هرآنچه که باید پیش از خرید کیبورد گیمینگ بدانید
تجهیزاتی نظیر ماوس و کیبورد گیمینگ به دلیل استفاده روزانه و طولانی، به سرعت دچار استهلاک میشوند. انتخاب و خرید کیبورد مناسب و بادوام نیازمند آگاهی از برخی المانها نظیر کیفیت بدنه، نوع و شکل ...
تجهیزاتی نظیر ماوس و کیبورد گیمینگ به دلیل استفاده روزانه و طولانی، به سرعت دچار استهلاک میشوند. انتخاب و خرید کیبورد مناسب و بادوام نیازمند آگاهی از برخی المانها نظیر کیفیت بدنه، نوع و شکل سوییچها، سایز کیبورد و... است.
محبوبترین گزینه برای گیمرها کیبوردهای مکانیکی بوده و علاقهمندان به صنعت گیم همواره نگاه ویژهای به این دسته از کیبوردها داشتهاند. به دلیل پیچیدگی در طراحی و قیمت بالا در کیبوردهای مکانیکی، برای چندین سال این کیبوردها جای خود را به کیبوردهای غشایی دادند. با پیشرفت صنعت گیم دوباره کیبوردهای مکانیکی رایج شده و با قیمت مناسبی در بازار پیدا میشوند.
شرکتهای تولید کننده تجهیزات کامپیوتر با هدف قرار دادن گیمرها و بازاریابی صحیح به وسیله نورپردازیهای RGB، طراحیهای جذاب، سوییچهای رنگی حرفهای با کاربردهای متنوع و تمرکز بر مزایای این دسته از کیبوردها، توانستند کیبورهای مکانیکی را به محبوبیت امروزه خود برسانند.
- 1 کیبورد مکانیکی چیست و چه مزایایی دارد؟
- 2 تفاوت کیبورد مکانیکی با غشایی در چیست؟
- 3 انواع سوییچهای کیبورد مکانیکی
- 4 رنگ بندی سوییچ کیبورد مکانیکی به چه معناست؟
- 5 کیفیت ساخت کیبورد گیمینگ
- 6 قابلیت برنامه ریزی در نرم افزار
- 7 سایز کیبورد گیمینگ و نورپردازی آن
- 8 از چه برندی کیبورد گیمینگ بخریم؟
- 9 نتیجه گیری
کیبورد مکانیکی چیست و چه مزایایی دارد؟
اساس کار کیبوردهای مکانیکی با کیبوردهای غشایی (Membrane) متفاوت است. کیبوردهای ممبران دارای یک برد اصلی هستند که توسط یک لایه لاستیک از یکدیگر جدا میشود. یک قطعه پلاستیکی روی آنها وجود دارد که با فشردن آن یک اتصال روی برد برقرار میشود. این دسته از کیبوردها مکانیزم سادهای دارند و به طبع قیمت آنها نیز بسیار کمتر از کیبوردهای مکانیکی است.
در طرف مقابل عملکرد کیبوردهای مکانیکی پیچیدهتر است. این کیبوردها از یک صفحه لاستیکی استفاده نمیکنند، در عوض زیر هر دکمه روی کیبورد یک سوییچ قرار دارد که با فشردن آن و پس از رسیدن به فاصلهای تعیین شده دکمه فعال خواهد شد. این فاصله در کیبوردهای مکانیکی بسته به نوع سوییچ به کار برده شده در کیبورد متفاوت است.
کیبوردهای مکانیکی به دلیل حساسیت و دقت در عملکرد، در زمینه گیمینگ نقش پر رنگی دارند. مخصوصا در بازیهای سبک شوتر که تصمیم گیری در هر لحظه میتواند نتیجه متفاوتی داشته باشد. از دیگر مزیتهای این کیبورد سادگی در تعمیر آن است. در کیبوردهای مکانیکی با خراب شدن هر سوییچ کافیست آن را با سوییچ جدید تعویض کنید.
شخصی سازی کیبوردهای مکانیکی از دیگر قابلیتهای جذابیست که به دلیل طراحی سوییچ برای هر دکمه به صورت جداگانه، میتوان از آن استفاده کرد. این ویژگی در کیبوردهای غشایی به دلیل ساختار یکپارچه در دکمهها امکان پذیر نیست.
استفاده از صفحه کلید مکانیکی میتواند سرعت تایپ را بهبود بخشد و به شما این امکان را میدهد که حس و صدای صفحه کلید خود را شخصی سازی کنید. بازخورد لمسی و صوتی از یک صفحه کلید مکانیکی میتواند به بهبود سرعت تایپ کمک کند و به شما اطلاع دهد که ضربههای کلید در حال ثبت هستند.
تفاوت کیبورد مکانیکی با غشایی در چیست؟
با وجود اینکه کیبوردهای مکانیکی از کیبوردهای غشایی قدیمیتر بودند اما به دلیل پیچیدگی در طراحی و قیمت بالا، برای مدتی جای خود را به کیبوردهای غشایی دادند. کیبوردهای غشایی قیمت پایینتری به دلیل سادگی در ساخت دارند. این امر باعث شده است که این دسته از تجهیزات قیمت تمام شده پایینتری نیز داشته باشند.
برخلاف کیبوردهای غشایی که تمامی دکمهها از قرارگیری یک لایه پلاستیکی و یکپارچه تحت عنوان غشا روی برد چاپی تشکیل شده، کیبوردهای مکانیکی هر یک به صورت مستقل به بورد متصل شدهاند. در نتیجه در تشخیص فرامین و اعمال چندگانه دکمهها به مراتب دقیقتر عمل میکنند.
دوام و طول عمر دکمهها در کیبوردهای غشایی بسیار پایینتر از نمونه مکانیکی است. به صورتی که میانگین طول عمر یک کیبورد غشایی به صورت میانگین ۵ میلیون کلیک است. این در حالیست که کیبورد مکانیکی با توجه به نوع سوییچ بین ۲۰ تا ۵۰ میلیون کلیک عمر خواهد کرد.
انواع سوییچهای کیبورد مکانیکی
کیبوردهای مکانیکی دارای سوییچهای مختلفی هستند و گاها یک کیبورد با چندین سوییچ در بازار عرضه میشود. تا بدین صورت انتخاب مناسبترین کیبورد برای گیمرها سادهتر باشد. سوییچها به صورت عمده توسط چندین برند عرضه میشوند و هر رنگ از سوییچ دارای صدا و حس متفاوتی با رنگ دیگر از همان برند است.
اکثر کمپانیهای مطرح در زمینهی تولید کیبوردهای گیمینگ، سوییچهای مورد استفاده در کیبوردهای خود را از برندهای محبوبی همچون MX Cherry و Gateron تهیه میکنند. با این وجود، برندهایی هستند که خود توانایی تولید سوییچ را دارند. کمپانیهای لاجیتک (Logitech) و ریزر (Razer) از جمله این برندها هستند.
سوییچها به دو دسته لینیر (Linear)، تکتایل (Tactile) و کلیکی (Clicky) تقسیم میشوند و تشخیص این دو از یکدیگر بسیار ساده است. سوییچهای لینیر شبیه به کیبوردهای غشایی عمل میکنند و بایستی کامل آن را فشرد. البته حسی که از کیبورد با سوییچ لینیر دریافت میشود با کیبورد غشایی قابل مقایسه نیست.
سوییچهای تکتایل پس از رسیدن به حدودا نصف مسیر فعال میشوند. در این مدل نیازی نیست که به صورت کامل آن را فشرد. سوییچهای کلیکی نیز همانند سوییچهای تکتایل عمل میکنند. با این تفاوت که سوییچهای کلیکی فشار سنگینتر و صدای بیشتری دارند. برای سادهتر شدن تفاوت در صدا و انتقال حس در سوییچها، چند نمونه از سوییچهای برند پر طرفدار Cherry MX را جدول زیر میتوانید مشاهده کنید.
سوییچ Cherry MX | نوع سوییچ | حداقل فشار برای فعال شدن | میزان صدا |
آبی | کلیکی | ۶۰ گرم | زیاد |
قهوهای | تکتایل | ۴۵ گرم | متوسط |
قرمز | لینیر | ۴۵ گرم | کم |
مشکی | لینیر | ۶۰ گرم | کم |
بی رنگ | تکتایل | ۵۵ گرم | متوسط |
سبز | کلیکی | ۷۰ گرم | زیاد |
از جمله مهمترین ویژگیهای کیبورد مکانیکال قابل تعویض بودن سوییچهای آن است. در صورت خراب شدن یا خسته شدن از سوییچهای کیبورد میتوان با تهیه سوییچهای جدید آنها را تعویض نمود.
رنگ بندی سوییچ کیبورد مکانیکی به چه معناست؟
کمپانیهای سازنده سوییچ برای مشخص کردن نوع سوییچ خود و قابل تشخیص کردن آن از دیگر سوییچها، از رنگهای مختلف استفاده میکنند. سوییچهایی همچون سوییچ قرمز رنگ در برند Cherry MX صدای کمی تولید کرده و مناسب اماکن عمومی است. سوییچهایی همچون سوییچ قهوهای صدای زیادی از خود تولید میکند. این ویژگی باعث میشود این سوییچ انتخاب مناسبی برای مکانهایی که نیاز به محیط آرام دارند نباشد.
کمپانی لاجیتک کیبوردهای جدیدش را با سوییچهای ساخت خود مزین کرده که رنگ سوییچها و صدای آنها مشابه نمونه موجود در Cherry MX است. این موضوع در مورد کمپانی ریزر مقداری متفاوتتر است. سوییچهای سبز رنگ کمپانی ریزر صدایی مشابه با سوییچ آبی رنگ در برند Cherry MX دارند. همچنین سوییچ نارنجی رنگ ریزر شبیه به سوییچ قهوهای رنگ برند Cherry MX میباشد.
کیفیت ساخت کیبورد گیمینگ
تجهیزات گیمینگ عموما محصولات بالارده هر برند هستند، به همین دلیل قیمت بالاتری نیز دارند. توجه به کیفیت ساخت در زمان خرید نکتهای است که معمولا توجهی به آن نمیشود. به همین علت در صورت پایین بودن کیفیت ساخت، کیبورد در کوتاه مدت دچار استهلاک زیادی خواهد شد.
کمپانیهای سازنده، در ساخت کیبوردهای گیمینگ از پلاستیک یا فلز استفاده میکنند. پلاستیک از فلز سبکتر است و معمولا پلاستیکهای استفاده شده در کیبوردها کیفیت بالایی دارند. اما کیبورد فلزی در برابر خم شدن و ضربه مقاومتر است. باید در نظر داشت کیبوردهای پلاستیکی از قابلیت حمل بالاتری، به دلیل وزن کمتر، بهره میبرند.
دومین نکته در انتخاب کیبورد گیمینگ جنس دکمه (Keycap) کیبورد است. جنس دکمه در کیبوردهای مختلف میتواند متفاوت باشد. رایجترین جنس، پلاستیک فشرده شده ABS است که کیفیت آن با توجه به برند آن، میتواند متفاوت باشد. با وجود اینکه دکمههای ABS از ماندگاری خوبی برخوردار هستند، دکمههای PBT از مقاومت و ماندگاری بالاتری بهره میبرد.
رنگ به کار رفته شده در دکمهها نقش مهمی در ماندگاری آنها دارد. مرغوبترین نمونه آن دکمههای دابلشات (Doubleshot) است که رنگ خود را در طولانی مدت حفظ خواهد کرد. دومین مدل، کلیدهای حکاکی شده با لیزر هستند که به طور معمول کیفیت پایینی دارند. تنها مزیت آنها در توانایی نمایش نورپردازی است.
سومین نکته کیفیت جنس سیم کیبورد است. کیبوردهای گیمینگ معمولا به صورت سیمی عرضه میشوند چرا که استفاده از سیم تاخیر در عملکرد کیبورد را به حداقل میرساند. سیمهای لاستیکی ارزانترین و کم کیفیتترین نوع سیم هستند. این سیمها انعطافپذیری پایینی دارند و با گذشت زمان پوسیده خواهند شد. سیمهای بافته، مرغوبتر هستند و از انعطافپذیری مناسبی بهره میبرند.
کیبوردهای گیمینگ بدون سیم هم در یکی دو سال اخیر رواج پیدا کردهاند. این دسته از کیبوردها تاخیر پایینی دارند. با این حال تکنولوژی به کار برده شده در کیبوردهای بدون سیم گاها تا ۴۰ الی ۵۰ دلار قیمت کیبورد را افزایش میدهند.
قابلیت برنامه ریزی در نرم افزار
برنامه ریزی در کیبورد گیمینگ بدین معناست که برای یک کلید خاص، عملکرد معینی را تعریف کنیم تا با فشردن آن، این عمل انجام شود. در اکثر کیبوردهای معمولی این کار ممکن نیست اما بسیاری از کیبوردهای مکانیکی گیمینگ این قابلیت را دارند و چند دکمه برای آن در نظر گرفتهاند.
نرم افزار اختصاصی کیبورد به گیمر امکان شخصی سازی کلیدها و فعالسازی امکانات پرکاربرد را میدهد که از دیگر ویژگیهای بااهمیت کیبورد مکانیکی گیمینگ است. خرید کیبورد مکانیکی با این ویژگی به گیمر امکان اختصاص دادن کلیدهایی مربوط به کپچر و استریم، شخصی سازی نورپردازی، تعیین هات کیها و کنترل همه جانبه کیبورد را به گیمر میدهند.
سایز کیبورد گیمینگ و نورپردازی آن
وقتی صحبت از محصول گیمینگ میشود ناخودآگاه محصولاتی پرزرق و برق همراه با نورپردازیهای RGB در ذهن پدیدار میشود. کیبوردهای گیمینگ هم از این قاعده مستثنی نبوده و با توجه به قیمت کیبورد شکل نورپردازی نیز متغیر است. از نورهای ثابت تک رنگ گرفته تا قابلیت تغییر رنگ در هر کلید به صورت جداگانه، از انواع نورپردازی در کیبورد گیمینگ است.
از دیگر نکات قبل از خرید باید به سایز کیبورد اشاره کرد. کیبوردها به صورت فول سایز تا کیبوردهای کوچک ۶۰ درصد ارائه میشوند. کیبوردهای فول سایز همانطور که از نامش پیداست کاملترین نوع آن است. اما بخاطر اندازه بزرگتر از دیگر سایزها، نیاز به جای بیشتری هم دارد. کیبوردهای ۸۰ درصد از دیگر کیبوردهای رایج بازار هستند.
کیبوردهای ۸۰ درصد از تمام دکمهها جز دکمه های نامپد (کلیدهای عددی کناری) بهره میبرند. به علاوه کوچکتر بودن این کیبورد نسبت به نمونه فول سایز باعث شده جای کمتری از دسکتاپ اشغال شود. نمونه کامپکتتر در کیبوردها، کیبورد ۶۰ درصد بوده و علاوه بر نامپد فاقد کلیدهای F، کلیدهای نویگیشن (Navigation) و پیکان (Arrow) نیز میباشد.
از چه برندی کیبورد گیمینگ بخریم؟
انتخاب برند در کیبورد گیمینگ بستگی به هزینهای که برای آن پرداخت میکنید دارند. برندهای زیادی اقدام به تولید کیبورد گیمینگ کردهاند و هرکدام از این برندها طرفداران خود را دارد. اما باید توجه داشت که لزوما مطرحترین برندها هم همیشه بهترین کیبوردها را در ردههای قیمتی مختلف ارائه نمیکنند.
برندی همچون ریزر، از سال ۲۰۱۰ اقدام به تولید کیبورد مکانیکی گیمینگ کرده و از با تجربهترین و البته گرانترین برندها در این زمینه است. رقیب همیشگی ریزر هم برند سوییسی لاجیتک بوده که تبحر خاصی در تولید محصولات گیمینگ دارد و محصولات این دو برند اولین پیشنهاد برای شماست.
ایسوس، کورسیر و استیل سریز از دیگر برندهای مطرح در ساخت کیبورد گیمینگ هستند که بعد از ریزر و لاجیتک پیشنهاد میشوند. برندهای کولرمستر و رددراگون نیز از برندهایی هستند که کیبوردهای باکیفیت، در کنار قیمت مناسب را عرضه میکنند.
نتیجه گیری
انتخاب بهترین کیبورد گیمینگ چند مرحله دارد تا مناسبترین گزینه را برای خود انتخاب کنید. اولین مرحله انتخاب سایز کیبورد است. اگر فضای زیادی دارید میتوانید از کیبوردهای فول سایز استفاده کنید. در غیر این صورت نمونههای کوچک ۸۰ و ۶۰ درصد جای کمتری را اشغال کرده و فضای بیشتری در اختیار شما میگذارند.
مرحله بعد انتخاب سوییچ کیبورد است. اگر احتیاج به فضایی ساکت دارید از سوییچهای لینیر استفاده کنید و اگر از شنیدن صدای تایپ کردن لذت میبرید سوییچهای تکتایل بهترین انتخاب هستند. سیمی بودن کیبورد یا نبودن آن امری سلیقهای بوده و تفاوتی در عملکرد و ماندگاری آن ندارد. لازم به ذکر است که کیبوردهای گیمینگ با کیفیت مناسب، قیمتی در حدود ۱۰۰ دلار خواهند داشت.
کیبوردهای مکانیکی مناسبترین کیبوردها برای گیمینگ هستند که از دقت و حساسیت بالایی برخوردارند.
به طور کلی سه نوع سوییچ وجود دارد، سوییچهای لینیر (Linear)، تکتایل (Tactile) و کلیکی (Clicky).
قابلیت برنامه ریزی، سوییچهای قابل تعویض، تعمیر پذیری ساده و تایپینگ سریعتر از مهمترین ویژگیهای یک کیبورد مکانیکی است.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
خانم منظری ی سوال من ی 1 یا 2 هفته ای هس که ی کیفور گیمینگ گرفتم مدل prodo gaming بعد این دکمه شیفت سمت چپ سفته بعد چه کار کنم تا درست شه باید ببرمش تعمیر گاه یا نه عادیه یا نه؟!
ببخشید کیفور اضافه دستم خورد??
ایسوس از نظر من تو همه چی اول بوده و حرف برا گفتن داشته از کارتگرافیک هاش بگیر تا هدفونو موسش و کیبورد
ایسوس برند خوبیه ولی تو همچیز خوب نیست تو بعضی موارد برند های بهتری هست
مقاله خوبی بود
منم وقتی سیستم خریدم یه کیبورد خوب هم باید بخرم(rgb دار و مکانیکی)
به عنوان یه ایرانی مهم نیست فقط کیبورد باشه کافیه
در مورد موس هم مقاله هست؟ اگه هست لینکشو بدید.
بزودی منتشر میشه
مقاله خیلی خوبی بود ممنون