ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

۴ تفاوت مادربرد گیمینگ با معمولی که نمی‌دانستید‍‍! | کدام را بخریم؟
سخت افزار

۴ تفاوت مادربرد گیمینگ با معمولی که نمی‌دانستید‍‍! | کدام را بخریم؟

اگر تا به حال قصد تهیه یک سیستم را داشتید، به مادربرد‌های گیمینگ و غیر گیمینگ زیادی برخورد کرده‌اید که نمی‌دانستید دقیقاً کدام را برای سیستم خود انتخاب کنید. در این مقاله از ویجیاتو، قصد ...

محمدجواد سعادت
نوشته شده توسط محمدجواد سعادت | ۳۰ مهر ۱۴۰۳ | ۲۰:۰۰

اگر تا به حال قصد تهیه یک سیستم را داشتید، به مادربرد گیمینگ و غیر گیمینگ زیادی برخورد کرده‌اید که نمی‌دانستید دقیقاً کدام را برای سیستم خود انتخاب کنید. در این مقاله از ویجیاتو، قصد داریم تا به تفاوت مادربرد‌های گیمینگ و معمولی بپردازیم، پس با ما همراه باشید.


تفاوت مادربرد گیمینگ با معمولی چیست؟

مادربردهای گیمینگ و معمولی از جنبه‌های مختلفی با یکدیگر تفاوت دارند. یکی از اصلی‌ترین تفاوت‌ها در طراحی و ساختار آن‌هاست. مادربردهای گیمینگ معمولاً دارای طراحی جذاب‌تری هستند و از نورپردازی RGB و مواد با کیفیت بالاتر بهره می‌برند.

این ویژگی‌ها نه تنها به زیبایی سیستم کمک می‌کند، بلکه دوام و پایداری بیشتری را فراهم می‌کند. همچنین، مادربردهای گیمینگ معمولاً قابلیت‌های اورکلاک بهتری دارند که به کاربران این امکان را می‌دهد تا عملکرد پردازنده و حافظه را بهینه‌سازی کنند.

تفاوت مادربرد گیمینگ با معمولی چیست؟

علاوه بر این، مادربردهای گیمینگ معمولاً دارای پورت‌ها و اتصالات بیشتری هستند، از جمله پورت‌های USB و اتصالات شبکه سریع‌تر. این ویژگی‌ها به کاربران اجازه می‌دهد تا تجهیزات بیشتری را به سیستم خود متصل کنند و تجربه کاربری بهتری داشته باشند.

همچنین، سیستم‌های خنک‌کننده بهتری در مادربردهای گیمینگ وجود دارد که به کاهش دما و بهبود عملکرد کمک می‌کند. به طور کلی، مادربردهای گیمینگ برای کاربرانی که به دنبال عملکرد بالا و تجربه گیمینگ بهتری هستند، طراحی شده‌اند، در حالی که مادربردهای معمولی بیشتر برای استفاده‌های روزمره و عمومی مناسب هستند.


ظاهر و اندازه

مادربرد‌های گیمینگ در همه نوع سایزی در بازار موجود هستند. شما می‌توانید تقریباً برای هر اندازه کیسی، مادربرد مناسب را پیدا کنید و آن را خریداری کنید. اندازه‌های Micro-ATX و ATX در بازار ایران، رواج بیشتری دارند و شما می‌توانید به راحتی این اندازه از مادربرد‌ها را پیدا کنید. اگر می‌خواهید با مادربرد و اجزای آن بیشتر آشنا شوید، می‌توانید مقاله اجزای تشکیل دهنده مادربرد را نیز مطالعه فرمایید.

ظاهر مادربرد‌های گیمینگ نسبت به مادربر‌های ساده متفاوت‌تر است. مادربرد‌های گیمینگ دارای طرح‌های مختلف که مرتبط با برند سازنده است، هستند. همچین از چراغ‌های RGB، در نقاط مختلف آنها برای زیبایی استفاده شده است. در برخی از مدل‌های بالارده نیز از صحفه‌های نمایشی استفاده می‌شود که طرح‌های مرتبط با برند مادربرد را بر روی آن قرار می‌گیرد که جلو خاصی به مادربرد می دهد.

تصویری از RGB‌های موجود بر روی مادربرد گیمینگ ایسوس.

یکی دیگر از تفاوت‌های مادربرد گیمینگ نسبت به یک مادربرد معمولی، وجود Heatsink‌ است. هیت سینک‌های متعددی بر روی مادربرد‌های گیمینگ وجود دارد. هر اسلات M.2 موجود بر روی مادربرد و همینطور چیپست آن، هیت سینک‌ دارند. این هیت سینک‌ها به دلیل انتقال بهتر گرما، در بیشتر مناطق مادربرد وجود دارند و در برخی از مادربرد‌ها از فن نیز برای خنک کردن چیپست استفاده می‌شود.


پورت‌های بیرونی مادربرد

یکی از مزیت‌ها و تفاوت‌های مادربرد‌های گیمینگ نسبت به معمولی، وجود تعداد زیادی از پورت است که می‌تواند دست کاربر را باز بذارد. مادربرد‌های گیمینگ تعداد زیادی از پورت‌های USB-A و همینطور USB-C در اختیار شما قرار می‌دهند که شما می‌توانید هر تعداد دستگاه خروجی که خواستید به آنها متصل کنید.

این تعداد اما در مادربرد‌های معمولی بسیار کمتر است و همین موضوع باعث می‌شود نسبت به اتصال پورت‌ها، دقت بیشتری به خرج دهید. توجه داشته باشید که همین تعداد پورت بیشتر در مادربرد، باعث هزینه بیشتر برای آن می‌شود.

پس دقت کنید که چگونه و به چه مقدار می‌خواهید از درگاه‌های خروجی مادربرد خود استفاده کنید تا نه دچار مشکل و کمبود پورت شوید، و نه هزینه اضافی کنید. اگر قصد خرید کامپیوتر را دارید و بودجه زیادی ندارید، می‌توانید مقالات اشتباهات گران قیمت در زمان خرید PC و راهنمای جامع خرید کامپیوتر ارزان قیمت را مطالعه کنید.

پورت‌های خروجی موجود بر روی یک مادربرد گیمینگ.

پورت‌های بر روی مادربرد

یکی از مهم‌ترین بخش‌ها پورت‌های بر روی مادربرد است. اسلات M.2 بیشتری برای مادربردهای گیمینگ طراحی شده است تا یک مادربرد معمولی و شما می‌توانید SSD بیشتری بر روی آنها داشته باشید. این مادربرد‌ها، اسلات SATA بیشتری نیز دارند تا بتوانید با استفاده از آنها چندین محل ذخیره اطلاعات مختلف را به مادربرد خود متصل کنید. همچنین ARGB Header نیز دارند که بتوانید RGB‌های قطعات کامپیوتر خود را هماهنگ و کنترل کنید.

این مادربرد‌ها، برای اینکه اکثراً بر روی کیس‌های گیمینگ نصب می‌شودند و تعداد فن‌هایی که بر روی کیس‌های گیمینگ می‌تواند نصب بشود نسبت به دیگر کیس‌های معمولی بیشتر است، هدر‌های فن بیشتری نیز دارند و می‌توانید تعداد ببیشتری از فن‌ها را به مادربرد خود متصل کنید.

از مهم‌ترین قابلیت‌های مادربرد‌های گیمینگ که باعث تفاوت آن با مادربرد معمولی می‌شود، تعداد اسلات‌‌های PCIe بر روی مادربرد است. شما می‌توانید بر روی مادربرد‌های گیمینگ تعداد بیشتری از اسلات‌های PCIe را داشته باشید. همین قابلیت باعث می‌شود که شما بتوانید بیشتر از یک کارت گرافیک را بر روی کامپیوتر خود داشته باشید یا در کنار کارت گرافیک خود، از دیگر قطعاتی به درگاه PCIe نیاز دارند نیز استفاده کنید.

تصویری از اسلات‌های موجود بر روی مادربرد گیمینگ و تفاوت آن با مادربرد معمولی

وضعیت خنک کننده و اورکلاک

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های مادربرد‌های گیمینگ نسبت به مادربرد‌های معمولی، مدیریت بهتر جریان برق برای پردازنده است. مادربرد‌های گیمینگ تعداد بیشتری مدار تنظیم کننده ولتاژ (VRAM) دارند.

همین موضوع باعث می‌شود که شما بتوانید پردازنده خود را نسبت به دیگر مادربرد‌ها، راحت‌تر اورکلاک کنید. البته باید توجه داشته باشید که پردازنده شما قابلیت اورکلاک کردن را داشته باشد تا این ویژگی برای شما قابل استفاده باشد.

مادربرد‌های گیمینگ همچنین از سیستم خنک کننده بهتری نیز دارند و همین باعث می‌شود میزان استرسی که در زمان اورکلاک کردن پردازنده به آن وارد می‌شود، کمتر باشد. این شرایط باعث می‌شود که پایداری پردازنده در زمان بعد از اورکلاک بیشتر می‌شود. اگر قصد خرید مادربرد گیمینگ دارید، می‌توانید مقاله هرآنچه باید پیش از خرید مادربرد گیمینگ بدانید را مطالعه کنید.


کدام را باید بخریم؟

در این مقاله متوجه شدیم عمده تفاوت مادربرد گیمینگ و معمولی، تعداد پورت‌های بیرونی و روی مادربرد است. به دلیل داشتن سیستم خنک کنندگی بهتر و توزیع بهتر جریان برق بر روی مادربرد‌های گیمینگ، این مادربرد‌ها برای اورکلاک کردن پردازنده‌ها عملکرد بهتری دارند.

اگر شما تعداد زیادی از دستگاه‌های جانبی را به کامپیوتر خود متصل می‌کنید و پردازنده‌ای دارید که می‌توان آن را اورکلاک کرد، بهتر است یک مادربرد گیمینگ انتخاب کنید. با استفاده از مادربرد‌های گیمینگ تعداد بیشتری از فن‌ها را درون کیس خود متصل کنید. همچنین می‌توانید درایور‌های بیشتری را نیز با استفاده از درگاه‌های SATA داشته باشید و از SSD‌های بیشتری به دلیل داشتن اسلات‌ M.2 نیز استفاده کنید.

چرا مادربرد‌های گیمینگ برای اورکلاک کردن بهتر است؟

به دلیل توزیع و مدیریت بهینه و بهتر جریان برق درون مادربرد، استفاده از این نوع مادربرد‌های برای اورکلاک کردن بهتر است.

آیا هزینه بیشتری که برای مادربرد‌های گیمینگ می‌کنیم، ارزشش را دارد؟

شما با تهیه یک مادربرد گیمینگ، از تعداد زیادی درگاه USB و همچنین هدر‌های بیشتر برای اتصال فن و فضا‌های ذخیره سازی بهرمند می‌شوید.

چه فردی باید یک مادربرد معمولی و غیر گیمینگ تهیه کند؟

اگر پردازنده شما قابلیت اورکلاک ندارد و یا نمی‌خواهید آن را اورکلاک کنید، یا تعداد زیادی درایو ذخیره اطلاعات ندارید و قصد افزیش تعداد آنها را نیز ندارید، می‌توانید یک مادربرد ساده تهیه کنید.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید

مطالب پیشنهادی