ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

اخبار و مقالات

چرا سرعت SSD پلی استیشن 5 واقعا به آن اندازه‌ای که فکر می‌کنید مهم نیست؟

هر دو شرکت مایکروسافت و سونی سروصدای زیادی در رابطه با استفاده از حافظه‌های SSD و حذف زمان بارگذاری‌ها به پا کرده‌اند. حالا این وسط سرعت SSD پلی استیشن 5 از سرعت ورودی و خروجی ...

حسین آدینه
نوشته شده توسط حسین آدینه | ۲۱ خرداد ۱۳۹۹ | ۲۰:۰۰

هر دو شرکت مایکروسافت و سونی سروصدای زیادی در رابطه با استفاده از حافظه‌های SSD و حذف زمان بارگذاری‌ها به پا کرده‌اند. حالا این وسط سرعت SSD پلی استیشن 5 از سرعت ورودی و خروجی ۵.۵ گیگابایتی برخوردار بوده که به مراتب از سرعت حافظه ایکس باکس سری ایکس بیشتر است.

در همین حین توسعه‌دهندگان بسیار زیادی هم بودند که در مورد مزایای استفاده از SSD پرسرعت پلی استیشن 5 در اجرای بازی‌های جهان-باز، کاهش زمان‌های لودینگ و امثالهم صحبت کرده‌اند. چرا که سرعت این حافظه در حال حاضر از بالاترین انواع بازار کامپیوتر و حتی نوع PCIe 4.0 هم بیشتر است.

نرخ سرعت ورودی و خروجی SSD ایکس باکس سری ایکس ۲.۴ گیگابایت است؛ رقمی که تقریبا نصف نمونه پلی استیشن 5 به نظر می‌رسد. حال پرسشی که اینجا ایجاد می‌شود این است که آیا واقعا این موضوع به اندازه تفاوت دوبرابری‌اش در اجرای بازی‌ها اثرگذار خواهد بود؟

به عنوان مثال، سرعت پردازشگر گرافیکی پلی استیشن 4 حدودا ۵۰ درصد بیشتر از ایکس باکس وان بود. این موضوع باعث شد برخی از توسعه دهندگان بتوانند بازی‌های خود را با رزولوشن 1080p روی کنسول سونی اجرا کنند، در حالی که رزولوشن در نسخه محصول مایکروسافت نهایتا 900p می‌شد. تفاوت بین توانایی‌های پردازنده اصلی بین پلی استیشن 4 و پلی استیشن 4 پرو هم در مثالی باعث می‌شد Fallout 4 با وجود ارتقای ۳۳ درصدی توان کارت گرافیک، به اندازه قابل توجهی بهتر عمل کند.


SSD چیست و چرا برای تجربه بازی‌ها اهمیت دارد؟‌

در چنین سناریویی، احتمالا انتظار خواهید داشت که تفاوت صد در صدی سرعت ورودی و خروجی SSD تاثیر قابل توجهی روی عملکرد بازی‌ها در پلی استیشن 5 نسبت به ایکس باکس سری ایکس ایجاد کند. به علاوه اینکه احتمالا تصور می‌کنید این سرعت بیشتر در حافظه اصلی می‌تواند قدرت گرافیکی کمتر این کنسول در زمینه ترافلاپس را جبران نماید.

اما حقیقت ماجرا این است که ما با ساختاری پیچیده‌تر از این حرف‌ها طرف هستیم و دقیقا معلوم نیست آیا SSD پلی استیشن 5 تاثیری در عملکرد نهایی بازی‌ها خواهد داشت یا خیر. تا امروز توسعه‌دهندگان در بهترین حالت از هاردهای 5400rpm استفاده می‌کردند که سرعت ورودی و خروجی آنها نهایتا ۱۰۰ مگابایت بر ثانیه بود. اما حالا می‌خواهیم بدانیم سرعت ۲.۴ یا ۵.۵ گیگابایتی تا چه اندازه تاثیرگذار خواهد بود.

در همین راستا لازم است به طور کلی با مفهوم عملکرد یک حافظه (در این مورد SSD) آشنا شویم تا دقیقا بفهمیم این فضا در کنسول (یا هر پلتفرم دیگری) چه وظیفه‌ای بر عهده دارد.

همانطور که از نامش مشخص است، حافظه داخلی فضایی برای ذخیره‌سازی داده‌ها و اطلاعاتی که در لحظه استفاده نمی‌شوند به شمار می‌آید. بله اصل ماجرا همین است: «اطلاعاتی که در لحظه استفاده نمی‌شوند». در واقع شما تمام فایل‌ها را برای نگه داشتن دائمی روی حافظه (حال HDD یا SSD) ذخیره می‌کنید.

وقتی یک برنامه یا نرم‌افزار به بخشی از آن داده‌ها نیاز داشته باشد، آن داده‌ها یا اطلاعات به حافظه موقتی RAM منتقل می‌شوند. پس وقتی شما بخشی از یک مرحله بازی را تجربه می‌کنید، در واقع سیستم مشغول خواندن آن بخش از RAM است نه SSD، چرا که پردازنده اصلی از RAM خواسته این اتفاق بیافتد.


اگر بازی‌ها بهینه‌سازی نشوند، استفاده از SSD در پلی استیشن 5 بی‌فایده خواهد بود

بنابراین می‌توان نتیجه گرفت سرعت و ظرفیت RAM هم بسیار حائر اهمیت است. هر چقدر که رم سرعت کمتری داشته باشد، داده‌های کمتری را می‌تواند با پردازنده اصلی تبادل کند. در یک کامپیوتر مدرن یک رم DDR3 تک‌کاناله فرآیند اجرای برخی از بازی‌ها را حسابی مختل می‌کند و برای کاربر دردسرهای زیادی را ایجاد خواهد کرد.

اما رم‌ها در کنسول‌های بازی به مراتب سریع‌تر هستند و توانایی رقابت با جدیدترین مدل‌های دنیای کامپیوتر را نیز دارند. در حقیقت سرعت RAM‌های به روز، خیلی خیلی خیلی سریعتر از خفن‌ترین SSDها است. از همه مهمتر اینکه تاخیر در انجام یک عملیات، کاملا به سرعت RAM بستگی دارد نه حافظه داخلی.

یک SSD، حتی اگر دارای بیشترین سرعت ممکن باشد، به عنوان حافظه‌ای برای ذخیره‌سازی رزرو عمل می‌کند. تا هنگامی که دستور از سوی پردازنده اصلی برای انتقال برخی از داده‌ها به RAM صادر نشود، حافظه اصلی هیچ نقشی در عملکرد گیم ندارد.

به عنوان نمونه اگر یک بازی جهان-باز روی یک HDD که با پورت USB 2.0 به سیستم متصل شده اجرا شود، سرعت ورودی‌ها و خروجی‌ها تا حدود ۶۰ مگابایت بر ثانیه پایین می‌آید. اما همچنان بازی بدون مشکل خاصی اجرا خواهد شد، مگر آنکه سرعت بارگذاری‌ها به شدت کاهش پیدا کرده و معطلی بازیکن زیاد می‌شود. اجرای همان بازی روی SSD با سرعت ۲.۳ گیگابایت بر ثانیه عملا هیچ تاثیری روی فریم ریت یا کیفیت بازی نمی‌گذارد.

سرعت بالای SSD لزوما باعث می‌شود زمان جستجو برای یافتن داده‌های مورد نظر به دستور پردازنده و توسط RAM کاهش یابد. در نمونه‌ای که خود سونی اعلام کرده بود، زمان جستجوی بازی Spider-Man روی پلی استیشن 4 حدودا ۲۰ الی ۳۰  میلی‌ثانیه است که بدون شک از هر فریم درون بازی با در نظر داشتن نرخ ۱۶.۶ میلی‌ثانیه بیشتر خواهد بود. ولی همچنان شما بازی را بدون مشکل خاصی روی کنسول نسل هشتمی تجربه کردید.


هنوز نمی‌شود قدرت ایکس باکس سری ایکس و پلی استیشن 5 را مقایسه کرد

تاخیر در زمان جستجو و خواندن داده‌ها روی SSD خیلی خیلی کمتر است. تا جایی که هر شی و هر فریم در بازی بلافاصله در RAM بارگذاری شده و عملا بازیکن هرگز متوجه آن نخواهد شد. اینجاست که به این موضوع مهم می‌رسیم که سرعت SSD‌های هر دو کنسول پلی استیشن 5 و ایکس باکس سری ایکس به قدری زیاد هستند که تفاوت سرعت ورودی و خروجی آنها عملا برتری خاصی را منجر نخواهد شد.

هر دو کنسول به قدری سریع هستند که بلافاصله و بدون فوت وقت تمام داده‌های لازم را به دستور پردازنده اصلی بین SSD و RAM تبادل کنند. به این ترتیب که حتی یک فریم هم از دست نرود و هیچ مشکلی در زمینه جابجایی در محیط‌ها ایجاد نشود. این حافظه‌ها حتی به اندازه‌ای پرسرعت هستند که هر دو قابلیت Quick Resume (امکان ادامه بازی‌های از پیش رها شده بدون وقفه) را فراهم می‌کنند.

در واقع هر نوع SSD NVMe می‌تواند داده‌ها را خیلی سریعتر از آنکه سیستم بتواند یک فریم را رندر کند، روی RAM بفرستد. پس در عمل ایکس باکس سری ایکس از کمبود سرعت در ورودی و خروجی حافظه اصلی‌اش رنجی نخواهد برد و هیچ تفاوتی را نمی‌توان قائل شد. SSD ایکس باکس آنقدر سریع است که هیچ فاکتور دیگری اهمیت ندارد.

بدیهی است که SSDها در نسل نهم کنسول‌ها نقش بزرگی را ایفا خواهند کرد. اما «سرعت SSD پلی استیشن 5 بیشتر است» و «سرعت پردازشگر گرافیکی ایکس باکس سری ایکس بیشتر است» هر کدام دو روی یک سکه هستند. می‌دانیم که توسعه دهندگان از مزیت حافظه‌های نسل جدید بهره خواهند برد، و در راس امور زمان‌های بارگذاری (لودینگ) است که به طور کامل رفع و رجوع خواهند شد.

اما آیا چنین چیزی باعث می‌شود گرافیک یا عملکرد بازی‌ها بین پلی استیشن 5 و ایکس باکس سری ایکس تفاوت کند؟ حداقل برای حالا که خیر. شاید در آینده اوضاع تغییر کرد. دیدگاه‌های خود را با ویجیاتو در میان بگذارید.



ویجی لاگ: قیمت پلی استیشن 5 و ایکس باکس سری ایکس چقدر خواهد بود؟

تماشای ویدیو از یوتیوب ویجیاتو

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (11 مورد)
  • OC-TRIAN
    OC-TRIAN | ۲۲ خرداد ۱۳۹۹

    واقعا این یک مقاله درست حسابی بود متاسفانه سونی از کسانیکه آگاهی درست و حسابی ندارند رو فریب میرده (به شکل غیر مستقیم )با صحبت کردن های بسیار زیاد از ssd.
    جالب هیچکس در مورد رم ایکس باکس صحبت نمیکنه که سرعتی برابر با 560 GBps در مقابل 448 GBps داره چرا چون چیز جدیدی نیست همه رم رو میدوند چیه(به غیر از کسانیکه همه چی رو ssd میدونند:) )
    با توجه به رشد سریع بازی ها و استدیو ها هم سونی هم مایکروسافت کنسولی قوی تر رو 4 سال دیگه عرضه میکنند.
    چون هر دوتاشون گرافیک های خیلی قویی ندارند برای 2-3 سال دیگه مخصوصا سونی مثل مایکروسافت تو نسل هشت به مشکل میخوره.

    • علی
      علی | ۲۲ خرداد ۱۳۹۹

      کلا شیوه تبلیغ سونی این بوده و همیشه هم مایکروسافت معمولا زیاد روی قابلیت هاش تا زمان خاص مانور نمیده.مثلا ایکس باکس سری ایکس 3D Audio داره (صحبت های دیوید گارسیا رئیس استودیو نینجا تئوری مه گفته این چیپ مخصوص موجب میشه که دیگه بازی ساز ها برای موسیقی صدای بازی ها با رم و پردازنده اصلی کنیول درگیر نباشن و صحبت های استودیو کوالیشن و یکی از مدیر های ایکس باکس رو بخونید ) و جیسون رونالد هم گفته راهی برای کاهش حجم بازی ها پیدا کردن و دسته ایکس باکس سری ایکس هیپتیک فیدبک و ایمپالس تریگرز هم داره یا قابلیت بزرگ VRS که کسایی که کار گرافیکی کردن میفهمن چقدر مهمه و هیچ جا هم گفته نشده PS5 این قابلیت رو داره و ........ یعنی شما بیطرف هم باشید خیلی راحت حداقل اینو میتونید بفهمید مایکروسافت از خیلی وقت پیش روی کنسولش کار کرده و با دیت پر داره توی نسل ۹ به رقابت سونی میره

  • Noob
    Noob | ۲۲ خرداد ۱۳۹۹

    مرسی مقاله خوبی بود ?
    دقیقا!
    اگر بتونن از داده های روی SSD به صورت لحظه ای استفاده کنن و با بخشی از SSD به صورت رم هنگام نیاز استفاده کنندمیشه تا حد خوبی یه سری از لودینگ ها رو کم کرد.
    این کار باید از یه جایی شروع بشه و همینکه از زمان این کنسول ها بیاد تو کارتاثیرش رو کامپیوترها هم بزودی دیده میشه.

  • Ramin
    Ramin | ۲۱ خرداد ۱۳۹۹

    چه عجب یه مقاله عادلانه دیدیم بدون فن بازی..
    ویجیاتو امیدوار کننده ظاهر شدی

  • Morteza
    Morteza | ۲۱ خرداد ۱۳۹۹

    این شد یه مقاله درست حسابی و بدون تعصب. نویسنده خیلی قشنگ توضیح داده. تشکر

  • mani
    mani | ۲۱ خرداد ۱۳۹۹

    واقعا،انصافا سرویس کردن از اخبار پلی استیشن ۵ تنها چیزی که میتونم بگم ssd بوده همه خبرها درمورد همین بود
    بابا لاممصبا این کنسول بازیه یه بازی خفنی چیزی نشون بدید

    • شایان کرمی
      شایان کرمی | ۲۱ خرداد ۱۳۹۹

      از ساعت ۰۰:۳۰ جمعه (پنج‌شنبه شب) ویجیاتو رو دنبال کن قراره که کلی بازی جدید برای پلی استیشن 5 معرفی بشه.

      • mani
        mani | ۲۲ خرداد ۱۳۹۹

        اینستا یا یوتیوب؟

    • mani
      mani | ۲۴ خرداد ۱۳۹۹

      این دیدگاهم ۲۶ تا لایک خورد انصافا از حرفم پشیمون شدم سونی ترکوند??
      بیایید دیس لایک بدید?

  • محمد
    محمد | ۲۱ خرداد ۱۳۹۹

    من خودم کارشناسی نرم افزار دارم تجربه من و سوادم میگه ssd پلی استیشن 5 فقط روی انحصاری هاشون تاثیر مثبت داره مولتی پلتفرم ها قدرت گرافیک و رم و cpu سری ایکس صد درصد اختلاف فاحشی اینجا میکنه مخصوصا واسه بازی های aaa که میشه اختلاف قدرت رو ببنی

    • علی
      علی | ۲۱ خرداد ۱۳۹۹

      کیفیت 4k 60 fps با وجود ssd که بازی های نسل بعد رو پیچیده تر میکنه و کیفیت تکچستر های بالاتر میره و وجود قابلیت رهگیری پرتو نوری که اونم با وجود تاثیر شگرف در گرافیک بصری باعث افت فریم میشه توی خیلی از بازی ها وجود نخواهد داشت.پس همچنان در نسل بعد قدرت پردازنده مرکزی و گرافیکی یک کنسول خیلی خیلی مهمه و به نظرم هر دو شرکت مخصوصا سونی باید کنسول میان نسلی هم عرضه کنن.

مطالب پیشنهادی