ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

اخبار و مقالات

۱۰ فیلم مشابه جیمز باند که نیازهای سینمای جاسوسی شما را برطرف می‌کنند

به مناسبت انتخاب «دنی ویلنو» به عنوان کارگردان فیلم بعدی جیمز باند

آرش بوالحسنی
نوشته شده توسط آرش بوالحسنی | ۱۰ تیر ۱۴۰۴ | ۱۳:۴۵

جیمز باند یکی از نمادین‌ترین شخصیت‌های تاریخ سینماست و الگوی اولیه‌ای برای آنچه یک فرنچایز سینمایی موفق باید باشد، پایه‌گذاری کرد. گرچه پیش از اکران Dr. No در سال ۱۹۶۲ نیز مجموعه‌ فیلم‌هایی با چندین قسمت ساخته شده بودند، اما فیلم‌های باند این ایده را معرفی کردند که یک قهرمان جذاب سینمایی می‌تواند در ماجراجویی‌های متعدد ظاهر شود. در طی سال‌ها و قسمت‌های متعدد، این فرنچایز لحظاتی کلاسیک، ضدقهرمان‌هایی به‌یادماندنی و صحنه‌های هیجان‌انگیز بسیاری را به دوستداران سینما هدیه داده است. به مناسبت انتخاب «دنی ویلنو» به عنوان کارگردان فیلم بعدی جیمز باند، در ادامه به شما ۱۰ فیلم مشابه جیمز باند را معرفی می‌کنیم.

North by Northwest

فیلم شبیه جیمز باند

فیلم North by Northwest یکی از بهترین آثار ساخته‌شده توسط «آلفرد هیچکاک» افسانه‌ای است. ادعایی که با توجه به سابقه درخشان استاد تعلیق، تعریف کمی محسوب نمی‌شود. با وجود اینکه آلفرد هیچکاک پیش از این در فیلم‌های Notorious و Foreign Correspondent با ژانر جاسوسی بازی کرده بود، North by Northwest ایده یک ماجراجویی متشکل از گجت‌ها، دورویی، خیانت و صحنه‌های اکشن در لوکیشن‌های غیرمعمول را به سینما معرفی کرد.

نقش‌آفرینی «کری گرنت» در North by Northwest به همه نشان داد که کاریزمای یک ستاره سینما دقیقا چگونه به پرده نقره‌ای جان می‌دهد و بدون شک الهام‌بخش برخی از بازیگران جیمز باند از جمله «شان کانری» و «راجر مور» هم بود. رد پای سکانس تعقیب‌و‌گریز با هواپیمای مشهور North by Northwest هم در بسیاری از فیلم‌های جیمز باند از جمله The Living Daylights و The Spy Who Loved Me دیده می‌شود.

Tinker Taylor Soldier Spy

فیلم Tinker Taylor Soldier Spy اقتباسی‌ است از یکی از بهترین رمان‌های نویسنده افسانه‌ای ادبیات جاسوسی، «جان لوکاره» است. لوکاره نویسنده‌ای است که آثارش نقش بسزایی در تعریف حال‌و‌هوای دوران جنگ سرد داشتند. طرفداران فرنچایز باند احتمالاً به خاطر دارند که From Russia With Love و Goldfinger به‌شدت تحت تأثیر تنش‌های سیاسی میان بریتانیا و اتحاد جماهیر شوروی ساخته شده بودند، و Tinker Taylor Soldier Spy نیز با تم‌هایی مشابه، داستان مأمور زبده‌ای به نام «جورج اسمایلی» (با بازی گری اولدمن) را روایت می‌کند که در تلاش است تا یک جاسوس مخفی روس را در سازمان MI6 شناسایی کند.

این فیلم مهیج و پیچیده، پر است از خیانت‌های غیرمنتظره، هویت‌های متغیر و پیچش‌های داستانی شوکه‌کننده، و با حضور گروهی از بهترین بازیگران بریتانیایی حال حاضر، به اثری تماشایی بدل شده است. اگر از جنبه‌های فکری‌تر و سنجیده‌تر مجموعه باند لذت می‌برید، احتمالاً از هیجان‌های سرد و بی‌رحمانه‌ای که Tinker Taylor Soldier Spy در چنته دارد نیز خشنود خواهید شد.

The Man From U.N.C.L.E

فیلم The Man From U.N.C.L.E ادای دینی‌ست به فیلم‌های کلاسیک جاسوسی دهه ۱۹۶۰ که از سریال محبوبی با همین نام الهام گرفته شده است. «هنری کویل» در یکی از بهترین نقش‌آفرینی‌های دوران حرفه‌ای‌اش، در قالب «ناپلئون سولو» ظاهر می‌شود؛ دزدی آمریکایی که به مأمور مخفی بدل شده و با جذابیتی زن‌باره و عشقی ماجراجویانه به خطر و نوشیدنی، یادآور چهره باند است.

The Man From U.N.C.L.E مملو از ابزارهای جاسوسی، درگیری‌های مسلحانه، و طنز شیطنت‌آمیزی‌ست که طرفداران فرنچایز باند بی‌شک از آن استقبال خواهند کرد. سبک بصری و لحن کلی فیلم نیز بسیار به قسمت‌های اولیه جیمز باند با بازی شان کانری شباهت دارد. گرچه از هنری کویل بارها به عنوان یکی از گزینه‌های بالقوه برای ایفای نقش باند در آینده یاد شده، اما شکست The Man From U.N.C.L.E در گیشه باعث شد تا شاهد تبدیل شدن این سری به یک فرنچایز نباشیم.

Austin Powers: International Man of Mystery

بدیهی‌ست که صحبت از فیلم‌هایی در حال‌و‌هوای جیمز باند بدون اشاره به معروف‌ترین (و بی‌تردید بهترین) پارودی باند ممکن نیست؛ فیلم Austin Powers: International Man of Mystery، ساخته «جی روچ»، با بازی «مایک مایرز» در نقش اصلی. این فیلم که آغازگر سه‌گانه‌ای پرفروش شد، یکی از شاخص‌ترین نقش‌های مایرز را به نمایش گذاشت؛ بازیگری که با سابقه درخشان در برنامه Saturday Night Live به شهرتی جهانی رسید. در این فیلم اول، جاسوس زن‌باره و اغراق‌آمیز پس از سال‌ها انجماد کریوژنیک، با «دکتر ایول» (که مایرز نیز نقش او را ایفا می‌کند) روبه‌رو می‌شود؛ شخصیتی که سودای سلطه بر جهان در سر دارد.

بخش عمده جذابیت فیلم مدیون بازی خیره‌کننده مایرز است، اما نمی‌توان از نقش‌آفرینی‌های درخشان بازیگران مکملی چون «الیزابت هرلی»، «ست گرین»، «مایکل یورک»، «میندی استرلینگ» و «رابرت واگنر» چشم پوشید. گرچه کیفیت فیلم‌های بعدی آستین پاورز تا حدی افت کرد (هرچند فروش آن‌ها در گیشه همواره صعودی بود)، اما همگی اثری طنزآلود و سرزنده‌اند که همزمان هم ادای احترامی شیرین به فرنچایز 007 هستند و هم نقدی بی‌رحمانه و شوخ‌طبعانه بر آن.

Mission: Impossible

Mission Impossible شاید محبوب‌ترین فرنچایز جاسوسی در تاریخ سینما خارج از مجموعه جیمز باند باشد، که ریشه در سریال کلاسیک دهه ۱۹۶۰ با همین نام دارد. گرچه این مجموعه با هر قسمت بزرگ‌تر و جاه‌طلبانه‌تر شد، اما فیلم ماموریت غیرممکن به کارگردانی «برایان دی پالما»، شاهکاری در زمینه تعلیق و رازآلودگی است.

این فیلم نخست، داستانی آغازین و ایدئال برای شخصیت «ایتن هانت» با بازی «تام کروز» ارائه می‌دهد؛ چرا که مرگ اعضای تیمش در سکانس هولناک آغازین، به انگیزه‌ای برای وفاداری بی‌چون‌وچرای او به دوستانش در قسمت‌های بعدی بدل می‌شود. گرچه فیلم Mission: Impossible - Fallout به‌طور خاص به‌عنوان یکی از بهترین فیلم‌های اکشن تاریخ مورد تحسین قرار گرفته، اما سکانس تعقیب و گریز قطار در پایان فیلم اول همچنان یکی از نفس‌گیرترین صحنه‌هایی‌ست که حتی امروز نیز کاملاً تأثیرگذار باقی مانده است.

Kingsman: The Secret Service

«متیو وان» چندین فیلم ساخته که یا مستقیماً از جیمز باند الهام گرفته‌اند یا ادای احترامی به آن به شمار می‌روند، اما Kingsman بدون شک بهترین آن‌هاست. در این فیلم، «تارون اجرتون» نقش جوانی شرور و خیابانی را بازی می‌کند که توسط مأمور مؤدب و مجرب (با بازی «کالین فرث») برای پیوستن به یک سازمان فوق‌محرمانه به عنوان یکی از مأموران جدید جذب می‌شود. در کنار آن‌ها، «ساموئل ال. جکسون» نیز نقش‌آفرینی جذابی دارد که برداشت طنزآلودی از یک ضدقهرمان کلاسیک باند است.

فیلم Kingsman: The Secret Service از نظر خشونت تصویری حتی از تاریک‌ترین لحظات فرنچایز ۰۰۷ هم فراتر می‌رود، اما این عناصر با تأکید فیلم بر کمدی متعادل می‌شوند. گرچه مجموعه Kingsman به‌وضوح تحت تأثیر جیمز باند است، اما با افزودن پیچ‌و‌تاب‌های خاص خود، جان تازه‌ای به ژانر جاسوسی می‌بخشد. برخلاف باند که تحت یک نهاد دولتی فعالیت می‌کند، سازمان Kingsman نهادی کاملاً مستقل است. این فیلم‌ها هم‌زمان که دنیا را نجات می‌دهند، کلیشه‌های ژانر را نیز با لحنی طنزآمیز به سخره می‌گیرند.

The Bourne Identity

The Bourne Identity یکی از مهم‌ترین فیلم‌های جاسوسی قرن بیست‌و‌یکم به شمار می‌رود، چرا که رویکردی واقع‌گرایانه‌تر به جاسوسی بین‌المللی و توطئه‌ها داشت؛ برخلاف بسیاری از فیلم‌های سبک‌سرانه‌تری که پیش از آن ساخته شده بودند. گرچه هر یک از قسمت‌های این فرنچایز ویژگی‌های قابل تحسینی دارند، اما The Bourne Identity به‌خوبی توانست شخصیت «جیسن بورن» (با بازی مت دیمون) را به عنوان قهرمانی اکراه‌آمیز معرفی کند؛ شخصیتی که درگیر کشف حقایقی تلخ درباره گذشته خود است.

از قضا، The Bourne Identity الهام‌بخش مجموعه جیمز باند نیز شد تا با ورود «دنیل کریگ» به نقش باند، لحن تیره‌تری در پیش گیرد. فیلم Die Another Day که همان سال با The Bourne Identity اکران شد، آن‌قدر سبک و غیرجدی به نظر می‌رسید که در مقابل آن، Casino Royale لحن بسیار تاریک‌تری به خود گرفت.

Three Days of the Condor

«رابرت ردفورد» و «فی داناوی» در این تریلر سرد و نفس‌گیر ایفای نقش می‌کنند؛ فیلمی که برخلاف ماجراجویی‌های سبک‌سرانه‌تر جیمز باند در دوران راجر مور در دهه‌ی ۱۹۷۰، داستانی شهری و مبتنی بر توطئه‌ای زیرپوستی و پیچیده را روایت می‌کند. ردفورد نقش یک محقق سازمان سیا را بازی می‌کند که پس از بازگشت از وقت ناهار، با صحنه قتل تمام همکارانش روبه‌رو می‌شود و ناچار است در خیابان‌های نیویورک فرار کند و همواره یک قدم جلوتر از قاتلانی بماند که به‌دنبال جان او هستند.

فیلم Three Days of the Condor یکی از فیلم‌های نمادین ژانر جاسوسی‌ست که نقشی هم‌تراز با آثار کلاسیک جیمز باند در شکل‌دادن به این ژانر ایفا کرده است. این فیلم نیز بر محوریت جاسوسی می‌گردد که درگیر ماجرایی شده که فراتر از توان و آمادگی‌اش است؛ و قهرمان داستان، با بازی ردفورد، برای چنین خطری هیچ آمادگی ندارد. در کنار این‌ها، فیلم بازی چشمگیر «مکس فون سیدو» را نیز در نقش یک آدم‌کش حرفه‌ای به نمایش می‌گذارد؛ شخصیتی که نه‌تنها تهدیدی واقعی برای قهرمان داستان است، بلکه دیدگاهی فلسفی و عجیب نسبت به شغل خود دارد.

Patriot Games

پس از The Hunt for Red October، «هریسون فورد» دومین بازیگری بود که نقش «جک رایان»، تحلیل‌گر سازمان سیا و قهرمان چندین رمان «تام کلنسی»، را ایفا کرد. در فیلم Patriot Games، رایان تلاش می‌کند تا جلوی ترور یکی از مقامات برجسته بریتانیا را بگیرد، اما همین اقدام او را به هدف حملات یک تروریست، با بازی «شان بین»، تبدیل می‌کند. در کنار فورد و بین که در نقش قهرمان و ضدقهرمان ظاهر می‌شوند، بازیگرانی چون «ساموئل ال. جکسون»، «ریچارد هریس» و «جیمز ارل جونز» نیز در این فیلم حضور دارند.

فیلم با بازی‌های درخشانی همراه است، به‌ویژه هریسون فورد در نقش جک رایان که در فیلم Clear and Present Danger نیز دوباره این نقش را ایفا کرد. هر دو فیلم، نگاهی متفاوت به قهرمانان دنیای جاسوسی دارند و در میان آثاری که شبیه جیمز باند هستند، جایگاه ویژه‌ای دارند؛ اما پیوند بریتانیایی موجود در Patriot Games باعث می‌شود این فیلم بیش از دیگر آثار جک رایان به حال‌وهوای ماجراهای باند نزدیک شود.

The Eiger Sanction

The Eiger Sanction شاید نزدیک‌ترین تجربه‌ای باشد که «کلینت ایستوود» به ایفای نقشی شبیه جیمز باند داشته است؛ چرا که تصور اینکه ستاره‌ای آمریکایی با پیش‌زمینه‌ی وسترن جایگزین مأمور مخفی بریتانیایی‌ای شود که «یان فلمینگ» خلق کرده، عملاً غیرممکن بود. ایستوود در این فیلم هم کارگردانی کرده و هم نقش‌آفرینی؛ در قالب یک جاسوس و استاد دانشگاه نیمه‌وقت که برای مأموریتی فوق‌محرمانه استخدام می‌شود؛ مأموریتی که شامل صعود از صخره‌ای عظیم و خطرناک است.

ایستوود در این تریلر جاسوسی هیجان‌انگیز، ترکیبی از کاریزمای خونسرد و بی‌رحمی محاسبه‌گر باند را به تصویر می‌کشد؛ فیلمی که تماشاگر را وامی‌دارد تا مدام حدس بزند چه کسی واقعاً کنترل اوضاع را در دست دارد. صحنه‌های مشهور صخره‌نوردی فیلم از لحاظ اجرای بدلکاری‌های عملی بسیار جلوتر از زمان خود بودند، و به‌راحتی می‌توان دید که چگونه این سکانس‌ها الهام‌بخش صحنه‌ی افتتاحیه نمادین فیلم GoldenEye شدند؛ جایی که «پیرس برازنان» برای نخستین بار در نقش جیمز باند ظاهر شد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید

مطالب پیشنهادی