روند حمایت از بازیها توسط کافه بازار چگونه انجام میشود؟
بازیسازانی که محصول خود را روی کافه بازار منتشر میکنند میدانند که پروموتهای این مارکت تاثیر زیادی روی آمار دانلود بازیشان دارد. به همین دلیل، این موضوع بسیار مهم است که چه فاکتورهایی برای بهرهمندی ...
بازیسازانی که محصول خود را روی کافه بازار منتشر میکنند میدانند که پروموتهای این مارکت تاثیر زیادی روی آمار دانلود بازیشان دارد. به همین دلیل، این موضوع بسیار مهم است که چه فاکتورهایی برای بهرهمندی از این پروموتها، از قرار گرفتن در تازههای هر دسته گرفته تا قرار گرفتن در لیست بهترین بازیهای فصل وجود دارد؛ روندی که احسان کنگرانی مدیر بخش بازی کافه بازار در گفتگو با ویجیاتو آن را به طور کامل شرح داده است.
روند پروموت بازیها در کافه بازار به چه صورت است؟
کافه بازار در فصلهای بهار و پاییز بهترین بازیهای حاضر در این مارکت را انتخاب میکند و در پایان تابستان هم بهترینهای ۶ ماه اول مشخص میشوند. سرانجام در انتهای سال این مارکت بهترین بازیهای سالی که گذشت را معرفی میکند.
برای رسیدن به این لیست، در ابتدا به صورت روزانه بازیهای تازه منتشر شده بررسی میشوند و از میان آنها عناوینی که کیفیت اولیه را دارا هستند یک پروموت اولیه دریافت میکنند. بازیهایی که در این بخش برگزیده میشوند، ابتدا در بخش «تازههای برگزیدهی هر دسته» قرار میگیرند. بعد از آن دیتای مربوط به وضعیت دانلود بازی و نظرات کاربران بررسی میشوند. بازیهای برگزیده این بخش یک پله فراتر میروند و در بخش تازههای برگزیده صفحه اصلی کافه بازار قرار میگیرند.
بیشتر بخوانید:
- تبلیغات کافه بازار چگونه به رشد آمار نصب بازی و برنامهها کمک میکند؟
- گزارش فصل بهار توسعهدهندگان کافه بازار منتشر شد
- کافه بازار وارد حوزه نشر بازی خواهد شد
اگر همچنان بازی در مسیر جذب کاربران بیشتر و دریافت نظرات مثبت خوب عمل کند، تیم پروموشن کافه بازار در مورد دادن بنر به این محصول در صفحه اصلی تصمیمگیری خواهد کرد.
در انتهای هر سه ماه تیم پروموشن کافه بازار لیستی از بازیهایی که کل یا بخشی از این سه مرحله را طی کردهاند تهیه میکند. در نهایت لیستی که معمولا متشکل از ۵ بازی است به عنوان بهترینهای فصل کافه بازار معرفی میشود. احسان کنگرانی در مورد اینکه چرا معمولا بازیهایی از سبکهای مختلف در این لیست حضور دارند به ویجیاتو گفت:
برای آن که کاربران با سلیقههای مختلف محتوای مورد نظرشان را دریافت کنند، تنوع ژانر را در انتخاب بهترین بازیهای هر فصل لحاظ میکنیم. البته با وجود چنین شرایطی هنوز هم کیفیت نهایی بازیها در درجه اول اهمیت قرار دارد و به همین دلیل ممکن است از یک ژانر مشخص بیشتر از یک بازی در لیست بهترینهای کافه بازار حضور داشته باشد.
کافه بازار چگونه بازیها را برای پروموت کردن انتخاب میکند؟
در سایت رسمی کافه بازار به پارامترهای زیر برای انتخاب بازیهای برگزیده اشاره شده است:
- عملکرد و خدمات موثر
- گرافیک و رابط کاربری
- توجه به اصالت و خلاقیت
- رضایت کاربر و رعایت حقوق او
- شکل درآمدی مناسب
- به روز رسانی مداوم
- محتوای برنامه
- کیفیت صفحه برنامه
طبق گفتههای کنگرانی به ویجیاتو، سردبیران بخش بازی کافه بازار در ابتدا وضعیت رشد و فروش بازیها را مورد بررسی قرار میدهند و به این نکته توجه میکنند که آیا بازی مورد نظر طی یک بازه زمانی مشخصی همچنان روند صعودی خود را حفظ کرده یا کاربران خود را از دست داده است. بازیها توسط تیم گیم کافه بازار نصب و تجربه هم میشوند اما پارامتر اصلی انتخاب بازیهای برگزیده صرفا به تجربه دبیران کافه بازار از عناوین ختم نمیشود. احسان کنگرانی در مورد دلیل این موضوع میگوید:
از آنجایی که تعداد بازیها در مرحله ابتدایی پروموت زیاد است، با محدودیت زمانی طرف هستیم و نمیتوانیم تمام بازیها را به صورت کامل تجربه کنیم. به همین دلیل، این مرحله بیشتر به نظرات کاربران و نمودار رشد خود بازی بستگی دارد. البته زمانی که متوجه میشویم بازی با شدت بالایی در حال رشد است، دوباره بازی را با دید عمیقتری بررسی میکنیم تا قضاوت دقیقتری در مورد این بازیها داشته باشیم.
در این میان، بازیهایی هستند که به خاطر پولی بودن، نمیتوان برای پروموت کردن آنها به اطلاعاتی مثل آمار دانلود و امتیاز کاربران متوسل شد. در مورد این بازیها کافه بازار بیشتر روی محتوای خود بازی متمرکز خواهد بود، اتفاقی که برای «آن سوی باران» که در لیست برترینهای نیمه اول امسال کافه بازار قرار گرفته بود، رخ داد.
البته آن سوی باران حتی اگر میان کاربران بازیهای موبایل ناشناخته باشد، میان فعالان حوزه گیم عنوانی شناخته شده است که حتی موفق به کسب جایزه بهترین بازی سال هم شد. سوال اصلی اینجاست که اگر تیم کوچکی موفق به ساخت یک بازی با کیفیت شود، آیا مانند آن سوی باران فرصت دیده شدن توسط کافه بازار پیدا خواهد کرد یا خیر. احسان کنگرانی اعتقاد دارد وضعیت صنعت گیم ایران در حال حاضر در حدی نیست که بازی خوبی تولید شود و از دید تیم بازی کافه بازار پنهان بماند.
در این میان بازیهای پولی با کیفیتی هستند که توسط کافه بازار به شکلهای مختلفی پروموت میشوند. البته از آنجایی که کاربران بازیهای موبایل بهخصوص در مارکت ایران کمتر به پرداخت پول برای بازی در ابتدای کار علاقه نشان میدهند، حتی با وجود این پروموتها هم نمیتوان انتظار رشد بالایی از آنها داشت.
پروموتهای کافه بازار تا چه میزان روی رشد کاربران تاثیر میگذارد؟
قرار گرفتن بنر بازی در صفحه اصلی کافه بازار یا بخشهایی مثل بهترینهای دسته، یک موضوع بسیار مهم برای کسب کاربران بیشتر به حساب میآید. همین موضوع باعث شده بازیسازان برای دیده شدن بازی خود تا حد زیادی روی پروموت کافه بازار حساب کنند؛ موضوعی که به نظر احسان کنگرانی چندان با استانداردهای روز بازیسازی در دنیا همخوانی ندارد.
کافه بازار تا امروز سعی کرده که تا جای ممکن از هر محتوای خوبی که تولید میشود حمایت کند اما اگر استودیوهای بازیسازی قصد پشتیبانی طولانیتر از بازی و گسترش تیم خود را دارند، باید تمرکز بیشتری روی بحث مارکتینگ داشته باشند. باید تیمها با این دید به محصولات خود نگاه کنند که بازیای بسازند که بتوان برای جذب کاربر، برای آن خرج کرد و بعد از آن هم همین کاربرهای جدید خرج تیم سازنده را با هزینهای که در بازی میکنند جبران کنند.
به عقیده او نداشتن چنین رویکردی باعث میشود که موفقیت تیمهای بازیسازی طولانی نشود:
اگر چنین رویکردی وجود نداشته باشد، صنعت گیم نمیتواند یک قدم رو به جلو را تجربه کند و تیمها به جای آن که به مرحله شکوفایی برسند، تنها برای بقا تلاش خواهند کرد.
در همین راستا، سرویسهای مختفلی مثل تپسل و تبلیغات جستجوی کافه بازار وجود دارند که به رشد بازیها کمک میکنند. مطابق گزارشی که پیش از این کافه بازار منتشر کرده بود سرویس تبلیغات این مارکت تاثیر قابل مشاهدهای روی رشد آمار کاربران اپلیکیشنها داشته اما این بخش در حال حاضر رونق چندانی در قسمت بازیهای موبایل ندارد. به نظر کنگرانی یکی از دلایل این موضوع مطمئن نبودن بازیسازان از نتیجه کار است:
استفاده از تبلیغات جستجوی کافه بازار در بخش بازیها بسیار محدود است زیرا حتی با وجود قیمت پایین این سرویس نسبت به نمونههای جهانی، هنوز هم بازیسازان مطمئن نیستند که هزینهای که برای بازی خود میکنند برخواهد گشت یا خیر.
جدا از قضیه هزینه، پیش از این مشکل ردیابی کامل کاربرانی که توسط این سرویس به بازی اضافه میشوند وجود داشت و همین قضیه باعث میشد که تیم بازیساز اطلاعات کاملی از میزان استفاده خود از سرویس تبلیغات در جستجوی کافه بازار نداشته باشد؛ مشکلی که رفع شده و انتظار میرود با کمتر شدن هزینه استفاده از این سرویس، به رشد استفاده بازیسازها از آن کمک کند.
از این صحبتها میتوان نتیجه گرفت که صنعت گیم موبایل در ایران هنوز در مراحل ابتدایی توسعه قرار دارد و اگر تیمها موفق به ساخت عنوانی با کیفیت مناسب شوند، مشکل زیادی برای دیده شدن آن وجود نخواهد داشت و طبق سیاست کافه بازار مبنی بر حمایت از محصولات با کیفیت، میتوانند روی پروموت این مارکت هم حساب کنند.
با این وجود، برای رسیدن به سطوح بعدی موفقیت و تبدیل شدن گیم ایران به صنعت، نیاز است که مارکتینگ توسط تیمهای بازیساز بیشتر مورد توجه قرار بگیرد. بحثی که کافه بازار هم با طراحی سیستمهایی مثل سرویس تبلیغات جستجو در آن وارد شده و قصد دارد با کم کردن هزینهها، فضا را برای ورود بازیسازها فراهم کند.
در نهایت میتوانید با مطالعه بررسی بازیهای برتر کافه بازار در شش ماه اول سال، بیشتر با پارامترهایی که باعث موفقیت این بازیها شدهاند آشنا شوید:
آیا با نحوه حمایت کافه بازار از بازیهای موبایل ایرانی موافق هستید؟ دیدگاه خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
بهترین بازی ایرانی که تا بحال بازی کردم بازی هادس 2 بوده ولی تعجب میکنم که تو لیست بهترین ها نیست!بازی آخرین راه هم خیلی جالب و دلهره آوره.هیچ کدوم از این بازی ها حتی نمیتونن به گرد پای هادس2 برسن! گلمراد که یه کپی صعیف از home scape .بابا شاه که فقط تله پوله و کوتاه و تکراری.گشت پلیس بد نیست ولی خیلی تکراری میشه.آنسوی باران هم که اصلا معلوم نیست از کجا پیداش شد. نه دانلود داره. نه نظر داره نه هیچی.ارباب جنگ هم فقط صداگذاریش باحاله! یکم بیشتر باید بررسی کنن بازی هارو