چه تفاوتی بین صدای فراگیر واقعی و مجازی هدستهای گیمینگ وجود دارد؟
فیلمبرداران از اهمیت استفاده از یک هدست با صدای فراگیر (Surrounding Sound) آشنایی کامل دارند. اما در این بین پیسی گیمرها دلیل بهتر و موثرتری در استفاده از چنین هدستهایی با صدای فراگیر دارند: تشخیص ...
فیلمبرداران از اهمیت استفاده از یک هدست با صدای فراگیر (Surrounding Sound) آشنایی کامل دارند. اما در این بین پیسی گیمرها دلیل بهتر و موثرتری در استفاده از چنین هدستهایی با صدای فراگیر دارند: تشخیص صدای قدمهای دشمن. هدستهای گیمینگ با صدای فراگیر میتوانند تفاوت چشمگیری در تجربه بازی آنلاین شما داشته باشند. بدین ترتیب که بدون نیاز به نگاه کردن به نقشه، میتوانید جایگاه سایر بازیکنان داخل بازی را تشخیص دهید.
وقتی تصمیم به خرید یک هدست گیمینگ میگیرید، با مدلهایی که ادعا میکنند قابلیت صدای فراگیر یا Surround Sound دارند مواجه میشوید. اما در هر شرایطی استفاده از چنین قابلیتی نمیتواند مطابق انتظارات شما باشد. بین هدستهایی با صدای مجازاً (Virtual Surround Sound) یا واقعاً (True Surround Sound) فراگیر تفاوت زیادی وجود دارد. برای اینکه با این تکنولوژی بیشتر آشنا شوید، کار را از توضیح ساز و کار هدستهای استریو شروع میکنیم و سپس از تاثیر صدای فراگیر روی آنها میگوییم.
هدستهای استریو: برای استفادههای ساده و مقدماتی
درواقع هدستهای استریو از همان دستهای هستند که میتوانید در هر مغازهای پیدا کنید و صرفا «کار راه بنداز» تلقی میشوند. از این دسته هدستها میتوان به هندزفریهایی اشاره کرد که به صورت اورجینال به همراه تلفنهای هوشمند عرضه میشوند. از همانهایی که همین الان هم میتوانید در گوشه و کنار خانهتان پیدا کنید. این دسته از هدستها یا هندزفریها در انتقال یک صدای شفاف خوب عمل میکنند و برخی مجهز به یک میکروفون کوچک برای پاسخ دادن تماسهای صوتی یا تصویری نیز هستند.
اما این دسته از تجهیزات صوتی به دلیل دارا بودن تنها یک اسپیکر aka در هر طرف، عملکرد محدودی در ارائه یک صدای فراگیر دارند. تنها دسترسی شما برای ایجاد تغییرات کانالهای صوتی سمت چپ یا راست هدستتان است. هدستهای استریو پیشرفتهتر میتوانند طیف وسیعی از فرکانسهای صوتی را تولید کنند. در واقع دستیابی به یک صدای باکیفیت از یک هندزفری بسیار سادهتر از یک اسپیکر است.
این مسئله بدین خاطر است که درایورهای موجود در گوشیهای یک هندزفری نسبت به محیط کوچکی که میخواهند در آن صدا تولید کنند (محیط داخلی گوش شما) تناسب خوبی دارند. طبیعیست که برای یک صدای فراگیر، شما نیاز به پیشنیازهای وسیعتری دارید.
هدستهای مجازاً محیطی: محصولات گیمینگ همه جانبه و ارزانقیمت
با تلاش فوقالعاده مهندسین نرمافزارهای مرتبط با صدا، تکنولوژی به درجهای رسید که بتوان قابلیت صدای فراگیر را روی سختافزارهای محدودتری پیاده کرد. شاید تکنولوژیهای متتوع دیگری برای رسیدن به یک خروجی یکسان وجود داشته باشند اما تمامی آنها ذهن شما را فریب میدهند تا به نتیجه دلخواه برسند. نتیجه این است که شما بخشی از صدا را به صورت جهتدار میشنوید که پیچیدهتر از یک سیستم ۲ کاناله ساده است و باعث میشود تا صدای مورد نظر را در قالب استریو منتقل شود.
تصور کنید که یک نفر از سمت چپتان، مستقیما با شما در حال صحبت کردن باشد. طبیعیست که حجم صدایی که از طرف گوش سمت چپتان میشنوید، بیشتر از گوش سمت راستتان باشد و ممکن است حتی در سمت راست یک تاخیر بسیار کوچک نیز وجود داشته باشد. حال اگر سرتان را به سمت منبع صدا بچرخانید، متوجه میشوید که هر دو گوشتان صدای وارده را به یک اندازه و با یک زمانبندی میشوند. درواقع صدای استریو معمولی موسیقیها و تلویزیون نیز از چنین ساز و کاری پیروی میکنند.
هدفونهای استریو معمولی از حجم صدا برای نشان دادن محل منبع آن استفاده میکنند اما صدای مجازاً فراگیر این تجربه را پیشرفتهتر کرده است. این تکنولوژی حتی در گوشی که دورتر از منبع صدا قرار دارد، تاخیری کوچک ایجاد میکند تا بدین ترتیب، مغز شما را گول بزند و خیال کنید صدایی که میشنوید از یک یا دو سمت به گوش شما میرسد. در برخی مواقع این تاخیر آنقدر اغراقآمیز است تا شما دقیقا متوجه محل منبع صدا شوید.
لازم به ذکر است که اکثریت قریب به اتفاق هدستهای گیمینگ (حتی آنهایی که با علائمی مانند «۵.۱» یا «۷.۱» نشان داده میشوند) از درایورهای ساده استریو با صدای فراگیر دالبی یا DTS مجازی استفاده میکنند. برای متوجه شدن کافیست مشخصات روی جعبه را بخوانید، اگر ابعاد یک یا دو درایور ذکر شده بود، هدست مورد نظر استریو است و از صدای مجازاً فراگیر استفاده میکند.
برخی از گیمرها داشتن هدستی با صدای مجازاً فراگیر را به واقعاً فراگیر ترجیح میدهند. چرا که تک درایور موجود در این حالت از چند درایور موجود در هدستهای واقعاً فراگیر کیفیت بالاتری دارد. در کنار این مورد، کوچک بودن و از همه مهمتر ارزانتر بودن هدستهای تک درایور یا به عبارتی مجازاً فراگیر نیز اهمیت ویژهای دارد.
درمیان هدستهای گیمینگ با صدای مجازاً فراگیر میتوان به SteelSeries Siebria 350 یا Logitech G430 اشاره کرد.
صدای واقعاً فراگیر ۵.۱: اصل جنس!
همانطور که از نام این نوع هدستها نیز میتوان حدس زد، هدستهای گیمینگ با صدای واقعاً فراگیر ۵.۱ دارای ۵ درایور هستند که هر دو گوش شما را پوشش میدهند (به اضافه یک درایور ششم جهت پوشش دادن فرکانسهای بسیار پایین). این درایورها در نقاط مختلف گوشی هدست قرار داده شدهاند تا به خوبی برای شما موقعیت منبع صدا را شبیهسازی کنند.
برای ایجاد افکتهای صوتی نیز از لرزاندن درایورها با توجه به حجم صدا و کم و زیاد کردن حجم صدای تولیدی از هر درایور در یک بازی یا فیلم سینمایی استفاده میشود. برای مثال میتوان در یک بازی ویدیویی به دشمنی اشاره کرد که از پشت سر به کاربر نزدیک میشود. در چنین شرایطی کاربر صدای قدمهای دشمن را به صورت یکسان در هر دو گوش خود میشوند.
حال اگر دشمن از یک سمت به کاربر نزدیک شود، طبیعیست که حجم صدای بیشتری از آن سو شنیده شود تا موقعیت دشمن به سادگی قابل شناسایی باشد. این قابلیت در بازیهای آنلاین و حالتهای مولتیپلیر کاربرد فوقالعاده زیادی دارد و میتواند شرایط را به کام کاربری که به چنین هدستی مجهز است شیرینتر کند.
بیشتر بازیهای مدرن که توسط سازندههایی بزرگ ساخته میشوند، حداقل از صدای فراگیر ۵.۱ کاناله پشتیبانی میکنند. وظیفه پردازش این صدا میان بازی و کارت گرافیک شما تقسیم میشود (درصورت استفاده از هدستی که با پورت USB به سیستمتان وصل میشود، وظیفه این پردازش را نرمافزاری مخصوص به عهده میگیرد).
این قابلیت تنها مختص بازیهای ویدیویی نیست و درصورتی که فیلم سینمایی مورد نظرتان نیز از این قابلیت پشتیبانی کند، میتوانید خروجی صدای مشابهی دریافت کنید. هدستهایی مانند Cooler Master Sirus یا Roccat Kave XTD از چنین قابلیتی پشتیبانی میکنند.
صدای واقعاً فراگیر ۷.۱: اوردوز با صدا!
هدستهای گیمینگ با صدای فراگیر ۷.۱ کاناله مانند هدستهای ۵.۱ کاناله عمل میکنند، اما با درایورهای بیشتر. درواقع این هدستها دو درایور اضافه برای پوشش دادن صدای ورودی از سمت چپ و راست کاربران دارند تا بدین شکل، عملکرد بهتری در منتقل کردن صدای مستقیم از طرفین داشته باشند.
تفاوت میان ۵.۱ و ۷.۱ ناچیزتر از تفاوت میان هدستهای گیمینگ مجازاً یا واقعاً فراگیر ۵.۱ است. البته پیش از انتخاب هدستهای گیمینگ ۷.۱ کاناله باید به دو نکته توجه داشته باشید. یک اینکه طبیعتا پردازش صدای این دسته از هدستها نیازمند سختافزار قویتری است و دوم اینکه، بسیاری از بازیها و فیلمها تنها از هدستهای ۵.۱ کاناله پشتیبانی میکنند. در چنین شرایطی استفاده از یک هدست ۷.۱ کاناله هیچ تفاوتی در تجربه شما نخواهد داشت.
از میان هدستهای گیمینگ ۷.۱ کاناله نیز میتوان به Asus STRIX و Razer Tiamat اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: ۵ نرمافزاری که هر پیسی گیمری باید روی ویندوز داشته باشد
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
برا گوش ما ایرانی ها که از صبح تا شب خبر ها پشم ریزون میشنویم اینا هیچ کدوم فرقی ندارند
سلام اقای بهتویی یک هدست گیمینگ روی ۷۰۰ تومن تا ۱میلیون تومن چی پیشنهاد میدید؟