چرا بازیهای ورزشی هر سال فروش خوبی دارند؟
زود قضاوت نکنیم، شاید حکمتی این وسط وجود دارد
اگر کمی در فضا مجازی بگردید، به راحتی هزاران بحث و نقد و دعوا پیدا خواهید کرد که تنها و تنها در مورد بازیهای ورزشیاند. حالا چرا چنین دعواهایی وجود دارد؟ چون جامعه بازیکنان در مورد این سبک از بازیها به دو دسته تقسیم میشوند. گروه اول آن افرادی هستند که هر سال این بازیها را میخرند و پول یک بازی کامل AAA را برای آن پرداخت میکنند. گروه دوم هم آن افرادی هستند که دائما گروه اول را مسخره میکنند و معتقدند که آنها هر سال یک اشتباه بزرگ را تکرار میکنند. شاید شما هم به این موضوع توجه کرده باشید که صدای گروه دوم خیلی بلندتر است و در فضای مجازی آنها را بیشتر میبینیم. با این حال بازیهای ورزشی هر سال جزو پرفروشترین بازیهای انواع فروشگاهها میشوند.
شاید در نگاه اول با خودتان فکر کنید که دلیل این پارادوکس بالا این است که افرادی که این بازیها را میخرند، دفاعی برای خرید خود ندارند. شاید شما هم از آن گروه از افرادی باشید که آنها را سرزنش میکنید برای این خرید و فکر میکنید که چون هیچ دفاعی ندارند سکوت میکنند. ولی خب داستان کمی عمیقتر از این حرفهاست. اگر شما هم دوست دارید که کمی عمیقتر به این مسئله بپردازیم، در ادامه با ویجیاتو همراه باشید.
یک جامعه زنده
این موضوع را احتمالا همه قبول داشته باشیم که بازیهایی مثل بتلفید و یا کانتر استرایک برای بقا خود نیاز به بازیکن فعال دارند. این بازیهای به خاطر ماهیت اجتماعی خودشان، نیاز دارند که بازیکنان فعال همیشه در بازی باشند تا هم بازیکن جدید جذب کنند و هم شرایط بازی را برای بازیکنان قدیمی مهیا کنند. البته این موضوع تنها به بازیهای شوتر محدود نمیشود و بازیهای دیگری مثل EVE Online و یا هر بازی سبک موبا (MOBA) هم چنین نیازی دارند. بازیهای ورزشی، مخصوصا آنهایی که EA Sports میسازد، از همین نوع از بازیها هستند.
بازیهایی مثل مجموعه فیفا سابق یا افسی الان، NFL، یا بسیاری از بازیهای شبیهساز ورزشی دیگر این استودیو به شدت وابسته به بازیکنان فعال است. درست است که همه این بازیها بخش آفلاین به شدت خوب و کاملی دارند، ولی لذت و تجربه اصلی آنها در بخش آنلاینش است. به عنوان مثال، دلیل اصلی اکثر افرادی که بازیهای فیفا را میخریدند، بخش آلتیمیت تیم است. این بخش و یا بخشهای مشابه در بازیهای دیگر مثل یک سیستم لایو سرویس عمل میکنند و بازی را تا مدت خاصی زنده نگه میدارند.
حالا وقتی که یک نسخه جدید از بازی منتشر میشود، بازیکنان طبیعتا به سمت بازی جدیدتر میروند. دلیلش هم خیلی ساده است. چون استریمرها و افراد معروف هم چنین اقدامی را انجام میدهند. استودیو سازنده دیگر قرار نیست که از بازی قبلی پشتیبانی کند و آپدیتهای اصلی برای بازی بعدی منتشر میشوند. و در نهایت چون بازیکنان دیگر هم کم کم به سراغ بازی جدید میروند، این موضوع باعث میشود که هر سال با انتشار یک بازی جدید، هرچقدر هم شبیه به عنوان قبلی باشد، ناشرها یک فروش بسیار خوب را تجربه کنند.
اجبار یا انتخاب؟
شاید اگر بخش قبل را بخوانید به این فکر کنید که خرید بازی جدید برای بازیکنان اختیاری نیست و مجبورند که این خرید را انجام دهند. این نوع تفکر تا حدودی درست است، ولی شامل همه بازیکنان این مجموعه بازیهای ورزشی نمیشود؛ قطعا افرادی هستند که به خاطر ارتقا و پیشرفتی که در بازی جدید میبینند، تصمیم به خرید آن میگیرند.
در این بازیها ما معمولا با انتشار بازی جدید در هر سال، شاهد یک سری گیمپلی متفاوت، بهبود گرافیکی، کاهش باگ و چندین حالت بازی جدید هستیم. خیلی از بازیکنانی که این بازیها را هر سال میخرند، به این خاطر حاضرند این پول را خرج کنند چون میتوانند به قابلیتهای جدیدی دسترسی پیدا کنند و یک بازی بهتر را تجربه کنند.
شروعی دوباره
طرفداران بازیهای سبک بقا و رقابتی مثل Rust یا ARK با اهمیت این مورد به خوبی آشنا هستند. یک بازی رقابتی که در آن دائما سعی میکنید که وضعیت خود را بهتر و قویتر کنید، در نهایت نیاز به یک شروع دوباره داربد. در بازیای مثل افسی ۲۴ یا فیفاهای قبل از آن، شما یک سال را صرف ساخت یک تیم عالی و خوب در آلتیمیت تیم میکردید و تمامی سعی خود را میکردید که بهترین و قویترین بازیکنان را درونش جای دهید. شاید بعد از تنها شش الی هفت ماه، شما به هدف خود برسید و بهترین تیم ممکن را خلق کنید. بعدش چه؟ این سوالی است که تمامی انگیزه شما را خواهد گرفت.
شما وقتی در یک بازی رقابتی به بالاترین نقطه ممکن میرسید، زمان کوتاهی را صرف لذت بردن از شرایط میکنید و سپس از آن خسته میشوید. وقتی که دیگر چالشی نباشد، ما دیر یا زود از یک بازی خسته میشویم. برای همین بازی جدید، حکم یک دکمه ریست بزرگ و گرانقیمت را دارد که باعث میشود همه از اول شروع کنند. انگار که سرور پاک شود و دوباره آغاز شود تا همه از نقطه اول دوباره شروع کنند. این کار باعث میشود که هر سال شما دوباره یک چالش داشته باشید تا با تلاش برای شکست دادنش، سرگرم شوید.
انتخابی بهتر
شاید تا به اینجا کار به این نتیجه رسیده باشید که اگر از طرفداران این بازیهای ورزشی باشید، با خرید یک عنوان جدید برای هر سال چندان مشکلی ندارید. ولی آیا این تنها را ممکن است؟ شاید الان این تنها راه باشد، ولی این احتمال وجود داشت که اینطور نباشد. استودیویی مثل EA Sports میتوانست با یک تصمیم ساده و اقدامی نسبتا پیشپا افتاده جلوی خرج اضافی را بگیرد و جای خودش را در قلب بسیاری از ورزشدوستان جای کند، ولی خب تنها دلیلی که این کار را نمیکند طمع و حرص برای پول بیشتر است.
تصور کنید که یک بازی با نام فیفا یا FC منتشر شود. این بازی مثل هر بازی فوتبال دیگر این استودیو باشد، با این تفاوت که تنها پس از یک سال عمرش تمام نمیشود. استودیو EA میتواند با این بازی مثل یک بازی لایو سرویس کامل برخورد کند و فصل به فصل و سال به سال بازی را آپدیت کند. محتوا و جزئیات جدید را میتواند از این طریق به بازی اضافه کند و بازی را زنده نگه دارد.
حتی اگر این آپدیتها رایگان نباشند هم شاید کسی چندان مشکلی نداشته باشد. به جای فروش یک بازی ۶۰ یا ۷۰ دلاری در هر سال، میتوانند یک بتل پس ۲۰ دلاری را بفروشند و سپس بازی را از نو آغاز کنند. چنین سیستمی در بسیاری از بازیهای لایو سرویس انجام میشود و چه از آن خوشمان بیاید و چه نه، دیگر به آن عادت کردهایم. این کار باعث میشود که دیگر کسی پول اضافی برای این بازیها خرج نکند.
سخن آخر
در نهایت میتوانیم به یک نتیجه جالب ولی قابل انتظار برسیم. این بازیهای ورزشی، چه هاکی باشد چه فوتبال آمریکایی، هر سال محتوا جدیدی دریافت میکنند. گیم مودهای جدید، گرافیک بهتر و بهبود کلی بازی باعث میشوند که این بازی از نسخه سال پیش خود از هر نظر بهتر باشد و در این مورد شکی نیست.
به دلایل مختلفی که به آن اشاره شد، اکثر بازیکنان مجبورند که این بازی جدید را بخرند و اگر دوست دارند که به تجربه خود ادامه دهند، راهی جز این ندارند. متاسفانه انحصار یک سری شرکت خاص و سیاستهای آنها باعث شده است که وضعیت فعلی این سبک از بازیها به این شکل ادامه پیدا کند. اگر این شرکتها تصمیم بگیرند که سیاستهای خود را کمی تغییر دهند، یا استودیویی پیدا شود که بتواند کیفیت آنها و جامعه طرفداریشان را شکست دهد و جای آنها را بگیرد، قطعا فضا بسیار سالمتری را در این سبک خواهیم دید.
متاسفانه به خاطر همین انحصار و کمبود رقابت، ما به عنوان بازیکن چارهای نداریم. قطعا اگر گزینه بهتر و به صرفهتری جلو ما بود آن را انتخاب میکردیم. ولی خب متاسفانه اگر آینده به همین شکل باشد، قرار نیست که وضعیت تغییری کند.
بیشتر بخوانید:
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.