ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فیلم و سریال

یادداشتی در باب سریال پایتخت 6 – واقعی‌تر از مستند

با پایان یافتن نسبی سریال پایتخت ۶ (باید منتظر قسمت فاینال آن بعد از شکست کرونا باشیم) حجم انتقادات به سوی این سریال از طرف جریان خاصی بسیار زیاد شد؛ جریانی که فصل قبلی (پنجم) ...

مازیار وکیلی
نوشته شده توسط مازیار وکیلی | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹ | ۱۴:۲۰

با پایان یافتن نسبی سریال پایتخت ۶ (باید منتظر قسمت فاینال آن بعد از شکست کرونا باشیم) حجم انتقادات به سوی این سریال از طرف جریان خاصی بسیار زیاد شد؛ جریانی که فصل قبلی (پنجم) سریال را ستایش می‌کردند و حالا همگی در مقام منتقدین سرسخت سریال برآمده‌اند. اما مشکل آنها چیست و پایتختی که توسط صدا و سیما به زیر تیغ سانسور برده شده، چطور همچنان برای آنها هضم نشدنی است؟ در این یادداشت مازیار وکیلی، منتقد سینمای کشورمان نگاهی به ماجرای سانسور پایتخت و چرایی آن و در نهایت دلیل مشکلی که برخی افراد با آن دارند پرداخته است.

مازیار وکیلی،‌منتقد سینما:

در همین اول کار باید این مساله را روشن کنیم که فعالان فرهنگی اصول گرا ذهنیتی پادگانی دارند. برای آن‌ها دستور زدن یک فیلم از مرکز (شما بخوانید بالا) صادر می‌شود و چون بودجه و پول زیادی هم در اختیارشان قرار می‌گیرد و نوشته‌هایشان ضمانت اجرایی دارد با اینکه در فضای فرهنگی اقلیت هستند اما می‌توانند یک محصول هنری را نابود کنند. آن‌ها یا می‌توانند مثل «پایتخت پنج» محصولات هنری را با پول بخرند و آن را با مضامین دلخواهشان پر کنند یا اگر آن محصول اندکی از عقایدشان تخطی کند با حمله به آن و سانسوری که اعمال می‌کنند آن محصول را از کیفیت نهایی تهی نمایند. آن‌ها هنرمند را بوقچی/وسیله‌ای می‌بینند که باید عقاید آن ها را جار بزند. پول خوب هم می دهند و صادقانه کیفیت نهایی کار برایشان مهم نیست. مهم انتقال پیام هسته سخت قدرت با اتکا به پول بی زبان نفت است.

سریال پایتخت 6

آنها تمام گلوگاه های رسمی فرهنگی را در اختیار دارند و همین باعث شده کار کردن برای آن بخش‌های فرهنگی کشور که وظیفه تولید محصول فرهنگی و هنری سرگرم کننده را بر عهده دارد سخت تر شود. پایتخت شش نمونه اعلا چنین رویکردی به محصولات هنری است. صدا و سیما و اسپانسرش (که توسکا باشد) پولی داده و سریالی تولید کرده، بدون اینکه به خط و ربط داستانی، خلاقیت تیم سازنده و هر چیز دیگری که به بخش فنی یک سریال مرتبط باشد کاری داشته باشد؛ آن جاهایی را که به نظرش نالازم آمده دور ریخته و چیزی را روی آنتن فرستاده که فکر می کرده خوب است. اما اصول گرایان به همین هم اعتراض دارند. علت این اعتراض چیست؟ علت اعتراض این است که برخلاف سری قبلی پایتخت، این یکی (فصل ششم) منویات آنان را دنبال نمی کند، پس باید به آن حمله کرد که یا سازندگان بی خیال ساخت سری های بعدی شوند و یا همان مسیری را ادامه دهند که در سری پنج شاهد آن بودیم. محصول چنین نگاهی به هنر وضعیت امروز صدا و سیما است و نگاهی پادگانی که دستورات را ارسال می‌کند و بدنه سازمان هم همان دستورات را بدون کاستی اجرا می کند. نتیجه؟ دور شدن هر چه بیشتر از تلویزیون و خداحافظی با شبکه‌ها و برنامه‌های آن در آینده نه‌چندان دور که همین الان هم تا حد زیادی رخ داده است. چرا؟ چونکه این رسانه بلندگو بودن یک جریان خاص بودن را به سرگرمی ترجیح داده است.

در نهایت باید پرسید علت این همه جار و جنجال بر سر پایتخت چیست؟ دعوا قطعا بر سر مسائل فنی و هنری سریال نیست که اگر بود داقل ده درصد از نقدهای مخالفان سریال به این مووضع اختصاص پیدا می‌کرد. مشکل اما در جای دیگری است و از آنجا آب می‌خورد که مخالفان سریال، خصوصا مخالفان ایدئولوژیک آن در پایتخت تصویری خیلی واقعی از جامعه ایران دیده‌اند که طاقتشان آن را تاب نیاورده است. تصاویری واقعی از خانواده‌ و دین‌داری، از روابط و بیکاری و همچنین فرصت طلبی فزاینده جامعه ایران که محصول دخالت نهادهای گوناگون در تمام شئون زندگی ملت است.واقعیت اینجاست که اکثر قریب به اتفاق مردم ایران بسیاری از تعاریف اجتماعی، سیاسی و مذهبی را با تعریف نیم قرن پیش نمی‌شناسند. خانواده‌ها دیگر خانواده‌های سابق نیستند و مردم برای رسیدن به قدرت و نان شب، هر کاری می‌کنند.

سریال پایتخت 6

امروزه در جامعه ایران، خانواده محلی است پر از تناقض، از هم گسیختگی و آشفتگی که آنقدر مشکلات سرش ریخته که دیگر جایی برای صفا و صمیمین و عشق در آن باقی نمی‌ماند. پایتخت (فارغ از کیفیت نهایی اثر) واقعیت جامعه ایران است که بخش‌های فرهنگی مختلف کشور سعی داشته‌اند آن را سالها پنهان کنند؛ آنها خیلی همت کنند در نهایت تمام مشکلات را بر سر دست بیگانه و دشمن خارجی می‌اندازند و دیگران را مسئول آشفتگی حاکم در ایران. این عادت آنهاست و ادبیاتی هم که به کار می‌برند همین موضوع را تاکید می‌کند. همه نهادها یا حرف «دیگران» را می‌زنند یا حرف نفوذی و دشمن و غرب زدگی و همه چی را به دشمن ربط می‌دهند. تولیدات این دسته از منتقدین مخالف نهایتا به آثار ده نمکی و شورجه می‌رسد و مدعی همه چیز و همه کس هستند اما توانایی ساختن یک کلیپ قابل دفاع هم ندارند چه برسد به ساخت یک سریال.

تصور آنها از محصول فرهنگی خوب و کامل صرفا «فیلم خروج» حاتمی کیا است. آنها در مباحث هنری تعریف درستی ندارند و تا یک محصول عادی را خراب نکنند (مثل پایتخت ۵ که توسط آنها خراب شد) ول کن ماجرا نیستند که نیستند. نتیجه این برخوردها هم نهایتا سر بر آوردن ده‌نمکی‌ها و طالب زاده‌ها در وادی هنر است؛ ناگفته نماند آنها حتی به حاتمی کیا هم رحم نکردند و برای صحت این ادعا کافیست محصولات حاتمی کیا بعد از همکاری با سازمانی چون اوج را ببینید تا دستتان باید چطور با یک فیلمساز خوب و هنرمند بازی می‌کنند و با او چه‌ها نمی‌کنند.

در نهایت باید گفت پایتخت شاید سریال کاملی نباشد اما خیلی واقعی‌تر از هر مستندی است و همین مساله هم برخی دوستان را بدجوری آزار داده است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (30 مورد)
  • mohammadaminazizMohammadi
    mohammadaminazizMohammadi | ۲ فروردین ۱۴۰۰

    تمامی این منتقدان خوب جواب این نویسنده عقده ای را دادند از همتون تشکر میکنم

  • سایه
    سایه | ۲۱ فروردین ۱۳۹۹

    خیلی ناجوانمردانه و سلیقه ای ...

  • علی
    علی | ۲۱ فروردین ۱۳۹۹

    با مطالعه خط اول، تاحدودی به انچه که قرار است بخوانم، شناخت پیدا کردم و با مطالعه کامل به این نتیجه رسیدم که وقتم را صرف خواندن نقد ابکی یا بهتر بگویم انقام‌جویی شخصی از طیف خاصی، هدر داده ام.
    برام ملموس شد که نقد کننده نه از دید هنری و اجتماعی، بلکه با دید کاملا افراطی و مقرضانه دست به نقد زدند، بگونه ای که بیشتر به یک تصفیه حساب سیاسی شبیه هست تا به یک نقد منصفانه،!
    و نه خطاب به اقای وکیلی، بلکه صرفا جهت اگاهی :
    - هر چیز که خارج از حیطه تعادل شد، وارد حیطه تک بعدی شدن و کوتاه فکری میشود. چه درقالب اصلاح طلب یا چه در قالب اصولگرا !
    - اقای سیروس مقدم شخصا اعلام کردند، که پیشنهاد سیر داستان پایتخت 5 را خود تیم پایتخت داده اند و برای تکمیل سیر داستان به سازمان اوج، درخواست همکاری دادند؛ که یا جناب وکیلی از روی منظوری قصد به انحراف کشیدن افکار عموم رادر این مورد دارند، یا این صحبت ها را گوش نداده، و نداسته دست به قلم شده اند!
    - پایتخت موفق را یک تا چهار میدانم، و از قسمت پنج کمی از مسیر اصلی خود که نشان یک خانواده سطحی و مردمی بود، فاصله گرفت و این فاصله در پایتخت شش، بیشتر شد

  • امیر
    امیر | ۱۹ فروردین ۱۳۹۹

    یه سوال میپرسم از مخالفای نقد و سریال پایتخت. ینی مسئولای صدا و سیما یه زحمت خوندن فیلمنامه رو به خودشون ندادن و با افکار افراطیشون اومدن زرت و زرت سانسور کردن...

  • WTF
    WTF | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

    طولانی بود نخوندم/:

  • حسین
    حسین | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

    کی این نقد مسخره رو قبول میکنه، تو سریال همش بی احترامی به بزرگتر ها و دروغ گو بودن همه و حسادت زن نقی و همه چی بود الا فرهنگ اصیل خانواده ایرانی

    • جوکر
      جوکر | ۱۹ فروردین ۱۳۹۹

      نمیدونم شما خیلی ادم معتقد کورکورانه ای هستی یا برداشتت از متن اشتباه بوده ولی در هر دو صورت خودتو اصلاح کن و واقعیات رو بیشتر ببین

  • مهدی
    مهدی | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

    این نقده یا بیانیه سیاسی
    یه سریال که همه دروغ میگن از اول سریال تا آخرش
    احترام به پدر، مادر و بزرگتر وجود نداره همه بزرگتر ها از طرف کوچیکترها تحقیر میشن
    از جایی که بحتاج سر سفره پدرشو تحقیر کرد دیگه خوشم نیومد

    اصلا حال و وضع تفکراتتون خوب نیست یه شتشوی مغزی لازمید

  • sajjadbsh
    sajjadbsh | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

    من مشکلم با سریال این دعواهای سیاسی بی‌معنی و طرف‌کشی‌هایی نیست که یاد گرفتیم واسه هر چیزی این کارو بکنیم. من مشکلم با سریال که از اولش هم معلوم بود و از اواسط هم بدتر شد و به چشم اومد این بود که انگار یادش رفته بود قصه بگه. بابا ما نمیخوایم سریال یه بیانیه سیاسی باشه یا یه پیام خاص بده. اولین وظیفه سریال اینه که یه داستان بگه که اول و آخر داشته باشه و توش اتفاقایی بیفته که بشه دنبالش کرد. اتفاقایی که توی داستان میفته روی شخصیتا تاثیر بذاره. تعامل شخصیتا با هم با عقل جور در بیاد. الآن نقی رفت مکه و برگشت. دقیقا این اتفاق توی داستان چه تاثیری داشت؟ یکی از قواعد داستان گویی اینه که اگه به یه چیزی اشاره کردی حتما یه جا به درد می‌خوره و تاثیر میذاره. یه مشکل دیگه هم این بود که طنز سریال خیلی کیفیتش نسبت به فصلای قبل افت کرده بود. در کل سریال خیلی افت کرده بود و هر جوری هم که بخوایم نمیشه توجیهش کرد. درسته من با سانسورهای صدا و سیما مخالفم ولی تا اون جایی که من در مورد صحنه‌های حذف شده دیدم، حتی اگه اونا هم بودن این سریال از دره‌ای که توش بود نجات پیدا نمی‌کرد.

  • Mohammad reza
    Mohammad reza | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

    به نظرم تنها انتقادی میشه کرد به نقش نقیه چون یه شخصیت حسود و گاهی
    دروغگو که فقط نفع خودشو میدید. فقط همین،کل فیلم هدفش این بود ما رو بخندونه و بخشی از جامعه رو نشون بده و انتقادها رو قبول ندارم.درمورد نقد نظری ندارم،چون منتقد نیستم،

  • mostafa
    mostafa | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

    با نظر منتقد موافقم

  • masoud4880
    masoud4880 | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

    یه نقد کاملا صریح و درست
    اصولگراهای افراطی هیچ‌وقت حاضر نبودن چیزی جز عقایدشون رو ببینن و بشنون.
    در ضمن عوامل پایتخت که حاضر شدند فصل پنج رو کاملا سفارشی تولید کنند
    کسی مجبورشون نکرده تو صداوسیما که این‌همه بهش انتقاد وارده و همه از دستش شاکی‌ان کار کنند
    ولی خوب، بوی پول مفت نفت به مشامشون خورده که سریال‌و فدای فصل سفارشی پنج کردن و فصل های بعد رو هم با وجود سانسور ها و سخت گیری‌ها ، مسازن.

  • حمید
    حمید | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

    ظاهرا این منتقد عقاید اصلاح طلبان را به حای اصولگراها جازده لعنت به هردو گروه که گند زدین تو فرهنگ و تمدن کشور

    • جوکر
      جوکر | ۱۹ فروردین ۱۳۹۹

      چه خشن

  • نادر
    نادر | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

    سوال اصلی که با شنیدن خبر ساخت و پخش پایتخت6 برای من ایجاد شد این بود که چطور عوامل فیلم با تجربه فصل قبلی تصمیم گرفتن مجدد توی همون شرایط کار کنن!
    فصل جدید سفارشی ساخته شد و اینبار نقش عوامل فیلم کمتر بود و صدا و سیما خودش مستقیم وارد عمل شد!
    چرا باید عوامل سازنده این فیلم راضی به ساختن سریالی بشن که قراره یه نهاد قدرتمند هر طوری که صلاح میدونه اونو به ببینده نمایش بده؟
    به نظرم کار کردن توی این فضا اجباری نیست و به هر قیمتی نباید فعالیت کرد. ای کاش سانسور نبود تا فضای رقابتی و غیرانحصاری به خیلی ها اجازه نده که پروژهاشون رو هر سال تکرار کنن.

    • سعید
      سعید | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

      از قدیم گفتن پول طمع میاره.هیچکی از پول بدش نمیاد

  • Michael
    Michael | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

    یک متن و نقد ضعیف و احساسی

  • Rezaei
    Rezaei | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

    ما ک سر رشته ای از هنر و قیلم سازیم نداریم فهمیدیم ک پایتخت ۶ ، نه خط داستانی درستی داشت، نه فیلمنامه قوی ک مثل قسمت های قبلی بیننده رو راضی نگه داره، به فرض اینکه یک سری از واقعیت های جامعه ایرانی رو هم نشون داد ، ولی آیا خود شما حس نکزدی که چه تفاوت هایی بین قلم مرحوم الوند و تنابنده وجود داره؟
    آیا آقای تنابنده فکر نکرد ک مخاطب این سریال از بچه ۵ ساله هست ب بالا...
    انواع توهین ها و بی احترامی ها رو ک به زم شما واقعی از خانواده ایرانی رو ک به مخاطبی با سن و سال کم داره القا می کنه، جای انتقاد نداره،
    شما یا خودتو زدی به نفهمی یا...

    • ناهید
      ناهید | ۱۹ فروردین ۱۳۹۹

      فکر کنم منظورتون از "به زم شما"، "به ظن شما" باشه.

      • رضا
        رضا | ۲۰ فروردین ۱۳۹۹

        نه عزیز جان به زعم شما

  • Mr. Saxobeat
    Mr. Saxobeat | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

    سری های قبلی مضمون این سریال ها جایگاه و تقدیر از جایگاه خانواده بوده که مثلا در قسمت یک چجوری سرپرستان خانواده دارن از خانوادششون دفاع میکنن .توی قسمت های بعدی هم این بوده و هست.
    این قسمت داره واقعیات رو بدون پرده میگه .اینکه احترامی به بزرگتر ها وجود نداره.جانماز ابکشی و ریا کاری داره دین و هرچیزی که متصل هست رو به لجن میکشه .نماینده مجلسمون به ادم بی عرضه هست و هزار تای دیگه که به یقین عرض میکنم که خیلی هاش درسته.این سریاله سیاسی بود.ولی یه چیزی توش نبود.جایگاه خانواده .بله درسته دختران نقی همش سرشون توی گوشی هست و برای فالور دارن کارها میکنن اما این ضعف فیلم نامه هست که این کار رو نکوهش نکرده یا حتی سعی در نشون دادن این نکرده که مخاطب رو به تامل بندازه .دو تا برادر کوچیکتر رحمت روی برادرشون وایمیسن حقیقته ولی نکوهش این کار کجا بود.بهتاش توی صورت دایی و پدر و همه وای میسه حتی توی خواب نقی داره بایاشو میزنه .حتی اگر هم صد در صد درست باشه خب کو نکوهش کردن.دغدغه خیلی خوبه ولی باید راه حلشم باشه.این یک سریال رو

    • Mr. Saxobeat
      Mr. Saxobeat | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

      بنظرم سریال بدی بود خواست.بحث سیاست و مشکلات حامعه رو خوب نتونست بهش پرداخت کنه .
      سریال بریکینگ بد از اول تا اخر شنقل مواد مخدره .ولی دست اخر یه چی رو میگه این پوله برکت نداره .ایا واقعا پایتخت تونست به مختطب بفهمونه که ای رهی که کاراکتر ها میرن به ترکستان هست؟من تنها مشکلم با این فیلمه همین بود.

  • امین
    امین | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

    آقای هنرمندددددد و منتقققققققد از اون ور بوم افتادی جیگر!!!!

  • Aboozar
    Aboozar | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

    به نظر میاد نویسنده این متن بیشتر لایق حرف هایی است که خود در این متن آورده
    و بسیار عقده ای با این مسئله برخورد کرده

    • مهدی
      مهدی | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

      احسنتتتتتتتتتتتتتتتتتتت

  • علی
    علی | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

    لطفا بفرمایید ارتباط نمایش فیلم همسفر در ظهر روز جمعه از شبکه ی انگلیسی منو تو با قسمت پایانی این سریال چه بود ؟ تا زمانی که مرحوم خشایار الوند نویسندگی سریال را به عهده داشت سریال علیرغم انتقاداتی که به آن وارد بود در مجموع در جهت تقویت بنیانهای درست اجتماعی و خانوادگی حرکت میکرد و با زبان هنر و ظرافت ارزشهای مثبت انسانی را ترویج میکرد. ولی این فصل ششم متأسفانه با چرخش 180 درجه ای دقیقا بر عکس فصول قبل در جهت تخریب تمام بنیانهای قبلی برنامه ریزی شده.

  • Imanify
    Imanify | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

    جانا سخن دل میزنی!
    این فقط برای سریال نیست. این جریان فکری هست که صدا و سیما نمایش میده... سریال، اخبار و ...
    نویسنده خسته نباشی

  • alpha
    alpha | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

    فکر نمیکنم این محتوا برای دفاع از پایتخت 6 نوشته شده باشه و فقط عقده گشایی یه سری ها با طیف اصولگرا و خصوصا حاتمی کیاست و فیلم خروجش.جالبه واقعن جالبه

    • آرش پارساپور
      آرش پارساپور | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

      باید بدانید نویسنده مطلب جزو طرفداران آثار حاتمی کیاست ولی نه آثار اخیر او.

    • noshad
      noshad | ۱۸ فروردین ۱۳۹۹

      نکشیمون عقده گشاییه طیف اصولگرا :))))

مطالب پیشنهادی