبه ولی برای اون بده. فقط بحث اینه در شرایط مشابه هم پلیاستیشن هم بازی میاننسلی داشته هم انحصاری PS5.
درسته. در صورتی که مبنای مقایسه تعداد انحصاری ها باشه مایکروسافت از رقبا کمی عقب مونده تو این یکی دو سال
ممنون از وقتی که گذاشتید و جواب کاملی که دادید گرامی?
2023 قطعا سال اکس باکس خواهد بود با اون همه آی پی انحصاری خفنی که داره از ردفال و استارفیلد و هلبلید 2 و فورتزا موتور اسپورت و... که دیگه تعدادش از دستم در رفته
پس از 2 سال خالی از انحصاری ( منظورم series هست) بالاخره قراره چنتا بازی انحصاری خفن برای series x و series s هم بیاد و ایناس که خوبه
ای کاش اصلا انحصاری وجود نداشت
همه بازیا برا همه کنسول ها میومد
غیر از کالاف ، همه ی آی پی های اکتیویژنو انحصاری کامل می کنه . سونی هم یه کمی بی مغزانه عمل کرد فقط دست گذاشت رو کالاف البته برای سونی هم منطقا فقط منفعتش مهمه که همون کالاف باشه نه بازی کردن بازیای بیش تر توسط پلیرا
کلمه جدید یافت شد!
بی مغزانه
امیدوارم این خریدا فقط پول هدر دادن نباشه و اینده بازی های انحصاری ایکس باکس روز به روز بهتر باشه ولی حداقل به خاطر استارفیلد و ردفال یکم امیدوجود داره
ایشالا بعد از کالاف انحصاری هم جور میشه