ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فیلم و سریال

دیزنی و لوکاس‌فیلم چگونه دنیای «جنگ ستارگان» را مثل مارول بازسازی می‌کنند؟

وقتی دیزنی در سال ۲۰۱۲ با مبلغ ۴.۰۵ میلیارد دلار لوکاس‌فیلم را خریداری کرد، حتی یک روز هم دست به اتلاف وقت نزد و بلافاصله سه فیلم سینمایی جدید از فرانچایز «جنگ ستارگان» معرفی کرد. ...

محمدجواد مبین‌زاده
نوشته شده توسط محمدجواد مبین‌زاده | ۲ دی ۱۳۹۹ | ۲۰:۲۹

وقتی دیزنی در سال ۲۰۱۲ با مبلغ ۴.۰۵ میلیارد دلار لوکاس‌فیلم را خریداری کرد، حتی یک روز هم دست به اتلاف وقت نزد و بلافاصله سه فیلم سینمایی جدید از فرانچایز «جنگ ستارگان» معرفی کرد. همان روزی که قرارداد میان دیزنی و لوکاس‌فیلم رسمی شد، مدیرعامل این غول هالیوودی یعنی رابرت ایگر طی جلسه خود با سهام‌داران اعلام کرد: «برنامه بلند مدت ما اکران یک فیلم جدید از Star Wars هر دو یا سه سال است.»

اکنون که هشت سال از آن ماجرا می‌گذرد، به نظر می‌رسد جاه‌طلبی دیزنی برای فرانچایز جنگ ستارگان خیلی بیشتر از این حرف‌هاست، چراکه همین حالا بیش از ۱۰ سریال مختلف برای سرویس دیزنی پلاس در دست توسعه است.

بیشتر این عناوین در جلسه اخیر دیزنی با سهام‌داران معرفی شد؛ جدیدترینِ این موارد هم درباره یکی از کاراکترهای محبوب میان هواداران یعنی Boba Fett است که طی تیتراژ پایانی قسمت آخر فصل ۲ سریال The Mandalorian معرفی شد و مخاطبان را شگفت‌زده کرد.

اگر این مدل و تاکتیک تجاری برایتان آشنا است، اصلا جای تعجب ندارد چراکه این همان تاکتیکی محسوب می‌شود که یکی دیگر از زیرمجموعه‌های شرکت دیزنی بیش از یک دهه از آن بهره برده و به موفقیت‌های بی‌سابقه‌ای دست یافته است: استودیو مارول.



زمانی که دیزنی مالکیت لوکاس‌فیلم را به دست آورد، چند سالی از خرید مارول توسط همین کمپانی می‌گذشت. دیزنی در سال ۲۰۰۹ قرارداد قابل توجهی با مارول امضا کرد و بعد چند سال - یعنی ماه می ۲۰۱۲ - فیلم The Avengers راهی سینماها شد. این فیلم توانست آنقدر رکوردشکنی کند که عملا مدل تجاری در صنعت سینمایی را به کلی تغییر داد.

موفقیت بی‌سابقه «انتقام‌جویان» نشان داد ساختن چندین فیلم در یک دنیای مشترک و روایت‌هایی که نهایتا در یک نقطه بهم می‌پیوندد، چقدر برای مخاطبان جذاب است و می‌تواند میلیون‌ها سینمادوست را به سالن‌ها بکشاند. سرعت ساخت پروژه‌های مارول رفته رفته زیاد شد، به طوری که هر سال این استودیو ۲ الی ۳ پروژه مختلف را پیش می‌برد.

در مقابل، سیاست و نگاه اولیه ایگر نسبت به فرانچایز جنگ ستارگان (هر دو یا سه سال یک فیلم سینمایی) بسیار کند و آهسته به نظر می‌رسید.

در نتیجه، دیزنی تصمیم گرفت لوکاس‌فیلم را به کار بیشتر وادارد؛ عرضه سریع‌تر فیلم‌های اصلی Star Wars، ساخت فیلم‌های جداگانه که در دنیای این سری جریان دارد و داستان آن‌ها میان وقایع Skywalker Saga رخ می‌دهد. پس از اتمام آخرین سه‌گانه جنگ ستارگان با Star Wars: The Rise of Skywalker، سرعت کاری حتی بیشتر هم شد.

جرج لوکاس سه‌گانه نخست جنگ ستارگان را بین سال‌های ۱۹۷۷ تا ۱۹۸۳ ساخت و سپس ۱۶ سال طول کشید تا سراغ سه‌گانه پیش‌درآمد (بین ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۵) برود. اما ناگهان با ورود دیزنی به معادله، آن‌ها تلاش کردند تعداد فیلم‌های جنگ ستارگان را طی تنها ۶ سال دوبرابر کنند.

با وجود ده‌ها کتاب، سریال انیمیشنی و کمیک، دنیای Star Wars هیچ چیز از دنیای مارول کم نداشت و به همین دلیل دیزنی چنین سرعت بی‌سابقه‌ای در تولید فیلم و سریال بر اساس فرانچایز جرج لوکاس را منطقی و عملی می‌دانست.

در ابتدا، به نظر می‌رسید که نقشه‌های دیزنی دارد کار می‌کند؛ در سال ۲۰۱۶ فیلم Rogue One: A Star Wars Story راهی پرده نقره‌ای شد و با فروش ۱.۰۶ میلیارد دلاری، از نظر تجاری موفق شد اما از نظر فنی نه. اما فیلم بعدی که Solo نام داشت، در سال ۲۰۱۸ به اکران درآمد آن هم در حالی که تنها شش ماه از اکران Star Wars: The Last Jedi می‌گذشت. این فیلم داستان شخصی هان سولوی مشهور و دوست‌داشتنی را روایت می‌کرد (با بازی یک هنرپیشه نسبتا ناشناخته: آلدن ارنرایک) و نهایتا ۳۹۳ میلیون دلار از طریق گیشه به دست آورد.



Solo جنجال و مشکلات بسیاری داشت؛ کاتلین کندی مدیرعامل لوکاس‌فیلم در حین تولید این فیلم دو کارگردان اصلی یعنی فیل لرد و کریستوفر میلر را از پروژه اخراج کرد و جایگزین این دو (یعنی ران هاوارد) دست به فیلم‌برداریِ دوباره زد. همین کار هزینه ساخت فیلم را تا ۲۵۰ میلیون دلار بالا برد تا Solo به نخستین فیلم از فرانچایز جنگ ستارگان تبدیل شود که ضرر روی دست سازندگان می‌گذارد.

بااینکه Solo غیر از بحث اخراج کارگردانان مشکل خاص دیگری نداشت، همه می‌دانستیم چه مسئله‌ای گریبان‌گیرش شده. این فیلم در قالب یک اثر منفرد اصلا بد نیست اما خب برخلاف فیلم‌های دنیای سینمایی مارول، هیچ محتوایی به فرانچایز جنگ ستارگان اضافه نمی‌کرد و عملا بدون و نبودن آن تفاوتی نداشت.

سولو به برخی سوالات کوچک مثل نحوه ملاقات چوباکا و هان سولو پاسخ داد اما خب این جزو سوالاتی نبود که مخاطبان از ابتدا مشتاق دانستن پاسخش باشند. مهم‌تر از همه اینکه فیلم مذکور فقط می‌خواست با حس نوستالژی مردم بازی کند در حالی که همه می‌دانند شخصیت هان سولو بدون هریسون فورد پوچ و ناچیز است.

دیزنی پس از این اتفاقات به جای بهبود سیاست‌های خود، تصمیم گرفت همه چیز را زیر و رو کند؛ اولین اقدام آن‌ها، کنسل کردن تمام فیلم‌های پروژه Star Wars Story بود. این پروژه بزرگ حتی شامل فیلم‌های مستقل اوبی وان کنوبی و بوبا فت هم می‌شد.

دیزنی حالا یک استراتژی کاملا متفاوت داشت. ایگر در سال ۲۰۱۹ مصاحبه‌ای با بلومبرگ برگزار کرد و طی آن اعلام کرد آن‌ها منتظر اتمام سه‌گانه جنگ ستارگان هستند. این اقدام در تاریخچه دیزنی خیلی کمیاب و عجیب به نظر می‌رسد اما خب با توجه به نتایج فعلی، متوجه می‌شویم یک استراتژی فوق‌العاده بوده.

دیزنی و لوکاس‌فیلم با فیلم‌هایی مثل Solo بیش از حد تند رفته بودند و خب تاوان آن را نیز پرداختند. پس از آن تبدیل جنگ ستارگان به چیزی شبیه «دنیای سینمایی مارول» غیرممکن به نظر می‌رسید و آینده آن نامشخص بود.

گرچه اکنون کاشف به عمل آمده دیزنی به یک جنگجو از سرزمین مندلور و کودکی بامزه در کنار او احتیاج داشت. با اینکه دیزنی تا به حال اجازه نداده تعداد مخاطبان سرویس دیزنی پلاس فاش شود اما خب با توجه به موفقیت چشم‌گیر و دور از انتظار The Mandalorian، مشخص شده فرانچایز جنگ ستارگان می‌تواند ورای Skywalker Saga به پیشرفت خود ادامه دهد.

اکنون بسیاری از سریال‌های جدید جنگ ستارگان با محوریت شخصیت‌های نام‌آشنا ساخته می‌شود؛ به عنوان مثال همان فیلم‌های بوبا فت و اوبی وان کنوبی حالا به یک سری مجموعه مخصوص دیزنی پلاس تبدیل شده‌اند. دیه‌گو لونا راهی سریال Andor شده که در واقع پیش‌درآمد بر فیلم Rogue One محسوب می‌شود. جاستین سیمین دارد روی سریال Lando Calrissian کار می‌کند. و Industrial Light & Magic به همراه Lucasfilm Animation نیز در حال توسعه یک مجموعه انیمیشنی با محوریت R2-D2 و C-3PO هستند.

از سوی دیگر لوکاس‌فیلم می‌خواهد مستقیما یک رویکرد مارولی دیگر در پیش بگیرد؛ سه سریال The Book of Boba Fett، Ahsoka و Rangers of the New Republic قرار است در همان خط زمانی که The Mandalorian شکل داده حرکت کنند. و خب جالب‌تر اینکه همه این سریال‌ها توسط تیم جان فاورو و دیوید فیلونی ساخته می‌شود.



این دو در گذشته همکاری‌های تنگاتنگی با استودیو مارول و کوین فایگی داشته‌اند و به همین دلیل بهترین انتخاب‌های دیزنی برای پیاده کردن چنین رویکردهایی هستند. در جلسه اخیر دیزنی هم تایید شده هر چهار سریالی که پیش‌تر نام بردیم در یک نقطه باهم کراس‌اوور خواهند داشت؛ و این می‌تواند نسخه مخصوص جنگ ستارگان از The Avengers باشد.

اکنون سوال مهم و اساسی این است که سیاست و رویکرد جدید دیزنی و لوکاس‌فیلم به ثمر می‌نشیند یا خیر. خیلی از منتقدان و مخاطبان دوست دارند بدانند دلیل شکست بد Solo تنها به خاطر عدم خلاقیت سازندگان بوده یا اینکه مسائل ریشه‌ای‌تر از این حرف‌هاست.

فیلم‌های مارول علی رغم داشتن یک سری فرمول مشخص، همیشه المان تنوع را حفظ کرده‌اند؛ هر متخصص سینما به خوبی می‌داند بین Captain America: The Winter Soldier و Guardians of the Galaxy یا حتی بین Thor و Thor: Ragnarok چه تفاوت‌های فاحش و شگفت‌انگیزی وجود دارد.

تا به امروز تمام آثار فرانچایز جنگ ستارگان (چه فیلم و چه سریال) کمابیش تن و شمایل مشابهی داشته‌اند و باید دید لوکاس‌فیلم می‌تواند به اندازه کوین فایگی و تیمش خلاقیت به خرج دهد یا خیر. به عنوان مثال سطح نوآوری و منحصر به فرد بودن در نخستین سریال مارول در دیزنی پلاس (یعنی WandaVision) فوق‌العاده بالاست و مشخص نیست جنگ ستارگان هم قادر به انجام چنین کاری باشد.

جان فاورو که در کارنامه خود کارگردانی دو فیلم نخست Iron Man را دارد، چند ماه پیش در مصاحبه با ورایتی گفت از چالش‌های مسیر کاملا آگاه است و می‌خواهد به بهترین شکل ممکن دنیای جنگ ستارگان را بسط دهد.

من طی تجربه‌های کاری خود در مارول چیزهای زیادی یاد گرفتم. در آنجا شما همیشه به یک داستان بزرگ‌تر فکر می‌کنید و اینکه شخصیت‌ها چگونه قرار است کنار هم جمع شوند. گرچه در عین حال باید به داستان شخصی و انفردی هر شخصیت هم توجه کنید. کلید اصلی در اینجا حفظ کیفیت و از دست ندادن چشم‌انداز چیزهایی است که برای خودمان و مخاطبان اهمیت دارد.

جرج لوکاس هیچ‌گاه احساسات ضد و نقیض خود نسبت به دیزنی و نحوه رفتار آن‌ها با جنگ ستارگان را پنهان نکرده است. اما خب اگر دیزنی بتواند با موفقیت دنیای این فرانچایز را گسترش دهد - که مارول مشخصا نشان داده چنین امری ممکن است - آنگاه جنگ ستارگان نه تنها می‌تواند به اندازه مارول پول‌ساز باشد، بلکه نهایتا صحبت جرج لوکاس در روزی که دیزنی مالکیت Star Wars را به‌دست آورد، محقق می‌شود: «ما می‌توانیم فیلم‌های جنگ ستارگان را تا ۱۰۰ سال آینده بسازیم.»


بیشتر بخوانید:

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (1 مورد)
  • Wonder-Woman
    Wonder-Woman | ۲ دی ۱۳۹۹

    اگه همه ی فیلم هایش رو مثل ماندالورین درست کنه از DC و مارول بهتر می شود

مطالب پیشنهادی