نقد انیمیشن Dragon Quest: Your Story – عشق RPG ژاپنی
۳۴ سال از ساخته شدن اولین Dragon Quest میگذرد و این فرنچایز ژاپنی حالا تبدیل به یکی از محبوبترین بازیهای RPG در سرزمین آفتاب شده است؛ عنوانی که کمی دیرتر به جهانیان معرفی شد (مانند ...
۳۴ سال از ساخته شدن اولین Dragon Quest میگذرد و این فرنچایز ژاپنی حالا تبدیل به یکی از محبوبترین بازیهای RPG در سرزمین آفتاب شده است؛ عنوانی که کمی دیرتر به جهانیان معرفی شد (مانند همتای خود یعنی فاینال فانتزی) ولی در نهایت توانست در بازار جهانی نیز هواداران بسیار زیادی پیدا کند. با ادغام دو کمپانی غول بازیسازی ژاپنی یعنی Enix و Square Soft، اهمیت به این بازی بیشتر شد و در کنار فاینال فانتزی تبدیل به مهره اصلی این کمپانی شد. Dragon Quest اما برخلاف فاینال فانتزی شانس کمتری در مدیوم انیمه و انیمیشن داشته و به جز یک سریال تلویزیونی ۴۳ قسمتی، چیز بیشتری تاکنون عایدش نشده بود.
انیمیشن Dragon Quest: Your Story در واقع اولین انیمیشن بلند سینمایی ساخته شده بر اساس این فرنچایز به حساب آمده که در سینماهای ژاپن اکران شده و پخش جهانی آن نیز بر عهده نتفلیکس بوده (توجه ویژه نتفلیکس به بازار ژاپن در چند ماهه اخیر ستودنی است). این انیمیشن به نوعی بر گرفته از قسمت پنجم این سری بازیها با نام کامل Dragon Quest V: Hand of the Heavenly Bride به شمار میرود. این تصمیم بسیار وطن پرستانه! و ریسکی برای سازنده انیمیشن به شمار میرفته چرا که قسمت پنجم، با وجود محبوبیت فوقالعاده و بسیار بالا در بین طرفداران ژاپنی، جزو معدود قسمتهایی از این سری بازی به شمار میرود که رنگ بازار بینالمللی را در زمان عرضه ندید. در واقع کمپانی سازنده (Enix) به خاطر فروش کم قسمتهای قبلی در بازار آمریکا، تصمیم گرفت خرج اضافهای برای ساخت بازی با ورژن جهانی نکند و Dragon Quest V رنگ بازار جهانی را ندید. حتی سالها بعد که نسخه بازسازی شدهای از این اثر محبوب برای کنسول پلی استیشن ۲ عرضه شد، بازهم تنها در بازار ژاپن اتفاق افتاد. در واقع اولین باری که چشمان طرفداران به رخسار این بازی برخورد کرد به سال ۲۰۰۹ (۱۷ سال پس از عرضه بازی) برمیگردد که نسخه بینالمللی بازی برای کنسول دستی Nintendo Ds عرضه شد.
میخواهم بگویم که انتخاب Dragon Quest V برای ساخت اولین انیمیشن بلند سینمایی از این فرنچایز با وجود اینکه قسمتهای محبوبتری از آن در بازار جهانی وجود دارد (مانند قسمت هشتم که برای پلی استیشن دو عرضه شد) انتخاب پر ریسکی بوده اما از آنسو باید اعتراف کرد که این نسخه جزو بهترین نسخهها از حیث داستان سرایی به شمار میرود و محبوبیت بسیار بالایی در بین هواداران دو آتشه دارد. انیمیشن Dragon Quest: Your Story هم با ظرافتی بسیار زیرکانه، اقتباس آزاد و عجیب و غریبی از این بازی به عمل آورده و آن را تبدیل به اثری کرده که حتی ناآشنایان با این نسخه از بازی، به پای آن بنشینند.
داستان Dragon Quest: Your Story تا اواخر انیمیشن تقریبا همان داستان بازی را روایت میکند و در آن تفاوتهای ریزی به وجود آورده است. قسمتهای پایانی نیز با یک پیچش داستانی بسیار زیبا و غافلگیر کننده، ادای دین بینظیری به هواداران و کل این فرنچایز میکند و نبوغ دیوانهوار امروزی ژاپن را وارد بطن داستان میکند. Dragon Quest: Your Story با نمایش صحنههایی از بازی کلاسیک (نسخه ۱۹۹۲) شروع میشود و قصه قهرمانی را روایت میکند که همراه با پدرش زندگی میکند. پدر و پسر ماجراجو با یکدیگر به نبردهای زیادی میروند تا اینکه در طی یک ماموریت (نگهداری از پرنس هری) به مشکل برمیخورند.
با ربوده شدن پرنس هری توسط لوسیفر، پدر و پسر به دنبال این موجود شیطانی رفته و در طی یک نبرد سهمگین، پدر کشته شده و از پسرش قول میگیرد که دور دنیا را بگردد و مادرش را پیدا کند؛ اما متاسفانه هری و قهرمان قصه به اسارت لوسیفر در میآیند و تا ده سال برای او بردگی میکنند تا اینکه به فکر راه فراری میافتند...
توصیف لحظاتی که انیمیشن Dragon Quest: Your Story خلق میکند برای بینندهای که با این سری ناآشنا باشد کار راحتی نیست. جهان انیمیشن دقیقا به مثابه یک بازی نقش آفرینی ژاپنی است و حتی صحنههای نبرد انیمیشن طوری ساخته و طراحی شدهاند که تا حد زیادی یاد آور بازیهای RPG این سری باشند. دشمنان بعد از کشته شدن پیکسل پیکسل میشوند و قهرمان داستان زمانی که در طی نبرد با یک شیطان بزرگ پدرش در میآید و جزغاله میشود، با خوردن یک آیتم کاملا خوب و سرحال میشود. این المانها کاملا برگرفته از دنیای بازی است و شاید نگریستن به آنها در یک انیمیشن در وهله اول منطقی به نظر نیاید اما رفته رفته جهانی که انیمیشن دقیقا از روی بازی ساخته، به دل مخاطب (حتی مخاطب ناآشنا) مینشیند.
اشارهها به بازی به این مسائل کلی ختم نمیشود و جزییاتی در انیمیشن وجود دارد که تداعی کننده گیمپلی بازی است. برای توضیح بهتر ضروری است که بگویم نسخه پنجم بازی (منبع اقتباسی این انیمیشن) به گیمر این اجازه را میداد که بتواند در طول بازی با یکی از چند شخصیت مونث بازی ازدواج کند و با آنها تشکیل خانواده بدهد. مساله رمانس در بازی نقش پررنگی را داشت و کاری کرده بود که Dragon Quest V یک بازی RPG-عاشقانه باشد. نکته جالب اینجاست که بعد از انتخاب هر کاراکتری به عنوان همسر، این شخصیت بعد از مدتی آبستن میشد و تا چند ماه اولیه بارداری خود همچنان در نبردهای بازی حاضر میشد و در نهایت با به دنیا آوردن دو بچه، زندگی کاراکتر بازی ادامه پیدا میکرد. همچنین بازی در سه بازه زمانی مختلف روایت میشد و بچههای کاراکتر بازی نیز بزرگ میشدند. تمامی این موارد در انیمیشن رعایت شده و یک دوم میانی آن به یک عاشقانه تبدیل میشود، عاشقانهای که البته در اینجا حق انتخابی برای تماشاگر وجود ندارد اما انیمیشن سعی میکند تا جای ممکن برای همه طرفداران اقناع کننده ظاهر شود.
انیمیشن ریتم جذابی دارد و طوری رفتار میکند که انگار یقه تماشاگر را گرفته و او را ول نمیکند. تغییراتی که در جزییات داستان پیش آمده به بهبود روایت قصه کمک کرده و ورود شخصیتهایی چون مادر قهرمان قصه نیز بار عاطفی و پیام عاشقانه آن برای هواداران را مضاعف بخشیده است. صداپیشگان ژاپنی که از بین هنرپیشگان معروف صنعت سینمای سرزمین آفتاب انتخاب شدهاند، توانستهاند به کاراکترها هویت خوبی ببخشند، هرچند برخی از طرفداران معتقد هستند که باید از صداپیشگان حرفهایتری استفاده میشد.
خردهای که میتوان به Dragon Quest: Your Story گرفت به نحوه طراحی کاراکترهای آن برمیگردد که همخوانی چندان دقیقی با طراحی منحصر به فرد بازی ندارند. «آکیرا توریاما» طراح معروف این سری بازیها به شمار میرود که قلم نقاشی خود را استادانه برای Dragon Quest رقصانده و حالا در انیمیشن جدید رنگ و بوی آن بسیار کم دیده میشود. شخصیتهای این سری (به خصوص کاراکتر بیانکا) محبوبتی فوق العادهای بین طرفداران دارند و دست بردن و اعمال تغییرات در طراحی آنها، چندان جالب نیست چرا که برخلاف تغییرات داستانی، کار را بهتر هم نکرده و طراحی ضعیفتری را به نمایش گذاشته است. در واقع طراحیهای کاراکترها در انیمیشن کمی به سمت و سوی طراحیهای موجود در آثار غربی گرایش پیدا کرده و به نظر میرسد این کار برای جلب توجه مخاطبین بازار غیر از ژاپن صورت گرفته باشد؛ هرچند در دل این طراحیهای غرب زده همچنان المانهای انیمه مانند (مانند سرخ شدن رنگ پوست از خجالت و...) نیز دیده میشود و این تلفیق در مجموعه جالب به نظر میرسد.
در نهایت باید گفت که انیمیشن Dragon Quest: Your Story یک فن سرویس کامل محسوب میشود، اثری که برای طرفداران این سری ساخته شده و ناآشنایان به سری را نیز به خود جذب میکند اما احتمالا در دقایق پایانی آنها را گیج خواهد کرد. انیمیشن Dragon Quest: Your Story یک نامه عاشقانه تمام عیار برای تمام عشاق بازیهای RPG (به خصوص از نوع ژاپنی) به شمار میرود که میتواند حرف مهمی را با این گیمرها در میان بگذارد؛ حرفی که تنها و تنها و تنها آنها میفهمند چرا که این دقیقا «قصه خودشان» است.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
این داستانی برای همه گیمرهاست...
واقعا جمله درستیه. نه تنها برای این انیمیشن بلکه برای بقیه ماجراها هم به همین صورته.
راستش همین طوری گفتم بگردم از ویجیاتو یه فیلم و انیمیشن که نقد شده رو ببینم. ( اولویت اولم هم با انیمه و انیمیشن بود که در نهایت این انیمیشن رو انتخاب کردم. )
من این گیم رو تا حالا تجربه نکردم ولی این انیمیشن برام جذاب بود.
دنیای گوگولی مگولی ماجرا خیلی قشنگه و برای همه میتونه زیبا باشه.
البته حدود 30 40 دقیقه اول ، همه ی ماجرا گنگ است و همه چیز خیلی سریع میگذره و مخاطب به خودش میگه این چه کوفتیه که من دارم نگاه می کنم؟؟!!! ( که این می تونه هم خوب باشه و هم بد )
ولی به مرور زمان به سوالات پاسخ داده میشه و ماجرا باحال تر میشه.
به نظرم اگر این انیمیشن مدتش حدود 2 ساعت بود ؛ خیلی بهتر از این ها میتونست بشه ( البته این کار ممکن بود که باعث بشه انیمیشن به ورطه تکرار بیفته... ) ولی در کل انیمیشن خوبی بود و ارزش یه بار دیدن رو داشت.
پ ن : آرش جان چند وقتیه نقد کوبنده درباره هیچ فیلمی روی سایت قرار ندادی. منتظریم...