کال آو دیوتی، آخرین سنگر ایکس باکس و گیمپس!
برگ برنده ایکس باکس؟
در بازار امروز، اولویت هر سازنده و ناشری سودآوری و کسب درآمد است. این موضوع قطعا برای ابرشرکتهایی مثل مایکروسافت بیش از پیش صدق میکند. چند ماه قبل خبر اخراج ۱۹۰۰ نفر از کارکنان اکتیویژن بلیزارد و چند هفته پیش خبر تعطیلی دو استودیوی بازیسازی به گوش رسید و مشخص است که مایکروسافت صبرش تمام شده و از بخش گیمینگ خودش سود میخواهد. گیمپس به عنوان نقطه درخشان ایکس باکس در طول سالیان گذشته، نیاز به یک نفس تازه دارد و باید طبق آن چیزی که مایکروسافت انتظار دارد رشد کند. اینجا بود که بحث کال آو دیوتی به میان آمد و حالا این سری محبوب آمده تا ناجی برند ایکس باکس و محرکی برای گیمپس باشد.
کال آو دیوتی در طول یک دهه گذشته، همواره جزو پرفروشترینهای سال بود و حتی در مقطعی موفق بود تا مقام اول فروش بازی را در بازار سال به دست آورد. اما روند کیفی عناوین حداقل در طول سه الی چهار سال گذشته دچار نوسانهای زیادی شد و سال گذشته با انتشار Modern Warfare 3 به اوج خودش رسید. جایی که صبر طرفداران لبریز شد و آنها قیمت کامل هفتاد دلاری برای محصولی که در میانه پروسه تولید، قرار بود یک بسته الحاقی باشد را منصفانه نمیدانستند. نسخه سوم مدرن وارفر، یک کمپین سه ساعته داشت و محتوای آنلاین آن هم چیز بیشتری نسبت به نسخه قبلیاش برای ارائه نداشت و همهی این عوامل دست به دست هم دادند تا این عنوان به یکی از بدترین بازیهای تاریخ سری تبدیل شود.
حالا که Black OPS 6 رسما معرفی شده و اخبارهایی از پروسه ساخت بازی به گوش رسیده، مشخص است که اکتیویژن چه ریسک بزرگی را انجام داده تا نسخه جدید کال آو دیوتی با بهترین کیفیت ممکن به دست مخاطبانش برسد. از تاخیر حدودا یک ساله تا پروسه ساخت چهارساله، اهداف بلندپروازانه تریارک و البته قربانی کردن اسلجهمر و نسخه سوم مدرن وارفر، نشان از آن دارد که بلک آپس ۶ باید همان نقطه تحولی باشد که کال آو دیوتی به آن نیاز دارد.
اما امسال قضیه متفاوت است و اکتیویژنی که نام سنگین «ناشر کال آو دیوتی» را به دوش میکشد، تحتنظر ردموندیها و ایکس باکس گیم استودیوز است. خرید هفتاد میلیارد دلاری اکتیویژن بلیزارد، وضعیت ایکس باکس را در روزگار پرمشکل صنعت تغییر داده و کار را به جایی رسانده که مایکروسافت هم دیدش نسبت به بخش گیمینگ عوض شده و حالا از سران آن میخواهند تا از ریخت و پاشها بیشترین استفاده صورت بگیرد و ایکس باکس و سرویس اشتراکی پرطرفدارش یعنی گیمپس به رشد برسد.
کال آو دیوتی بلک آپس ۶ فعلا اولین بازی این سری پرفروش خواهد بود که روز انتشار در سرویس گیمپس قرار میگیرد. این یعنی مایکروسافت حاضر به انجام قماری شده تا از فروش چند میلیون نسخه هفتاد دلاری روی پلتفرمهای خودش گذر کند و در ازایش این فروش بزرگ را فدای رشد گیمپس کند. قطعا این تنها شروع یک روند پرهیاهو است و شاید یکی از برنامههای بزرگ ایکس باکس در شوکیس پیشرو، معرفی و انتشار تمامی بازیهای کال آو دیوتی بر سرویس گیمپس باشد. چه این اتفاق صورت بگیرد چه نه، ارزش گیمپس حالا بیشتر از قبل خودش را به مخاطبان بازیهای ویدیویی نشان میدهد. بازیکنان میتوانند یکی از هیجانانگیزترین و پرآوازهترین فرنچایزهای دنیای بازی را با هزینهای بسیار کمتر تجربه کنند.
قطعا تجربه کال آو دیوتی تنها با ۱۷ دلار (در ماه و تا لحظه نگارش این متن) فرصتیست که نمونه آن را کمتر در صنعت بازی دیدیم. به همین سبب واقعا بعید نیست که ایکس باکس ریسک افزایش قیمت گیمپس را هم به جان بخرد، تا جوی که قرار است کال آو دیوتی با کاربران گیمپس ایجاد کند، همزمان شود با افزایش ارزش و در نتیجه رشد گیمپس و سودآوری. ماههاست که شایعاتی به گوش میرسد حاکی از آنکه سران ایکس باکس برنامه افزایش قیمت اشتراکهای سرویس را در نظر داشتند؛ اما در قبال هر افزایش قیمتی، باید محصولی هم ارائه شود که این افزایش قیمت را توجیه کند و به نظر انتشار کال آو دیوتی در سرویس در راستای همین برنامه است.
این در حالیست که اتفاقات حول بلک آپس ۶ به تنهایی اهمیت بسیار زیادی برای سری خواهد داشت. اینکه گویا قرار است برای اولین بار با یک کال آو دیوتی جهان باز روبرو باشیم و از طرفی شاید این نسخه پایانی بر عرضه سالیانه سری باشد. سران ایکس باکس پیش از قطعی شدن خرید اکتیویژن بارها اعلام کردند که آنها توقف انتشار سالیانه کال آو دیوتی را بررسی میکنند تا روند ساخت و کیفیت عناوین بهتر از قبل شود. بعید نیست با توجه به اتفاقاتی که برای مدرن وارفر ۳ رخ داد، مایکروسافت خیلی جدیتر و قاطعتر برای آینده سری تصمیم بگیرد و اگر کال آو دیوتی بعدی کیفیت لازم را نداشت، آن را تاخیر بزند.
کال آو دیوتی حالا از منظری دیگر هم برای ایکس باکس اهمیت دارد و ردموندیها میخواهند که بازی ساختار و کیفیتی داشته باشد که برای سرویس گیمپس هم مناسب باشد و رضایت مشترکان را به همراه داشته باشد. در طول یکی دو سال اخیر، بحثهای زیادی شده حاکی از آنکه عرضه بازیها روی سرویس گیمپس باعث میشود تا کیفیت بازی در حد و اندازه عناوین بلاکباستر و بودجه کلان نباشد. اگرچه برای این ادعا مثال نقضهای زیادی وجود دارد اما باید دید که ساختار سرویس گیمپس، فروش و سودآوری آن چه تاثیری بر آینده سری کال آو دیوتی خواهد گذاشت.
از طرفی تصمیم به عرضه بازی برای کنسولهای قبلی هم نشان میدهد که نه مایکروسافت و نه اکتیویژن حاضر به انجام ریسک نیستند و به دنبال آن هستند تا تمامی بازیکنان خودشان را حفظ کنند. طبق گزارشات نزدیک به ۴۸ درصد بازیکنان آنلاین بازی، از طریق کنسول PS4 این بازی را تجربه میکنند و این آمار شگفتانگیز است! البته ساختار لانچر اختصاصی کال آو دیوتی (COD HQ) یکی دیگر از عواملیست که باعث شده تا کنسولهای نسل قبل همچنان از دید تصمیمگیرندگان کال آو دیوتی خارج نشود.
تمامی این موضوعات نشان میدهد که مایکروسافت روی فروش بازی بر کنسولهای رقیب و نسل هشتمی حساب کرده و قصدی ندارد تا کاربران کنسولهای رقیب را ترغیب به خرید کنسولهای ایکس باکس کند. با توجه به تحولات اخیر ردموندیها، میتوان گفت که کال آو دیوتی، آخرین سنگر ایکس باکس و گیمپس برای ابقا در صنعت است. در روزگاری که عدهای باور دارند که دیگر ایکس باکسی وجود ندارد و هرچه مانده مایکروسافت گیمینگ است، ردموندیها هرچه دارند را وسط گذاشتند تا ثابت کنند همچنان ایکس باکس و گیمپس قدرت لازم را دارند تا رخی به صنعت بازیهای ویدیویی نشان دهند.
بیشتر بخوانید:
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
مایکروسافت جان. اگه اینم هزار تا کویر خالی و بی محتوا داشت لطفا قید بازی سازی رو کلا برن. بذار استودیو ها به صورت مستقل به کارشون ادامه بدن.
یه سوال برام پیش اومده هرچند کامنتای ویجیاتو زیاد فعال نیست امیدوارم نویسنده محترم جواب بده
سوالم رو با یک مقایسه انجام میدم
بازی بزرگ سونی مثلا اسپایدر من دو و هلدایورز 2 فکر کنم حدود دوازده میلیون نسخه فروختن اگر هر نسخه فروخته شده رو هم هفتاد دار فرض کنیم حدود هشتصد و پنجاه میلیون دلار درآمد زایی داشتن
حالا فرض کنیم گیم پس دوازده میلیون ساب اسکرایبر هفتده دلاری داریم میشه سالی دو و نیم میلیارد دلار رقم بزرگه در نظر بگیرید تمام بازی های آنلاین پرداخت درون برنامه ای دارن اینکه بازی بیاد روی گیم پس به صورت اتوماتیک از کیفیت کاسته میشه درست نیست این مربوط میشه به تعداد اکانت فعال اگر تعداد بره بالا می ارزه خیلی هم می ارزه
سوال شما رو متوجه نشدم. (در هر دو حالت 12 میلیون ضربدر 70 دلار میشه 850 میلیون دلار ،که برابر هست.
توضیح اینکه وقتی یک بازی روی گیم پس بصورت رایگان منتشر میشه، دیگه فروش مستقل نداره و همه اون رو با گیم پس بازی می کنند و اشتراک گیم پس رو پرداخت می کنند. یعنی یک کاربر ایکس باکس وقتی سالی 70 دلار پول گیم پس بده (تمام بازی های گیم پس رو رایگان بازی میکنه و دیگه نمیره اونها رو جداگانه بخره و این یعنی ضرر برای مایکروسافت
ولی سونی بازی های جدید و تاپ رو، در سرویس نمیاره و فروش مستقل دارند (چه بازی های خودش و چه بازی های ترد پارتی) بازی های قدیمی تر و کوچک تر رو هم روی سرویس پلاس در 3 سطح میاره که سایر گیمرهای بازار رو هم جذب کنه
ضمنا گیم پس فقط سود نیست و خیلی هزینه برای مایکروسافت داره، تمام اون بازی هایی که اونجا هستند یا باید اجاره ماهیانه اون ها از سمت ماکروسافت به صاحب بازی پرداخت بشه و یا اینکه میلیون ها دلار صرف خرید کامل اون ها شده.
گیم پس تا جایی که یادم میاد دوحالت داره گیم پس معمولی یا کنسول و گیم پس آلتیمیت
هزینه سالانه گیم پس کنسول تقریبا 132 دلاره که با 12 میلیون ساب میشه تقریبا 1.5 میلیارد دلار
و گیم پس آلتیمیت که سالانه که تقریبا 204 دلار میشه و سالنه تقریبا 2.4 میلیارد دلار
در حال حاضر گفتن گیم پس بالای 35 میلیون ساب داره حالا از کدوم نوع نمیدانیم من گفتم اصلا هر کدوم همون 12 میلیون 3.9 میلیارد دلار سالانه برای وضعیت فعلی گیم پس فکر نکنم نیاز به کاهش کیفیت داشته باشه اگر بازی های بزرگ بیشتر بشن و به موازاتش تعداد ساب هم بره بالا به نظرم جوابه مایکروسافت هم روی همین حساب کرده اگر ساب بره بالا البته !!!
در مورد اون بخش آخر کامنتت اسپایدر من هم فقط سود نیست فکر کنم بیش از 350 میلیون دلار خرجش کردن از هزینه ساخت و لاسنس مارول و تبلیغات و ...
و یک نکته چون گیم پس به نفع من گیمره دوست دارم پا بگیره مدافع چیزی نیستم