ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

انیمیشن

نقد انیمیشن Frozen 2 – چند درجه سانتی‌گراد زیر صفر

زمانی که فروزن ۱ اکران شد، کمتر کسی فکر می‌کرد که انیمیشن جدید دیزنی تا این حد در جهان بفروشد و از آن استقبال به این پرشوری به عمل آید. فروزن ۱ در کشورهای آسیایی ...

آرش پارساپور
نوشته شده توسط آرش پارساپور | ۲۹ آذر ۱۳۹۸ | ۱۴:۳۰

زمانی که فروزن ۱ اکران شد، کمتر کسی فکر می‌کرد که انیمیشن جدید دیزنی تا این حد در جهان بفروشد و از آن استقبال به این پرشوری به عمل آید. فروزن ۱ در کشورهای آسیایی نظیر ژاپن نیز گیشه را به تسخیر در آورد و تقریبا تمام معادلاتی که پیش از اکرانش توسط رسانه‌ها و تحلیلگران نوشته شده بود را برهم زد. فروزن ۱ جوایز سینمایی را نیز درو کرد و در یک کلام باید گفت که دنیای انیمیشن را در زمان اکران خود به تسخیر خود در آورد. دنباله‌سازی برای چنین اثری کار بسیار پرریسکی بوده که در انیمیشن Frozen 2 صورت گرفته و باید دید که انجام این ریسک می‌ارزیده یا خیر؟ با نقد انیمیشن Frozen 2 همراه ویجیاتو باشید.

ما از یک دنباله چه می‌خواهیم؟ فرقی نمی‌کند این دنباله در چه مدیوم تصویری باشد، فیلم یا گیم و یا حتی کتاب، پرسش اصلی اینجاست که ما به عنوان یک مخاطب از دنباله‌های سینمایی چه می‌خواهیم؟ پاسخ این پرسش چندان آسان نیست چرا که مخاطبین در رسته‌های مختلفی قرار می‌گیرند و یکسان نیستند. به عنوان مثال شما اگر طرفدار پر و پا قرص شخصیت دانته در سری بازی‌های DMC باشید، چندان برایتان فرقی نمی‌کند که نسخه جدید بازی چگونه خواهد بود و صرفا با دیدن دوباره شمشیر دانته به وجد می‌آیید. در سینما هم تقریبا همین فرمول حاکم است؛ در واقع طرفدار دو آتشه (یا همان «فن») جان ویک صرفا دلش می‌خواهد جان ویک را روی پرده ببیند که دشمنانش را تار و مار می‌کند.

نقد انیمیشن Frozen 2

از آنسو اما هوادارانی را داریم که با نگاهی منطقی در جستجوی یک دنباله خوب و قوی هستند و چشمهایشان را از روی حقایق نمی‌بندند. در کنار این دو قشر، قشر عام را داریم که بدون ذره‌ای از حس طرفداری به تجربه یک اثر می‌نشیند و می‌خواهد تازه به جرگه هواداران یا مخالفان آن پیوندد. این بخش عام در ریبوت‌های سینمایی و یا ساخت یک دنباله پس از چندین سال متمادی،‌ نقش قوی ایفا می‌کنند اما معمولا در یک دنباله که رسما به یمن هواداران ساخته شده، چندان اهمیتی ندارند. فروزن ۲ نیز با تکیه بر فروش قسمت اول و هواداران انیمیشن و آهنگ‌های آن ساخته شده و با همین فرمان نیز به موفقیت گیشه بسیار خوبی دست پیدا کرده است.

نقد انیمیشن Frozen 2

بگذارید بحث فرعی‌مان را در همینجا با توضیح بیشتری به خاتمه برسانم؛ در واقع باید گفت طرفداران دو آتشه مانند هواداران یک تیم فوتبال هستند که تیم‌شان هرچقدر هم بد بازی کند، کماکان طرفدار آن خواهند بود. در عالم سینما کارگردان نقش مربی یک تیم را بازی می‌کند و معمولا کاسه کوزه‌ها بر او می‌شکند اما آنهایی که در فوتبال دقیق هستند می‌دانند که همه چیز به مربی برنمی‌گردد و دست‌های پشت پرده بسیاری در مدیریت یک تیم وجود دارد که صرفا جلوی دوربین نیستند. در زمینه فیلمسازی به خصوص آثار ساخته شده توسط دیزنی نیز نباید این اصل را فراموش کرد چرا که به نظر می‌رسد کارگردانان فیلم‌های دیزنی (لااقل بیشترشان) پیرو یک سری اصول این کمپانی هستند و نقش دست نشانده‌ای را دارند که باید سکان هدایت کشتی آنها را با توجه به قوانین دریایی مخصوص خودشان برعهده بگیرد.

جنیفر لی و کریس باک با انیمیشن فروزن در صنعت سینمای جهان شناخته شده‌اند و دیگر بخش‌های کارنامه آنها به پررنگی نام سنگین فروزن نیست. این دو نفر در دنباله سینمایی فروزن نیز بار دیگر کنار یکدیگر قرار گرفته و در مقام نویسنده، کارگردان و تهیه کننده حضور دارند. آنها در دنباله سازی بهترین و مهمترین اثر خود کمی بیش از حد معمول وسواس به خرج دادند و فرصتی شش ساله را برای خودشان خریدند. دستپخت این دو پس از شش سال اما آن طعمی که باید را ندارد و به نظر می‌رسد چاشنی‌هایی که به محصول اولیه‌شان اضافه شده، مزه جدیدی را به ارمفان نمی‌آورد.

نقد انیمیشن Frozen 2

قسمت دوم این فیلم مناسب کودکان با پیروی از یک فرمول تکراری اکثر دنباله‌ها ساخته شده که البته به خودی خود اصلا فرمول بدی نیست: «رسیدن به ریشه‌های کاراکترها». قسمت دوم می‌خواهد ریشه قدرت‌های جادویی السا را به ما نشان بدهد و شیرفهم‌مان کند که چرا از بین این دو خواهر، فقط السا به قدرت جادوگری رسیده است. سفر السا و آنا به همین دلیل آغاز می‌شود و پای آنها به جنگل ممنوعه‌ای باز می‌شود که سالیان سال است به خواب رفته اما گویا قصد بیدار شدن دوباره را دارد...

ما با همان کاراکترهای دوست داشتنی قسمت اول روبرو هستیم و چندین شخصیت جدید که هیچ یک مانند کاراکترهای اصلی به یاد ماندنی نمی‌شوند. اگر از طرفداران آدم برفی قصه یعنی همان اولاف باشید، کیفتان کوک می‌شود وقتی بفهمید که تمرکز روی این شخصیت به مراتب بیشتر از قسمت قبلی بوده است. به نظر می‌رسد سازندگان به این نتیجه رسیده‌اند که از محبوبیت اولاف استفاده بهینه‌تری کنند و او را بیشتر از پیش وارد داستان کرده‌اند. کاراکتر اولاف در این قسمت با حال و هوای جدیدی معرفی می‌شود (او حالا رنگ و بویی از بزرگسالی به ارث برده و با مفاهیم جهان به صورت فلسفی برخورد می‌کند) اما این حس و حال ناب در ادامه کمرنگ می‌شود و گویا سازندگان دلشان بیشتر از این نمی‌رود که تغییراتی در اولاف ایجاد کنند. اولاف در ادامه همان آدم برفی خنگ همیشگی می‌شود و رسما تبدیل به یک پتانسیل از دست رفته می‌شود.

نقد انیمیشن Frozen 2

در کنار اولاف باید به کریستف اشاره کرد، شاهزاده سوار بر اسب سفید این اثر که نه شاهزاده است و نه اسب دارد (به جایش یک گوزن باشعور دارد) شخصیت کریستف در این قسمت به اعماق بی‌اهمیتی فرو رفته و تمام کارش در آماده سازی خود برای خواستگاری از آنا برمی‌گردد. کریستف دیگر پتانسیل از دست رفته فیلم است که حالا به همراه گوزن بامزه‌اش (بله، گوزن کریستف به مراتب از خودش کاراکتر قابل تحمل‌تری از آب در آمده است) در نقش اولاف قسمت قبلی ظاهر شده‌اند، حضور در یک سری سکانس‌های کوتاه که ربط چندانی به خط داستانی ندارند. کریستف در اواسط فیلم به کل کنار گذاشته می‌شود و بازگشت بی‌معنایی نیز برای او در نظر گرفته شده و در کل باید سازندگان را نسبت به کمرنگ سازی این شخصیت به شدت شماطت کرد. ضمنا باید در همینجا اشاره کرد که بدترین آواز فیلم به این شخصیت تعلق دارد و صحنه‌های آوازخوانی کریستف آدمی را یاد موزیک‌ویدئو‌های دهه شصت شمسی می‌اندازد.

نقد انیمیشن Frozen 2

اما خود السا و آنا چطور؛ بازگشت آنها برای هواداران چگونه بوده است؟ مانند قسمت اول، تقریبا السا شخصیت اصلی‌تر ماجرا است. سفر تکنفره او در راستای پیدا کردن اصل خویش، نکته جالب توجهی است. السا و آنا وارد یک جنگل ممنوعه می‌شوند که از منظر بصری به شدت وام گرفته از جنگل‌های ترسناک آثار دو بعدی (کلاسیک) دیزنی بوده و طراحی آن به ویژه تداعی کننده جنگل انیمیشن زیبای خفته است. این جنگل با چهار عنصر آتش، آب، باد و خاک گردانده می‌شود و این عناصر در هیبت موجوداتی خودشان را نشان می‌دهند. جنگل و نگهبانان عناصر حیاتی آن، کمی تا قسمتی یادآور آثار انیمیشن شرقی (انیمه) است و به نظر می‌رسد که داستان این قسمت با نیم‌نگاهی به این حوزه به رشته تحریر در آمده است. جنگلی که السا و آنا سعی در کشف رازش دارند، به شدت یادآور جنگل خشمگین پرنسس مونونوکه است،‌هرچند باید تاکید شود که فلسفه موجود در دو اثر زمین تا آسمان با یکدیگر تفاوت دارد.

آنا نیز در هیبت یک خواهر دلسوز به خوبی ظاهر می‌شود. او سختی‌های زیادی در راه کمک به خواهرش می‌کشد و رابطه عمیق بین این دو نفر است که انیمیشن را به جلو می‌برد. در کمال تعجب در قسمت دوم انیمیشن هیچ شخصیت خبیث و نقش منفی وجود ندارد و دو خواهر قصه با سرنوشت و پیشینه خود در حال تکاپو هستند. نبود شخصیت منفی در یک فیلم ساخته توسط دیزنی کمی تا قسمتی عجیب است، هرچند این سیاست در برخی آثار جدید این کمپانی به چشم می‌خورد و به نظر می‌رسد که محو شدن آدم بدهای فیلم‌ها در راستای سیاست‌های جدید دیزنی صورت می‌گیرد. شخصا با این سیاست تا حد زیادی موافقم و البته امیدوارم که افراط و تفریط در استفاده از آن باعث نابودی به کل «شخصیت منفی» در آثار دیزنی نشود.

نقد انیمیشن Frozen 2

نکته مهمی که باید پیش از خاتمه مطلب به آن اشاره شود پیرامون موسیقی و آوازهای فیلم است. همگی می‌دانیم که قسمت اول فروزن به سبب آوازها و قطعات موسیقایی بی‌نظیر خود توانست به این حجم از موفقیت دست پیدا کند. قسمت دوم فروزن تعداد آوازهای بیشتری در خود گنجانده و با ابعادی گسترده‌تر به سمت ژانر موزیکال پیش رفته اما باید اعتراف کرد که بیشتر آوازهای فیلم فراموش شدنی هستند. در واقع هیچ‌یک از آوازها نمی‌توانند تبدیل به یک هیت بزرگ مانند Let It Go‌ بشوند، هرچند تعدادی از آنها شنیدنی و تا چند روزی در مغز مخاطب پژواک دارند؛ ولی هیچ‌یک جاودان و شاهکار نیستند. صداپیشگان اما در امر صداپیشگی سنگ تمام گذاشته‌اند و هیچ ایراد و خرده‌ای نمی‌توان به آنها گرفت.

خارج از مباحث سمعی فروزن ۲، باید تاکید کنم که این انیمیشن از منظر بصری، خارق‌العاده بوده و چندین پله نسبت به نسخه قبلی که شش سال پیش عرضه شد، بالاتر رفته است. عناصر آب، باد، خاک و آتش جزو آن دسته از آیتم‌هایی هستند که به تصویر کشیدن‌شان در یک انیمیشن تا چند سال پیش، یک کابوس برای انیماتورها و استودیوها به شمار می‌رفت ولی دیزنی در فروزن ۲، به زیبایی هرچه‌تمام‌تر و استادانه‌تر از همه استودیوهایی که می‌شناسیم، از پس این ماموریت برآمده است. در قسمت دوم با دنیای سرزمین آٰرندل (جهان خیالی انیمیشن فروزن) بیشتر آشنا می‌شویم و وارد ابعاد جدیدی از آن به جز لوکیشن‌های برف و بوران می‌شویم. جهان آرندل زیباست و تنوع لوکیشن‌ها باعث شده که تیم سازنده بتوانند خلاقیت و مهارت خود را بهتر به رخ بکشند.

نقد انیمیشن Frozen 2

انیمیشن فروزن ۲ از لحاظ داستانی به مشکل می‌خورد و جدا از هدر دادن یک سری از شخصیت‌های اصلی خود، در خلق کاراکترهای جدید پیروزمند نیست. داستان فروزن ۲ در بسیاری از موارد آغشته به عنصر کلیشه می‌شود و پایان‌بندی آن نیز بدترین قسمت این فیلمنامه است؛ البته پیش از پایان بندی و در قسمت میانی، می‌تواند پیچش‌های جذابی خلق کند که جزو برگ‌های برنده فیلم هستند اما در نهایت داستان به خوبی قسمت‌های میانی پیش نمی‌رود و در اوج کلیشه به پایان می‌رسد.

دنباله فروزن به هیچ‌وجه نمی‌تواند جایگاه قسمت اول را پر کند اما علی رغم داستان با ایرادش، برای کم سن و سال‌ترها می‌تواند یک اثر سرگرم کننده باشد. سرگرم کننده بودن، ماموریت اصلی فروزن ۲ بوده ولی این اثر نمی‌تواند مانند قسمت اول،‌تمام گروه‌های سنی را به وجد بیاورد و آنها را تبدیل به هوادار خود کند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (11 مورد)
  • Arammoon
    Arammoon | ۱۵ خرداد ۱۳۹۹

    به نظر من درک فروزن ۲ برای بجه های کوچیک سخت تره و نقدتون مشکل داره فروزن دو به بحران هویت اشاره ی خوبی داره و اینکه بقیه ی شخصیت ها کمرنگ شدن رو قبول دارم اما باید بپذیریم که این داستان داستان السا بود برخلاف فروزن ۱ که به نظر من داستان آنا بود و پایانش رو من هم دوست نداشتم یه جورایی به نظرم فاصله گرفتن این دوتا خواهر از هم کمی ناراحت کننده بود اما کلیشه ای نبود و اتفاقا یه چیز متفاوت بود چون اغلب اوقات پایان داستان با نزدیکی و جشن و اینا ها تموم میشه اما پایانش باز بود و میشه کفت جاداره قسمت بعدی داشته باشه

  • حامد
    حامد | ۱۲ خرداد ۱۳۹۹

    درک قسمت دوم فروزن سخت تر از قسمت اوله که باعث شده خیلیا دچار اشتباه بشن! برخلاف اونچه که تو نقد نوشتید به نظرم این قسمت واسه جوونا قابل درک تر بود تا کم سن و سال ها. اینکه شخصیت ها وارد جنگل شدن و یکی یکی با ارواح درگیر شدن و در نهایت از هر کدوم برای پی بردن به بخشی از حقیقت استفاده کردن به نظرم ایده جذابی بود. به نظرم این قسمت معمایی بود، ذهن آدمو به چالش میکشید و به تدریج معما ها حل شدن که این نقطه قوت فروزن ۲ نسبت به قسمت اول بود، چون تو فروزن۱ غالبا همه چیز خیلی ساده پیش میرفت.با کمرنگ شدن شخصیت کریستف موافقم. ضمنا باید بگم پایان قسمت اول بهتر و غافلگیرانه تر بود. در مورد آهنگ ها هم باید بگم این قسمت هم خیلی عالی بود و من شخصا از آهنگ کریستف هم خوشم اومد، into the unknown و something never change و show yourself هم که حرف نداشت! قسمت دوم حماسی تر و پخته تر از قسمت اول بود و کلن هر دو قسمت عالی بودن!

  • zaynab
    zaynab | ۸ اسفند ۱۳۹۸

    دوتا اهنگ into the unkhown و showyourself به مراتب قشنگ تر پرمفهوم تر و به يادموندني تر از let it go هستند.قطعه show yourself كه اصلا بنظرم تو يه سطح ديگس...و البته اهنگ do the next right thing از آنا هم يكي از نقاط قوت فيلم بود كه باعث ميشه مخاطب بفهمه چقد قسمت دوم نسبت به اول پخته تر شده...دركل بنظرم مخاطب اصلي فرون ١ و ٢ نوجوون ها و جوون هايي ان كه الان درگيري هاي شخصيتي اي دارن كه فيلم داره اشاره ميكنه.و بنظرم قشر هاي ديگه خيلي حرف فيلم نميفهمن...درباره شخصيت پردازي قبول دارم قسمت دوم خيلي ضعيف تر بود چون داستان،داستان السا بود.واقعا خيلي سخت بود بقيه شخصيت هارو بشه توش جا كرد حتي انا...بنظرم يا بايد داستان و عوض ميكردن يا هم تمركزشونو ميذاشتن رو السا كه اين كار هم كردن...راستي كل بار طنز فيلمم رو دوش اولاف بود كه خدايي خيلييي خنده دار بود اين قسمت.

  • Sina
    Sina | ۲۵ بهمن ۱۳۹۸

    چه گیری دادید به موسیقی و وزن و اهنگ فیلم. یه فیلمه دیگه.به نظرم هر دو قسمت خوب بودن.تو قسمت دوم انا بهتر بود تو قسمت یک یکم شیرین عقل بود

  • Fasihi
    Fasihi | ۵ دی ۱۳۹۸

    لطفا فراموش نکنید این موسیقی Into The Unknown چنان شروع جذابی داره که به نظر من میتونه با Let It Go رقابت کنه شروع این موسیقی خیلی جذابه و پایانش جذابتر این نکته مهمی هست

  • Soraya
    Soraya | ۵ دی ۱۳۹۸

    ۰قشنگ بود

  • Sara
    Sara | ۳۰ آذر ۱۳۹۸

    بنظر من شخصیت السا خیلی بهتر شده بود توی سری 2
    و دوباره به نظر من این دو تا فیلم آخر ی وزن واقعا خیلی خیلی خیلی خوب بودن
    توی سری دو قصد داشتن که به سوال های سری یک جواب بدن
    ولی فوق‌العاده لعاده بود

  • Reza Dark
    Reza Dark | ۳۰ آذر ۱۳۹۸

    عالی بود نقد دمتگرم?‍♂️?

  • ...
    ... | ۲۹ آذر ۱۳۹۸

    فروزن ۲ برای کسایی که خوشی رو به مسئولیت پذیری ترجیح میدن یا از هنر دنبال لقمه حاضر-آماده و دم دستی هستن، مناسب نیست. احتمالا فروزن ۲ مخالفهای زیادی توی این کشور جهان سومیِ سطحی، خواهد داشت.
    آهنگ show yourself فوق العاده بود؛ چطور میگی فراموش شدنی؟ کافیه کمی به لحن لالایی مادر السا توجه کنی تا قشنگیش رو ببینی. اینستا که منو سرویس کرد از بس خارجی ها into the unknown رو گذاشتن. Something never change هم انرژی خوبی داشت؛ تازه به بچه ها کمک میکنه که وقتی به بلوغ می رسن و سلیقه شون تغییر میکنه، کمتر دچار بحران هویت بشن و فکر نکنن کل دنیاشون داره از دست میره. اینا خیلی پخته تر از فروزن یکه (درا بازن با تو!) واقعا اهنگها رو شنیدی؟
    در کل اگه السا به جای اون انتخاب خاصش و مسئولیت پذیری، همون السای لوس فروزن یک بود، کل کارتون رو شاهکار می دونستین. اما اون انجام کار درست رو به دور هم نشینی ترجیح داد؛ چیزی که ۹۹% ایرانیها -با توجه به مراسمهاشون- برعکسش رو دوست دارن.
    درباره شعر کریستوف هم لابد توقع داشتی مثل برنامه کودکهای دهه ۶۰ اشک بچه رو دربیارن. این کارتون برای بچه هاست؛ باید از غمش کم میکردن

    • آرش پارساپور
      آرش پارساپور | ۲ دی ۱۳۹۸

      درباره شعر کریستف من توقع داشتم که تصاویر مانند موزیک ویدوهای دهه شصت شمسی نباشه. آوازهای فروزن ۲ هم خوب هستند ولی اینکه تبدیل به یک اثر موندگار مثل لت ایت گو بشن، متاسفانه این قابلیت رو ندارن.

  • siamak
    siamak | ۲۹ آذر ۱۳۹۸

    کلا دنباله های انیمیشن ها زیاد خوب از آب در نمیاد همین دوسال اخیر دنباله رالف و زندگی خصوصی حیوانات خانگی رو ساختن که اصلا در حد و قواره قسمت اصلیشون نبودن بنظرم همین فروزن هم به این مشکل دچار میشه

مطالب پیشنهادی